Retelistica

În urmă cu câteva zile am trecut pe primul meu router cu Wi-Fi 6, tehnologia mi se pare că abia ce a intrat comercial de puțin timp că deja discuțiile merg spre generație următoare – Wi-Fi 7.

Wi-Fi 7 va suporta transfer de date în 320 MHz și modulație 4096-QAM.

Ce promite a livra Wi-Fi 7 sau 802.11ba?

  • atenuări mai bune ale interferențelor;
  • capacitate mai mare pentru transferul de date;
  • latență scăzută.

Wi-Fi 6 suportă 160 MHz, iar Wi-Fi 7 trece pe 320MHz. Se adaugă și modulația 4096-QAM vs 1024-QAM la Wi-Fi 6 / ax vs 256-QAM la Wi-Fi ac.

QAM este acronimul de la Quadrature Amplitude Modulation și înseamnă o mai bună utilizare a spectrului. Pe de altă parte, înseamnă și o aglomerare mai mare, potențiale erori etc. Echipmanetul trebuie să fie din ce în ce mai complex și mai puternic la nivel hardware & software.

Wi-Fi 7 va avea standardele definitivate prin 2024, iar primele echipamente sunt așteptate să debuteze comercial în aceeași perioadă.

Sursa: RCRwireless.com

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.