Cu toate că Huawei nu este la prima generație de notebook-uri, lansând primul produs din această categorie încă din 2017, eu abia acum testez unul dintre ele. Din fericicre pentru mine, cred că am pus mâna pe unul dintre cele mai portabile ultrabook-uri ce rulează Windows din toate timpurile. Nu vreau să par că mă antepronunț, așa că mai corect ar fi să urmărim ”firul epic” al recenziei, cu toate capitolele ei, așa cum v-am obișnuit deja pe site.
Review video
httpvh://youtu.be/D0hc0zxzppI
Specificații Ultrabook Huawei MateBook X 2020
Design
Pachetul în care vine Huawei MateBook X 2020 îți transmite înainte de a lua contact cu laptopul că te așteaptă ceva special înăuntru. Deschizi cutia și sub notebook găsești frumos aranjate, în câte o cutie separată, încărcătorul, cablul USB-C, adaptorul de conectivitate, ghidul de pornire rapidă și cetificatul de garanție.
Încărcătorul este doar ceva mai mare decât cele clasice de smartphone, cablul de la USB-C la USB-C are o lungime de circa 2 metri, iar adaptorul de conectivitate se va dovedi util atunci când ai nevoie de mai multe porturi.
Din ce am înțeles de pe site-ul Huawei România, MateBook X 2020 este disponibil la noi într-o singură nuanță pentru carcasă. Este vorba despre Silver Frost, un gri deschis, cu ușoare reflexii de bleu și chiar înspre violet unoeri, în funcție de lumina ambientală și unghiul la care aceasta ajunge pe laptop.
Huawei MateBook X 2020 este extrem de compact, pe lungime și lățime fiind mai mic decât o coală A4. Grosimea este și ea pe cât se poate de redusă, ultrabook-ul măsurând aici doar 13.6 mm. Ceea ce însă îi conferă portabilitate maximă acestui dispozitiv este greutatea, ce se oprește la numai 1 kg, conform specificațiilor oficiale, sau 1.02 kg după ceea ce a afișat cântarul meu.
Nu ai nici cea mai mică problemă să ții laptopul cu o singură mână chiar cu ecranul deschis, nu mai vorbesc despre momentele când îl ții pe picioare, în poală (că de-aia îi zice laptop), când aproape că nici nu-l simți.
Denumirea producătorului apare prima oară pe capacul ecranului și apoi pe marginea de sub display.
Ecranul se deschide la un unghi de circa 150 de grade, balamaua este foarte solidă, se întinde pe o mare parte din latura pe care este prinsă, cu mai multe elemente ce-i dau o robustețe mai mare decât te-ai aștepta. Forța necesară deschiderii ecranului este optimă, poți ridica display-ul cu o singură mână atunci când acesta este așezat pe masă.
Nu pot spune că există vreun element de design care să nu-mi fi plăcut la Huawei MateBook X 2020.
Dacă ar fi să mă leg de ceva, ar fi de cele patru picioare din cauciuc, ce nu oferă o aderență optimă. Ba din contră, cauciucul este foarte tare, pare a fi chiar plastic (deși nu este) și astfel gripul pe orice suprafață este foarte redus, începe să alunece pe o masă sau un birou doar ușor înclinate.
În rest, absolut nimic de comentat negativ față de Huawei MateBook X 2020. Este extrem de solid, cu o rigiditate structurală impresionantă, asta chiar și fără a lua în considerare dimensiunile și greutatea. Pur și simplu cu greu poți face șasiul să flexeze vreun pic, semn că aliajul din aluminiu și magneziu își face treaba exemplar. Mai mult, finisarea specială a acestui material îl face să nu prindă deloc amprentele sau urmele mâinilor, laptopul pare mereu ca scos din cutie.
Calitatea de fabricație este de top, așa cum te aștepți de la un produs premium. Nu există muchii imperfecte sau îmbinări nefericite, totul este exemplar la Huawei MateBook X 2020.
Ecran și sunet
Aici aș vrea să încep cu ceva ce ține tot de design. La Huawei MateBook X 2020, sticla ce protejează ecranul se întinde cu adevărat până la margini, nu există ramă de jur-împrejurul capacului ecranului.
Marginile din jurul display-ului sunt cele mai înguste pe care le-am văzut până acum la un laptop, inclusiv cea de jos este foarte mică.
