Diverse

Satul francez Tourouvre-au-Perche din regiunea Normandia a construit 1 kilometru de şosea solară. Nu ne referim la panouri puse pe marginea drumului, ci vorbim de panouri solare integrate în calea de rularea pe o suprafaţă de 2800 metri pătraţi.

Tehnologia utilizată se numeşte Wattway, iar provocarea acesteia este de a oferi suficientă energie pentru a lumina străzile satului cu 3400 de locuitori. Panourile solare sunt îmbrăcate într-un strat de răşină formată din foi subţiri de siliciu ce oferă aderenţă pe şosea celor peste 2000 de autovehicule care circulă zilnic în zonă.

Programul este unul destul de costisitor (aproximativ 5 milioane de euro / km) deoarece este utilizată o tehnologie care implică multe noutăţi în domeniu. Chiar dacă este un test, foarte multe voci au contestat acest proiect pentru că timpul de amortizare al investiţiei este uriaş (câţiva zeci de ani). Compania producătoare lucrează deja la o serie de panouri mai ieftine.

Sursa: mashable.com

Categorii: diverse
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.