Îmi aduc aminte cu mare plăcere de MateBook X Pro din 2020, pe care l-am testat chiar la sfârșitul acelui an, fiind până acum ultrabook-ul care a reușit să mă impresioneze cel mai tare prin… prezență, să spun așa.

Lucrurile au evoluat evident în decurs de aproape patru ani, iar acum descopăr cel mai nou Huawei MateBook X Pro, unul care urcă și mai tare în ierarhia ultrabook-urilor pe care le-am încercat. De fapt, ajunge direct pe prima poziție și uite cum m-am pronunțat direct din primele rânduri legat de gadgetul despre care vom vorbi pe larg mai departe.

Specificații ultrabook Huawei MateBook X Pro 2024

Date tehnice

Ultrabook
Huawei MateBook X Pro 2024
EcranTouchscreen Flexible OLED, 14.2 inch, raport 3:2, rezoluție 3120 x 2080 pixeli, 264 ppi, 1000 nits luminozitate maximă în peak (HDR), 600 nits luminozitate maximă nativă, 120 Hz, 1 ms timp de răspuns, 1.07 miliarde culori, 100% Adobe RGB, sRGB și P3
ProcesorIntel Core Ultra 9 185H, 16 nuclee cu 6 x Performance-Cores la maxim 5.1 GHz + 8 x Efficient-Cores la maxim 3.8 GHz + 2 x Low Power Efficient-Cores la maxim 2.5 GHz, 22 fire execuție, memorie 24MB Intel Smart Cache, 45W Processor Base Power, 115W Maximum Turbo Power
Memorie32 GB LPDDR5 la 6400 MHz
2 TB SSD M.2 NVMe PCIe 4.0 x4
GPUIntel Arc Graphics (integrată), 8 X-Cores la frecvență maximă dinamică de 2.35 GHz, suport Ray Tracing, DirectX 12.2, OpenGL 4.6 și OpenCL 3.0
Sistem de operareWindows 11 Pro 64-bit
ConectivitateWi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.3, 2 x USB-C 4 cu suport Thunderbolt 4, 1 x USB-C
Alte informațiiCorp din aliaj de magneziu, 6 difuzoare Huawei Sound cu tehnologie Smart Audio Mixer, 4 microfoane, tastatură iluminată în 2 trepte, touchpad cu suport multi atingere și feedback haptic Free Touch, cameră web Full HD 1080p cu buton fizic de dezactivare, senzor de amprentă integrat în butonul Power
Baterie și încărcareLi-Po 70 Wh
Încărcărcare rapidă la 90W pe USB-C
Greutateaprox. 980 grame
Dimensiuni310 x 222 x 13.5 mm (L x l x h)

Review video

Pachet, design și construcție

Ultrabook Huawei MateBook X Pro 2024 - review

🔺Pe scurt: compact, extrem de subțire și de ușor, excelent construit.

La fel ca aproape de fiecare dată când ajunge pe masa mea de test un produs Huawei, și în cazul  MateBook X Pro 2024 este vorba despre un exemplar destinat strict încercărilor media, deci nu o unitate de retail. Din cutia ajunsă la mine au lipsit doar anumite pliante, precum ghid de pornire rapidă, în rest am găsit adaptorul de alimentare / încărcare la 90W cu port USB-C, cablu cu mufe USB-C la ambele capete lung de circa 1.8 metri, un adaptor de tip OTG de la USB-C la USB-A și o pereche de căști cu fir, cu mufă USB-C.

În cazul de față, încărcătorul este unul pentru prize UK, dar orice Huawei MateBook X Pro 2024 care va fi cumpărat direct din magazinul oficial Huawei sau de la partenerii agreați va veni alături de adaptor de alimentare corespunzător prizelor europene, deci evident unul potrivit și pentru România.

