TL este un acronim forțat de la termen lung. L-am testat pe Vivo X80 Pro în ultima jumătate de an, iar impresiile formate le-am grupat în articolul de față.

A sosit timpul să fac review-ul pentru smartphone-ul pe care-l folosesc zi de zi, de la lansarea sa din iunie și până în prezent – așa-numitul daily driver. Am făcut pasul de la Samsung Galaxy Note20 Ultra la Vivo X80 Pro. 

De ce am făcut pasul spre Vivo X80 Pro?

Vivo X80 Pro – un camera phone ce atrage prin experiența de utilizare oferită

Este un camera phone (cel puțin pe partea de fotografie), are tot ce ți-ai dori de la un smartphone Android în 2022 (display bun, hardware puternic, conectivitate fără cusur și încărcare rapidă pe fir sau wireless). 

Parteneriatul cu Zeiss nu este doar pe hârtie, sunt anumite elemente ce-l recomandă pe Vivo X80 Pro și se vede că au lucrat cu brandul german spre a tuna capacitățile foto și video ale smartphone-ului adus drept vârf de gamă la momentul actual. 

Specificații

Smartphone

Date tehnice
Vivo X80 Pro

Data de lansareIunie 2022*
Ecran
LTPO3 AMOLED de 6.78 inci cu rezoluție 3200 x 1440 pixeli, luminozitatea de până la 1500 nits în peak, rată de refresh la 120Hz, protejat cu sticlă Schott Xensation Up, raport display / corp de 89.9%, 517 ppi, aspect 20:9, certificare IP68 legat de contactul cu apa și praful (până la 1.5 metri adâncimea pentru până la 30 de minute)

ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1 dezvoltat pe 4nm, 1 x Cortex-X2 la 3.0 GHz, 3 x Cortex-710 la 2.5 GHz și 4 x Cortex-510 la 1.8 GHz
Memorie12 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.1
GPUAdreno 730
Sistem de operareUpdate primit la Funtouch OS 13 dezvoltat pe Android 13
Conectivitatedual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, bluetooth 5.2, difuzoare stereo, NFC, USB Type-C 3.1, port infraroșu, localizare de tip dual-band pe A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO QZSS și NavIC, cititor de amprentă ultrasonic
Cameră foto și video




- wide de 50 Megapixeli cu f/1.6, PDAF, detecție prin tehnologia laser și OIS;
- tele de 8 Megapixeli cu f/3.4, PDAF și OIS, zoom optic 5x;
- tele de 12 Megapixeli cu 1.9, dual pixel PDAF, zoom optic 2x și gimbal OIS;
- ultrawide de 48 Megapixeli cu unghi de 114 grade și autofocus;

optică Zeiss, Pixel Shift, dual-LED;

Înregistrează video în rezoluție 8K, 4K cu până la 60 fps etc.
Cameră de selfie-uri32 Megapixeli cu f/2.5 și înregistrează video la rezoluție 4K cu 30 fps;
Baterie4700 mAh cu încărcare la 80W pe fir (de la 0 - 100% în 38 minute) și încărcare wireless la 50W (de la 0 - 100% în 50 minute)
Greutate215 gr.
Dimensiuni164.6 x 75.3 x 9.1 mm

*Evenimentul de lansare din Europa. 

Design 

Husa de protecție ce a sosit în pachet oferă un grip excelent

În pachet pe lângă smartphone-ul cu folie de protecție aplicată, se află și o husă de protecție din piele ce contribuie la protecția părții spate și aduce un plus de grip – nu simți că telefonul ar aluneca din mână, încărcătorul de 80W pe fir și cablul USB – USB Type-C, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM, ghid cu instrucțiuni de utilizare. 

Am primit la evenimentul din Berlin și încărcătorul wireless la 50W (nu sosește cu încărcător în pachet, dar l-am folosit pe cel din pachet adus cu telefonul). Are design asemănător cu un stand și așa îl încarc de cele mai multe ori, doar când nu sunt acasă îl alimentez pe USB Type-C. Cooler-ul din spatele încărcătorului wireless intră uneori serios în funcțiune spre a ține temperaturile sub control. 

Are sticlă pe față și spate, structură de rezistență din aluminiu și spun din start că nu s-a făcut rabat calitativ. Materialele folosite și atenția la detalii îți dezvăluie un telefon din segmentul premium. Din partea frontală nu sunt prea multe de spus, camera de selfie-uri adusă într-un decupaj tip bulină poziționat central în partea superioară a ecranului + display-ul curbat nu-ți relevă neapărat ce smartphone ai în față. 

