Retelistica

Faptul că Telekom Romania Mobile Communications este scoasă la vânzare nu mai este o surpriză pentru nimeni, însă vestea cu adevărat interesantă este aceea că Vodafone România vrea să cumpere ceea ce a mai rămas din brandul Telekom în ţara noastră.

Informaţia a fost publicată de profit.ro, site care ne informează că Vodafone România a lansat un audit tehnic la Telekom Romania Mobile Communications pentru a vedea dacă situaţia operatorului telecom este un solidă.

Mai multe informaţii nu se cunosc în prezent. Ce mai merită menţionat este că această eventuală tranzacţie ar putea fi analizată chiar de către Comisia Europeană ţinând cont de dimensiunea europeană a celor două companii. Vor trebui îndeplinite totuşi nişte condiţii astfel încât aprobarea să fie făcută de Comisia Europeană şi nu de Consiliul Concurenţei din România.

“Până la momentul actual nu a fost depusă la Consiliul Concurenței o notificare privind o operațiune de concentrare economică prin care Vodafone România (Vodafone) să preia controlul asupra Telekom Romania Mobile (TKM). O eventuală tranzacție prin care Vodafone ar prelua controlul asupra TKM poate fi analizată fie de Comisia Europeană, fie de către Consiliul Concurenței. O tranzacție este analizată de către Comisia Europeană din punct de vedere regulilor de concurență dacă cifra de afaceri totală realizată la nivel mondial de toate companiile implicate depășește 5 000 de milioane EUR și cifra de afaceri totală realizată în Uniunea Europeană de către fiecare companie implicată depășește 250 de milioane EUR (cu excepția cazurilor în care fiecare dintre firmele implicate realizează mai mult de două treimi din cifra sa totală de afaceri la nivel comunitar într-unul și același stat membru). Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții, cifrele de afaceri fiind mai mici decât valorile menționate anterior, tranzacția este analizată de Autoritatea Română de Concurență.

Nu este însă posibil ca operațiunea să fie analizată în același timp și de către Comisia Europeană, și de către Consiliul Concurenței, însă, în oricare dintre cele două situații, cele două autorități vor colabora”, a transmis Consiliul Concurenţei către profit.ro.