Trecând la ultrabook, ei bine Huawei MateBook X Pro 2024 este produs în trei variante de culoare pentru carcasă: negru, alb și albastru (Morandi Blue). După cum v-ați dat seama deja, aici vedem un Huawei MateBook X Pro 2024 Morandi Blue, o nuanță care arată în mare fel, din partea mea. Din păcate, în țara noastră Huawei MateBook X Pro 2024 este disponibil deocamdată strict în culoarea neagră, dar asta se poate schimba în viitor.

Albastrul de aici este unul care emană eleganță, dar care produce și un impact vizual mai puternic decât ar putea să o facă negrul sau chiar albul. Ce mi s-a părut foarte bine gândit este că totul (în afară de piciorușele din cauciuc de pe spate și de rama din jurul ecranului) este în această culoare. Adică, inclusiv tastatura și touchpad-ul sunt extrem de apropiate ca nuanță de cea a carcasei și astfel este realizat un design unitar, extrem de reușit.

Da, nu putem recunoaște că Huawei MateBook X Pro 2024 nu s-a inspirat probabil de la MacBook Air din generațiile trecute, dar dacă la final a ieșit un produs precum cel de față, pe mine nu mă deranjează cu absolut nimic. Mai ales că vorbim despre inspirație și nu de o copie la scară.

Și nu doar că arată extrem de bine acest Huawei MateBook X Pro 2024, cu carcasa care se subțiază mult spre zona opusă balamalelor și cu colțurile rotunjite, care sunt preluate inclusiv de ecran, dar și construcția este de top.

Ultrabook-ul este subțire de doar 13.5 mm și are o greutate de mai puțin de 1 kg, fiind din acest punct de vedere printre cele mai ușoare laptopuri cu ecran de circa 14 inch. Numai că aceste cifre nu au dus la compromisuri în ceea ce privește rigiditatea structurală. Acum, nu înseamnă că Huawei MateBook X Pro 2024 nu flexează deloc, mai ales ecranul, care este incredibil de subțire. Dar, luând în considerare tocmai grosimea și greutatea, Huawei MateBook X Pro 2024 este nu doar surprinzător de zdravăn, ci uluitor de solid.

Carcasa realizată integral din aliaj de magneziu este cea responsabilă în mare măsură de cât de rigid și de ușor este ultrabook-ul. Iar acest material, pe lângă aceste proprietăți tehnice, să le numim, mai vine cu un mare avantaj, dat de cum este finisat. Se simte la atingere precum plasticul, unul mat, chiar rugos l-aș numi. Nu, nu este deloc rău să ai aliaj de magneziu care arată și se simte la atingere precum plasticul, fiindcă asta înseamnă și că nu-l vei simți nici foarte rece, atunci când temperaturile din jur sunt scăzute, dar nici foarte cald, așa cum se întâmplă cu aliajele metalice. Aș spune că rămâne la o temperatură constantă la exterior, evident în anumite limite.

Și mai este un avantaj al acestei finisări a aliajului de magneziu, anume faptul că urmele degetelor, ale mâinilor, nu apar mai deloc pe carcasă. Într-un final va mai trebui să ștergi cu o lavetă umedă ultrabook-ul, dar nu atât de des precum se întâmplă la majoritatea laptopurilor cu carcase metalice.

Singurul lucru pe care l-aș putea reproșa aici ar fi dat de faptul că ecranul nu se deschide la 180 de grade, ci doar pe la maxim 135 de grade. Asta limitează cumva funcționalitatea, mai ales că avem touchscreen.

Nu mai lungesc mult acest capitol, pot să-l închei foarte simplu prin a spune că Huawei MateBook X Pro 2024 este, din partea mea, cel mai arătos, cel mai spectaculos ultrabook la modul general cu care am avut ocazia de a interacționa până acum. Este incredibil de subțire și de ușor, dar asta nu înseamnă că este cumva sensibil, fragil. Nicidecum! Iar calitatea de fabricație este la cele mai înalte standarde, fără niciun dubiu de segment premium, aș spune eu chiar mai sus de atât, dacă ar fi posibil pentru un ultrabook.

