Vonino EGO QS – review

30/04/2014

Textul este redactat de către Pană Darius. Formatarea articolului, partea de introducere, testele de benchmark, screenshot-urile din sistemul de operare și fotografiile smartphone-ului Vonino sunt realizate de către Emil Dragotă.

Vonino este un brand româno-american care a crescut destul de mult în 2013, mai ales pe partea de tablete. În 2014 își doresc să intre mai puternic și pe segmentul de telefoane Android. Primul smartphone Vonino a fost Vonino EGO QS. La un moment dat prețul său se situa în jurul a 650 – 700 lei, iar raportul preț / specificații l-au făcut interesant pentru multe persoane.

Vonino-EVO-QS (15)

Specificații detaliate pentru Vonino EGO QS:

SmartphoneDate tehnice Vonino EGO QS
Ecran IPS de 4.5 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli
Procesor MediaTek 6589 quad-core la 1.2 GHz
Memorie 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX540
Sistem de operare Android 4.2.1 Jelly Bean
Conectivitate 3G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS
Cameră foto și video 8 Megapixeli și cameră frontală de 2 Megapixeli
Baterie 1800 mAh
Greutate 152.7 gr.
Grosime 8.6 mm

Design

Vonino-EVO-QS (1)

În cutie găsim smartphone-ul propriu-zis, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, căști pe jack de 3.5 mm, certificat de garanție și manual de utilizare. Accesoriile sunt cele clasice, pe care le găsim la mai toate telefoanele din această categorie de preț. O precizare ar fi de făcut la căștile din pachet, pe care nu se regăsesc inscripționate literele ,,L” și respectiv ,,R”, pentru a putea ști în care ureche se pune fiecare difuzor – stânga sau dreapta.

La prima vedere nu ai cum să nu remarci grosimea smartphone-ului, care la 8,6 mm nu poate decât să te încânte. Greutatea cred că putea fi mai mică. Totuși, cu aproximativ 152 de grame, nu deranjează și pot spune că după ce te obișnuiești, chiar te ajută la un grip mai bun.

Design-ul este simplu, fără nimic neobișnuit. Pe partea din față nu apar numele producătorului sau alt logo, acestea regăsindu-se doar pe capacul din spate. Acesta din urmă este mat și plăcut la atingere, iar prin înlăturarea lui și a acumulatorului avem acces la cele două SIM-uri, primul de dimensiuni normale, al doilea de tipul MicroSIM. Cardul MicroSD poate fi inserat sau îndepărtat fară a scoate bateria. Camera și LED flash-ul sunt încadrate în stilul Smasung Galaxy S2, doar că pe verticală și nu pe orizontală ca la modelul sud-corean.

Materialele nu dezamăgesc, dar nici nu impresionează, lucru absolut normal în această categorie de preț. Ca și finisare însă, totul pare bine făcut, închegat și nu ar trebui să existe motive de nemulțumire.

Ecran și sunet

Vonino-EVO-QS (14)

IPS capacitiv de 4.5 inch cu rezoluție 540×960 nu anunță ceva special. Cu toate acestea am rămas plăcut surprins de calitatea panelului. Luminozitatea, culorile, unghiurile de vizualizare și răspunsul la comenzi sunt toate la cote înalte. Dacă rezoluția ar fi fost HD am fi avut poate cel mai bun ecran din clasa asta de preț. Nu mă înțelegeți greșit, densitatea pixelilor nu deranjează, dar o rezoluție de 720×1280 ar fi fost cireașa de pe tort. La baza ecranului găsim cele trei taste capacitive consacrate de sistemul de operare Android, iar în partea de sus se află camera secundară de 2 megapixeli și senzorii de lumină și proximitate.

Difuzorul de pe spatele telefonului redă un sunet mediocru și nici volumul maxim nu impresionează. Pe de altă parte, deși nu știm în care ureche să introducem fiecare cască, sunetul redat de acestea este de o calitate mai mult decât acceptabilă. De fapt, dacă nu sunteți foarte pretențioși, căștile din pachet sunt suficiente pentru o audiție satisfăcătoare și nu veți simți nevoia de a achiziționa altele din comerț.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Vonino-EVO-QS (17)

Combinația procesor MTK6589M quad-core la 1.2 GHz + PowerVRSGX 544 + 1 GB de memorie RAM am mai întâlnit-o de atâtea ori, încât nu știu dacă mai este nevoie de vreo precizare. Se descurcă mai mult decât onorabil în majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Play Store, doar cele ceva mai pretențioase punând ceva probleme. Jocuri de genul Temple Run și Subway Surfers rulează fără probleme, dar Real Racing 3 sau Asphalt 8 întâmpină mici dificultăți, în sensul unui fps mai scăzut și a unui ușor lag. Din cei 4 GB de memorie internă, doar circa 2.3 sunt disponibili utilizatorului. În consecință un card microSD este imperios necesar, în funcție de necesități putând ajunge până la 32 de GB.

Sistemul de operare este Android Jelly Bean 4.2.1 ușor customizat de cei de la Vonino. Singurele schimbări se observă la icon-uri, care sunt încadrate într-un pătrat alb cu colțurile rotunjite, și la meniul de apelare. În rest, binecunoscutul Android Jelly Bean, fără altă interfață adăugată, cu aceeași bară de notificări și același meniu de setări.

Navigarea prin sistemul telefonului decurge foarte fluent și fără absolut nici un lag. De fapt, oricât l-am încercat nu a dat niciodată semn că ar agăța, iar de blocat nici nu s-a pus problema.

