Diverse

În anul 2017 Comisia Europeană a lansat programul WiFi4EU prin intermediul căruia se doreşte oferirea de internet Wi-Fi gratuit tuturor cetăţenilor. Proiectul este bugetat cu 120 milioane de euro pentru perioada 2017 – 2019 şi este dedicat administraţiilor locale.

Orice municipalitate (oraş / comună / sat) se poate înscrie în acest program pentru a primi un voucher de 15.000 euro prin intermediul căruia se vor acoperi costurile de achiziţie echipamente şi instalare a acestora. Municipalitatea la rândul său se obligă să realizeze mentenanţa acestor echipamente şi să plătească abonamentul lunar la furnizorul de internet pentru o perioadă de cel puţin 3 ani.

Fiecare ţară are repartizate minim 15 vouchere / an, însă în 2017 România nu a fost prea interesată de acest program. Deşi avem sute de oraşe şi mii de comune, anul trecut au aplicat pentru WiFi4EU doar 3 localităţi: Jucu, Oraş Bolintin-Vale şi Municipiul Slatina. Lipsa de interes sau nepăsare a României a oferit şanse suplimentare altor municipalităţi din alte ţări unde concurenţa a fost mare (Germania, Franţa, Italia, Spania, Portugalia sau chiar Bulgaria care a avut peste 120 de aplicaţii).

În urmă cu doar câteva ore Comisia Europeană a dat startul celei de-a doua etape a proiectului, cea dedicată anului 2018. Până pe 15 mai orice localitate din România (de la comună în sus) poate aplica pentru a primi acel voucher de 15.000 euro. Principiul prin care se acordă voucherul este acela de “primul venit, primul servit”.