UTOK Fury este al doilea smartphone de la această companie pe care am ocazia să-l testez. Primul a fost modelul UTOK 500Q HD care mi-a lăsat o impresie destul de bună.
Pe UTOK Fury nu ai cum să-l confunzi ca aparținând altei companii românești, designul său fiind perfect încadrat în gama proprie. Specificațiile din fișa tehnică promit multe, dar s-a mai întâmplat ca acestea să rămână doar pe hârtie și să nu aibă acoperire în experiența reală de utilizare.
Destul cu introducerea, să vedem:
Specificațiile detaliate pentru UTOK Fury
Design
În cutia primită pentru review am găsit smartphone-ul cu folie de protecție gata montată pe ecran, bateria, căștile in-ear Blaupunkt cu husă și 6 perechi de doape, manual de utilizare, certifcat de garanție și informații pentru activarea gratuită a Zonga și Seenow pentru o lună de zile.
După cum v-am spus deja, designul lui UTOK Fury se încadrează la fix în gama acestei companii. Linii curbe și un aspect general ce-l face să semene destul de tare cu Smasung Galaxy S3. Marginea ce înconjoară ecranul până la capacul bateriei are un aspect cromat și arată parcă mai bine în realitate decât în poze. Nu știu cum o să se comporte în timp, dar pare predispusă la zgârieturi.
Designul nu iese neapărat în evidență, iar o mai bună impresie vă puteți face din galeria de imagini de la sfârșitul review-ului. Un singur lucru nu mi-a plăcut și anume modul în care iese în afară camera foto principală de pe spatele telefonului. Aceasta clar va suferi zgârieturi în timpul utilizării, pentru că nu beneficiază de nici o protecție. Senzorul iese mult din linia generală a smartphone-ului, iar așezat pe o suprafață plană, dispozitivul se va sprijini exact pe lentila camerei.
Suprafețele lucioase sunt prezente peste tot, dar plasticele par destul de bune calitativ. Capacul spate adună amprentele în mod rapid, dar din fericire acestea se observă greu, din cauza culorii gri a exemplarului primit la test. Gripul oferit nu este cel mai bun, existând momente când pare că telefonul îți va scăpa destul de ușor din mână.
Finisările sunt bune, dar nu cele mai reușite. Sunt mici scăpări în unele locuri, dar nimic de speriat. Le observi doar dacă le cauți în mod special. Construcția este solidă și doar dacă strângem puternic telefonul în mână se aud anumite zgomote din partea capacului spate.
Una peste alta, din punct de vedere al designului, UTOK Fury mi-a plăcut, chiar dacă nu sunt un fan al plasticelor lucioase. Cel mai mult te atrage grosimea de doar 7.9 mm, ce face ca smartphone-ul de 5 inci să pară mai compact decât este. Și greutatea de numai 127 g se situează în aceeași linie.
Ecran și sunet
Ecranul IPS OGS de pe UTOK Fury este de foarte bună calitate. Culorile sunt foarte bine redate, luminozitate puternică, iar unghiurile de vizualizare excelente. Display-ul este de departe unul dintre punctele PRO ale acestui smartphone.
Rezoluția HD 720p este mai mult decât suficientă și nu există motive să-ți dorești mai mult pentru UTOK Fury. Totul apare foarte bine conturat și practic nu există momente când ți-ai putea dori un panel FullHD.
Singura mică problemă pentru ecran este când suntem afară, în lumină naturală. Sticla ce acoperă dispaly-ul reflectă destul de mult mediul ambiant și face ca ceea ce afișează ecranul să fie mai greu de observat.
Sunetul redat de difuzorul din colțul stânga-jos de pe spatele lui UTOK Fury este bun. Bine calibrat și cu ceva frecvențe joase, nu sună rău deloc. Intensitatea maximă putea să fie mai mare, dar asta nu înseamnă că stă prost la acest capitol.
Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sound bun, dar fără pretenții prea mari. Îi lipsește parcă o mai bună conturare a unor frecvențe și sincer vă spun că asta se întâmplă pentru aproape tot spectrul. Nu este nimic foarte grav și majoritatea utilizatorilor poate că mă vor contrazice.
Am fost doar puțin mai exigent cu partea de sunet din jack-ul de 3.5 mm din cauza căștilor incluse în pachet, care anunțau multe. Iar acestea reușesc să-și respecte mare parte dintre promisiuni.
Căștile Blaupunkt vin într-o husă textilă rotundă ce le va proteja atunci când nu sunt în urechi. Au 6 perechi de doape interschimbabile.
Sunetul redat de căștile Blaupunkt ce vin împreună cu UTOK Fury sunt bune. Nu excelente, dar bune. În mod clar peste ceea ce primim cu un smartphone din această categorie de preț. Dacă ar fi să le cumpărăm din comerț aș spune că ar trebui să coste undeva între 50 și 60 de lei.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Cu procesor MediaTek octa-core la 1.7 GHz, GPU Mali-450 MP4, 2 GB de RAM și 16 GB spațiu de stocare, UTOK Fury se prezintă bine pe hârtie. Nici în realitate nu se descurcă deloc rău. Prin meniu sau majoritatea aplicațiilor nu avem parte de lag sau alte probleme. Nici cu actualizări sau alte softuri ce rulează în fundal nu întâmpinăm dificultăți.
