Notebook

Pe lângă una dintre primele tablete cu Windows RT – ASUS VivoTab RT, ne-a sosit la review și unul dintre ultrabook-urile optimizate pentru Windows 8 – gândit să fie touch friendly. Sony VAIO T se laudă cu un display tactil ce permite un control intuitiv al device-ului din dotare.

Avem de-a face cu o dublă premieră pentru noi: primul ultrabook cu Windows 8 sosit la test cât și primul cu display tactil. Acesta ar fi viitorul în opinia Microsoft și vom regăsi astfel de portabile într-un număr din ce în ce mai mare în oferta magazinelor din întreaga lume.

Îmi reamintesc Sony VAIO T de la debutul său la început de vară 2012 și nu sunt modificări puternice la design, cel puțin nu mi le reamintesc eu. Display-ul este ceva mai gros, vă dați seama că s-a ajuns la acest compromis din cauza touch-ului, dar nici nu se oferea un feedback bun dacă era prea subțire și când apăsai pe el să se deplaseze în spate sau să nu ofere o rezistență bună în timp.

Să vedem care sunt specificațiile hardware pentru Sony VAIO T cu touch. Apropo, sunt mai multe configurații. Noi am primim vârful de gamă cu stocare pe SSD. Codul său este Sony SVT1312V1E.

Ultrabook
Date tehnice
Sony VAIO T13 cu display touch
Display 13.3 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli și aspect 16:9
Procesor Intel 3rd Core i5-3317U la 1.7 GHz / 2.6 GHz cu Turbo Boost
Memorie 4 GB RAM la 1600 MHz, SSD de 128 GB
Placă grafică Intel HD Graphics 4000
Sistem de operare Windows 8
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, VGA, HDMI, slot pentru cardurile SD, RJ-45, jack de 3.5 mM, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0
Foto cameră web HD cu tehnologie EXMOR pentru PC
Baterie cântărește 305 gr, se încarcă în 3.5h și oferă o autonomie de până la 9h.
Greutate 1.66 kg
Grosime 22.6 mm
Preț

Mai multe detalii pe sony.ro.

Design

Sony prin seria VAIO impresionează mai ales la variantele sale de top prin calitatea finisajelor, materiale plăcute și rezistente în timp. Sony a ales să îmbrace VAIO T în magneziu și aluminiu. De când l-am scos din cutie a impresionat pozitiv. Versiunea de test era cea argintie / silver.

La exterior regăsiți logo-ul VAIO stilizat expresiv și cel al Sony abia se vede pe carcasă. Cântărește 1.66 kg și numai bateria are vreo 300 de gr. Utilizarea magneziului și aluminiului a permis ca greutatea să nu fie considerabilă. VAIO T are și o sticlă ce protejează display-ul cu touch, de aici și un ecran ceva mai gros.

Nu este unul dintre ultrabook-urile care să impresioneze printr-o grosime redusă, dar nici nu se ridică la nivelul portabilelor de acum 2 – 3 ani de zile. Sony și-a dorit să ofere conectivitate maximă. Astfel la VAIO T dați de port VGA full, HDMI la fel, RJ-45. Nu au făcut rabat la asta și reprezintă un element cu care ies în față vis-a-vis de competiție care a făcut unele sacrificii spre a obține cât mai puțini mm. Fiecare companie cu viziunea sa. M-am bucurat că de portul VGA ce mi-a permis să conectez monitorul la ultrabook și să-mi desfășor activitatea de zi cu zi.

Marginile ecranului sunt negre, se deschide ușor. Tastatura este neagră, bine spațiață, touch-ul a fost dispus central, sigla Intel Core i5 amintește de hardare-ul integrat. Baza lui VAIO T a fost realizată din aceleași materiale ca și restul laptopului – aluminiu. Mi-a plăcut că șuruburile sunt la vedere. Asta înseamnă că un viitor ugrade memorie sau un alt SSD pot fi montate cu ușurință. Nu trebuie mers la un service specializat pentru aceste aspecte de ordin comun.

Ecran și sunet

Aduce un display de 13.3 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli pe care s-a pus partea de touch și o protecție de sticlă. De aici reiese și o grosime ceva mai mare. Vorbim de un display glossy și nu de unul mat, cum există acum o dorință la nivel general. Nu va exista niciun display tactil mat, cel puțin nu am auzit de vreunul până acum. Dacă spațiul în care utilizați ultrabook-ul nu este foarte luminos, nu vă deranjează cu nimic.

Unghiurile de vizualizare sunt ok. Display-ul tactil funcționează foarte bine și este o adevărată plăcere să navighezi prin ecranul de start al Windows 8 cu degetul pe ecran. Se adună amprentele și necesită a fi șterș din când în când. Știți că Windows 8 a fost conceput special cu a sa Modern UI să fie la cote înalte pe partea de touch, să ofere o modalitate suplimentară și mai naturală de control a device-urilor compatibile pe lângă deja celebra combinație: tastatură + touch sau tastatură + mouse.

Pe partea de sound, Sony VAIO T cu display touch dispune de difuzoare stereo. Impresionează în mod plăcut prin intensitate, lipsește un bass prea pronunțat. Există întotdeauna posibilitatea de a conecta un sistem de sunet distinct pe jack-ul de 3.5 mm din lateral dreapta.

