Retelistica

Vodafone România anunţă extinderea parteneriatului cu Samsung în ceea ce priveşte proiectul de reţea Open RAN prin includerea de noi site-uri în 20 de oraşe din ţară.

Samsung pune la dispoziția Vodafone software RAN multi-RAT (multi-Radio Access Technology – tehnologie care permite dispozitivului conectarea simultană la cel puțin o celulă de rețea), soluții de automatizare și echipamente radio triplu-bandă, precum și echipamente radio 5G care suportă Multiple Input Multiple Output masiv. Echipamentele radio triplu-bandă de la Samsung combină benzile de frecvență de 700MHz, 800MHz și 900MHz într-o singură bandă radio compactă care furnizează acoperire multi-spectru pentru serviciile 2G, 4G și 5G, ceea ce asigură rețelei capacitate și flexibilitate crescute, dar și eficiență energetică. În plus, este util dezvoltării serviciilor Internet of Everything (IoE), comunicațiilor machine-to-machine (M2M) și serviciilor de voce în roaming în Europa.

Acest anunţ vine în urma testelor de succes pe care Vodafone le-a început alături de Samsung și alți parteneri anul trecut în România.

Vodafone se numără printre primele companii care și-a construit un ecosistem puternic de vendori Open RAN, inclusiv prin integrarea de hardware și software multi-vendor in infrastructura sa și, mai recent, a unei arhitecturi pe bază de componente realizate cu tehnologii bazate pe siliciu.

În rețelele Open RAN, spre deosebire de site-urile mobile tradiționale, bazate pe echipamentele unui singur furnizor, funcțiile software sunt decuplate de cele hardware, ceea ce permite o mai mare libertate de alegere dintre diverși vendori și generează beneficii legate de eficiența energetică și acces mai rapid la inovații software. Beneficiile pentru clienți sunt o rețea mobilă mai rapidă, care poate fi scalată virtual în situații de trafic crescut, eficiență în privința costurilor și acces mai rapid la servicii bazate pe cloud. Pentru operatori, creează premisele reducerii costurilor prin partajarea tuturor componentelor hardware (unități radio și infrastructură cloud) concomitent cu gestionarea independentă a componentei software pe o infrastructură cloud comună. Astfel, fiecare furnizor își poate gestiona capacitatea rețelei și poate gândi servicii adaptate nevoilor clienților într-un mediu sigur în care datele operatorilor sunt izolate și protejate.