Sunt totuși unele mici probleme în jocuri precum Real Racing 3 sau în navigarea pe internet când facem scroll în pagini. Agață destul de evident uneori și după ceva timp devine chiar enervant. În mod clar este nevoie de un update de software care să rezolve aceste inconveniente, pentru că evident nu este o problemă de hardware. Acesta este mai mult decât suficient pentru majoritatea utilizatorilor.
Sistemul de operare al lui UTOK Fury este Android 4.4.2 KitKat fără vreo interfață proprie adăugată de producător. Rulează excelent, nu avem parte de lag și nu s-a blocat în tot timpul cât l-am folosit.
Aplicațiile preinstalate de UTOK pe Fury sunt extrem de puține la număr. În afară de cele de la Google mai avem doar atât:
Elefant Reader – permite citirea și administrarea de eBooks (100 de cărți în format electronic oferite gratuit de UTOK);
getlokal – informații despre principalele evenimente din marile orașe;
Seenow – posturi TV și filme online (o lună gratuit din partea UTOK);
Zonga – muzică online (o lună gratuit din partea UTOK);
UTOK NOW – aplicație ce îți oferă suport pentru produsul tău UTOK.
Performanță
După rularea testelor de benchmark am reunit rezultatele obținute de UTOK Fury în tabelul de mai jos:
Conectivitate
UTOK Fury este un smartphone dual-sim ce acceptă o cartelă micro-sim și una de dimensiuni normale. Vitezele maxime în 3G sunt de 21 Mbps în downlod și 5.7 Mbps în upload.
Elementele de conectivitate fără fir sunt reprezentate de Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS și radio FM. Prin contact direct putem conecta un card microSD de până la 32 GB, cablu microUSB și jack de 3.5 mm.
Ca și dispunere, avem butonul power pe partea stângă, sus este portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, iar pe laterala din dreapta sunt tastele pentru reglarea volumului.
Probleme cu elementele de conectivitate nu au existat, iar calitatea în apelurile de voce este bună. Difuzorul și microfonul își fac treaba foarte bine și nu au existat nemulțumiri din nici o direcție.
Cameră foto și video
Camera de 13 Megapixeli a lui UTOK Fury se descurcă onorabil. Detaliile sunt suficiente, iar culorile bine reprezentate. Rezultatele sunt foarte bune atunci când lumina este suficientă. Cu cât aceasta lipsește mai tare, cu atât apare mai mult zgomot în imagine și culorile iau o tentă roz spre mov. LED flash-ul este destul de puternic, dar nu poate face minuni mai departe de 1.5 – 2 metri.
Filmele captate de camera principală nu sunt în ton cu pozele, dar principala cauză cred că este formatul fișierului sub care clipurile video sunt salvate. Ele sunt de tipul .3gp și o bună parte din detalii se pierde din această cauză.
Mai jos aveți exemple despre cum se comportă camera principală de pe UTOK Fury. Prima poză din galerie este lăsată la rezoluția maximă de 13 Megapixeli.
Clip video făcut cu UTOK Fury;
Autonomie
Acumulatorul de 2000 mAh se dovedește prea mic pentru UTOK Fury. Mărturisesc că am atins și două zile de funcționare, dar atunci când telefonul a fost folosit destul de puțin.
Problema este următoarea: când îți cumperi un smartphone cu procesor octa-core, GPU Mali-450 MP4 și 2 GB de RAM se presupune că vrei să le și pui la lucru. Dacă faci asta cu ecranul la luminozitate maximă după 5-6 ore o să alergi spre priză.
În condiții medii de utilizare, cu luminozitatea pe Auto și cu puțină grijă poți atinge o zi de autonomie. Însă, oricum ar fi, acumulatorul merita o capacitate mai mare, de cel puțin 2500 mAh.
Preț
UTOK Fury – 999 de lei la eMAG;
Concluzii
După mai bine de o săptămână de când folosesc UTOK Fury, mă declar destul de mulțumit de acesta. Ecranul este prinpipalul punct de atracție, dar nici ansamblul hardware nu este de neglijat. Designul plăcut, cu grosimea sub 8 mm și greutatea de 127 grame, este un alt element ce m-a atras. De asemenea, căștile din pachet te scutesc de achiziția altora din comerț și sunt de bună calitate.
Desigur, autonomia oferită de baterie și mici probleme în unele jocuri sau în browsing, când mai agață, te pot face să dai înapoi. Și mai este prețul, care dacă va fi acualizat destul de curând, îi poate garanta lui UTOK Fury un succes mai mare. Momentan, la circa 1.000 de lei mai există alternative de luat în considerare. Dar pe undeva în jurul a 800 de lei, cu siguranță UTOK Fury merită toată atenția voastră.
Am lăsat pentru final punctele bune și mai puțin bune ale lui UTOK Fury:
PRO
– ecran foarte bun, cu luminozitate, culori și unghiuri de vizualizare excelente;
– ansamblu hardware puternic;
– căștile in-ear Blaupunkt cu husă și 6 perechi de doape te scutesc de alte achiziții.
CONTRA
– autonomia oferită de acumulatorul de 2000 mAh este insuficientă;
– mici probleme în anumite jocuri sau în browsing, când se întâmplă să mai agațe.
Partea de unboxing și primele impresii:
httpvh://youtu.be/a4astlDvj_A