Vivo a prezentat un smartphone premium ce îl veți găsi și în țara noastră. Se numește Vivo X80 Pro 5G și prin intermediul său își doresc să aibă un cuvânt serios de spus în segmentul vârfurilor de gamă.
Vivo a strâns parteneriatul cu Zeiss, iar locul în care au putut fi aflate tehnologiile integrate + teste în condiții specifice a fost Zeiss Major Planetarium din Berlin (unul dintre cele mai mari teatre stelare moderne din Europa).
Specificații complete pentru Vivo X80 Pro 5G:
🔵 display LTPO3 AMOLED de 6.78 inci cu rezoluție 3200 x 1440 pixeli, rată de refresh la 120Hz, HDR10+, luminozitate în peak de până la 1500 nits, 517 ppi, raport display / corp de 89.9% și aspect 20:9. certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful, sticlă în partea față + structură de rezistență din aluminiu și spate din sticlă, ceramică sau piele ecologică;
🔵 procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 dezvoltat pe 4nm, Adreno 730 GPU, 12 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.1;
🔵 Android 12 cu Funtouch 12;
🔵 dual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, bluetooth 5.2, difuzoare stereo, NFC, port infraroșu, USB Type-C 3.1, cititor de amprentă ultrasonic integrat în display, localizare de tip dual-band prin A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC;
🔵 50 Megapixeli cu f/1.57, PDAF + autofocus prin tehnologia laser și OIS, periscop de 8 Megapixeli cu f/3.4, PDAF + OIS și zoom optic 5x, tele de 12 Megapixeli cu f/1.9 – echivalent 50mm cu dual pixel PDAF și zoom optic 2x, gimbal OIS, ultrawide de 48 Megapixeli cy f/2.2 și unghi de 114 grade + autofocus, filmează 8K, 4K cu până la 60 fps, optică Zeiss + Zeiss T lens coating, Pixel Shift și dual-LED + dual-tone flash;
🔵 cameră de selfie-uri de 32 Megapixeli cu f/2.5 – echivalent 24mm, filmează 4K cu 30 fps;
🔵 baterie de 4700 mAh cu încărcare la 80W pe fir și 50W în modul wireless, de la 0 – 100% în 38 minute pe fir și de la 0 – 100% în 50 minute cu încărcare wireless, 215 gr. și dimensiuni de 164.6 x 75.3 x 9.1 mm.
Vivo X80 Pro 5G – primele impresii
Design
În cutia ce sosește în culoarea albastru închis veți descoperi pe lângă smartphone și husă de protecție din piele ecologică, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM, ghid cu instrucțiuni de utilizare, încărcător ce alimentează la 80W pe fir, cablu USB Type-C – USB, căști de tip in-ear pe USB Type-C + dopuri de protecție pe diferite dimensiuni. Telefonul are o folie de protecție din plastic aplicată din fabrică peste display-ul LTPO3 AMOLED de 6.78 inci. Putem spune că nu lipsește nimic important (încărcător, căști, folie aplicată și husă de protecție).
Este construit în jurul unui display LTPO3 AMOLED curbat, structura de rezistență a fost fabricată din aluminiu, iar spatele l-au îmbrăcat în sticlă. În partea superioară se află portul infraroșu și un microfon, în lateral dreapta veți descoperi butonul de reglare a volumului cu Up și Down pe o singură latură + butonul de power. La bază au adus unul dintre difuzoare, portul USB Type-C 3.1, un alt microfon și slotul pentru cele două cartele SIM. În lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate. Inserțiile pentru antene nu sunt intruzive, dar vizibile în structura de rezistență a smartphone-ului din lateral.
Camera principală iese în evidență. Cei 4 senzori au fost aduși pe un modul ce iese puternic în evidență, aici sunt atinși cei 9.1 mm (în rest veți descoperi că în realitate este mai subțire și relativ ușor de ținut într-o singură mână). Poți face selfie-uri direct cu camera principală și asta pentru că modulul camerei l-au îmbrăcat într-o oglindă ad-hoc.
Camera de selfie-uri a fost adusă într-un decupaj tip bulină poziționat central în partea superioară a ecranului. Cred că au făcut treabă bună, partea spate a telefonului îl individualizează, fără a spune neapărat că impresionează (Galaxy S22 Ultra aș spune că da, dispare senzația de supradimensionat), dar nici nu au adus ceva urât. Apreciez partea practică (oglinda și faptul că senzorii mi se par a fi protejați destul de bine de eventualele intemperii).
Apropo, la 215 gr. și dimensiuni de 164.6 x 75.3 x 9.1 mm nu-l putem considera smartphone compact, dar este mai îngust față de Galaxy S22 Ultra (163.3 x 77.9 x 8.9 mm), puțin mai înalt și cu grosime mai mare. Fiind mai puțin lat îl face cumva mai facil de ținut în mână. Are certificare IP68 în ce privește contactul cu apa și praful (până la 1.5 metri pentru 30 de minute).
Ecran
Mi se pare că și aici pe lângă camera foto și video au încercat să includă cele mai bune componente și să iasă cumva în evidență. Au mers pe mâna unui LTPO OLED curbat de 6.78 inci cu rezoluție mare – 3200 x 1440 pixeli, rata de refresh urcă până la 120Hz, luminozitate mare de 1500 nits în peak.
