Retelistica

WPA2 este un protocol de securitate ce a fost lansat în 2004, iar Wi-Fi Alliance pregătește lansarea unui standard actualizat – WPA3. 

Este inutil de spus cât de importantă a ajuns a fi securitatea din spatelele rețelelor wireless. Au trecut peste 14 ani de la debutul WPA2, avem mult mai multe dispozitive conectate la internet și WPA3 ar trebui să ofere un plus de siguranță. Totuși, cred că abia peste câțiva ani vom avea terminale și routere cu WPA3.

Care sunt noutățile aduse de WPA3?

  1. Forward Secrecy – dacă o rețea wireless criptată este spartă, hackerul nu are acces la datele vechi ci doar la traficul de date și site-urile accesate în momentul respectiv;
  2. WPA3 nu mai permite ghicitul de parole. Cea mai simplă metodă de spargere a unei rețele wi-fi presupune ghicitul parolei. Mă rog, asta presupune și timp din belșug. În cazul WPA3 doar o singură dată merge a fi încercată o parolă, iar ulterior pentru o nouă încercare de fiecare dată trebuie ca router-ul să fie accesat fizic.
  3. Wi-Fi ax debutează în 2019 cu suport pentru WPA3.

Easy Connect este o soluție gândită pentru gadgeturile ce necesită conexiuna la internet via router și nu au butoane sau ecrane la îndemână. Trebuie scanat un QR code cu telefonul mobil și datele de logare la Wi-Fi vor fi trimise automat spre produsul respectiv.

2020 aș spune că va fi anul în care WPA3 urmează a fi adoptat la scară largă (routere wireless, telefoane mobile compatibile etc).

Sursa: TheVerge.com

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.