Wi-Fi repeater dual-band AC1200 Tenda A18 – review

23/07/2019

Am ajuns să depindem atât de tare de rețelele Wi-Fi din jurul nostru, încât căutăm mereu semnal mai bun, viteză mai mare, stabilitate ș.a.m.d. Unii investesc sume considerabile în routere, sisteme mesh sau alte astfel de dispozitive, în timp ce alții caută soluții mai accesibile.

Celor din urmă li se adresează produsul pe care îl voi prezenta mai departe. Repeater-ul Wi-Fi dual-band AC1200 Tenda A18 este suficient de performant, reușind în același timp să nu facă o gaură în buget.

Specificații Wi-Fi Repeater AC1200 Tenda A18

  • Protocoale Wi-Fi: IEEE 802.11 a/n/ac wave2 pe 5 GHz și IEEE 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz;
  • Viteze maxime Wi-Fi: 802.11b – 11 Mbps; 802.11g – 54 Mbps; 802.11n – 300 Mbps; 802.11ac – 867 Mbps;
  • Frecvența benzilor Wi-Fi: 11n – 2.412 – 2.484 GHz; 11ac – 5.15 – 5.25 GHz;
  • Puterea de transmitere a semnalului Wi-Fi – 16 dBm pe 2.4 GHz și 12 dBm pe 5 GHz;
  • Port RJ45 cu viteze maxime 10/100 Mbps;
  • Antene: 2 x antenă externă dual-band omni-direcțională de 2 dBi;
  • Consum: 2.8W fără sarcină, 5.2W în sarcină maximă;
  • Greutate: 181 grame;
  • Dimensiuni: 80 x 58 x 48 mm.

Design

Wi-Fi repeater dual-band AC1200 Tenda A18

Am primit dispozitivul în cutia de retail sigilată, în care mai erau două pliante cu rol de ghid pentru pornirea rapidă, cu indicații în mai multe limbi, printre care și română, și un al treilea pliant cu diferite informații:

Tenda A18 este micuț, compact, nu deranjează nici practic și nici vizual odată introdus într-o priză.

Deși designul nu este prioritar în alegerea unui astfel de produs, Tenda A18 pot spune că nu a neglijat acest aspect. Partea frontală aduce un design ”în valuri”, cu multe linii orizontale în relief. Tot aici sunt trei leduri și butonul WPS.

Pe toate lateralele sunt multe orificii circulare ce ajută la degajarea căldurii din interior. Chiar și așa, în timpul funcționării dispozitivul se încălzește evident, uneori l-am simțit cu adevărat fierbinte.

Latura de jos este cea pe care găsim portul RJ45, precum și butonul Reset, ce poate fi apăsat doar cu ajutorul unei agrafe ori a unui obiect asemănător. Pe latura de sus, precum și pe spate, găsim mai multe informații despre dispozitiv.

Tenda A18 este fabricat dintr-un plastic de bună calitate, în timp ce asamblarea este foarte solidă.

Instalare și utilizare

Interfata setari si configurare Wi-Fi repeater Tenda A18

Nu cred că am testat până acum vreun produs Tenda care să-mi dea bătăi de cap în timpul procesului de instalare. Tenda A18 nu face excepție și în doar 2 minute am reușit să-l fac complet funcțional.

Doar l-am scos din cutie, l-am introdus într-o priză apropiată de router-ul meu Wi-Fi, am apăsat butonul WPS de pe router, iar apoi pe cel WPS de pe repeater. În nici 10 secunde, Tenda A18 crease deja două rețele Wi-Fi, una pe 2.4 GHz, cealaltă pe 5 GHz, fiecare preluând parola corespunzătoare de la router-ul meu Wi-Fi. Sincer, mai simplu de atât nu știu ce ar putea fi.

Mai există o a doua metodă de instalare și configurare, dar o găsesc mai complicată. Trebuie să folosești orice dispozitiv cu Wi-Fi, să te conectezi la rețeaua creată inițial de Tenda A18 (Tenda_EXT), dar fără a avea conexiune la internet din altă sursă (pe smartphone, de exemplu, trebuie să dezactivezi conexiunea de date). Apoi accesezi site-ul re.tenda.cn sau introduci în browser adresa 192.168.0.254. Mai departe urmezi pașii de configurare, ce implică setarea unei parole de acces și mai apoi introducerea repeater-ului în rețeaua Wi-Fi personală. Nici așa nu mi se pare prea complicat, dar prin butonul WPS am configurat dispozitivul Tenda A18 în maxim 2 minute.

După ce ai parcurs pașii de instalare, poți muta repeater-ul acolo unde ai nevoie de un semnal Wi-Fi mai puternic, acolo unde cel pe care router-ul tău ți-l oferă este prea slab. Totuși, nu te poți duce prea departe cu Tenda A18 față de router. Pentru a te ajuta să nu depășești distanța de preluare optimă a semnalului Wi-Fi de la router, Tenda A18 este prevăzut cu un LED (Signal – primul de sus) care se aprinde albastru atunci când semnalul este optim și roșu atunci când ești prea departe de router. De pe pagina de setări ale dispozitivului poți vedea mai exact care este puterea semnalului venit de la router, atât pe 2.4 GHz, cât și pe 5 GHz și poți regla poziția antenelor de pe repeater în așa fel încât să prinzi cel mai bun semnal Wi-Fi de la router, fără a mișca repeater-ul. Doar câteva grade de reglare a antenelor pot aduce o diferență și de 10 – 12%.

