Retelistica

Acum este oficial, Vodafone a cumpărat operațiunile Liberty Global din Germania, Cehia, Ungaria și România. În țara noastră, Liberty Global se află în spatele UPC. 

Vodafone va fi capabil să ofere pe lângă telefonie mobilă și internet fix + cablu TV, iar în viitor mă aștept să vedem oferte de tip all-in-one (telefonie fixă și mobilă, internet fix și cablu TV). Alte companii ce sunt capabile să ofere toate aceste servicii pe o factură sunt Orange, Telekom și RCS-RDS.

Alte date extrase din comunicat:

  • Vodafone achiziționează o infrastructură  ce conectează 54 de milioane gospodării, acoperire de 110 milioane gospodării prin diverse parteneriate;
  • tranzacția s-a ridicat la 18.4 miliarde euro;
  • UPC România are o acoperire de 3.1 milioane gospodării (acoperire nu înseamnă direct și clienți, acoperire = potențiali clienți);
  • 2.1 milioane de abonamente de servicii fixe are UPC România;
  • tranzacția nu include și operațiunile UPC România pe partea de televiziune prin satelit (Focus Sat);

Declarație oficială:

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a declarat: „Această achiziție va duce la transformări semnificative și va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicații, contribuind la creșterea competiției pe piața din România. Tranzacția va aduce beneficii atât pentru clienții celor două companii, cât și pentru economia românească, deoarece noua companie va acționa ca un catalizator pentru inovația în servicii și va oferi un context mai amplu pentru investiții în rețeaua fixă. Vodafone și UPC România au în comun o abordare axată pe calitatea serviciilor și sunt complementare prin prisma segmentelor de clienți deservite – Vodafone are utilizatorii mobili, iar UPC România, utilizatori de broadband și de servicii TV”.

Aprobarea Comisiei Europene este așteptată a fi obținută până la jumătate anului 2019. Avem și un comentariu pertinent pe acest subiect de la Cristian:

„Dacă Vodafone va cumpăra părți ale Liberty Global din Germania ( Unitymedia ) și estul Europei, rezultatele concrete ale acestei achiziții se vor vedea cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2019 pentru că analiza preluării Unitymedia de către autoritățile germane și UE va dura un an de zile. Iar ținând cont de opoziția vehementă a Deutsche Telekom și a asociației cabliștilor germani privind achiziția Unitymedia ( este evaluată la minim 12 miliarde € ) de către Vodafone, șansele ca această preluare să nu fie aprobată de către autorități sunt foarte mari. Dacă Vodafone negocia separat pentru operațiunile din Europa de Est ale Liberty Global, aprobările ar fi durat aproximativ 3 luni ( ex. preluarea UPC Austria de către Deutsche Telekom ) însă din ce am citit în presa europeană Vodafone a inclus și diviziile din estul Europei la comun cu Unitymedia tocmai pentru a avea șanse mai mari la Bruxelles.”

Categorii: retelistica
Tag-uri: UPCvodafone
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.