Nissan IDS Concept gAuto

Nissan Leaf a fost lansat încă din 2010 și reprezintă la momentul actual cel mai vândut automobil complet electric. Având în vedere acest succes, nu ar trebui să ne mire planurile constructorului nipon pentru anii ce urmează. La Salonul Auto de la Geneva, Nissan a prezentat viziunea sa pentru viitor.

Proiectul Nissan Intelligent Mobility este împărțit în trei secțiuni:

  • Nissan Intelligent Driving – își propune să aducă vehiculelor din ce în ce mai multe capacități de rulare autonomă, totul pentru o siguranță cât mai mare în deplasare. După cum v-am anunțat deja, până în 2020 Alianța Renault-Nissan dorește să introducă pe piață peste 10 vehicule cu tehnologii avansate pentru deplasarea autonomă;
  • Nissan Intelligent Power – investiții masive pe partea de cercetare-dezvoltare a noilor tehnologii pentru baterii. Densitate mai mare a acumulatorilor, încărcare rapidă și o eficiență mai bună a vehiculelor complet electrice;
  • Nissan Intelligent Integration – reprezintă un pas important în atingerea țelului Nissan ”zero emissions and zero fatalities”. Asta înseamnă zero emisii și zero decese din cauza accidentelor rutiere. Aceste deziderate pot fi atinse prin integrarea mașinilor Nissan într-o rețea complexă, în IoT mai exact. Comunicarea între autovehicule, precum și integrarea lor în infrastructura socială vor permite reducerea aglomerației în trafic, eficiență mai mare a fenomenului ”car sharing” și a controlului de la distanță al mașinii.

Totodată Nissan a anunțat faptul că noul sediu european al mărcii va beneficia de cel mai mare sistem de management al energiei. Sistemul va integra baterii de la 64 de Nissan Leaf pentru a stoca energia electrică provenită din surse regenerabile.

Un alt proiect ambițios al celor de la Nissan se numește Fuel Station of The Future – Stația de Combustibil a Viitorului. Viziunea este explicată perfect prin următorul clip video (în engleză):

La standul Nissan de la Salonul Auto de la Geneva cele mai interesante exponate au fost conceptul IDS și prototipurile Nissan Qashqai Premium Concept și X-Trail Premium Concept.

Primul dintre ele ne arată cum își dorește constructorul să arate viitoarele sale vehicule electrice și tehnologiile pe care vrea să le implementeze pe acestea. Reprezintă un studiu de design și nu înseamnă că vom vedea pe șosele prea curând o mașină identică cu Nissan IDS Concept:

Nissan Qashqai Premium Concept și X-Trail Premium Concept sunt două mașini de serie modificate destul de intens spre a impresiona. Totuși, Qashqai Premium Concept înglobează tehnologii avansate pentru deplasare autonomă, tehnologii care vor fi aduse pe modelul de serie disponibil din 2017. Este vorba despre rularea în mod complet autonom pe autostradă, pe aceeași bandă, în condiții de trafic intens. Practic, mașina va rămâne pe banda pe care se află și va urmări vehiculul din fața sa, manevrând volanul, accelerația și frâna în mod complet autonom.

Galerie de imagini cu Nissan Qashqai Premium COncept și X-Trail Premium Concept:

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.