Ecran și sunet

Test culori ecran Huawei MateBook X Pro 2024 - HDR On

🔺Astfel se prezintă ecranul, din punct de vedere reprezentare culori, așa cum vine ecranul din fabrică, cu modul HDR activat.

Veștile bune continuă și aici. Chiar dacă la o primă privire nu ar părea că sunt multe schimbări aici față de ceea ce propunea modelul de anul trecut, avem de fapt o revoluție. Deși vedem tot un ecran de 14.2 inch, în format 3:2 și cu rezoluție 3120 x 2080 pixeli, deci cu un ppi de circa 264, panoul este cu totul altul.

Se face trecerea de la IPS la OLED, unul flexibil, așa cum îl prezintă Huawei, iar modificarea este de substanță. În primul rând fiindcă avem un panoul OLED, ale cărui avantaje, precum culori bogate, vivide și contrast infinit, cu negru absolut, se remarcă de la prima privire. Apoi, fiindcă acest OLED este și tactil (valabil și la ediția de anul trecut), deci posibilitățile de interacțiune cu ultrabook-ul se extind astfel.Și în niciun caz în ultimul rând, pentru că avem în față un panou extrem, dar extrem de luminos.

Astfel, nu contează că sticla ce acoperă display-ul este lucioasă și că reflectă evident mediul ambiant. Chiar și așa, nu o face extrem de tare, iar combinat cu luminozitatea maximă uriașă vezi totul perfect chiar și afară, în plină zi, cu soare puternic pe cer.

Apropo de luminozitate, conform fișei tehnice poate fi de 1000 niți în peak (cu conținut HDR și pe o anumită suprafață a ecranului), dar eu am măsurat chiar mai mult de atât. De fapt, am prins cu conținut HDR și pentru o scurtă perioadă de timp și pe o mică suprafață de ecran, nu mai puțin de 1122 cd/mp. Mi se pare incredibil de mult, cum de fapt mult mi se par și cei 654 niți pe care i-am măsurat pe un ecran complet alb, cu luminozitatea la maxim. Iată așadar că inclusiv când este afișat conținut SDR luminozitatea ecranului nu doar că nu dezamăgește, dar este printre cele mai ridicate din tot ce am testat în zona ultrabook cu ecran OLED.

Iar la Huawei MateBook X Pro 2024 mai sunt puncte pro la ecran. Mă refer la culori, care sunt excelent reprezentate din fabrică, fiind vorba despre calibrare distinctă pentru fiecare exemplar de Huawei MateBook X Pro 2024. Nici măcar nu am mai încercat să calibrez ecranul, întrucât atât când nu activezi modul HDR, dar mai ales când alegi să-l ai pornit, culorile sunt bine redate, cu deviații Delta E reduse, chiar dacă nu demne de panouri profesionale. 

Teste culori ecran Huawei MateBook X Pro 2024 în modurile HDR Off și HDR On:

Una peste alta, ecranul OLED de pe Huawei MateBook X Pro 2024 este nu doar un evident punct pro al ultrabook-ului, ci unul dintre cele mai bune bune display-uri de laptop pe care le-am văzut vreodată. Asta și pentru că rata de refresh poate fi de până la 120Hz și că poți alege inclusiv o setare dinamică, în care sistemul să decidă care este rata optimă în funcție de scenariul de folosire.

Și continui în același trend și cu sunetul. Nici că mi-a venit să cred cum redau sunetul cele 6 difuzoare de sub carcasa Huawei MateBook X Pro 2024. La cât de compact este acest ultrabook, este incredibil că poate reproduce și ceva bass, unul deloc forțat sau deranjant. Este adevărat că nici nu este adânc sau cald, dar este suficient de plin și contribuie la un sunet foarte bine conturat, exact și curat. Mediile sunt superbe, aproape la fel și înaltele, iar distribuția undelor sonore se face larg, adică avem și o spațialitate cu adevărat extinsă. O adevărată plăcere să asculți orice fel de muzică, să vezi filme sau să te relaxezi pe Social Media alături de Huawei MateBook X Pro 2024, mai ales că și volumul maxim este unul înalt, spre topul laptopurilor testate și din acest punct de… auz. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Procesorul de top este extrem de puternic, dar pentru asta are nevoie de multă energie, ceea ce înseamnă consum mare, dar și temperaturi ridicate.

