Smartphone

Dacă în urmă cu 2-3 ani Huawei ameninţa destul de serios supremaţia Samsung în ceea ce priveşte cota de piaţă şi numărul de telefoane vândute, iată că prezentul vine cu o surpriză pe care nimeni nu o anticipa atunci. Huawei este deja istorie pe această piaţă, iar Samsung este provocată destul de serios de Xiaomi.

Cu preţuri foarte competitive în aproape toate segmenele (exceptând zona high-end), Xiaomi a prins aripi în ultimele trimestre şi creşte repede, foarte repede.

Compania de cercetare Canalys a publicat un nou raport al vânzărilor estimative, unul valabil pentru trimestrul al doilea al acestui an (aprilie – iunie), iar Xiaomi a avut în această perioadă o creştere de 83% vs aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la o cotă de piaţă de 17% la nivel global (Samsung rămâne lider cu o cotă de 19%). Producătorul chinez a avut creşte spectaculoase în America Latină (300%), Africa (150%) şi Europa de Vest (50%).

Întreaga piaţă de telefoane a crescut cu 12% în al doilea trimestru din 2021, Apple având un plus de 1%, Oppo de 28%, iar Vivo de 27%. Cei cinci mari producători au o cotă de piaţă totală de aproximativ 70%.

Rămâne de văzut dacă Samsung îşi va pierde poziţia de lider global, însă cu siguranţă primul semnal de alarmă a fost tras deja în HQ Samsung din Coreea de Sud.