Cu format de 3:2, display-ul oferă o suprafața mai mare decât unul de aceeași diagonală, dar cu aspect 16:9: Rezoluția este înaltă, de 3000 x 2000 pixeli, iar asta îi conferă o densitate de 278 ppi, ceea ce face ca orice imagine să fie perfect conturată, indiferent de conținut.
Ecranul este de tip touchscreen, acceptă până la 10 atingeri simultane, dar asta aduce și singurul minus. Display-ul este de tip glossy și reflectă cam tare mediul ambiant.
Din fericire, luminozitatea maximă a ecranului este suficient de ridicată, sunt 400 de niți valoare oficială, așa că probleme de lizibilitate apar doar atunci când lumina soarelui ajunge direct perpendicular pe display. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, nici către extreme nu apare o degradare a calității imaginii.
Panoul IPS de tip LTPS este unul de cea mai bună calitate, o adevărată plăcere să-l ai în față. Negrul este adânc, foarte aproape de ceea ce produce un panel OLED, iar rata de contrast este înaltă. Display-ul reproduce culori vibrante, dar exacte, așa cum puteți vedea mai jos:
Deviațiile Delta E sunt mici în oricare dintre modurile presetate ale balansului de alb, ce pot fi alese din aplicația Display Manager: Default, Warm sau Rece. Cele mai reduse sunt în modul Default, cu un Delta E mediu de doar 1.9.
După ce am văzut cât de bine sunt reprezentate culorile cu setările din fabrică, eram curios ce-mi rezervă ecranul după calibrare:
Ei bine, deviații Delta E demne de monitoare profesionale – în medie pe DeltaE94 avem doar 0.3, în timp ce pe Delta E2000 numai 0.4, cu maxime de 0.7, respectiv 0.8, valori foarte mici. Din ce îmi aduc aminte sunt cele mai mici deviații Delta E obținute de mine la oricare dintre laptopurile testate, dar chiar și la oricare dintre monitoarele ce au trecut pe la Gadget.ro. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.
Sunetul extern este redat prin intermediul a 4 difuzoare. Două a câte 2W sunt dispuse pe partea inferioară a laptopului, în spatele unor decupaje, celelalte două sunt undeva sub tastatură, către marginile laterale, și au o putere de câte 1W.
Calitatea este nu doar mulțumitoare, ci chiar bună, mult mai bună decât mă așteptam. Cele 4 difuzoare chiar creează o senzație de sunet surround, frecvențele înalte și medii sunt plăcute, bine reproduse, doar bass ar mai fi trebuit un pic. Este și din acesta mai mult decât am găsit la alte notebook-uri, dar nu se pot face minuni.
Volumul maxim este și el impresionant la acest laptop, mai ridicat decât aș fi sperat eu.
Prin jack-ul de 3.5 mm situația nu mai este chiar cea mai roză. Avem o calitate acceptabilă, dar nimic mai mult. Lipsește o separare clară a frecvențelor, iar bass-ul putea fi ceva mai pronunțat. Nici volumul maxim nu este ce trebuie.
Hardware, sistem de operare și aplicații
O singură configurație hardware apare pe site-ul Huawei România în dreptul MateBook X 2020. Este cea despre care vom vorbi în continuare, cu procesor Intel Core i5-10210U din a zecea generație, fabricat pe 14 nm. Este un quad-core ce rulează la 1.6 GHz, dar care poate urca în Turbo până la 4.2 GHz. Integrează chipset video de tip Intel UHD Graphics.
Memoria RAM de 16 GB este una dual channel, de tip LPDDR3 la 2133 MHz și este lipită pe placa de bază. Spațiul de stocare este reprezentat de un SSD pe M.2 PCIe NVMe și are o capacitate de 512 GB. Din fabrică, spațiul de stocare este formatat cu două partiții, una de 120 GB, cealaltă de 337 GB.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Huawei MateBook X 2020:
Sistemul de operare ce vine preinstalat pe Huawei MateBook X 2020 este un Windows 10 Home, peste care Huawei mai aduce doar câteva programe, deloc multe sau intruzive. Cel mai important este PC Manager, care, așa cum spune și denumirea, oferă câteva opțiuni de management al computerului, cu anumite optimizări, cu zonă de update al driverelor sau de BIOS.
