Opinie

Sub denumirea de Windows Phone reunesc Windows Phone 7, Windows Phone 8 și ce altă versiune de software mobil va mai scoate Microsoft în viitorul apropiat. Este clar că Windows Phone a ajuns pe locul al III-lea ca procente deținute în piață. Pe primele poziții sunt Android și iOS, iar ecartul dintre cele două sisteme de operare mobile și Windows Phone este uriaș.

Avansul Windows Phone față de BlackBerry OS s-a realizat cu ajutorul telefoanelor low-cost cu Windows Phone 8 în genul lui Nokia Lumia 520, 620. Au mai fost și reducerile de preț de la Lumia 610, 710, 800 etc.

Symbian și Bada au intrat în linie moartă. Primul a fost abandonat de către Nokia în dauna lui Windows Phone 8, Bada a lăsat locul pentru Tizen OS ce la rândul său trece prin amânări succesive și se discută chiar că Samsung ar fi renunțat la dezvoltarea unui sistem de operare propriu. Windows Phone 7 & 8 se poziționează pe locul III, o alternativă viabilă pentru iOS și Android.

Ce-i mai trebuie ca să intre în luptă directă cu iOS și Android?

1. Telefoane de top 

Veți spune că nu contează hardware-ul dacă software-ul nu-i optimizat. Totuși, Microsoft trebuie să folosească elemente de marketing precum display cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli, procesor quad-core etc. Nokia Lumia 1020 va fi comparat cu HTC One și GALAXY S4. Unul dintre punctele care-l vor trage într-un astfel de comparativ vor fi display-ul. Un exemplu.

Este clar că au nevoie de telefoane de top, cu hardware de top. Simplu.

2. Aplicații & jocuri

Știu că Microsoft depune eforturi puternice în acest sens. Oferă mult mai mult suport în acest domeniu decât ce există pe iOS și Android. Totuși, lipsesc aplicațiile cu mare priză la public. Nu avem YouTube în mod oficial și se știe doar că se lucrează intens, Microsoft și Google colaborează pentru o aplicație oficială să fie portată în Windows Phone 8 Store. Mare parte din jocurile cu milioane de downloads din Google Play sau App Store nu au fost portate și în WP8 Store.

Pe Windows Phone 8 Store nu am remarcat reduceri de prețuri, să fie ceva mai atractiv decât ceea ce găsesc pe Google Play și App Store. Trebuie să-i motivezi pe cei care dețin un WP8 să descarce aplicații, să aibă un comportament proactiv, să devină o masă interesantă pentru dezvoltatori de aplicații.

3. Interfață nouă 

Modern UI are puncte PRO, dar și CONTRA. Cred că este unul dintre impedimentele pentru care multe persoane preferă să nu plece de pe iOS sau Android. Nu este mare diferență din acest punct de vedere între Windows Phone 7 și Windows Phone 8. Ceva trebuie schimbat. Sunt sigur că Microsoft nu și-a epuizat resursele și că pot aduce ceva nou care să uimească, care să atragă.

Acestea sunt câteva dintre direcțiile pe care Microsoft ar trebui să le atace agresiv dacă vrea să intre în luptă directă cu iOS și Android, să conteze cu adevărat pe piața de sisteme de operare mobile.

Categorii: opiniewindows
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.