Retelistica

Într-o lume în care abia funcţionează reţeaua 4G, marii producători testează deja o nouă reţea denumită 5G. Conform planificării se aşteaptă să avem viteze 5G începând cu anul 2020 acolo unde infrastructura va permite. Până atunci se fac teste atât în laborator, cât şi în aer liber.

Teste în laborator au fost făcute de Nokia sau Samsung, iar rezultatele sunt remarcabile. Nokia 5G a obţinut viteze de tranfer de 10 Gbps, în timp ce Samsung 5G a scos 7.5 Gbps. Ambele au însă o problemă: nu pot fi aplicate la scară largă deoarece ar necesita schimbarea infrastructurii actuale în totalite. Acest lucru implică costuri uriaşe pe care nicio companie nu şi-ar permite-o.

5G

Singura soluţie ca trecerea la reţeaua 5G să fie fezabilă este ca aceasta să funcţioneze pe infrastructura actuală. La fel gândesc şi japonezii sau chinezii. Huawei împreună cu operatorul NTT DoCoMo fac teste în aer liber, într-o bandă care poate fi implementată mondial (sub 6 GHz). După primele încercări realizate în sălbătăcie, cele două companii au obţinut o viteză maximă de 3.6 Gbps, rezultat foarte promiţător. Testele vor continua şi în anii următori, iar aceştia vor încerca să scoată maxim posibil din ce poate oferi actuala infrastructură.

Cum ar fi ca în 10 ani de acum să putem descărca un film într-o fracţiune de secundă prin intermediul internetului pe mobil?

Sursa: bgr.com

Tag-uri: 5GHuawei

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.