Retelistica

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că a amendat cu 70.000 lei un operator de telefonie mobilă, deoarece acesta a mărit în mod nejustificat preţurile abonamentelor.

Acest operator (ANPC nu a dat nume) a transferat anumite costuri către utilizatori prin folosirea unei poziţii de forţă dominantă şi psihologică. Costurile menţionate sunt cele apărute în urma OUG 114 / 2018 cu modificările şi completările ulterioare în sectorul telecom.

“Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat un control la unul din operatorii de telefonie mobilă prezenţi pe piaţă, autosesizându-se în ceea ce priveşte mesajele pe care acesta a inceput să le trimită abonaţilor săi, prin care îi informează de creşterea costurilor abonamentelor, ulterior demarării controlului înregistrându-se şi reclamaţii pe această speţă. Decizia operatorului vizat a fost luată în baza unei clauze contractuale care dă dreptul operatorului economic să majoreze costul abonamentului, în mod unilateral, oricând acesta consideră necesar”, se arata în comunicatul ANPC.

În urma verificărilor făcute “s-a constatat că operatorul economic respectiv utilizează o practică comercială incorectă, contrară diligenţei profesionale, deoarece a ales să transfere anumite costuri – apărute ca urmare a unor modificări legislative – în sarcina consumatorilor, folosind o poziţie de forţă dominantă şi psihologică. Acest lucru s-a produs prin majorarea abonamentelor cu o sumă de bani, creştere ce ar putea fi acceptată de majoritatea abonaţilor în condiţiile în care procedurile de renunţare la contract, sau de portare a numărului într-o altă reţea, sunt complicate şi necesită o anumită perioadă de timp. Astfel, furnizorul de servicii deformează sau este susceptibil să deformeze, în mod esenţial, comportamentul economic al consumatorului mediu, care este deja într-o relatie contractuală cu acesta.”

În conformitate cu prevederile Legii 363 / 2007 republicată, ANPC a aplicat operatorului o amendă de 70.000 lei pentru practici incorecte. Deşi ANPC nu a menţionat numele operatorului amendat, surse din industrie indică numele celor de la Vodafone (nu este încă confirmat).