Hardware

Pe zi ce trece ne apropiem de momentul în care vom vedea pe piaţă primele smartphone-uri cu procesoare realizate pe 3nm. Acestea vor fi mai puternice, dar şi mai eficiente în ceea ce priveşte consumul de energie comparativ cu actualele procesoare pe 4nm.

Apple va fi primul producător ce va aduce telefoane cu procesoare pe 3nm, viitorul Apple A17 Bionic urmând a fi utilizat pe variantele iPhone 15 Pro şi 15 Pro Max. În lumea Android lucrurile merg mai lent, primele astfel de procesoare urmând a fi lansate oficial abia în 2024. În această toamnă Qualcomm va lansa Snapdragon 8 Gen 3 pe 4nm, în timp ce MediaTek va veni cu Dimensity 9300 tot pe 4nm.

Apple A17 Bionic va fi produs de TSMC, iar pentru 2024 se zvoneşte că Apple (85%) şi MediaTek (15%) au rezervat întreaga capacitate de producţie a TSMC pe nodul de 3nm. În acest context viitorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 ar urma să fie produs în totalitate de Samsung Foundry, aspect care nu pare a-i bucura prea mult pe americani. Istoricul de colaborare cu Samsung nu este unul fără cusur, iar tehnologia TSMC pare mult mai stabilă.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, posibil ca TSMC să îşi optimizeze liniile de producţie şi să livreze ceva şi celor de la Qualcomm. Cert este că din toamna lui 2024 flagship-urile din lumea Android vor primi procesoare pe 3nm. Cele din lumea iOS încep chiar de anul acesta.

Via: notebookcheck.net