Retelistica

Nu știu dacă sunteți la curent, dar există o întreagă dispută între Vodafone și ANCOM. Punctul de plecare – aici. Ideea este că Vodafone nu a plafonat tarifele în roaming la maximul de 50 euro pe lună, iar ANCOM a dat amendă de 100.000 lei și a obligat operatorul să restituie sumele plătite de către clienții săi, peste valoarea menționată.

Normal că Vodafone nu avea cum să se împace cu aceste sancțiuni și a dat ANCOM în judecată la Curtea de Apel București. În prima fază au obținut suspendarea măsurilor cu efect retroactiv impuse de către ANCOM:

  • obligația de a restitui, la cerere, orice sumă achitată peste 60 de euro (TVA inclusă) pentru serviciile de comunicații de date în roaming pe planuri alternative de roaming;
  • obligația publicării și menținerii pe website-ul Vodafone România a procedurii pe care utilizatorii o pot urma pentru a obține restituirea sumelor mai sus menționate;
  • obligația de a informa prin mijloace individuale utilizatorii finali despre posibilitatea de a obține restituirea sumelor mai sus menționate.

Vodafone România va respecta obligația de notificare a clienților pentru consumul de date în roaming, obligație menținută de către instanță.

Dosarul nr. 6831/2/2016 nu este finalizat, iar soluția de mai sus putem spune că este temporară. Instanța este cea care decide dacă ANCOM a procedat corect sau dacă Vodafone a respectat legislația UE în ce privește tarifele făcute în roaming.

Update: Răspunsul ANCOM;

“ANCOM a sanctionat Vodafone pentru ca nu a aplicat plafonul financiar pentru date in roaming si i-a impus incetarea acestei practici ilegale si restituirea sumelor de bani incasate necuvenit de la utilizatori.

Curtea de Apel Bucuresti a admis partial cererea de suspendare formulata de Vodafone, in sensul ca a suspendat, pentru moment, restituirea sumelor de bani incasate necuvenit de catre Vodafone, mentinand insa obligatia Vodafone de a nu mai percepe utilizatorilor de date in roaming, nicio suma ce depaseste cuantumul de 60 de Euro/luna (TVA inclus), cu incalcarea Regulamentului.

Asadar, instanta a recunoscut caracterul de practica ilegala sanctionata de ANCOM, urmand ca ANCOM sa sustina, in cadrul dosarului pe fond, atat incetarea practicii ilegale, cat si restituirea prejudiciului catre consumatorii afectati.”

Tag-uri: ANCOMvodafone

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.