Din fabrică vine setat pe rezoluția de 2400 x 1080 pixeli și Smart Switch pe partea de refresh. Am setat rezoluția maximă de 3200 x 1440 și refresh rate la 120Hz (sunt trei opțiuni: Smart Switch când schimbă automat în funcție de scenariul de utilizare, 60Hz și 120Hz).
Sunt mai multe moduri de culoare: Standard (Activat default), Professional și Bright. Poate fi reglată temperatura de culoare. Mi s-a părut a fi un display bun, lizibil sub acțiunea razelor de soare când este setat pe Automat.
În ecran a fost integrat un cititor ultrasonic de amprente ce amintește de ceea ce găsim în smartphone-urile Samsung, doar că la Vivo funcționează mult mai repede și mai precis. Este o altă zonă în care au alocat R&D, dar cred că se bazează și pe o generație actualizată de senzori (de aici sporul de viteză și gradul ridicat de precizie).
Hardware, sistem de operare și aplicații
Qualcomm Snapdragon 8 Gen1, 12 GB RAM și 256 GB stocare = printre cele mai bune specificații posibile pe un telefon Android în momentul de față. Nu au făcut rabat calitativ din acest punct de vedere și apreciez că față de S22 Ultra nu există o configurație cu 8 GB RAM și 128 GB stocare. Din start, ai cel mai puternic chipset din universul Android (cu bune și rele), cantitate mare de RAM și stocare ce asigură funcționare impecabilă pe o perioadă lungă de timp.
Rulează Android 12 cu interfața Funtouch 12, iar pacth-urile de securitate sunt actualizate la nivelul lui mai 2022. Nu au fost oferite informații legate de suportul software (câte iterații Android vor fi portate și durata de timp sub care telefonul va primi patch-uri de securitate + upgrade de firmware).
Nu trebuie să vă speriați când citiți Funtouch 12. Nu customizează Android-ul într-un mod care să facă să te încurci prin UI. Are sertar de aplicații, setările rapide și propriu-zise ce amintesc de Android-ul integrat pe smartphone-urile din seria Pixel, fără modificări agresive. Da, bineînțeles. Sunt o sumă de elemente prin care Vivo își dorește să iasă în evidență (iManager, EasyShare etc).
Bloatware-ul mi se pare că este cumva ținut sub control. Lista de aplicații aduse de către Vivo pe lângă ceea ce găsim în mod specific pe un smartphone Android este formată din: Albums, Booking.com, Netflix, Smart Remote (telecomandă pentru electronicele din casă cu ajutorul portului infraroșu integrat), TikTok. Are motor de teme, fonturi, wallpapere etc.
Funtouch 12 dezvoltat pe Android 12 îl descoperiți în galeria de screenshots:
Cameră foto și video
Ansamblu de senzori este format din:
🔵 wide de 50 Megapixeli cu f/1.57, PDAF, autofocus prin tehnologia laser și OIS;
🔵 periscop de 8 Megapixeli cu f/3.4, PDAF și OIS, zoom optic 5x și dimensiune a pixelului de 1 micron;
🔵 tele de 12 Megapixeli cu f/1.9 – echivalent 50mm, dual pixel PDAF + zoom optic 2x și gimbal OIS, dimensiune a pixelului de 1.22 microni;
🔵 ultrawide de 48 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 114 grade și autofocus.
Dispune de dual-LED flash cu dual-tone, filmează 8K sau 4K cu până la 60 fps.
Camera frontală are 32 Megapixeli cu f/2.5 – echivalent 24mm cu dimensiune a pixelilor de 0.8 microni, filmează 4K cu 30 fps.
S-a vorbit mult despre parteneriatul cu Zeiss și despre funcțiile dezvoltate alături de compania germană. Zeiss activează în piața de optică încă de la jumătatea secolului al XIX-lea, iar Vivo le potențează realizările în domeniul fotografiei.
Sunt câteva elemente ce merită a fi menționate:
- ZEISS Cinematic Style Bokeh;
- ZEISS Cinematic Video Bokeh;
- ZEISS Gimbal Portrait Camera;
- ZEISS Superb Night Camera.
Denumirile sunt concludente și descoperiți imediat la ce se referă. Aveți o galerie dedicată cu câteva imagini făcute în Berlin.
Galerie de fotografii făcute cu Vivo X80 Pro 5G:
Autonomie
Evit să trag concluzii aici. Dispune de încărcare wireless la 80W pe fir și 50W în mod wireless. Bateria este de 4700 mAh. Da, nu ar fi stricat să dispună de 5000 mAh, dar cred că dimensiunile telefonului ar fi fost ceva mai mari și se situează și așa cumva la limită cu 215 gr. și 9.1 mm în talie.
Concluzii inițiale
La aprox. 5500 lei nu este un smartphone ieftin, dar Vivo și-a propus să aducă un smartphone care să impresioneze la nivel de captură foto și video. Au și spus în cadrul evenimentului că nu și-au ropus să includă neapărat cele mai puternice specificații din piață, dar tehnologiile integrate să aibă rostul lor, cu o atenție specială pe partea de imagine – parteneriatul cu ZEISS jucând un rol central. Și aici ei își doresc să livreze ceea ce vezi, imagini cât mai aproape de realitate.
Primele impresii sunt pozitive, iar mai multe detalii sper să prind în recenzia completă dedicată lui Vivo X80 Pro 5G.