WWDC 2012: Ce ne aduce iOS 6?

11/06/2012

Tocmai ce s-a terminat prezentarea Apple de la WWDC 2012. Tim Cook a inaugurat evenimentul și a spus cuvântul de final. iPhone, iPad și iPod Touch vor primi iOS 6 în această vară, un beta pentru dezvoltatori de aplicații va fi disponibil din această seară.

iOS 6 vine alături de noua linie a: MacBook Pro, MacBook Air, MacBook OS X 10.8 Mountain Lion. Apple a vândut foarte bine iPhone & iPad, App Store s-a dovedit un succes imens, iar așteptările sunt ridicate și am impresia că au reușit să-și mulțumească clientela. Din păcate o serie de servicii nu vor fi la fel de bine puse la punct și pentru țara noastră – Siri, un exemplu, nu are suport pentru limba română și nu cred că-l va primi în viitorul apropiat.

Să vedem care  o parte din statistica relaționată cu iOS 6 și prezentată pe scena de la WWDC 2012:

– 365 de milioane de device-uri cu iOS au fost comercializate până la sfârșitul lui martie 2012;
– peste 75% din cei care dețin un device Apple rulează iOS 5 față de doar 7% pentru telefoanele Android cu versiune 4.0 Ice Cream Sandwich, deși iOS 5 și Android 4.0 au fost lansate aproape simultan;
– s-au trimis 1.5 trilioane de notificări de tip push;
– 140 de milioane de utilizatori ai iMessage;
– peste 150 de miliarde mesaje au fost trimise și s-a ajuns la 1 miliard de mesaje pe zi;
– 10 miliarde de tweet-uri trimise din iOS 5;
– 47% din fotografiile share-uite pe Facebook vin din iOS;
– 130 de milioane de conturi în Game Center;
– nivelul de satisfacție al iOS este de peste 75% față de sub 50% la Android;

iOS 6 aduce peste 200 de noi facilități sau noutăți.Va fi disponibil pentru: iPhone 3GS, iPad la a doua și a treia generație, iPod Touch la ultima generație.

Siri – primește un boost și știe să facă mai multe după lansarea ce a avut loc în urmă cu opt luni. Va oferi mai multe informații din sport, cu mai multe detalii. Se oferă un bonus de date și la locațiile căutate vis-a-vis de un restaurant din apropiere. Știe detalii legate de filme sau actori & actrițe. A primit suport pentru mai multe limbaje: italian, canadian, coreean, mandarin, etc. Căutarea este localizată în funcție de locul în care te afli. Siri va ajunge și pe iPad pe lângă iPhone 4S.

Eyes Free – o facilitate ce va fi integrată în viitorul apropiat. Se lucrează împreună cu o serie de companii din domeniul auto. Va aduce Siri la un buton distanță. Companiile cu care lucrează sunt BMW, General Motors, Mercedes, AUDI, Land Rover, Jaguar, Honda, Toyota, Chrysler.
Integrarea Facebook – un alt add-on așteptat. S-a folosit rețeat de la Twitter. Era logic din moment ce Facebook se apropie de un milestone important – 1 miliar de utilizatori. Oficialul Apple spunea că au lucrat spre a crea cea mai bună expeirență pe un device mobil. Se dă un API public spre a putea integra Facebook în aplicația ta pentru App Store. Normal că se pot sincroniza contactele, evenimentele din Facebook apar și în calendar, aniversările. La fel va fi și pentru Mac.

Do not disturb – un nou mod disponibil în zona de setări. Este util atunci când nu vrei să te deranjeze telefonul și nu ai chef să auzi nicio notificare. Le vei primi, dar ele nu vor fi însoțite de nicio aprindere a ecranului sau vreun sunet. Le studiezi atunci când ai chef.

FaceTime – acum funcționează și peste rețelele 3G, nu doar via Wi-Fi ca până acum. Va fi interesantă reacția operatorilor de telefonie care sunt scoși din schemă pe partea de apeluri video. S-ar putea să se mulțumească doar cu plata pachetelor de date. Numărul de telefon este unificat cu Apple ID. Poți răspunde la un apel atât pe smartphone cât și pe iPad sau Mac. La fel s-a făcut și pentru iMessage.

Safari – ⅔ din traficul web pe device-urile mobile Apple se face prin acest browser preinstalat. Se adaugă iCloud tabs și offline reading list. Se pot uploada fotografii direct din Safari. Nici nu știam că acestă opțiune nu este disponibilă până acum.

Photo Stream – posibilitatea de a da share la o fotografie către un prieten care primește o notificare. Aceasta apare într-un album și prietenul poate comenta la fotografia respectivă.

Passbook – colectare a parolelor de tot felul pe care le și organizează, boarding pass, tickete de tot felul;

Guided Access, VIPs;

Navigație de la Apple în iOS 6, Google Maps este lăsat de o parte. Detaliile sunt oferite via Yelp, vor face și un serviciu de trafic, turn-by-turn navigation, funcționează și cu ecranul blocat, integrare Siri, Flyover – hărți 3D și un nivel bun al detaliilor, se mișcă foarte repede pe iPad, se poate alege modul de a vedea harta din satelit.

Lost mode pentru iPhone  – asta dacă cel care l-a găsit dorește să-l returneze.

Sursă: TheVerge.com
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.