În vara acestui an producătorul chinez Xiaomi îşi relansa segmentul mid-range prin prezentarea smartphone-ului Xiaomi Mi 5X. Această relansare se referă strict la partea estetică, zonă în care Xiaomi căzuse într-o oarecare monotonie prin seria Redmi Note.
Xiaomi Mi 5X se doreşte a fi un device echilibrat hardware, plăcut ochiului, cu valenţe premium în ceea ce priveşte calitatea materialelor utilizate, tot acest mix la un preţ aşezat. Xiaomi a reuşit acest lucru, însă viziunea lor nu include şi o variantă globală a acestui model, de aceea Xiaomi Mi 5X integrează o versiune MIUI dedicată doar pieţei chineze.
Pentru restul utilizatorilor, Xiaomi a lansat în parteneriat cu Google telefonul Xiaomi Mi A1. Este identic cu Xiaomi Mi 5X la toate capitolele, cu o singură excepţie: sistemul de operare. Xiaomi Mi A1 utilizează o versiune stock de Android 7.1.2, fără influenţe MIUI. Există desigur fani ai interfeţei MIUI, iar aceştia se pot orienta către Xiaomi Mi 5X cu versiune stabilă MIUI 9 bazată pe Android 7.1.2 Nougat.
Xiaomi Mi 5X se anunţă un smartphone interesant, iar în cele ce urmează vom analiza cât de mult merită atenţia voastră acest device, însă nu înainte de a mulţumi gearbest.com pentru unitatea de test.
Unboxing
httpvh://youtu.be/zHtvSblER0s
Specificaţii Xiaomi Mi 5X:
Design
Dacă alţi producători chinezi aleg să atragă clienţi printr-un pachet de retail sofisticat, Xiaomi preferă să aducă cutii simple de carton fără accesorii suplimentare, salvând astfel câţiva dolari care pot fi folosiţi într-o echipare mai bună a smartphone-ului. În pachetul de retail găsim telefonul, agrafa, cablul USB 2.0 – USB Type-C şi încărcătorul ce are nevoie de un adaptor pentru prizele din România.
Noi am primit la teste un Xiaomi Mi 5X negru cu 4 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare şi încă din start afirm cu tărie că este unul dintre cele mai bine construite smartphone-uri ce joacă în zona a 200 dolari. Calitatea materialelor este un excelentă, finisările sunt impecabile, iar device-ul per ansamblu oferă o senzaţie de premium, de terminal mult mai scump.
Am apreciat schimbarea design-ului din segmentul mid-range al companiei chineze şi chiar dacă raportat la întreaga piaţă este unul comun, Xiaomi Mi 5X are un farmec aparte, un “quelque chose” al său. Nu prea ai ce să îi reproşezi acestui terminal, poate doar grip-ul redus care îţi oferă în permanenţă senzaţia de alunecare.
Smartphone-ul are dimensiuni destul de compacte pentru un display clasic de 5.5 inci, acesta fiind uşor de utilizat cu o singură mână (pentru doamne şi domnişoare s-ar putea să fie puţin la limită). Chiar dacă are o construcţie metalică tip unibody, Xiaomi Mi 5X nu se simte deloc greu, acesta cântărind doar 165 de grame. Xiaomi a schimbat la acest telefon chiar şi integrarea celor două porţiuni de plastic pentru antenele de comunicaţie wireless, acum fiind mult mai puţin vizibile şi aproape deloc deranjante.
Decizia Xiaomi de a schimba puţin reţeta la capitolul design a fost una inspirată. Xiaomi Mi 5X este unul dintre cele mai frumoase, mai bine construite şi mai atrăgătoare smartphone-uri din zona mid-range.
Ecran și sunet
Xiaomi Mi 5X vine echipat cu un display des utilizat pentru device-urile din seria „Redmi Note”: IPS de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD (1920 x 1080 pixeli) protejat cu sticlă curbată 2.5D, 403 ppi şi constrast ratio 1000:1. Dacă nu mă înşel (sper să nu o fac) Xiaomi a utilizat acelaşi display prezent şi pe gama Xiaomi Redmi Note 4.
Ecranul este unul bun, cu unghiuri de vizualizare foarte largi, contraste echilibrate, luminozitate ridicată (se descurcă decent în condiţii de lumină puternică), timp de răspuns instant al touch-ului şi un negru surprinzător de puternic. Singurul mic dezavantaj pe care l-aş menţiona ar fi redarea culorilor puternice (verde deschis, portocaliu, mov etc.), acestea fiind cam palide, uşor şterse, însă haideţi să nu uităm din ce ligă provine acest display.