Aici avem o ușoară neconcordanță între ce testăm și ceea ce este disponibil la noi în țară. Cel puțin deocamdată, Huawei MateBook X Pro 2024 este la vânzare în România în versiunea cu procesor Intel Core i7 155H, cu 16GB memorie RAM și cu SSD de 1 TB. Însă aici prezentăm un Huawei MateBook X Pro 2024 în cea mai puternică variantă, anume cea cu caracteristicile din tabelul de la începutul review-ului, specificații care sunt dezvăluite și prin capturile de ecran de mai jos.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware Huawei MateBook X Pro 2024:

Ce trebuie să reținem este că diferențe majore la o utilizare cotidiană între aceste două versiuni de Huawei MateBook X Pro 2024 nu vor fi observate. Mă refer la cei care nu vor pune prea des la grea încercare ansamblul hardware, adică la cei care vor folosi ultrabook-ul pentru sarcini office, multimedia și de altele asemenea.

În ceea ce privește sistemul de operare cu care vine la pachet orice Huawei MateBook X Pro 2024, vorbim despre un Windows 11 Pro 64-bit. Mă refer la variantele de retail, întrucât aici de față a rulat un Windows 11 Home, dar, repet, pe laptopurile de retail va fi instalată ediția Pro.

Nu sunt deloc multe aplicații preinstalate care vin la pachet cu Huawei MateBook X Pro 2024, așa că o prezint strict pe cea mai importantă dintre ele, anume pe Huawei PC Manager.

Aplicația Huawei PC Manager pe Huawei MateBook X Pro 2024:

Vedem mai sus cum arată o aplicație care pare destul de simplă din interfață, dar care aduce la pachet opțiuni extinse de personalizare și setări adiționale binevenite. Asta înseamnă că nu-i va copleși pe utilizatorii mai puțin avansați, dar va lucra în a genera o experiență de utilizare mai plăcută pentru toți. Mi-a plăcut și cum este integrat Huawei PC Manager cu Windows 11, în sensul că notificările de la această aplicație apar întocmai precum cele de sistem, iar anumite opțiuni din Huawei PC Manager nu vin să se bată cap în cap, cum s-ar spune, cu cele deja disponibile în sistemul de operare. Repet, o integrare eficientă și care generează o experiență de utilizare la cote înalte.

Bineînțeles că Huawei MateBook X Pro 2024 se conectează instant și face echipă bună cu orice alt dispozitiv Huawei, fie că este un smartphone, o pereche de căști, un periferic sau orice alt gadget. Astfel, ecosistemul Huawei arată cât de bine pot funcționa și se pot ajuta, să spunem, toate produsele integrate.

Performanță

🔺Scorurile din testele de benchmark îi fac cinste acestui ultrabook.

Procesorul Intel Core Ultra 9 185H, precum cel care se află în centrul ansamblului hardware de sub carcasa exemplarului Huawei MateBook X Pro 2024 testat aici, este extrem de puternic, așa cum o relevă toate testele de benchmark rulate.

