Pe 1 decembrie, după review-ul lui Motorola Nexus 6 merg mai departe cu recenzia lui Xiaomi Mi-4, un alt telefon ce a suscitat maxim interes în ultima perioadă. Xiaomi a ajuns să ocupe locul III în vânzările de telefoane mobile, în spatele Samsung și Apple, iar planurile lor pe termen lung sunt de-a a urca pe trepte superioare în acest clasament. Rămâne de văzut dacă nu este o pălărie cam largă pentru companie apărută în urmă cu doar 4 ani de zile.

Materialele legate de Xiaomi Mi-3 și Xiaomi Redmi 1s au stârnit interes și s-au bucurat de numeroase vizualizări, de aici și interesul crescut în a testa noul flagship, Xiaomi Mi-4. A sosit din partea eMAG. De aceea aș spune că într-un fel sunteți asigurați pe partea de garanție, mă rog, și prețul urcă față de cât costă un Mi-4 în țara sa de baștină.

Xiaomi-Mi-4 (1)

Xiaomi are gadgets în portofoliu care s-au remarcat printr-un raport preț / specificații foarte bun, suport software pe termen mai lung decât alte companii ce produc telefoane Android și o interfață grafică MIUI ce aduce aminte de iOS-ul Apple, aș zice că merge puțin cam mult într-o astfel de direcție. Totuși, asta ar trebui să fie ultima problemă a unui posibil client.

Încep cu datele hardware complete pentru Xiaomi Mi-4:

specificatii-Xiaomi-Mi-4


Design

Xiaomi-Mi-4 (12)

Sunt puține accesorii alături de Xiaomi Mi-4: cablu microUSB – USB 2.0, încărcător ce necesită adaptor pentru Europa, manual minimalist cu instrucțiuni, agrafă pentru slotul microSIM. Cutia este fabricată dintr-un carton ce pare a fi reciclat, iar ca dispunere a accesoriilor și materiale încorporat aș spune că s-au inspirat puțin de la Apple. Mă rog, consider a fi un detaliu insignifiant.

O ramă din aluminiu înconjoară telefonul și contribuie la partea de rigiditate structurală. Designul este clar preluat de la iPhone 5S, dar ușor rafinat. Aș fi spus că arată mai bine decât iPhone 5S-ul dacă plasticul alb de pe spate nu ar fi dat impresia de ieftin într-un mod atât de pregnant. Am înțeles că prin China sunt tot felul de capace și-l comanzi așa cum îți place. Vă recoman să evitați albul lucios ce adună amprentele.

Adoptă un design unibody, fără a oferi acces la bateria de 3080 mAh. În colțul din stânga se află logo-ul Mi, regăsit și pe spatele device-ului. Singurul aspect ce-l trădează a nu fi un iPhone 5S la scară mai mare este dat de lipsa tastei fizice de ieșire pe ecranul de start. Au adus o tastă capacitivă ce copiază respectivul control de la smartphone-ul companiei americane.

Xiaomi Mi-4 = iPhone 5S ce crește în dimensiuni de la 4 inch la 5 inch, taste capacitive sub display, capac alb din plastic lucios ce trădează un design devenit trademark al Apple. Aș putea spune că Xiaomi Mi-4 este cea mai reușită copie a iPhone 5S, iar din anumite puncte de vedere depășește originalul printr-un plus de versatilitate la nivel software, display mai mare și cu mai mulți pixeli, filmează la 2160p etc.

Ecran și sunet

Xiaomi-Mi-4 (14)

IPS de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 441 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass. Știu că Xiaomi a colaborat cu Sharp și JDI în ce privește display-ul lui Xiaomi Mi-4. Uimește la capitolul luminozitate, unghi de vizualizare, culori afișate în mod corect. Pot să spun că ecranul mi-a plăcut de la prima bootare a lui Mi-4.

La baza display-ului se află trei taste capacitive cu rol de back, ieșire pe ecranul de start și mai multe detalii într-o aplicație sau customizare a ecranului de start, de la dreapta la stânga

Speaker-ul este situat la bază telefonului, în stilul iPhone. Nu epatează prin cine știe ce calitate audio. Se descurc decent, nu punctează nici la amplitudine. Jack-ul de 3.5 mm este în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Și Xiaomi a ales ca Motorola la Nexus 6 să ofere butonul de power și cel de volum, pe aceeași latură a telefonului și în imediata apropiere. Proastă alegere.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Xiaomi-Mi-4 (15)

Are specificații similare cu Samsung GALAXY S5, HTC One M8 și Sony Xperia Z3. Rămâne la arhitectură ce devenise clasică în prima parte a lui 2014: Qualcomm Snapdragon 801 quad-core la 2.5 GHz pe Krait 400, Adreno 330 GPU, 3 GB memorie RAM, versiuni cu 16 și 64 GB spațiu de stocare. La test a sosit Mi-4 de 16 GB, din care 12 GB sunt oferiți în mod real.

Rulează Android 4.4.3 KitKat cu MIUI 6.0 și ai putea spune că ai interfață de iOS pe Android, dar cu mai multe opțiuni încorporate. Majoritatea site-urilor tech din întreaga lume au remarcat similaritățile dintre iOS 8 și MIUI 6.0. Până să intru mai în detaliu sunt câteva mici & mari probleme.

