Smartphone

Picodi.com este o platformă internaţională de smart-shooping, iar aceasta ne-a obişnuit să publice anual o analiză legată de cât de mult trebuie să muncească un cetăţean al unei ţări pentru a-şi permite ultima versiune de iPhone în varianta Pro.

Practic, reprezentanţii Picodi aleg cel mai ieftin model iPhone în versiunea Pro şi împart costul acestuia la salariul mediu brut din fiecare ţară, calculând astfel câte zile de muncă sunt necesare pentru ca cetăţeanul din ţara respectivă să îşi poată cumpăra cu banul jos respectivul model.

Înainte de a detalia analiza de anul acesta, iată un scurt istoric

  • în 2019 un român cu salariu mediu trebuia sa muncească 36.4 zile pentru a-şi cumpăra un iPhone 11 Pro de 64 GB;
  • în 2020 un român cu salariu mediu trebuia sa muncească 37.8 zile pentru a-şi cumpăra un iPhone 12 Pro de 128 GB;
  • în 2021 un român cu salariu mediu trebuia sa muncească 33.8 zile pentru a-şi cumpăra un iPhone 13 Pro de 128 GB.

Pentru 2022 un român cu salariu mediu pe economie ar trebui să muncească 33.5 zile pentru a-şi permite achiziţia unui iPhone 14 Pro de 128 GB, asta fără a cheltui niciun ban. Salariul mediu brut în România la nivelul lunii iulie 2022 a fost de 6405 lei.

Iată situaţia tuturor ţărilor analizate:

Ştiu că această analiză nu are nicio relevanţă în viaţa reală, însă ne oferă o perspectivă a puterii de cumpărare a românilor în comparaţie cu alţi cetăţeni ai acestei planete.

Dacă ar fi să observăm extremele, conform acestei analize cel mai bine este să locuieşti în Elveţia, Statele Unite ale Americii sau Australia, iar cel mai rău în Tadjikistan, Turcia şi Kârgâstan.

Categorii: apple
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.