UMi eMax Mini – review

15/11/2015

Câteva zile am avut posiblitatea să mă joc cu un nou smartphone mid-range a unui producător chinez: UMi eMax Mini. Telefonul l-am primit în teste de la coolicool.com şi aş putea spune că am rămas plăcut surprins.

De la primul contact am observat dimensiunile foarte compacte şi greutatea redusă a acestui terminal, lucru care m-a dus cu gândul inevitabil la o comparaţie cu Xiaomi Mi 4i. Spun inevitabil pentru că şi din punct de vedere hardware cele două smartphone-uri se aseamănă.

UMi eMax Mini este un telefon simplu, dar plăcut. Este primul device al producătorului chinez UMi ce utilizează un procesor Qualcomm Snapdragon. Mulţi spun că acest smartphone este defapt TCL 3S M3G rebranduit şi cu câţiva dolari mai ieftin. Am comparat cele două device-uri şi aş putea să spun că sunt identice din toate punctele de vedere cu excepţia a două elemente: TCL 3S M3G dispune suplimentar de cititor pentru amprentă oculară şi ştie 4G TDD. Diferenţa de preţ dintre cele două este de 10 dolari, probabil chiar din cauza celor două avantaje.

umi emax mini (4)

Trecând uşor peste această curiozitate, UMi eMax Mini este surprinzător de corect în ceea ce priveşte materialele utilizate, performanţă, utilizarea de zi cu zi şi preţul de achiziţie. În continuare voi detalia toate aspectele negative şi pozitive ale smartphone-ului.

Specificaţii UMi eMax Mini

specificatii

Design

umi emax mini (35)

UMi eMax Mini a venit într-un pachet de retail la fel de compact precum telefonul. Conform specificaţiilor producătorului acesta cântăreşte 377 grame şi include terminalul, cablul microUSB – USB 2.0, încărcătorul de 1A pe USB 2.0 şi un manual de instrucţiuni. Separat de cutie am primit şi o folie de protecţie din sticlă securizată, însă aceasta nu este inclusă în pachetul de retail. Cei interesaţi o pot achiziţiona separat la 9.99 dolari.

Telefonul este disponibil doar în alb şi negru, iar noi am primit în teste cea din urmă versiune. UMi eMax Mini este construit în totalitate din plastic, iar acest lucru aduce smartphone-ului un avantaj şi un dezavantaj: plasticul oferă şansa unei greutăţi reduse, însă în lipsa unor elemente metalice terminalul nu are valenţe premium. Cu toate acestea plasticul utilizat este unul bun, îmbinările sunt destul de reuşite (ar fi trebuit lucrat mai bine la clemele de prindere a capacului), iar plasticul de pe spate are nişte striaţii care oferă o senzaţie de relaxare la atingere, dar şi un grip mai bun.

Chiar dacă nu ne duce cu gândul la un telefon premium, UMi eMax Mini nici nu îşi doreşte acest lucru. El este un device mid-range cu un preţ minimal, iar construcţia şi design-ul în totalitate respectă segmentul din care face parte. Smartphone-ul place, estetica este simplă şi elegantă, iar un feeling general este acela al bunului gust. Poate cele mai mari avantaje ale modelului UMi eMax Mini sunt greutate (doar 130 grame) şi dimensiunile compacte. Comparativ cu Xiaomi Mi 4i versiunea UMi este puţin mai groasă, însă la fel de grea. Deşi la prima vedere am putea spune că device-ul Xiaomi câştigă la capitolul dimensiune, UMi eMax Mini pare mai mic şi mai elegant (probabil datorită colţurilor mai rotunjite şi benzilor albe existente pe ramă).

La baza telefonul regăsim cele 3 taste capacitive, însă tastele Back şi Options se activează doar la apăsarea butonul Home (cel central). Tot în zona ecranului există camera frontală de 8 megapixeli şi senzorii de lumină şi proximitate. Pe spate avem camera foto de 13 megapixeli, flash LED-ul, logo-ul UMi şi un microfon. Capacul este detaşabil oferindu-se astfel acces la baterie, slotul microSD şi cele două sloturi microSIM. De menţionat că bateria nu poate fi înlăturată.

Ca o concluzie la nivel de design aş putea spune că UMi eMax Mini este unul dintre cele mai uşoare şi mai compacte smartphone-uri pe care le-am testat în ultima perioadă. Oriunde l-ai pune şi cu oricine l-ai compara pare mic într-o lume atât de mare. Şi nici la construcţie nu stă rău.

Ecran și sunet

umi emax mini (15)

UMi eMax Mini utilizează un display IPS OGS de 5.0 inch cu rezoluție FullHD (1920 x 1080 pixeli) şi o densitate a pixelilor de 441 ppi. Ecranul este produs de Sharp şi chiar dacă vine dintr-o zonă mai de buget îşi face treaba cu prisosinţă. Culorile respectă naturaleţea peisajelor, unghiurile de vizualizare sunt largi, iar luminozitatea la parametrii optimi. Mi-aş fi dorit un alb mai pur şi un contrast poate nu atât de excentric. Utilizând doar acest telefon nu se simte diferenţa, însă comparându-l cu altele se pot vedea aceste mici elemente care fac diferenţa. Cu toate acestea să nu uităm că vorbim de un smartphone cu preţ de sub 150 dolari, iar pentru această sumă display-ul este mai mult decât corect.