Xiaomi Mi-4 cu software-ul oferit din fabrică nu are acces la Play Store. Boom. Nu mă așteptam și asta în contextul în care Xiaomi Redmi 1s și Xiaomi Mi-3 au Play Store. Nici aplicația oficială de YouTube nu a funcționat, asta pentru că Google Play Service refuză să funcționeze după instalare. Am dat și un restart telefonului, în speranța că se va rezolva. Mai sunt câteva aplicații instalate în limba chineză de care nu scapi decât cu un custom ROM. De aceea nu recomand Mi-4 decât celor care cunosc Android-ul la un nivel înalt, au idee ce înseamnă root, custom ROM și au idee cu ce se mănâncă MIUI.

Probabil că în China nu-i interesează accesul la Play Store. Există Mi Market, 1MobileMarket. Tastatura preinstalată vrea mereu să mă mute pe un dialect din chineză când eu setez engleza by default, căutarea în browser se face prin Baiud, inutil să spun că este irelevant pentru România.

Entuziasmul inițial de la Mi-4 s-a diluat serios. Nu am stat să instalez un custom ROM, asta și pentru că telefonul era un sample de la un magazin online și nici timpul nu m-a ajutat. Toate aplicațiile și widgeturile sunt direct pe ecranul de start, fără meniul cu aplicații. Sunt tot felul de funcții și submeniuri în zona de setări. Poți seta modul în care sunt afișate culorile pe ecranul de 5 inch, modul în care sunetul este emis în funcție de căștile utilizate, setezi lumina LED-ului de notificare, alegi să nu fii deranjant într-o anumită perioadă de timp din fiecare zi etc.

Aplicații preinstalate pe Xiaomi Mi-4:

Mi Market – aplicații în limba chineză, piața de acasă a Xiaomi;

Tools: Clock, Recorder, FM Radio, Calculator, Compass, Scanner, Report a Bug – nu au nevoie și de o descriere;

Notes – iei notițe și le salvezi pe smartphone;

Weather – starea vremii;

Explorer – fișiere de pe device;

Games – aplicație inutilă, toate sunt în chineză;

O aplicație chineză care habar nu am ce face;

Kuaipan – serviciu de stocare în cloud.

Sunt destul de puține aplicații preinstalate pe Xiaomi Mi-4. Marele neajuns este dat de inexistența Play Store, YouTube nu funcționează cu aplicația nativă. Păcat.

Performanță

Screenshot_2014-12-01-20-48-31

L-am pus la lucru, iar rezultatele obținute sunt în tabel:

teste-benchmark-Xiaomi-Mi-4

Conectivitate

Xiaomi-Mi-4 (13)

Știe 4G, dar doar pe rețeaua TD-LTE din China, fără suport pentru Europa. De aceea în România pentru Xiaomi Mi-4 trebuie să te mulțumești cu viteze maxime în download de până la puțin peste 40 Mbps. Nu este o problemă majoră, dar este singurul telefom de 1999 lei fără suport pentru 4G în țara noastră

Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS, Beidou etc. Am făcut câteva apeluri și s-a descurcat onorabil. Nu impresionează, dar înțelegi ce spune interlocutorul, destul de clar.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul infraroșu, în lateral dreapta de butonul de power și de reglarea volumului, în imediata proximitate. La bază se află speaker-ul și portul microUSB, iar în lateral stânga dați de slotul pentru cartela microSIM.

Cameră foto și video

Xiaomi-Mi-4 (5)

13 Megapixeli, dual-LED flash, filmează la 2160p, cameră frontală de 8 Megapixeli ce filmează la 1080p. Are o sumă de funcții încorporate. Aplicația dedicată mi s-a părut destul de intuitivă. Face focus rapid, știe să se concentreze pe un subiect și să defocalizeze zona înconjurătoare.

Clip video UHD / 4K  filmat cu Xiaomi Mi-4. Mai multe materiale filmate cu Xiaomi Mi-4 găsiți pe canalul nostru de YouTube, clipuri scurte în fast motion sau slow-motion.

Câteva fotografii făcute cu Xiaomi Mi-4:

Autonomie

Bateria de 3080 mAh se descurcă destul de bine și oferă 1 zi de autonomie în condiții de utilizare intensive, cu luminozitatea setată la valoarea maximă. Acumulatorul dispune de o tehnologie ce-i permite reîncărcarea rapidă (60% în 30 de mine cu așa-numitul QuickCharge 2.0).

Preț

Xiaomi Mi-4 – 1999 lei la eMAG.

Concluzii

Xiaomi-Mi-4 (19)

Xiaomi Mi-4 este un smartphone interesant, dar aș recomanda tuturor să așteptați versiunea europeană cu suport pentru 4G, poate și cu Google Play preinstalat și acces la suita de servicii Google. Repet, îl recomand doar celor care știu ce poate un telefon Xiaomi în genul Mi-3, celor interesați de MIUI și dornici să meargă pe un custom ROM, pe un smartphone ce va avea o generoasă comunitate în spatele său de-a lungul timpului.

PRO

– display de top, culori plăcute, luminozitate puternică, unghi larg de vizualizare;

– MIUI 6.0 și unul dintre cele mai apreciate custom ROM-uri din industria Android;

– camera de 13 Megapixeli se descurcă excelent în captarea fotografiilor;

– autonomie bună pentru un telefon cu specificații de top.

CONTRA

– nu are suport la Google Play, cel puțin sample-ul de test ajuns la mine;

– lipsă 4G;

– capacul spate strică linia generală a telefonului printr-un plastic lucios și ieftin.

 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.