Capturi de ecran din aplicația PC Manager de pe Huawei MateBook X 2020:
Tot în PC Manager vedem și secțiunea My Phone, ce este cunoscută și drept Huawei Share. Această funcție îți permite să conectezi simplu un smartphone Huawei la MateBook X 2020 și să oglindești ecranul acestuia pe cel al laptopului. În plus, poți face transfer de tip drag and drop de pe oricare dintre dispozitivele conectate, poți răspunde la mesajele din telefon direct de pe laptop și poți, de asemenea, să preiei sau să inițiezi apeluri telefonice pe notebook.
Performanță
Huawei MateBook X 2020 nu este un laptop dintre cele mai puternice, nici nu a insinuat vreodată asta, el se vrea unul dintre cele mai portabile din piață. Așadar, performanța nu a fost prioritară, deși, așa cum am observat, se dovedește mai mult decât capabil în sarcini uzuale precum editare office, navigare web sau conținut media. Nici cu editarea foto nu este pus la cea mai grea încercare, dar cam aici se opresc sarcinile pe care le poate susține în mod decent.
Am rulat câteva teste de benchmark spre a ne putea face o idee asupra performanței unui Huawei MateBook X 2020:
În timpul testelor de benchmark am monitorizat temperaturile interne, ce au ajuns până la un maxim de 93 grade Celsius pe procesor.
Având în vedere că pe Huawei MateBook X 2020 nu există răcire activă, cu vreun ventilator, ci vorbim doar despre o răcire pasivă, putem înțelege de ce s-au atins astfel de temperaturi în interior. De menționat că în sarcini simple, uzuale, temperatura nu a depășit niciodată 82 grade Celsius, cu o medie undeva pe la 72 – 76 grade Celsius.
Procesorul intră în throttling după mai puțin de un minut de când este ținut în sarcină maximă de un anumit program. Așadar, în task-uri complexe, dar care nu durează mult, nu simți că procesorul este ”sugrumat”, ba chiar se dovedește suficient de capabil.
În ceea ce privește temperaturile externe, Huawei MateBook X 2020 nu se încălzește simțitor cu sarcini uzuale.
După mai bine de 10 – 12 minute de la începerea testelor de benchmark, pe partea spate, către balama, în centru, și pe zona frontală undeva, între tastele F3 și F9, laptopul a devenit fierbinte. A fost vorba cel mai probabil despre circa 48 – 50 grade Celsius, destul de mult, dar nu exagerat.
Conectivitate
Aici, cel puțin pe partea de contact direct, Huawei MateBook X 2020 nu avea cum să ofere prea mult. Nu prea mult direct pe dispozitiv, căci avem în pachet un adaptor ce-ți oferă mai mult decât poate ai avea nevoie alături de un astfel de ultrabook.
Adaptorul cu mufă USB-C propune un port USB-C, unul USB-A și două ieșiri video, un bătrân VGA și un HDMI.
Pe laptop vedem doar două porturi USB-C, unul pe partea dreaptă, celălalt pe stânga, lângă acesta apare și jack-ul audio de 3.5 mm, de tip combo.
Oricare dintre cele două porturi USB-C acceptă încărcare cu până la 65W și sunt compatibile DisplayPort.
Fără fir, ne putem conecta la Huawei MateBook X 2020 prin Wi-Fi 6 sau ax, cu viteze de până la 2.4 Gbps, și prin Bluetooth 5.0.
Avem și senzor de amprentă, integrat în butonul Power. Acesta are o rată foarte ridicată de recunoaștere a amprentei, precum și un răspuns rapid.
Vorbim aici și despre camera web integrată de Huawei MateBook X 2020. Aceasta este amplasată în spatele unui buton fizic, ce stă între tastele F6 și F7. Se ridică de acolo doar la apăsare și astfel reprezintă o soluție sigură de confidențialitate.
Pe de altă parte, amplasarea pe tastatură a acestei camere produce și un neajuns. Perspectiva din care este filmat utilizatorul nu este cea mai fericită, în prim-plan apare practic bărbia și interiorul nasului. Poți remedia această problemă dacă așezi laptopul cu tastatura la nivelul feței, dar nu este o soluție dintre cele mai elegante sau practice.
Tastatură și touchpad
La cât de compact este Huawei MateBook X 2020, nu mă așteptam să găsesc tastatură cu butoane full size. Tastele au dimensiuni de 17 x 17 mm, cu puțin spațiu între ele, cursa este scurtă, iar actuarea este clară.
Există și iluminare pentru tastatură, ce se activează în două trepte, într-o nunață plăcută de bleu.
