Xiaomi Buds 3 – review

17/06/2022

Xiaomi și-a propus să aibă un cuvânt de spus pe segmentul căștilor wireless premium, iar Buds 3 merg în această direcție. Le găsiți la aproximativ 110 euro în oferta shop-ului oficial al companiei chineze.

Cred că trebuie puțină atenție spre a nu face confuzia între căștile din seria Redmi vs Buds-urile de față și nu numai. În sensul în care Redmi are nișa sa și dorește să puncteze la raportul preț / specificații / experiență de utilizare, iar Buds-urile precum cele testate vor să impresioneze printr-o experiență audio fără cusur. 

Aici puteți găsi review-ul unor căștie ieftine cu ANC din seria Redmi – Redmi Buds 3 Pro. Xiaomi Buds 3 atât prin prisma prețului, dar și prin experiența de utilizare oferită consider că joacă într-o altă ligă.

Specificații

  • bluetooth 5.2 și distanță de operare de până la 10 metri;
  • trei microfoane încorporate + driver dinamic cu magneți dubli N52;
  • impedanță de 32 ohm;
  • 3 moduri de anulare a zgomotului (până la 40 dB eliminați), conectivitate cu două dispozitive + anulare hibridă a zgomotului;
  • certificare IP55 în ce privește contactul cu apa și praful, 4.6 gr. pentru cască și 52 gr. pentru carcasa de încărcare;
  • autonomie de până la 7 ore pentru căști și până la 32 ore cu carcasa de încărcare;
  • 3 perechi de dopuri de silicon (S, M și L), bobină Daikoku CCAW din Japonia ce acoperă întreg spectrul (înalte, medii și joase);

Design 

În pachet veți pe lângă căștile poziționate în carcasa de încărcare și de cablu USB Type-C – USB, 2 perechi de dopuri de protecție (S și L), pe lângă M-urile deja montate pe căști, ghid cu instrucțiuni de utilizare. 

Sosesc în două variante de culoare: alb și negru. Ambele sunt îmbrăcate în plastic lucios, cu un magnet ce oferă o prindere soft a capacului carcasei. Căștile în sine au un mic grilaj argintiu, difuzoarele sunt îmbrăcate în dopurile de protecție. Dimensiunea brațului aș spune că este de nivel mediu, la Apple este ceva mai lung, dar la FreeBuds Pro mi s-a părut mai scurt. 

Aș spune că au o formă ergonomică și le găsești o poziție comodă pe repede înainte. Sunt foarte ușoare – 4 gr. pentru fiecare cască în parte și chiar și după câteva ore de utilizare, aș spune că nu incomodează. Spuneam despre magnetul de prindere al capacului că mi s-a părut mai slab, nu la fel aș spune despre magnetul ce face prinderea între căști și carcasă, destul de puternic le trage în locașul dedicat. 

Conectivitate

Căștile dispune de bluetooth 5.2 pentru conexiunea fără fir cu un smartphone, tabletă, notebook etc, iar încărcarea carcasei se face pe USB type-C. 

Au un LED ce se aprinde roșu sau verde ce oferă informații legate de starea încărcării etc. Lângă portul USB type-C au ascuns un buton fizic. Îl țineți apăsat pentru câteva secunde și LED-ul se va aprinde alb intermitent, conexiunea bluetooth este astfel activă. 

Nu am idee dacă Xiaomi a lansat o aplicație dedicată. Am folosit Mi Buds M8 dezvoltată de un entuziast spre a împerechea căștile și a avea acces la ANC și celelalte funcții dedicate.  A primit chiar și update de firmware cu îmbunătățire a ANC-ului etc. 

În interfață vei vedea nivelul de energie din fiecare cască + carcasa de încărcare, funcția de anulare a zgomotului + 4 nivele (Light, Balanced, Deep și Wind). Poți dezactiva ANC-ul sau să activezți Transparency pentru o mai bună integrare cu mediul ambiant. 

Pot fi activate gesturi pe brațul fiecărei căști în parte. Prin dublă apăsare pe casca din stânga poți face trecerea spre o melodie nouă, triplă apăsare – melodia anterioară, apăsare și menținerea – activare și dezactivare ANC. Ideea este că poți aduce alte funcții sau să le schimbi după preferințe. 