Aplicațiile preinstalate sunt câteva la număr, iar dintre ele enumăr: Kingsoft Office, PDF Reader, File Manager, ToDo, Open Acces, ș.a. O mențiune specială merită aplicația ARPAcloud, care vine instalată pe smartphone și îți oferă 512 GB spațiu de stocare în cloud, gratuit timp de 6 luni.

Performanță

Screenshot_2014-04-30-07-16-56

Am făcut câteva teste de benchmark și le găsiți reunite în tabel:

SmartphoneDate tehnice Vonino Ego QS
Quadrant Standard 4029 puncte
AnTuTu Benchmark 13477 puncte
CF-Bench 11958 puncte
NenaMark 1 52.9 fps
NenaMark 2 44.4 fps
Vellamo HTML5 – 1463 puncte;METAL – 417 puncte
Linpack Single Thread – 36.042 MFLOPSMulti-Thread – 98.233 MFLOPS
3DMark Ice Storm – 2790 puncte;Ice Storm Extreme – 1343 puncte;

Ice Storm Unlimited – 2213 puncte.

BrowserMark 2.0 1753 puncte
HTML5test cu browserul integrat 404 puncte

Conectivitate

Vonino-EVO-QS (6)

Smartphone Dual SIM, 3G cu viteze în download de până la …, WiFi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS. Acestea ar fi elementele de conectivitate wireless, la care se adaugă portul microUSB  situat în partea de jos a telefonului și jack-ul de 3.5 mm în partea de sus. Lângă acesta din urmă regăsim și butonul ON/OFF, care, având o dimensiune mică este destul de greu de folosit. După puțin timp te obișnuiești și nu mai pare o problemă. Pe partea stângă a smartphone-ului nu se regăsește nici un element de conectivitate. În dreapta avem pe lângă cele două clasice butoane de volum și un al treilea, situat între cele menționate și care are rol de play/pause în aplicația de redare a muzicii. Dealtfel și tastele de volum, dacă sunt ținute apăsat mai mult de o secundă când sunt redate melodii cu aplicația dedicată, fac trecerea fie la piesa anterioară – tasta volume up, fie la urmatoarea din listă – tasta volume down.

Nu am întâmpinat probleme cu niciunul dintre elementele de conectivitate, toate achitându-se cu brio de sarcinile pentru care au fost concepute. Pe 3G și WiFi semnalul este puternic și stabil, iar calitatea sunetului în apelurile de voce este foarte bună, având și un volum suficient.

Cameră foto și video

Vonino-EVO-QS (3)

Vonino EGO QS are în dotare o cameră principală de 8 Megapixeli cu LED flash. Deși dispune de funcții precum HDR, face detection și panorama, putând să alegem expunerea, balansul de alb și moduri de scenă sau culoare, rezultatele nu sunt tocmai bune. Dacă nu avem suficientă lumină, pozele nu arată prea bine. Sunt destul de șterse, fară culoare și cam neclare. Nici LED flash-ul nu ne ajută cu absolut nimic, având greutăți în a-și face datoria și ca lanternă ad-hoc. De fapt, mai folositoare ar fi o brichetă dacă vrem puțină lumină.

Pe partea video știe să filmeze HD, iar aici rezultatele sunt mai acceptabile, iarăși atât timp cât avem ceva lumină. Se descurcă mai bine pe partea video, aș spune, decât la fotografii. Din păcate, fișierele sunt de tipul 3GP și în consecință se pierde din calitate.

O impresie mai clară despre capabilitățile foto vă puteți face din mostrele de mai jos:

Autonomie

Screenshot_2014-04-29-23-18-36

Acumulatorul de 1800 mAh îți poate oferi o autonomie destul de bună. Astfel, dacă ai activate datele 3G, cu ceva WiFi, o oră de apeluri, câteva sms-uri și mail-uri, niște facebook, o oră de jocuri și cu ecranul reglat la 50% luminozitate, vei trece lejer de o zi cu o singură încărcare. Cu o utilizare intensă, însă, nu vei trece de 6 – 8 ore. Acum, depinde foarte mult de utilizator și de nevoile acestuia. N-aș putea spune că stă excelent la capitolul autonomie, dar în nici un caz nu dezamăgește.

Preț

Vonino EGO QS  – 649 lei la eMAG.

Concluzii

Vonino-EVO-QS (20)

Vonino EGO QS  oferă o experință de utilizare foarte placută și cu puține compromisuri, mai ales dacă luăm în considerare prețul. Există și alte variante în această categorie, dar sincer, acest smrtphone mi-a lăsat o impresie foarte bună și chiar v-aș recomanda să nu-l treceți cu vederea dacă aveți în gând achiziționarea unui telefon sub 700 de lei. În afară de camera foto și sunetul difuzorului extern – care nu sunt proaste, doar că se putea mai bine – nu există puncte slabe. Pentru banii cheltuiți oferă un pachet competent și vei simți că ai făcut o alegere bună.

PRO

– Display IPS cu luminozitate, culori și unghiuri de vizualizare foarte bune;

– Android Jelly Bean customizat doar la nivel de icon-uri și care rulează excelent, fară pic de lag;

– Ansamblu hardware suficient de bun pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Play Store;

– Design simplu la care grosimea de doar 8.6 mm este piesa de rezistență;

– Finisare solidă cu materiale corecte;

-Sunet prin căștile din pachet suficient de bun chiar și pentru cei mai pretențioși.

 

CONTRA

– Difuzor extern ce oferă un sunet slab atât ca volum, cât și calitate;

– Camera foto și LED flash-ul.

Câteva imagini cu Vonino Ego QS:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.