La touchpad avem o tehnologie pe care recunosc că mi-aș dori să o întâlnesc tot mai des. Este vorba despre un sistem cu feedback haptic, ce recunoaște apăsările și emite vibrații scurte și fine în momentul actuării. Nu este vorba despre o apăsare fizică, dar sistemul simulează atât de bine așa ceva încât ai impresia că toupad-ul chiar s-a mișcat în jos. Feedbak-ul haptic este același orinde pe toată suprafața trackpad-ului și astfel interacțiunea cu el este o adevărată plăcere.
Există și un mic program pe Huawei MateBook X 2020 ce-ți permite să ajustezi atât sensibilitatea la presiunea degetului, cât și puterea vibrației. Mie mi-a plăcut Free Touch cu ambele moduri pe Defalut, dar există chiar și opțiunea de a dezactiva cu totul sistemul.
Touchpad-ul este exact, permite gesturi multiple și nu mi-a cauzat nicio neplăcere în utilizare.
Autonomie
Fiind atât de subțire și mai ales atât de ușor, era clar că Huawei MateBook X 2020 nu poate integra o baterie de mare capacitate. Este vorba despre un acumulator Li-Po de 42 Wh, nimic impresionant.
Chiar și așa, autonomia este decentă. Eu am prins în medie circa 5 ore folosire, uneori cu 4 ore, alteori și cu peste 6 ore departe de priză. Scenariile de utilizare au implicat editare office, navigare web și ceva YouTube, cu luminozitatea ecranului pe 40 – 50%, suficientă înăuntru în plină zi.
Dacă lucrezi într-o cameră mai întunecată, poți ține lejer luminozitatea ecranului pe 15 – 20% și astfel poți trece și de 7 ore de autonomie.
Încărcarea se face prin oricare dintre cele două porturi USB-C. Asta reprezintă din punctul meu de vedere un mare avantaj, fiindcă un port este pe laterala din stânga, celălalt pe dreapta. Astfel, poți merge cu cablul de încărcare pe oricare dintre părți, în funcție de nevoi.
Cu încărcătorul din pachet, bateria goală a unui Huawei MateBook X 2020 se încarcă până la capacitatea maximă în circa o oră și jumătate.
Preț
Ultrabook Huawei MateBook X 2020 – 7.500 de lei pe Altex.ro
Concluzii
Huawei MateBook X 2020 este cu siguranță unul dintre cele mai portabile ultrabook-uri din universul Windows. Cu toate că este foarte compact, subțire și ușor, nu face prea multe compromisuri. Este clar că vei cumpăra unul în special pentru că îl poți lua peste tot cu tine fără ca aproape să-l simți în rucsac sau în geantă, dar, repet, asta nu înseamnă că vei renunța la multe.
Eu sunt sigur că cei care știu exact ce vor și își permit un astfel de ultrabook nu vor fi dezamăgiți, chiar și când plătesc prețul deloc mic.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru ultrabook-ul Huawei MateBook X 2020:
PRO
- în ciuda grosimii și a greutății reduse, laptopul este foarte solid, construit temeinic, cu materiale și finisări de cea mai bună calitate;
- ecran tactil excelent, de mare rezoluție, culori exacte direct din fabrică și aproape perfecte după calibrare, luminozitate și contrast ridicate;
- sunet extern de bună calitate și la un volum maxim înalt;
- performanță mai mult decât suficientă raportată la dimensiuni, sarcini precum editare office, navigare web sau conținut video nu-i pun nici cea mai mică problemă;
- tastatură și touchpad plăcute în utilizare, funcția de feedback haptic a touchpad-ului este cu adevărat de efect;
- conectivitate cel puțin decentă: ambele porturi USB-C sunt compatibile DisplayPort și susțin încărcarea cu până la 65W, jack audio direct pe dispozitiv, Wi-Fi ax cu viteze de până la 2.4 Gbps plus adaptor de conectivitate extinsă în pachet.
CONTRA
- suprafața glossy a ecranului reflectă cam tare mediul ambiant;
- fără sistem activ de răcire, temperaturile din interior ajung a fi ridicate după câteva minute în sarcină maximă, în aceleași condiții și la exterior laptopul se simte fierbinte în anumite zone;
- piciorușele de cauciuc de pe la bază nu oferă cea mai bună aderență;
- camera web poziționată sub un buton fizic pe tastatură oferă un grad ridicat de confidențialitate, dar aduce o perspectivă cel puțin ciudată, pune în prim-plan bărbia și interiorul nasului utilizatorului.