Opinie

Prima etapă a programului Rabla pentru electrocasnice 2021 s-a desfăşurat fără prea mari probleme, majoritatea celor care şi-au dorit o maşină de spălat rufe, maşină de spălat vase sau frigider au intrat deja în posesia acestora.

Începând de vineri, 4 iunie, începe a doua etapa, cea dedicată televizoarelor, tabletelor şi laptopurilor. Dacă pentru tablete şi laptopuri lucrurile sunt simple, în cazul televizoarelor este o mare problemă: NU avem ce cumpăra.

Consultanţii din proiect au decis ca voucherul de 400 lei să fie acordat doar pentru achiziţia de televizoare din noua clasa energetică minim E. Dar ce să vezi, nu prea sunt televizoare cu această clasă energetică sau mai bună.

eMAG are vreo 12 modele clasa E (restul fie nu sunt livrate de eMAG, fie nu au clasa energetică actualizată), Altex are vreo 16 modele, iar Flanco tot cam pe acolo (vreo 14 modele). Din acestea câteva sunt televizoare ieftine Allview, JVC, Vortex, Horizon sau Tesla, iar alte câteva sunt televizoare foarte scumpe de la Samsung (minim 7000 – 8000 lei). Atât.

De exemplu, în categoria 80/81 cm există doar două televizoare compatibile, ambele de la Philips: unul e non-smart, altul e smart. Atât.

Nu există niciun televizor de 1500 – 2000 – 2500 – 3000 – 3500 – 4000 lei de la branduri bune care să fie compatibil cu programul. Nu există niciun LG, Samsung, Philips (parcă aici am văzut unul de 108 cm pe la 1550 lei), Panasonic, Sony şi alţii. Nimic.

Eu chiar nu înţeleg cum au gândit această acordare de vouchere pe televizoare în contextul în care această categorie de produse a fost cea mai căutată la ediţiile anterioare ale programului. Sau poate chiar acesta este răspunsul. A fost inclusă această clasă minimă E tocmai pentru a stopa achiziţia de televizoare. Cumpăraţi-vă domle’ şi alte electronice, ce atâtea televizoare !