Viitorul lui Windows Phone 7?

25/12/2010
Sfârşitul lui 2010 a reprezentat şi lansarea pe piaţa a sistemului de operare mobil al Microsoft – Windows Phone 7. La începutul anului chiar scriam un articol în care spuneam că lupta dintre Google, Apple şi Microsoft se va înteţi în special în zona de mobile. 
iOS era deja un succes şi în 2010 au continuat trendul pozitiv. În App Market sunt înscrise peste 300.000 de aplicaţii. iPad a deschis un segment nou – tablet pc-urile. Acum toate companiile de tech au lansat sau pregătesc un astfel de device. 
Vedeta în 2010 a fost Android care a primit un update important FroYo 2.2, pe final de an se pregăteşte 2.3 Gingerbread, iar în 2011 vor avea un atuu important cu un o.s. optimizat pentru tablet pc-uri 3.0 sau HoneyComb. Android Market se apropie vertiginos de 200.000 de aplicaţii înscrise. Problema Android este că universul de telefoane s-a extins şi se aşteaptă cam mult spre a se face portarea pe cele mai noi update-uri depinzând de viteza cu care se mişcă cei care au produs telefonul respectiv. Aş lua exemplul Galaxy S la care şi acum cei ce l-au achiziţionat de la Cosmote aşteaptă să facă trecerea la Android 2.2. 
Windows Phone 7 a fost creat cu echipa ce a lucrat la Zune – playerul mai puţin cunoscut al Microsoft ce trebuia să detroneze iPod şi iTunes. Platforma precedentă, Windows Mobile, a fost abandonată complet. 
Problema acestui s.o. în acest moment ar fi dată de lipsa aplicaţiilor – sub 10.000 din câte ştiu eu. Pe de altă parte Microsoft nu trebuie să se amăgească cu cifra de 1,5 milioane unităţi livrate până la începutul lui decembrie 2010 (telefoane cu WP7 – o duzină de modele fiind disponibile). LG cu Optimus One ce rulează Android a ajuns la 2 milioane în 65 de zile şi mai sunt o sumedenie de mobile cu Android ce se vând ca pâinea după Crăciun :).  Extrem de importante sunt update-urile de software ale platformei. Microsoft are un as in mânecă. Nu au lasat ca interfaţa să fie customizată de producătorii telefoanelor şi când o versiune nouă de o.s. este lansată poate fi instalată pe toate smartphone-urile. De fapt telefoanele cu WP7 diferă doar prin puterea camerei foto, design. Când începeţi să intraţi prin meniu veţi descoperi aceleaşi icon-uri, aceeaşi experienţă web etc. 
S-a discutat acum câteva zile de o portare a WP7 pe terminale Nokia. Nu ştiu cât de reală să fie informaţia. Presupun că sunt negocieri. Nokia a pierdut mult pe targetul cel mai important – telefoane inteligente. N900 şi Maemo5 au impresionat în 2009 dar acum este o pistă „moartă”. Despre MeeGo (dezvoltat împreună cu Intel) nu se mai ştie nimic în afară de nişte beta ce pot fi instalate pe N900 şi când scriu „nimic” mă refer la o eventuală dată de lansare. 
Microsoft sunt sigur că sponsorizează dezvoltarea de mobile cu WP7. Dacă nu îl vor face un succes reprezintă cântecul lor de sirenă în domeniu. Ar pierde cea mai dinamică piaţă. Până în 2015 cred că vor dispărea aproape cu totul telefoanele fără s.o, accesul la internet va fi un must have mai important decât funcţiile GSM clasice. 
Spre a face popular s. său de operare – Microsoft a livra terminale gratuite angajaţilor săi din întreaga lume. În prag de sărbători oferă un joc pentru Xbox 360 împreună cu activarea unui telefon WP7. 
2011 va fi edificator pentru WP7, MeeGo, Symbian, WebOS. Android, iOS vor creşte – Google s-ar putea să ia faţa Apple, BlackBerry OS are un target bine definit şi RIM stă oarecum liniştit deşi vor încerca şi ei marea cu degetul cu un tablet pc superdotat – PlayBook
Un an dedicat mobile web ne aşteaptă. Crăciun fericit! :)
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.