Teste benchmark

Ultrabook
Huawei MateBook X Pro 2024
CPU-Z 17.01.64 (puncte)
Single Thread
Multi Thread

684
8302.2
PCMark 10 (puncte)7715
Cinebench R20 (puncte)
CPU

5766
Cinebench R23 (puncte)
CPU Multi Core
CPU Single Core

14879
1713
Geekbench 6.3.0 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2326
13434
Novabench (puncte)3707
3DMark (puncte)
Steel Nomad Light
Time Spy
Fire Strike
Night Raid

3348
4085
8739
29443
CrystalDiskMark 8.0.5 (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


5224
4890.23

4402.18
4868.19

842.58
868.05

70.50
244.13

Teste de benchmark rulate pe Huawei MateBook X Pro 2024:

Din scorurile de mai sus vedem că inclusiv grafica integrată Intel Arc este foarte potentă și face ca anumite programe de creație 3D să nu pună mari probleme unui Huawei MateBook X Pro 2024 și chiar jocuri nu foarte complexe să poată fi jucate într-o manieră cel puțin decentă.

Unde nu convinge deloc acest procesor este la partea de management termic. Spre a putea performa așa cum o face, are nevoie de multă energie electrică, iar asta se traduce nu doar printr-un consum destul de ridicat atunci când este pus serios la treabă, ci și în temperaturi foarte înalte.

Temperaturi componente interne Huawei MateBook X Pro 2024:

Sistemul de răcire, deși se bazează pe două ventilatoare și o cameră de vapori suficient de mare, nu poate face față în sarcini grele prelungite. Nu doar pe procesor și alte componente crește mult temperatura, ci și la exterior. Cele mai fierbinți zone sunt spre partea cu balamalele, în centrul laptopului. Ca să înțelegeți mai bine, undeva în zona tastelor F5 – F7, adică acolo unde este de fapt poziționat procesorul.

Cert este că ventilatoarele se aud când ajung la turația maximă, dar mie nu mi s-a părut tocmai deranjant. Da, pentru un ultrabook sunt destul de gălăgioase, dar la modul general de analiză nu le-am găsit extrem de intruzive ca zgomot. Doar atunci când am rulat testele de benchmark ventilatoarele s-au dus spre turația maximă, în rest fie au fost complet oprite (în sarcini simple – redactare text, navigare web, activități multimedia), fie s-au rotit într-atât încât să nu fie deranjante, ci abia să le auzi. Pentru mine și pentru cum înțeleg eu că va fi folosit acest ultrabook, sistemul de răcire și mai ales ventilatoarele, cu managementul automat, mi s-au părut toate suficient de bine puse la punct.

Conectivitate

Viteze Wi-Fi Huawei MateBook X Pro 2024

🔺Vitezele maxime atinse pe conexiunea Wi-Fi 6E sunt foarte bune, dar MateBook X Pro 2024 a impresionat și la stabilitate și la preluarea eficientă a semnalului wireless de la mare distanță de router.

Aici ar fi primul compromis pe care îl face Huawei MateBook X Pro 2024 spre a atinge grosimea generală de numai 13.5 mm. Asta pe partea de elemente fizice de conectivitate, evident. Cu toate că și pe zona wireless se putea o idee mai bine. Vreau să spun că deși avem Wi-Fi 6E tri-band, se putea poate merge chiar pe Wi-Fi 7, în timp ce la Bluetooth avem versiunea 5.3, când este deja lansată de ceva vreme varianta 5.4. În fine, detalii oarecum minore, dar care contează atunci când trebuie să investești sume mai serioase de bani.

Spuneam că avem doar porturi USB-C pe Huawei MateBook X Pro 2024 și nici dispunerea nu este tocmai oportună. Asta fiindcă cele două porturi USB-C cu suport Thunderbolt 4 și DisplayPort sunt ambele poziționate pe partea stângă, pentru ca pe dreapta să apară al treilea port USB-C, de data asta însă unul nu atât de performant. În fine, din nou detalii, dar, așa cum am mai precizat doar câteva rânduri mai sus, pot fi unele importante pentru anumiți utilizatori.

Amintesc aici și de senzorul de amprentă, integrat în butonul Power și care este exact și rapid, precum și de camera web Full HD 1080p, care poate fi dezactivată fizic de la un buton de tip slider așezat pe laterala  din dreapta. Camera are o perspectivă de tip ultrawide și furnizează imagini de bună calitate, făcând din Huawei MateBook X Pro 2024 un bun companion pentru conferințe online și orice tip de apeluri video, mai ales că și cele patru microfoane se descurcă admirabil în a prelua clar vocea utilizatorului sau a utilizatorilor.

