Smartphone

În cadrul MWC 2014 au fost prezentate și primele trei telefoane din gama X: Nokia X, Nokia X+ și Nokia XL. Prețurile de comercializare: 89 euro pentru Nokia X, 99 euro pentru Nokia X+ / 768 MB RAM vs 512 MB RAM la Nokia X + microSD de 4 GB inclus în pachet, Nokia XL urcă la 109 euro.

Înțeleg că telefoanele cu Windows Phone 8 nu pot coborî la un preț de 80 – 90 euro și Microsoft + Nokia și-au dorit să aducă serviciile lor pe smartphone-urile Android low-cost. Mă așteptam la o altă abordare, mai realistă.

Care sunt punctele CONTRA pentru telefoanele Nokia X, Nokia X+ și Nokia XL?

1. Hardware învechit – Qualcomm dual-core la 1 GHz pe ARM Cortex-A5 + Adreno 203 GPU. Performanțele unei astfel de soluții grafice sunt mediocre. Merg unele jocuri populare din Google Play, dar cele cu grafică mai elaborată nu sunt rulate, cu siguranță.

2. Butucănoase. Nokia XL este un smartphone Android cu display de 5 inch, 190 gr. și 10.9 mm grosime. Nokia XL îl consideram a fi cel mai interesant. La 190 gr. este mai greu decât unele phablets cu Android în genul lui Samsung GALAXY Note 3. Înțeleg că are funcționalitatea lui. La nevoie poți folosi Nokia XL pe post de ciocan și te scoate din diverse situații problematice.

3. Cea mai creață interfață grafică – elemente preluate din UI-ul Windows Phone, MeeGo și Android. O astfel de salată nu are cum să dea bine. Nu am dat de o viziune unitară. Da. Recunosc. La prima vedere funcționează nesperat de bine, fără lag / întârzieri în meniu.

4. Fără acces la Google Play și unele servicii Google nu sunt suportate. Nu înțeleg abordarea asta. Vrei să faci un telefon cu Android, software-ul pe care-l denigrai până acum. Și alegi să nu fie compatibil la maxim. Nokia Store este un magazin de aplicații Android care nu are cum să fie un substitut al Google Play. Alt magazin, altă fragmentare. Nimic bun pentru utilizatorul final. Plus că Google nu cred că le-a oferit API-urile și acces la toate serviciile sale. Google Maps nu cred că va funcționa pe telefoanele Nokia plus alte aplicații ale gigantului american.

5. Sunt deja alternative mai bune în aceeași plajă de preț. Nokia X urmează a debuta în stocurile magazinelor în perioada imediat următoare, iar Nokia X+ și Nokia XL din Q2 2014. Până vor sosi și ultimele două telefoane Nokia cu Android deja piața low-cost se va aglomera și mai mult.  Urmează un articol dedicat cu alternative la Nokia X, X+ și XL+.

Nokia X mi se pare un proiect ce avea un impact major dacă era lansat în urmă cu 1.5 – 2 ani. Acum sunt șanse mici să se impună în piața Android.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.