Software

Microsoft a lansat o nouă versiune a sistemului său de operare – Windows 10 S. Prin această distribuție software se dorește a fi oferit un software optimizat pentru mediul educațional și PC-urile cu specificații modeste. 

Windows 10 S a fost optimozat din start spre a rula pe un hardware mai slab, iar ca instalare ocupă un spațiu restrâns. Procesul de boot ar fi fost optimizat și ar dura doar 15 secunde, mai bine față de Windows 10 Pro pe hardware similar.

Configurare merge a fi realizată pe un USB Drive, iar prin simpla conectare a sa la PC-ul respectiv cu Windows 10 S pornește pe setările preconfigurate. Util pentru profesor când dorește să ducă lecția într-o anumită direcție, pe o temă dedicată etc.

Care este cea mai mare diferență între Windows 10 S și Windows 10 în edițiile cunoscute până acum?

Windows 10 S rulează doar aplicațiile existente în magazinul de aplicații Windows Store. Dezvoltatori de aplicații trebuie să-și aducă aplicațiile în magazinul respectiv.

Primele PC-uri cu Windows 10 S debutează din vara lui 2017, iar prețurile pornesc de la 189 dolari, sunt incluse subscripții gratuite pentru Minecraft: Education Edition, Microsoft Office 365 for Education cu Microsoft Teams. Școlile ce au PC-uri cu Windows 10 Pro vor trece în mod gratuit pe Windows 10 S.

Din păcate, exact diferența amintită anulează într-un fel mai toate beneficiile aduse de noua distribuție software a Microsoft. Niciodată nu s-au priceput în a oferi libertate maximă către utilizator, mereu a existat câte o constrângere mai dubioasă.

În România, marea problemă nu sunt PC-urile din școlile noastre ci profesorii de informatică. Cine știe programare, nu va veni într-o școală pe 250 – 300 – 400 euro ci va merge în mediul privat unde va primi de la 1000 euro în sus.

Sursa: Microsoft.com

Categorii: windows

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S20 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.