Tastatură și touchpad

Ultrabook Huawei MateBook X Pro 2024 - review

🔺Din partea mea, avem în față cea mai bună tastatură de pe orice laptop cu care am interacționat până acum.

Din nou un capitol unde Huawei MateBook X Pro 2024 demonstrează că poate produce o experiență de utilizare la cel mai înalt nivel, în ciuda grosimii reduse. Tastatura este excelent calibrată, să zic așa. Avem taste mari, ușor concave și cu spațiu optim între ele, dar, poate cel mai important, un feedback excelent la actuare. Cursa nu este deloc redusă, ci avem acel clasic 1.5 mm, iar modul în care se simte fiecare tastă la apăsare este impresionant. Avem bineînțeles și iluminare pentru tastatură, una albă cu ceva influențe mov și care poate fi activată în două trepte. Nimic de comentat negativ nici pe această direcție.

Am folosit intens Huawei MateBook X Pro 2024 spre a redacta fel de fel de articole și review-uri tocmai pentru că am reușit să fiu chiar mai rapid și mai exact decât o făceam pe propria tastatură, pe care o folosesc de mai bine de doi ani și jumătate. Da, Huawei MateBook X Pro 2024 chiar m-a ajutat să redactez text rapid și eficient, o adevărată plăcere să tastez.

La fel pot spune și despre touchpad, unul acoperit cu sticlă și care aduce feedback haptic în locul unei apăsări mecanice, să spun. Pe lângă faptul că touchpad-ul are dimensiuni generoase, raportat la cât de compact este ultrabook-ul, și în plus față de cât de exact este în preluarea oricărei mișcări sau gest, acest feedback haptic dă dependență. Vreau să spun că este atât de plăcut să-l simți, încât eu am „apăsat” mai des ca pe click pe touchpad, în loc să dau tap, cum o fac în mod convențional pe alte laptopuri.

Experiență sublimă de interacțiune cu Huawei MateBook X Pro 2024 prin intermediul tastaturii și a touchpadului.

Autonomie

Autonomie Huawei MateBook X Pro 2024

🔺Nu este deloc greu să prinzi și mai bine de 8 ore departe de priză, dar dacă „abuzezi” laptopul trebuie să te mulțumești și cu doar 2 – 3 ore de autonomie, uneori chiar și mai puțin de atât.

Cum-necum, Huawei MateBook X Pro 2024 are sub această carcasă subțire și o baterie de nu mai puțin de 70Wh. Mai mult decât lăudabil, nu doar raportat la cât de compact este ultrabook-ul, ci mai ales la cât de ușor este.

Și, ce să vezi, Huawei MateBook X Pro 2024 convinge și la autonomie. Sigur că mă refer la scenarii de utilizare ușoară, cu activități office și multimedia convenționale, dar, repet, utilizatorul normal al unui Huawei MateBook X Pro 2024 fix acesta este, adică cel ce pune mare preț pe portabilitate. Acesta va descoperi că bateria rezistă în jur de 8 – 10 ore, cu luminozitatea ecranului pe la 50 – 60%. Dacă pui ceva presiune pe ansamblul hardware, vei consuma acumulatorul în circa 4 – 5 ore, iar dacă forțezi la maxim laptopul și cu luminozitatea ecranului la 100%, atunci trebuie să te mulțumești cu doar circa o oră și jumătate, uneori chiar și mai puțin de atât.

Da, sincer mă așteptam la ceva mai bine, dar nu este ca și cum Huawei MateBook X Pro 2024 nu ar fi extrem de performant la nevoie și astfel să aibă nevoie de multă energie în sarcinile complexe. Oricum, pentru mine, care chiar am folosit intens acest ultrabook (redactare text și navigare web), autonomia de circa 8 ore mi-a fost îndeajuns.