Lucrurile se schimbă în partea spate, senzorii camerei principale au fost poziționați pe un modul generos ce ocupă un spațiu considerabil. Folosesc husă de protecție și nu mă deranjează asta. Apreciez faptul că senzorii sunt încastrați în modul respectiv și nu sunt preidspuși a fi zgâriați în mod accidental. Plus că designul ales face un cunoscător să-l recunoască imediat. Mă rog, asta chiar nu contează, dar mi se întâmplă ca uneori să nu-mi dau seama ce smartphone am în față, dacă nu are display-ul aprins. Unele telefoane abia ies puțin în evidență în partea spate, prin poziționarea senzorilor. 

Tastele de volum și pornire sunt reliefate destul de serios, dar asta pentru că sunt cumva concepute să fie folosite cu husă de protecție. Husa din pachet este decupată în această zonă și nu le acoperă. 

Majoritatea smartphone-urilor mid-range și mai ales cele din zona high-end sunt bine fabricate. Vivo X80 Pro nu face rabat din acest punct de vedere, iar mai multe impresii vă puteți face din galeria de imagini ce însoțește articolul, dar și din review-ul video pe care-l găsiți mai sus. 

Ecran și sunet

LTPO3 AMOLED, rată de refresh la 120Hz și rezoluție 1440p+

Display-ul este un punct PRO pentru acest smartphone. Este un capitol la care acord atenție, iar X80 Pro se descurcă în majoritatea situațiilor. Sub acțiunea razelor de soare ai parte de un afișaj lizibil, culorile sunt corect reprezentate. Au ales un panel de bună calitate și asta vei simți de la primul contact. 

L-am folosit cu folia de protecție din pachet și deja după câteva zile se îndepărtase cumva dintr-o latură. Am schimbat cu o altă folie de protecție de la Alien Surface. Am fost entuziasmat că am reușit să o montez singur (am 2 mâini stângi), dar după câteva zile și aceasta se exfolia dintr-o latură. Asta cred și de la faptul că folosesc gesturi de tip swipe în interfață. Nu am mai pus nicio folie de peste 3 luni, iar telefonul pot spune că mă impresionează prin faptul că nu a adunat nicio zgârietură. La alte modele testate dacă nu ai folie apar niște zgârieturi abia sesizabile. Nu este cazul aici, deși l-am pus din greșeală cu chei în buzunar etc. 

Pe alb am măsurat 920 nits cu luminozitatea setată la maxim. Știți că în modul Auto, display-urile OLED trec de valoarea atins în modul maxim, în funcție de scenariul de utilizare. Sub acțiunea razelor de soare pentru câteva momente urcă în peak peste valoarea amintită. 

Modul bun în care se descurcă poate fi și de la faptul că nu are sticlă Corning Gorilla Glass ci o altă tehnologie. 

Sunt trei moduri de culoare: Standard, Profesional, Strălucitor (modul în care l-am folosit). Poți regla temperatura de culoare și cam atât. Nu sunt prea multe setări scoase în față la capitolul display. Are luminozitate adaptivă, opțiune de dark mode, confort ochi spre a reduce lumina albastră când este folosit pe întuneric. Rezoluția ecranului poate fi setată în 3200 x 1440 pixeli sau 2400 x 1080 pixeli, iar rata de refresh poate fi dusă la 60Hz, 120Hz sau comutare inteligentă (în funcție de scenariul de utilizare). L-am ținut mereu pe 120Hz. 

Cele două difuzoare se află la bază și în partea superioară. Se aude bine, dar nu pot spune că impresionează în mod deosebit. Galaxy Note20 Ultra avea un sound ce iesea în evidență mai bine, cu un bass mai proeminent, X80 Pro-ul mi se pare a fi ceva mai plat, chiar și cu amplitudine mai joasă. A atins 91.8 dB la 10 cm distanță de difuzor, iar la distanța normală de ascultare – în jur de 30 – 40 cm distanță de telefon am măsurat 78.4 dB. Am testat cu căști pe USB Type-C, iar sunetul livrat aici l-aș considera bine proporționat, bass din plin și tot ce îți mai poți dori. 

Reglarea volumului se face din lateral dreapta, lângă butonul power – up și down pe o singură tastă fizică. Prefer poziționarea pe stânga a volumului sau măcar spațiul între butonul de pornire și tasta de volum să fie ceva mai mare, aici sunt una lânga alta. Ca ergonomie, repet, reglarea volumului mi se pare a fi mai la îndemână pe lateral stânga. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Interfață aerisită, dar cu suficient de multe elemente ce pot fi customizate

Folosește procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen1, 12 GB RAM și 256 GB stocare. Rulează FunTouch OS dezvoltat pe Android 12 cu patch-urile de securitate aduse la nivelul lui septembrie. Cei mai curajoși pot face trecerea de prin mai / iunie la Android 13 în stadiu beta. Aștept update-ul la Android 13 pentru Vivo X80 Pro, ar trebui să sosească în perioada imediat următoare. 