În perioada testelor touch-ul a funcţionat impecabil, timpul de răspuns a fost bun, iar ecranul s-a comportat excelent. Menţionez că pe display este aplicată o folie de protecţie care creşte gradul de rezistenţă împotriva zgârieturilor (nu ştiu dacă ecranul are aplicat din fabrică vreun strat protector).

Luminozitate 100% între UMi eMax Mini vs LG G2

umi emax mini (1)

La nivel acustic UMi eMax Mini este cu o clasă peste celelalte smartphone-uri de sub 150 dolari. UMi a încorporat tehnologie JBL, iar aplicaţia standard pentru redat muzică este aplicaţie optimizată de aceştia. Pot spune că sunetul se aude clar, limpede, chiar şi la volum maxim. Spre surprinderea mea nu am descoperit distorsionări sau altfel de elemente deranjante.

Aceeaşi situaţie o regăsim şi in cazul sunetului emis prin jack-ul de 3.5 mm. Cu o pereche de căşti de calitate, poţi obţine un sunet corect, cu bass suficient şi claritate în volum. Jos pălăria pentru UMi eMax Mini la capitolul sonorizare.

Ca şi aşezarea exterioară, difuzorul acestui smartphone este poziţionat pe latura inferioară la baza telefonului. Sunt două grile uniforme, însă există un singur difuzor în grila din dreapta. Celalaltă este construită pentru design, fără a vrea altă utilitate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

umi emax mini (42)

Din punct de vedere hardware, UMi eMax Mini este identic cu Xiaomi Mi 4i: procesor octa-core Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 cu 1 x quad-core la 1.7 GHz pe Cortex-A53 și 1 x quad-core la 1.0 GHz pe Cortex-A53, 2 GB RAM DDR 3, 16 GB memorie internă (reali sunt 11.04 GB), slot pentru card microSD de până la 64 GB şi accelerator grafic Adreno 405. Din acest punct de vedere UMi eMax Mini stă bine, iar comparativ cu Xiaomi Mi 4i oferă şi suport pentru card microSD.

La nivel software, UMi a ales pentru acest telefon Android 5.0.2 Lollipop cu o interfaţă nouă denumită OneTouch. Aceasta păstrează în linii mari trăsăturile standard ale Android-ului, iar singurele modificări vizibile sunt la nivel de cromatică şi redesenare a anumitor iconiţe. Aş putea spune că interfaţa este prea colorată şi te duce cu gândul către desenele animate, însă pentru unii sau unele aceasta ar putea să atragă. Sunt uşor pesimist când vine vorba de viitoare update-uri, deoarece UMi nu este un producător activ din acest punct de vedere, iar dacă se confirmă originea TCL a acestui terminal, nu prea cred că UMi se va implica prea mult la acest capitol.

Nu am simţit nevoia unui launcher deoarece UMi eMax Mini s-a mişcat foarte bine cu ce vine din fabrică. În multitasking am simţit uneori prezenţa unor uşoare sacadări şi întârzieri ale timpului de răspuns, însă nu ştiu sigur dacă acestea au apărut din cauza firmware-ului sau limitărilor oferite de procesor. În restul timpului smartphone s-a mişcat bine, fără erori, lag sau opriri neforţate.

Bloatware-ul este minim, iar printre aplicaţiile preinstalate regăsim Browser, Calculator, Calendar, Google Chrome, Compas, Contacte, Descărcări, Google Drive, Email, Manager de Fişiere, Galerie, Gmail, Google Settings, Google Plus, Hangouts, Maps, Mesaje, Mix (playerul muzical), Notiţe, Fotografii, Play Books, Play Games, Play Movies & TV, Play Music, Play Store, Radio, Setări, Înregistrare sunet, Super Cleaner, Update de sistem, Ceas, Vreme, Wi-Fi Display, Wi-Fi Transfer şi Youtube. În general avem pachetul de aplicaţii Google şi câteva elemente standard existente pe oricare telefon.

Ce mi-a plăcut foarte mult în această interfaţă simplă au fost câteva facilităţi rar prezente pe smartphone-uri din această categorie de preţ: deschiderea ecranului prin dublă apăsare (Double Tap), închiderea sonorului de apel prin întoarcerea telefonului cu faţa în jos sau aceeaşi întoarcere a telefonului pentru amânare sau închidere alarmă. Toate au funcţionat foarte bine.

UMi eMax Mini a fost scos din zona sa de confort prin rularea câtorva jocuri mai solicitante: Need For Speed No Limits, FIFA 2016, Subway Surf sau Asphalt 8. Telefonul le duce decent, de obicei la nivel mediu. Nu impresionează, dar nici nu dezamăgeşte. În momente foate complexe, procesorul Snapdragon 615 îşi arată limitele.