Capturi de ecran din interfața de setări și configurare Tenda A18:

În funcție de câți pereți sunt între router și Tenda A18, de tipul lor (din beton, cărămidă, gips-carton) te poți depărta între doar 6 – 7 metri și până la 18 – 20 de metri în câmp deschis.

Trebuie menționat un aspect important, anume că repeater-ul Tenda A18 funcționează la fel indiferent de router-ul tău. Asta înseamnă că nu ai nevoie de un router Wi-Fi tot de la Tenda, orice alt model este cel puțin la fel de bun.

În afară de faptul că Tenda A18 preia semnalul Wi-F de la router, pe care îl amplifică și îl duce mai departe la o calitate mai bună, acest dispozitiv mai oferă și port RJ45 la care poți conecta un desktop PC, un smart TV sau orice alt produs ce nu are conectivitate Wi-Fi, dar care are port RJ 45. Practic, nu mai este nevoie de un cablu ethernet tras prin toată casa, ci doar aduci repeater-ul aproape de PC sau televizor și un cablu mult mai scurt care să le conecteze.

Tenda A18 nu este doar un repeater Wi-Fi, ci poate îndepli și funcția de Acces Point. Adică în portul RJ45 introduci cablul de internet din router / switch, urmând ca Tenda A18 să ofere mai departe internet wireless. Totuși, dat fiind faptul că prin portul ethernet viteza maximă este de 100 Mbps, consider că adevăratul scop pentru care merită cumpărat Tenda A18 este acela de repeater Wi-Fi.

Ce am descoperit în timpul utilizării și mi s-a părut ciudat, chiar dacă nu a afectat cu nimic funcționarea și performanța, este că, deși stătea nemișcat în priză, LED-ul ce determină puterea semnalului Wi-Fi de la router se aprindea când roșu, când albastru. Ca și când m-aș fi îndepărtat prea mult de router (roșu), iar apoi aș fi revenit în aria cu semnal suficient, asta deși nu mișcam nici măcar un milimetru repeater-ul. Eram într-adevăr la limita dintre semnal suficient și insuficient, dar am găsit ciudat acest comportament. O deficiență de firmware, cel mai probabil, care, repet, nu afecta în niciun fel performanțele oferite de Tenda A18.

Performanță

Putere semnal pe 5 GHz Tenda A18 vs router

Din păcate, conexiunea mea de internet este limitată la maximum 50 Mbps download/upload. Așadar nu sunt în măsură să analizez performanța maximă teoretică de până la 1167 Mbps ce poate fi atinsă de Tenda A18.

Am făcut totuși câteva teste cu smartphone-ul conectat mai întâi direct la router, apoi la Tenda A18. Diferențele nu au fost mari decât atunci când m-am depărtat serios de router, deci exact atunci când ai nevoie de un repeater. Am pus câteva screenshot-uri cu testele făcute, majoritatea celor captate sunt apropiate ca valori, asta fiindcă atunci când m-am depărtat serios de router am făcut foarte multe teste, dar, din grabă, am uitat să mai fac și capturi de ecran.

Teste făcute cu OnePlus 6T:

Teste făcute cu desktop PC-ul:

Pentru a vă arata mai exact care este motivul pentru care ai nevoie de un repeater precum Tenda A18, am instalat și o aplicație de Android care măsoară puterea semnalului Wi-Fi. În capturile de ecran puteți observa că există o diferență semnificativă a puterii semnalului dat de router (ADOM și ADOM 5GHz) și cea oferită de repeaterul Tenda A18 (ADOM_EXT și ADOM_5GEXT), la circa 7 metri depărtare de router, cu un perete din gips-carton între cele două dispozitive Wi-Fi:

Tenda A18 face exact ceea ce promite: preia semnalul mai slab dat de router-ul Wi-Fi, pe care îl amplifică, extinzând astfel aria de acoperire cu semnal puternic din casa sau curtea utilizatorului. Poți câștiga, din ceea ce am testat eu, o arie de circa 30 – 80 mp cu semnal puternic, stabil, în funcție de pereții și de obstacolele dintre router și repeater.

Preț

Repeater Wi-Fi Dual-Band AC1200 Tenda A18152 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Aici nu ar fi multe de spus. Tenda A18 face exact ceea promite, asta fără nici cea mai mică bătaie de cap cu instalarea și configurarea inițială. Este suficient de performant raportat la prețul său, fără a avea puncte slabe evidente. 

Un minus pe care l-aș putea impune este acela că nu este recomandat pentru funcția suplimentară de acces point, vitezele prin Wi-Fi fiind astfel limitate de cele maxime prin fir, de până la 100 Mbps. Dar, până la urmă, dacă ai nevoie de un acces point iei un acces point și nu un Wi-Fi repeater / range extender.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Wi-Fi repeater-ul dual-band AC1200 Tenda A18:

PRO

  • extrem de simplu de instalat și configurat, în maxim 2 minute este gata de utilizare;
  • suport Wi-Fi dual-band cu viteze maxime de până la 1167 Mbps;
  • preț bun raportat la performanțele oferite.

CONTRA

  • deși nu afectează cu nimic funcționarea și performanța, cu repeater-ul complet nemișcat din locul său, într-o zonă la limita dintre optim și insuficient, LED-ul ce arată puterea semnalului Wi-Fi preluat de la router se aprinde alternativ roșu – albastru.

 

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.