Hardware, sistem de operare și performanță

Cele mai importante sunt procesorul Intel Core i5 din generația a treia și special conceput pentru segmentul ultrabook + SSD-ul de 128 GB, în realitate sunt 96 GB oferiți ca spațiu de stocare. Memoria de 4 GB la o frecvență de 1600 MHz vine de la Samsung.

Nu l-am utilizat intensiv în cele șapte zile în care am avut ocazia să-l întorc pe toate fețele. Totuși, am remarcat cât de sprinten se mișcă în browsing, rularea aplicațiilor de editare foto – nivel de bază, redare video la 1080p pe un display extern. Aduce un plus de portabilitate, dar nici performanțele grafice nu sunt de dat la o parte.

Windows 8 pot spune că pentru prima dată mi-a plăcut. Asta și pentru că VAIO T are un display tactil, uneori este mai simplu să navighezi prin ecranul său de start cu mâna decât cu un mouse sau cu touch-ul de pe VAIO T. Mi-a plăcut precizia de care dă dovadă. Nu mai este ca la Windows 7 când te chinuiai pe un touchscreen.

Remarc și grija Microsoft de a livra o experiență cât mai fluentă. Mereu dai de câte un update de software pentru S.O. cât și pentru aplicațiile preinstalate. Windows Store se animă cu aplicații noi de la zi la zi.

Și cifrele date de Windows Experience Index. Atenție că Windows Experience Index din Windows 8 folosește alte criterii față de cel existent în Windows 7. Notele sunt de la 1 la 10.00.

Ultrabook
Windows Experience Index
Sony VAIO T13 cu display mat
Procesor 6.9
Memorie RAM 5.9
Grafică 4.7
Grafică de gaming 6.2
SSD 8.1

Cel mai bine cotat este SSD-ul de 128 GB (96.9 GB în mod real) și la capitolul opus se află placa grafică integrată Intel HD Graphics 4000.

Tastatură și touchpad

Tastatură neargă, bine spațiată, cu un joc redus al tastelor. M-am adaptat instantaneu și știți de la alte portabile Sony că apreciez ergonomia lor la acest capitol. Am și căutat o tastatură Sony externă, dar nu s-au băgat să facă așa ceva. Aș fi achiziționat-o imediat. Tastatura are șase rânduri. Butonul de power se face verde când ultrabook-ul este pornit, pus spre exterior și nu deranjează vizual.

Touchpad-ul său este clar individualizat față de zona în care vă odihniți mâinile. Se mișcă foarte bine, nu agață și știe să recunoască gesturile.

Conectivitate

Pe lângă Wi-Fi în toate standardele și bluetooth de ultimă generație mai dați de: RJ-45, VGA, HDMI, cititor pentru cardurile SD și nu numai, jack de 3.5 mm – în lateral dreapta,  1 x USB 2.0 și 1 x USB 3.0 în stânga + jack-ul pentru încărcător. Dispune de cameră web cu tehnologie EXMOR pentru PC. Se vede destul de bine în apelurile video. Răcirea se face prin partea stângă, puțin zgomotos la acest capitol și spun asta ținând cont că are un SSD pe post de spațiu de stocare.

La conectivitate au optat pentru porturile full și nu pentru unele mai micuțe care să necesite un compromis, de aici și o grosime ceva mai mare decât la alte ultrabook-uri concurente.

Autonomie

Sony spune că dacă sunt utilizate anumite setări s-ar ajunge la un maxim de 9h. Cu luminozitatea la maxim și folosit intensiv am ajuns pe la 5 – 6h, o valoare respectabilă.

Concluzii

Sony VAIO T13 cu touchscreen a lăsat impresii pozitive. Ultrabook-urile sunt concepute a oferi viteză de lucru, dar mai totul într-un corp compact, portabilitatea și designul plăcut sunt în prima plan. VAIO T13 cu display tactil vine în două configurații: una cu stocare hibridă și Intel Core i3 pe la aproximativ 4000 de lei și altul – cel în cauză – pe la 4800 lei cu Intel Core i5 și SSD de 128 GB.

Notebook Sony VAIO T13 cu display tactil
Design 9
Ecran și sunet 8
Hardware și performanță 8.5
Conectivitate 9
Autonomie 8.5
Nota finală  8.6

Puncte forte

– design cu materiale de calitate: magneziu și aluminiu;
– display tactil ce impresionează plăcut;
– Intel Core i5 de ultimă generație, stocare bazată pe un SSD de 128 GB ce asigură un spor de viteză în orice operați executați pe ultrabook;
– conectivitate completă;
– greutate redusă – 1.6 kg;
– tastatură și touchpad la un nivel excelent ca ergonomie;
– autonomie bună.

Puncte slabe

– display glossy;

– preț mare;
– mai gros decât alte ultrabook-uri;
– sunet ce nu impresionează prin amplitudine;
– fără tastatură iluminată.

Urmează un mini-review video aflat în procesare pe YouTube.

Și o galerie foto realizată în mare viteză: