Mâine va fi lansarea Windows 11. Majoritatea site-urilor de tehnologie internaționale spun că va fi o variantă nouă, interfață revizuită etc. Nu ar fi un simplu update mai consistent la Windows 10.

Vânzarea licențelor de Windows a fost cheia dezvoltării Microsoft în perioada de început cu Bill Gates la cârmă. Între timp, în era Satya Nadella nu mai contează așa mult în business-ul companiei. Rămâne de văzut cum vor proceda în cazul Windows 11.

Dacă va fi anunțată o iterație nouă de Windows, mă aștept să păstreze modelul din prezent (trecere gratuită de la Windows 7, 8 sau 10 într-o perioadă de timp, plata unui key).

Cu software oferit în mod gratuit, în genul a ce fac Apple cu MacOS ar fi o mutare mai degrabă dorită de către public din partea Microsoft, dar nu știu cât de dornici sunt să piardă miliarde dolari. Microsoft ar putea să ofere o variantă gratuită, dar să accepți ca datele tale să fie procesate spre a fi livrate reclame. Mă rog, ar putea încerca să facă ceea ce face Google cu Android, doar că Microsoft nu are un motor de căutare atât de folosit, nici divizia sa de ads nu stă așa bine precum cea a rivalilor.

Piața de PC-uri a fost pe val în ultima perioadă, iar majoritatea laptopurilor vin cu Windows 10 preinstalat, iar Microsoft adună sume consistente de aici (Divizia More Personal Computing cu venituri de 13 miliarde dolari, Windows OEM cu creștere de 10% în primul trimestru din 2021).

Ar putea fi și soluția unei subscripții lunare, așa cum procedează cu Microsoft 365. Ar putea să vină cu un cost mic, iar în pachet să fie inclus și Office. Ar fi o soluție nouă, dar nu știu câte persoane sunt dornice să plătească în regim lunar, mai ales dacă folosesc PC-ul sau laptopul în regim ocazional. Personal, aș plăti. Îl folosesc zilnic, mă ajută în ceea ce fac pe site. Plătesc câțiva dolari pe lună și pentru Feedly, pentru Windows 11 ar fi cumva logic. Totuși, căutăm să ne eficientizăm costurile și repet, nu știu câte persoane ar dori să plătească un abonament. Mai ales dacă sunt clienți ai shop-urilor chinezești sau l-au instalat prin cine știe ce metodă.

Ce soluție credeți că va alege Microsoft spre a monetiza Windows 11?

Acest articol a fost sponsorizat de către GoDeal24. Este un shop online chinezesc ce comercializează key-uri de Windows 10, Office 2019 și 2016 etc. Plățile pot fi efectuate prin PayPal pentru un plus de siguranță al tranzacției, key-urile sunt livrate pe mail, iar folosirea lor este recomandă în procesul de instalare de la zero. 

1. Reducere de 45% cu codul SGO45;

2. Reducere de 60% pentru suitele Office – SGO60;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.