Performanță

benchmark (4)

Am rulat şi câteva aplicaţii de benchmark, iar în tabelul de mai jos le-am pus comparativ cu cele obţinute pe Xiaomi Mi 4i.

benchmark

Conectivitate

umi emax mini (26)

UMi eMax Mini vine cu un pachet complet: dual-sim (2 x microSIM), 4G / LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS, microUSB 2.0, jack de 3.5 mm, radio FM etc. Singurele lipsuri sunt conectivitatea NFC şi 4G TDD (mai nou în România ne interesează dacă un smartphone suportă 4G în banda 38 pe frecvenţa 2600 MHz, deoarece RDS & RCS utilizează această bandă pentru reţeaua 4G).

Din acest punct de vedere, UMi eMax Mini se descurcă ireproşabil. Tot ce am încercat a funcţionat fără cusur: apelurile de voce, 3G, 4G, Wi-Fi, chiar şi GPS-ul care este destul de precis. Conectivitatea bluetooth mi-a dat câteva emoţii deoarece în unele transferuri de fişiere s-a întrerupt sau a dat eroare. Însă acestea au fost izolate şi nu au afectat foarte mult buna utilizare a device-ului.

Principalele elemente de conectivitate externă sunt jack-ul de 3.5 mm (zona superioară), portul microUSB 2.0 (zona inferioară), tastele de volum şi butonul de power (lateral dreapta). Cuvântul de ordine pentru acest smartphone este simplitate.

Cameră foto și video

umi emax mini (24)

UMi eMax Mini este echipat cu o cameră foto de 13 megapixeli cu senzor Sony IMX214, deschidere f/2.2, LED flash, HDR şi o cameră frontală de 8 Megapixeli cu deschidere f/2.2 dedicată fotografiilor tip selfie. Pe pagina sa oficială producătorul afirmă că unele loturi au senzor Samsung, însă calitatea fotografiilor rămâne aceeaşi.

Nu aş putea spune că este un punct forte această cameră foto de 13 megapixeli deoarece are momente în care realizează fotografii de foarte bună calitate, dar şi momente când imaginile par arse şi puternic contrastante. Este un senzor care depinde foarte mult de calitatea luminii exterioare şi nu prea se descurcă bine pe propriile forţe. Nu trebuie să uităm că vorbim de un smartphone de sub 150 dolari, iar raportat la această sumă camera foto este decentă. Cum am spus şi mai devreme, cu un minim de efort se pot obţine imagini clare, curate şi chiar artistice.

Personal am avut o problemă cu autofocusul care deşi era destul de precis, se lăsa foarte mult aşteptat. În timp ce unii producători utilizează autofocus cu timp de răspuns de 0.1 – 0.2 secunde, cel existent pe UMi eMax Mini cred că se calibra la 2-3 secunde. Însă se calibra corect.

O surpriză plăcută a fost camera frontală de 8 megapixeli care în condiţii de lumină decente a realizat câteva selfie-uri foarte reuşite. Chiar şi în condiţii de lumină redusă senzorul s-a descurcat decent. În ceea ce priveşte calitatea filmărilor aceasta este direct proporţională cu calitatea fotografiilor. Poţi obţine clipuri bune, în condiţii de lumină optime. Pe timp de seară sau noapte apare destul de deranjant aşa numitul zgomot de imagine.

Clip făcut cu UMi eMax Mini;

Autonomie

Un aspect la care UMi eMax Mini se descurcă din nou peste medie este autonomia. Bateria de 3050 mAh pare a fi una de calitate, iar cu o optimizare bună de soft poate duce lejer 24 ore fără a solicită conectarea la o priză. Cu un efort mai accentuat puteţi obţine chiar şi 36 – 48 ore de autonomie, însă luminozitatea nu trebuie să depăşească 40%, internetul mobil sau Wi-Fi-ul activate doar la nevoie etc.

În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet) UMi eMax Mini a obţinut un rezultat mediu: 5 ore şi 37 de minute. Sunt mulţumit de acumulatorul utilizat pe acest telefon.

În schimb nu sunt prea încântat de încărcătorul care vine la pachet. Acesta este de doar 1A şi încarcă complet bateria în aproximativ 3 ore. Un timp destul de îndelungat, însă dacă lăsaţ smartphone-ul peste noapte la încărcat, nu veţi simţi acest neajuns.

autonomie

Preț

UMi eMax Mini are un preţ de comercializare de 139.99 dolari (aproximativ 560 lei) pe site-ul coolicool.com. Tot de aici puteţi achiziţiona şi diverse accesorii pentru acest smartphone: husă flip cover (12.99 dolari), husă din plastic (8.99 dolari), folie de protecţie din sticlă securizată (9.99 dolari) sau căşti (15.99 dolari). La aceste sume trebuie să adăugaţi şi TVA 24%.

No review box found! Insert a valid box ID.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.