Buds 3 pot fi conectate cu două dispozitive (notebook și smartphone, spre exemplu). Cine folosește un smartphone Xiaomi le va împerechea mai facil, fără a intra în setările bluetooth. Va apărea direct o notificare pe telefon. Lipsește Google FastPair pe care l-am găsit pe unele modele Jabra testate (Jabra Elite 4 Active ar fi un exemplu). 

Galerie de screenshots cu interfața Mi Buds M8 și căștile Xiaomi Buds 3: 

Sunet 

Lipsesc moduril de sunet dedicate. Mi-ar fi plăcut să aibă și asta, spre a scoate bass-ul în evidență în anumite situații sau accentul pe medii și înalte în anumite scenarii de utilizare. 

În primul rând spun că se aud destul de puternic. Un alt element ce iese imediat în față este claritatea: mediile și înaltele sunt excelent conturate. Bass-ul mi se pare că putea fi ceva mai bine definit, mai scos în față. Cred că un mod dedicat cu bass ar fi fost binevenit. 

Mi se pare că au făcut treabă bună, iar Xiaomi Buds 3 se află la nivelul concurenței din această zonă de preț. Amplitudinea este mare, iar la maxim nu distorsionează astfel încât să fie deranjant să asculți. Totuși, nu recomand nimănui să le folosească la valoare a volumului setată peste 70 – 80%, poate cel mult pentru câteva zeci de secunde. 

ANC-ul anulează până la 40 dB. Când scriu review-ul sunt într-o cameră de hotel, iar la aproximativ 20 – 30 metri se lucrează (montat de gresie, găurit prin pereți etc), nu se aude nimic în căști din sunetul respectiv, la fel anulează foarte bine și ploaia torențială de afară. 

Una peste alta, parcă mi-aș fi dorit să fie și mai bune. La 549 lei cât costă pe Mi-Home.ro mă așteptam să aibă ceva prin care ies în față. Nu am găsit încă o aplicație dedicată de la Xiaomi, iar dacă aveți un pont în acest sens, vă rog să mă atenționați în secțiunea de comentarii. Mi se pare că producătorul trebuie să facă treabpă până la capăt. Suportul firmware contează chiar și pentru căștile wireless. Sunt bug-uri și îmbunătățiri ce pot fi efectuate. 

Dacă simțiți că bass-ul este prea plat, activați ANC-ul la maxim. Va aduce și un bass mult mai ok.

Am uitat să punctez cum se aud în apelurile de voce. Au adus trei microfoane, iar în apeluri se descurcă decent. Nu mai funcționează ANC-ul în apelurile de voce, deși ar fi un combo excelent (zgomot ambiental redus + apel de voce). 

Autonomie

Xiaomi promite 7 ore de autonomie pentru căști și până la 32 ore cu carcasa de încărcare. Contează dacă ANC-ul este activat, dar și volumul la care este setat volumul, dacă sunt ascultate melodii sau doar preluate apeluri vocale etc. 

În utilizare reală am obținut 3.5 – 4 ore cu ANC-ul activat, mi se pare excelent raportat la dimensiunea căștilor (volumul setat la 60%). Cele 7 ore fără ANC sunt fezabile. 

Preț 

Xiaomi Buds 3 – 549 lei pe Mi-Home.ro

Xiaomi Buds 3
3.6 / 5 Gadget Score
Pro
  • sunet clar, medii și înalte ce se conturează frumos;
  • ANC destul de bine pus la punct, 4 niveluri ce pot fi setate;
  • autonomie bună;
  • aplicație Mi Buds M8 cu multiple funcții ce pot fi customizate (apăsare și menținere, dublă apăsare, triplă apăsare rapidă etc).
Contra
  • lipsă aplicație dedicată oferită în mod direct de către XiaomI;
  • bass ce putea fi mai bine scos în față;
  • lipsă moduri de sunet;
  • preț relativ ridicat.
Concluzii

Xiaomi Buds 3 sunt căști wireless cu veleități premium. Se aud clar și destul de puternic, iar autonomia aș spune că este bună. Cum spuneam și mai sus, lipsește elementul wow, iar suportul software nu este adus direct de către producător ci printr-o aplicație dezvoltată de un entuziast al brandului. Cred că Xiaomi are potențial mai bun de atât în ce privește software-ul de pe căștile wireless din portofoliu.

Design4
Sunet3.5
Conectivitate4
Raport preț / specificații3
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.