Am testat în ultimele săptămâni și Western Digital My Cloud Mirror, 4 TB spațiu de stocare cu posibilitatea de a accesa conținutul în orice moment și din orice loc, de pe smartphone, tabletă sau laptopul conectat la internet.

Folosesc un ASUS U36 cu SSD de 120 GB, iar vechiul HDD al laptopului printr-un rack l-am transformat într-un hdd extern ad-hoc. Deja trebuie să găsesc o soluție pentru stocarea fotografiilor și clipurilor de tot felul. Mă gândeam la un HDD extern, dar mereu mi-am dorit o soluție permanentă. Adică să nu mai fiu nevoit să scot HDD-ul din cutie, să-l pun la încărcat și să fac conexiunea cu pc-ul. Să existe posibilitatea de a accesa fișierele respective și pe alte device-uri în afară de laptop / desktop pc.

B Western-Digital-My-Cloud-Mirror (18)

Western Digital My Cloud Mirror a devenit o soluție de luat în calcul, iar impresiile formate le găsiți în articolul de față. Apropo, putem pune semnul egal între soluția propusă de Western Digital și ideea de personal cloud storage. Investești într-un WDMCM și te scutești de un abonament lunar la stocarea în cloud.

Încep cu câteva detalii tehnice pentru Western Digital My Cloud Mirror:

Specificatii-Western-Digital-My-Cloud-Mirror

 

Design

B Western-Digital-My-Cloud-Mirror (12)

În pachet dați de My Cloud Mirror, cablu ethernet cu RJ-45 la ambele capete, încărcător și manual de utilizare. Arată ca un HDD extern over-size. La interior sunt 2 HDD-ul a câte 2 TB, de aici și capacitatea de stocare de 4 TB.

Plastic alb și o zonă argintie cu trei LED-uri în partea frontală. LED-urile se aprind albastre și indică conexiunea la o sursă de energie, funcționarea HDD-urilor (câte un LED de fiecare). În partea spate sunt elementele de conectivitate ( 2 x USB 3.0 și RJ-45 + jack-ul pentru încărcător).

Am remarcat câte de ușor ai acces la cele 2 HDD, apeși în partea superioară pe margine și capacul sare ușor în sus. HDD-urile pot fi scoase din locașurile lor, rapid și fără nicio problemă. Oricând poți alege să folosești alte HDD-uri față de cele incluse în pachet etc.

Încărcătorul este ceva mai mare, pe negru, față de WDMCM care-i alb. În fine, chestii de detaliu la care mai nimeni nu dă importanță. Seamănă mult cu un HDD extern și nimic mai mult. Aș mai aminti de faptul că are 4 elemente de protecție de bază, iar grip-ul dat este excelent. Nu alunecă pe masă, birou, orice suprafață l-ai pune.

Interfață și utilizare

C Western-Digital-My-Cloud-Mirror (2)

Destul de simplu. Conectezi cablul RJ-45 la router, MyCloud Mirror la priză și descarci software-ul pe care Western Digital îl oferă pe site-ul său. Sunt aplicațiile My Cloud Desktop App pentru PC și Mac, My Cloud Mobile App pentru utilizatori de telefoane și tablete cu iOS și Android.

Trebuie ca telefoanele sau tabletele cu iOS să ruleze de la iOS 6.0 spre o versiune superioară, iar pe Android de la 2.3 Gingerbread spre software-ul mai recent. Este compatibil cu mai toate versiunile Windows, de la XP SP3 pe 32 sau 64-bit și până la Windows 8.1.

Capturi de ecran din interfață WD My Cloud pentru Windows 7:

Poți într-un mod intuitiv să-ți aduci conținutul (fișiere de tot felul, de la melodii în format mp3 până la documente în format Office, fotografii etc).

Capturi de ecran din interfața WD My Cloud pentru Android:

În funcție de conținutul aflat pe hdd-urile WD My Cloud durează până la câteva secunde până îți afișează fișierele. Una peste alta se descurcă destul de rapid. Nu uitați că sunt 2 HDD-uri în funcțiune, iar latența este dată și de acest spațiu de stocare, ceva mai lent decât un SSD, dar avantajul este dat de capacitatea generoasă, 4, 6 sau 8 TB ar trebuie să fie arhisuficient spre a stoca conținutul generat de un utilizator obișnuit în câțiva ani de zile.

Conectivitate

B Western-Digital-My-Cloud-Mirror (14)

2 x USB 3.0 și teoretic rată de transfer de până la 5 Gbps. Practic, niciun HDD nu se apropie nici de a 10-a parte din această viteză. Am cumpărat un cablu USB 3.0 la ambele capete de pe Conectica.ro special pentru a testa performanțele generate de My Cloud Mirror și nu mi-a recunoscut HDD-ul, nici pe ASUS U36 și nici pe un ultrabook Maguay cu Windows 8.1. Nu găsesc explicația pentru această problemă. De aceea nu există capitolul performanță la acest review. Între timp am citit că de fapt cele 2 USB 3.0 sunt pentru a conecta diverse stick-uri sau alte spații de stocare și astfel sunt supliniți cei 4 TB incluși by default.

Mai există și conectorul RJ-45 și pe rețeaua Ethernet oferă viteze, tot teoretice, de până la 1000 Mbps ( împărțiți la 8 spre a afla rata de transfer în MB / s). Așa l-am și folosit cu cablu RJ-45 conectat la un router D-Link DIR-880L.

Elementele de conectivitate sunt poziționate pe spate ( 2 x USB 3.0, fiecare port corespune câte unui HDD, RJ-45 simplu și jack-ul pentru încărcător).

Preț

Western Digital My Cloud Mirror 4 TB – 1569 lei;

Western Digital My Cloud Mirror 6 TB – 1999 lei;

Western Digital My Cloud Mirror 8 TB – 2149 lei;

Prețurile sunt luate din oferta eMAG.

Concluzii

C Western-Digital-My-Cloud-Mirror (1)

Western Digital My Cloud Mirror se adresează celor care vor să folosească un spațiu de stocare ce poate fi accesat în mod facil de pe smartphone, tabletă sau atunci când ești departe de casă. Prețurile le-am listat mai sus și pornesc de la 1569 lei pentru versiunea cu 4 TB.

PRO

– aplicații disponibile pentru desktop PC, smartphone sau tabletă cu Android sau iOS;

– conectivitate bună (2 x USB 3.0 și RJ-45 cu viteze de până la 1000 Mbps);

– spațiu de stocare destul de mare, simplitate maximă în ce privește folosirea altui HDD.

CONTRA

– HDD și un timp de așteptare ceva mai mare când arhiva este de dimensiuni generoase.

Câteva imagini cu Western Digital My Cloud Mirror

 

Categorii: hardwarereviews

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.