În ultimele săptămâni am testat și hdd-ul extern în ediție aniversară: Western Digital My Passport Ultra Metal Edition. Sunt utilizator al versiunii Ultra de 1 TB, Metal Edition aduce aceleași funcții și un plus de stil printr-o carcasă colorată metalică (auriu, argintiu și albastru).

Ne-a sosit la test în varianta de 1 TB / 931 GB în mod real și cu o carcasă albastră. Aveți câteva imagini comparative și cu Ultra-ul meu pe negru. Versiunea aniversară a My Passport Ultra a sosit la 10 ani de când WD comercializează hard-disk-uri externe în această gamă.

WD-My-Passport-Ultra-Metal-Edition (3)

Câteva din specificațiile lui WD My Passport Ultra Metal Edition:

– versiuni de 1 și 2 TB;

– dimensiuni Lxlxh / 110mm x 80mm x 18.8 mm;

– compatibil cu USB 3.0 și USB 2.0;

– garanție de 3 ani de zile;

– WD SmartWare Pro pe partea de software ce ajută la backup datelor stocate pe device.

Design

WD-My-Passport-Ultra-Metal-Edition (8)

În pachet dați de HDD-ul extern, cablul microUSB 3.0 – USB 3.0, manual cu instrucțiuni de utilizare. Are o carcasă ce pare a fi metalică (partea superioară și lateralele, baza este fabricată dintr-un plastic rezistent). Atunci când îți plimbi degetele peste suprafața sa într-un ritm mai alert scoate un sunet similar cu cel de la gecile de fâș.

Sigla WD My Passport Ultra se găsește în partea superioară, iar pe lateral lângă această inscripți se află portul microUSB 3.0 și un micuț LED ce se aprinde atunci când hdd-ul extern este conectat la PC. LED-ul oferă mai multe informații:

– aprins continuu – în așteptare;

– clipește repede de 3 ori pe secundă – activitate;

– clipește lent, o dată la 2.5 secunde – inactiv.

Utilizare

WD-My-Passport-Ultra-Metal-Edition (2)

Nu sunt prea multe de spus la acest capitol. Conectezi cablul din pachet la hdd și la PC sau notebook, iar transferul de date poate începe. Este de tip plug-in-play și nu necesită vreo setare suplimentară. Apreciez faptul că nu are nevoie de alimentare separată. Își ia necesarul energetic din portul USB al PC-ului sau laptopului. Spațiul de stocare ca atare este de 931 GB.

Ai parte de backup automat și continuu prin WD SmartWare Pro + suport pentru backup în cloud prin intermediul Dropbox, prin intermediul aceleași soluții software oferite de către WD.

Sunt câteva aplicații puse pe HDD-ul extern:

Extras – WD SES Device Driver, link de download pentru Adobe Reader;

Manual de utilizare în mai multe limbi străine, găsiți și materialul în limba română;

WD Apps for Mac;

WD Apps for Windows (SmartWare, QuickView, SES Driver, DriveUtilities, SecuritySetup)

Există compatibilitate între software-ul oferit de WD și Windows 7, Windows 8, Windows Vista, Mac OS X: Mavericks, Mountain Lion, Lion și Snow Leopard.

Cine dorește manualul de utilizare îl poate descărca de aici. Acolo sunt prezentate toate setările necesare în activarea WD SmartWare Pro + multe alte funcții și elemente ce merită a fi de luat în calcul pentru o utilizare la nivel maxim a device-ului.

WD SmartWare Pro;

WD DriveUtilities;

WD Security;

WD-Security

Performanțe

A trecut prin câteva teste de benchmark, iar valorile obținute cu HD Tune, HD Tach și Crystal DiskMark sunt în capturile de ecran. Nu am testat prea multe HDD-uri externe ca sa fac o comparație din acest punct de vedere.

A copiat un film în format full HD / 1080p de 1.94 GB  în 19 secunde, cu în jur de 100 – 100 Mb/s.

Preț

WD My Passport Ultra Metal Edition de 2 TB – 569 lei la Extreme Digital / edigital.ro;

Concluzii

WD-My-Passport-Ultra-Metal-Edition (12)

WD My Passport Ultra Metal Edition este un HDD extern stilat, design plăcut, materiale și finisare de bună calitate, simplitate în utilizare și funcții adiționale pe partea de backup și sincronizare cu Dropbox.

PRO

– compact, carcasă metalică, culori plăcute;

– un singur cablu necesar pentru alimentarea și conexiunea la PC (microUSB 3.0 – USB 3.0);

– software de backup inclus;

– sincronizare cu Dropbox.

CONTRA

– nu l-am găsit în oferta magazinelor online românești mai cunoscute, prețul nu ar trebui să fie mai mare cu 50 de lei peste WD My Passport Ultra-ul normal.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.