Informații furnizate de CPU-Z; 

Interfața mi se pare a fi destul de aerisită și ușor de parcurs de către oricine. Nu am simțit nevoia să fac trecerea spre un launcher third party (de obicei folosesc Nova). Vivo îți oferă tot felul de opțiuni în ce privește animațiile. Îl customizezi după cum dorești. 

Nu ai reclame aduse de țerte aplicații, bloatware-ul nu mi se pare a fi, nu am avut parte de situații în care să se blocheze. Menține temperaturile sub control, deși Snapdragon 8 Gen1 nu este cunoscut pentru asta (Qualcomm s-a grăbit cu versiunea Plus ce din start este cu…, 30% mai eficientă energetic). 

În Setări / Efecte dinamice sunt o sumedenie de opțiuni de la un efect de lumină ambiantă care să fie redat pe ecranul de blocare când se ascultă muzică și până la animații de tranziție cu reglaj de viteză, pictogramă amprentă, recunoaștere amprentă, recunoaștere facială, animație de încărcare etc. 

Modulul de Teme este inclus într-o aplicație dedicată și nu-l veți găsi în secțiunea de Setări. Pe lângă diverse teme veți găsi fonturi, imagini de fundal, ecrane de blocare, Always on Display etc. 

În PUBG Mobile am putut să pun jocul ca și grafică în Ultra HD, iar nivelul de detalii pe Ultra. Nu am măsurat temperaturi de peste 38.5 grade Celsius în partea spate și asta pentru că Vivo a avut grijă să introducă o cameră cu vapori ce reduce temperatura procesorului Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 (au ales o denumire pe măsură Ultra Large Liquid Vapor Chamber). 

Update: Între timp a primit update la Android 13. Sunt câteva schimbări prin interfața grafică, dar nimic major. Mi-a plăcut că au îmbunătățit consumul de energie în standby. În momentul în care redactez articolul a primit patch-urile de securitate pe decembrie 2022. 

Interfața FunTouch OS pe Vivo X80 Pro;

Screenshots cu FunTouch OS dezvoltat pe Android 13 – Vivo X8 Pro: 

Performanță

Peste 900.000 de puncte obținute în AnTuTu

Qualcomm Snapdragon 8 Gen1, 12 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.1 îl ajută să obțină rezultate bune. Nu intră în thermal throttling accentuat și asta pentru că au implementat răcire pe măsură. 

Smartphone

Teste de benchmark
Vivo X80 Pro

Qualcomm Snapdragon 8 Gen1, 12 GB RAM și 256 GB stocare
3DMarkWild Life - 8127 puncte;
Wilf Life Extreme - 2422 puncte;
AnTuTu Benchmark935288 puncte;
AndroBenchSequential Read - 1710.09 MB/s;
Sequential Write - 1359.2 MB/s;
GeekBench 5Single-core - 1161 puncte;
Multi-core - 3357 puncte;
GFX Bench4K Aztec Ruins OpenGL Offscreen - 16 fps;
4K Aztec Ruins Vulkan Offscreen - 18 fps;
Car Chase ES 3.1 - 30 fps;
Manhattan 3.1 ES 3.1 - 67 fps.
PCMark10479 puncte

Teste de benchmark rulate pe Vivo X80 Pro: 

Conectivitate

Lipsește eSIM-ul

Nu-i lipsește mai nimic. Are slot pentru două cartele nanoSIM, USB Type-C 3.1, localizare de tip dual-band cu o întreagă suită de sistem de localizare, cititor de amprentă ultrasonic ce funcționează brici, bluetooth 5.2, difuzoare stereo, port infraroșu etc. 

În partea superioară se află un microfon și portul infaroșu, în lateral dreapta veți da de butonul de pornire și o tastă mare pentru reglarea volumului. La bază au adus un alt microfon, portul USB Type-C 3.1, unul dintre difuzoarele stereo și slotul pentru cele două cartele nanoSIM. Pe lateral stâng nu au pus niciun element de conectivitate. 

În SpeedTest pe Wi-Fi 6 și conexiune gigabit a atins 831 Mbps la download și 314 Mbps la upload. Pe 5G am atins 416 Mbps la download și 61.9 Mbps la upload. Sunt valori bune, atât pe Wi-Fi, cât și în 5G. 

Am încercat să folosesc portul infraroșu cu aplicația adusă pe telefon, dar nu am reușit să mă conectez la smart TV (am încercat pe Hisense, Horizon și Samsung). Nu am idee de ce nu am reușit, pe Xiaomi nu am întâmpinat probleme de genul. 