Când a fost nevoie să încarc bateria de 70Wh cu adaptorul din pachet, am activat încărcarea rapidă din Huawei PC Manager (primești notificare de fiecare dată dacă vrei să încarci la putere maximă), iar timpul de încărcare a fost precum mai jos.

Încărcare

Ultrabook
Huawei MateBook X Pro 2024
10 minute5 - 22%
20 minute5 - 35%
30 minute5 - 49%

Mi se pare o încărcare cu adevărat rapidă pentru prima jumătate de oră, pentru ca mai apoi durata să crească cu fiecare procent adăugat. Astfel, încărcarea completă este realizată, inclusiv când vorbim de fast charging, după circa o oră și jumătate.

Preț

Ultrabook Huawei MateBook X Pro 202411.999 lei în Huawei Store România, pentru varianta cu procesor Intel Core Ultra 7 155H, cu 16 GB memorie RAM și cu SSD de 1 TB. Momentan, cei care aplică în coșul de cumpărături codul „AXPRO2000” vor primi o reducere de nu mai puțin de 2.000 de lei din prețul întreg al laptopului (preț și ofertă valabile la data publicării acestui review)

Huawei MateBook X Pro 2024
4.6 / 5 Gadget Score
Pro
  • ultrabook în adevăratul sens al cuvântului, cu greutate de sub 1 kg și dimensiuni pe cât se poate de reduse la un ecran de 14.2 inch în format 3:2;
  • calitate de fabricație de top, pe cât de ușor și de subțire este laptopul, pe atât de solid este asamblat, cu finisări și materiale excelente;
  • ecran OLED căruia nu-i poți reproșa nimic;
  • cele 6 difuzoare reproduc un sunet grozav, mult peste așteptări și printre cele mai bune pe care le-am auzit până acum de la orice notebook;
  • ansamblu hardware foarte performant, cu siguranță demn de ceea ce înseamnă cu adevărat un ultrabook;
  • cea mai plăcută în utilizare tastatură de pe orice laptop încercat de mine și touchpad cu feedback haptic care provoacă dependență;
  • autonomie bună la modul general și foarte bună pentru un laptop atât de compact și de ușor plus încărcare rapidă pe prima jumătate de oră.
Contra
  • deschiderea ecranului se face la maxim 135 de grade, ar fi fost perfect deschidere la 180 de grade, mai ales că avem touchscreen;
  • laptopul se încinge tare în sarcini grele susținute pentru perioade de mai mult de 10 minute;
  • conectivitate fizică limitată (doar porturi USB-C), iar pe partea wireless nu sunt adoptate cele mai recente și mai performante module (Wi-Fi 6E în loc de Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.3 când este deja de ceva timp apărută versiunea 5.4).
Concluzii

Fără discuție Huawei MateBook X Pro 2024 este cel mai bun ultrabook pe care l-am testat până acum. Este foarte ușor și compact, construit exemplar, are ecran și sunet superbe, ansamblu hardware foarte puternic, tastatură și touchpad foarte bine puse la punct și autonomie mai mult decât decentă, cu încărcare rapidă pentru primele 30 de minute. Pierde ceva puncte la partea de management termic, în sensul că se încinge serios în sarcini grele susținute, iar conectivitatea este cam limitată, dar până la urmă normal la un laptop gros de doar 13.5 mm. Nici prețul nu-i va convinge prea ușor pe mulți „adepți”, dar sincer nici nu poți avea un ultrabook grozav, precum Huawei MateBook X Pro 2024, la mult mai puțin de atât. Sunt de urmărit promoțiile organizate de Huawei România, prin care poți avea acest ultrabook mai ieftin și cu 20 - 25%, uneori cu reduceri și mai mari de atât. Închei prin a spune din nou că Huawei MateBook X Pro 2024 este cel mai bun ultrabook pe care l-am întâlnit până acum.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Huawei MateBook X Pro (2024) a fost testat timp de 16 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.