Cameră foto și video

Unul dintre cele mai bune setup-uri de pe smartphone-urile Android lansate în 2022

Aici este aici. Vivo X80 Pro este unul dintre cele mai bune smartphone-uri lansate în 2022 la nivel de cameră foto și stă destul de bine și pe partea de materiale video. Este și motivul pentru care am făcut pasul de la Note 20 Ultra spre Vivo X80 Pro. L-am testat în paralel cu Galaxy S22 Ultra sau Pixel 7 Pro și joacă de la egal la egal, iar în multe situații reușește să le depășească. 

Interfața camerei foto și video de pe Vivo X80 Pro: 

Pe timp de noapte mi se pare că putea ține zgomotul de imagine ceva mai bine sub control. Modul Portrait este destul de agresiv și unora s-ar putea să nu le placă asta. Am văzut că la fiecare update au reușit să-l calibreze mai bine. 

Gimbal-ul este mai mult gimmick, dar OIS-ul de pe camera wide și tele se ține bine. Sunt două opțiuni de zoom: 5x de la senzorul periscop de 8 Megapixeli și 2x de la cel de 12 Megapixeli cu f/1.9, ambele cu OIS. 

Las o selecție de fotografii ca să vă faceț o idee de ce este capabil Vivo X80 Pro: 

Clip 4K 60 fps realizat cu Vivo X80 Pro: 

Cinematic Mode pe Vivo X80 Pro: 

Fotografii realizate cu Vivo X80 Pro: 

Autonomie

Folosesc încărcătorul spre a alimenta pad-ul de încărcare wireless la 50W

Bateria de 4700 mAh îl ajută să treacă testul unei zile de utilizare de dimineață până seară, fără prea mari probleme. Aș estima un SOT de 6 – 7 ore, cu luminozitatea setată pe Automat. 

Folosesc încărcătorul wireless la 50W, iar cei ce doresc încărcare pe fir prin încărcătorul din pachet pot alimenta la 80W. 

Da. Ar fi fost excelent dacă avea o baterie de 5000 mAh, dar presupun că au dorit să țină cumva greutatea și grosimea sub control (215 / 219 gr. în funcție de spatele ales, 164.6 x 75.3 x 9.1 mm). Cu 300 mAh ar fi fost un pic prea mult. Presupun că o parte din gr. aduse în plus vin de la OIS-ul adus pe 3 senzori din 4. 

Preț

Vivo X80 Pro cu 12 GB RAM și 256 GB stocare – 5499 lei; 

Un daily driver pe care-l voi păstra cel puțin încă jumătate de an

Vivo X80 Pro
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • design elegant, modul în care au dispus senzorii camerei principale îi protejează de eventuale zgârieturi;
  • display din categoria premium, luminozitate bună, culori plăcute etc + sticlă de protecție ce mi s-a părut superioară la ce oferă Corning Gorilla Glass Victus;
  • sunet puternic, clar și cu suficient de mult bass;
  • hardware ce merge brici, cameră cu vapori ce ține temperaturile furnizate de chipsetul Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 sub control;
  • software curat + suport bun. Telefonul a primit update din noiembrie la Android 13, pe unitatea de test a sosit la început de decembrie 2022;
  • rezultate bune și foarte bune la nivel de cameră foto și video;
Contra
  • preț măricel, nu sunt rulate promoții agresive precum la alte smartphone-uri Android concurente;
  • lipsă eSIM;
  • lipsă accesorii originale în magazinele locale;
Concluzii

Vivo X80 Pro este un camera phone la purtător. Iese în evidență prin rezultate foarte bune la nivel de cameră foto și video, dar impresionează și printr-o experiență software curată și printr-un suport bun. Telefonul putea fi testat cu Android 13 din vară, de la debutul pe plan european.

După jumătate de an nu simt nevoia să fac pasul spre alt smartphone. Am Pixel 7 Pro de 3 săptămâni și nu am simțit că ar fi cazul să las Vivo X80 Pro pentru el. Pur și simplu, nu are un display la fel de bun și nici măcar nu-l echivalează ca rezultate foto și video.

Vivo joacă în liga premium și joacă bine spre foarte bine cu Vivo X80 Pro. Au misiune grea pentru că Samsung Galaxy S22 Ultra este în aceeași zonă, chiar mai ieftin cu diferite promoții (3999 lei de Black Friday cu 12 GB RAM și 256 GB stocare).

De ce ai cumpăra Vivo X80 Pro și nu Samsung Galaxy S22 Ultra?

Nu știu. Eu aș prefera Vivo-ul pentru autonomia ce mi s-a părut a fi mai bună, deși are baterie mai mică. Un alt element ce mi-a plăcut este software-ul curat, fără nșpe mii de servicii de care nu am neapărat nevoie.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Disclaimer: Review-ul nu face parte dintr-o înțelegere cu Vivo, iar opiniile exprimate îmi aparțin în totalitate. Trebuie să menționez faptul că Vivo X80 Pro a rămas în posesia noastră.  

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.