În ceea ce priveşte setările ecranului, putem alege tipul de contrast (automat, crescut şi standard), tipul de culori predominante (calde, reci sau standard), există un mod de citire care reduce reflexia fundalului şi nu oboseşte ochii şi permite deblocarea prin dubla apăsare.
Difuzorul este amplasat la baza smartphone-ului, pe latura inferioară (în spatele unei grile de protecţie) şi încă o dată Xiaomi merită toate aplauzele. Avem un difuzor foarte puternic, cu sunet clar (exceptând volumul 100% când apar mici zgomote), puternic şi chiar ceva bass în fundal. Jack-ul audio de 3.5 mm oferă o audiţie bună cu o pereche de căşti premium, însă datorită setărilor MIUI pe partea audio, cele mai bune rezultate se ating cu o pereche de căşti Xiaomi.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Xiaomi Mi 5X dispune de un procesor Qualcomm Snapdragon 625 de tip octa-core pe Cortex-A53 la 2.0 GHz, ajutat de Adreno 506 GPU pe partea grafică, 4 GB RAM DDR3, 32 GB spațiu de stocare (23.77 reali) și slot combo (2 x nanoSIM sau nanoSIM + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB). Există şi versiune cu 64 GB spaţiu de stocare, iar aceasta este cu 20 – 30 dolari mai scumpă.
Am putea spune că este echiparea standard Xiaomi pentru smartphone-uri mid-range, existând o sumedenie de modele care utilizează acest pachet hardware. Avantajul procesorului Qualcomm Snapdragon 625 este dat de buna optimizare în ceea ce priveşte consumul de energie, o performanţă suficient de bună pentru majoritatea masei de utilizatori şi un preţ de achiziţie redus.
Informații relevate de CPU-Z pentru Xiaomi Mi 5X;
Cum spuneam şi la începutul acestui review, Xiaomi Mi 5X nu dispune de o versiune oficială MIUI globală, dar acest lucru nu reprezintă un mare impediment. Smartphone-ul a venit cu MIUI 8.5.8.0 stabil bazat pe Android 7.1.2 Nougat, iar încă de la deschidere am primit notificare de update către MIUI 8.5.15.0 stabil bazat pe Android 7.1.2 Nougat. Acesta aducea mici optimizări software şi rezolvarea câtorva bug-uri. După câteva zile de utilizare, am primit şi marele update la MIUI 9.0.3.0 stabil bazat pe Android 7.1.2 Nougat. Acesta a venit cu multe noutăţi, însă voi menţiona câteva din cele mai importante:
- Nou sistem de organizare al fişierelor;
- Management îmbunătăţit al memoriei cache;
- Funcţie de căutare a imaginilor ce permite sortarea după mai multe criterii;
- Funcţia split-screen multitasking;
- Posibilitatea de a oferi răspunsuri rapide la notificări;
- Asistent virtual inteligent;
- Launcher Smart App.
Întreaga listă cu noutăţile aduse de MIUI 9 o puteţi găsi aici. O parte din aceste noi facilităţi sunt greu de utilizat pe Xiaomi Mi 5X pentru că vorbim de un firmware dedicat pieţei chineze, însă multe par a fi destul de utile pe un MIUI global. Pe lângă cele câteva aplicaţii în chineză pe care le-am dezinstalat foarte uşor, Xiaomi Mi 5X nu vine preinstalat cu Google Play. Din fericire acesta poate fi instalat în doar 2-3 minute urmărind tutorialul din acest link.
Chiar dacă iniţial pare complicat, nu este greu să iţi modifici telefonul astfel încât să nu mai simţi versiunea chineză de MIUI. În primul rând dezinstalezi tot ce înseamnă aplicaţii în chineză pe care nu le înţelegi, instalezi Google Play şi toate aplicaţiile utile din magazin, organizezi pe categorii aplicaţiile de care ai nevoie şi gata. Doar anumite notificări în chineză venite din când îţi mai aduc aminte defapt că nu ai un MIUI global.
MIUI 9 rămâne în continuare o interfaţă fără app drawer cu teme din belşug şi posibilităţi nemărginite de customizare. Interfaţa se mişcă fără cusur, răspunde rapid la comenzi, nu au existat erori, crash-uri sau ştiu eu ce alte probleme, iar în multitasking nu am simţit nevoia de a închide vreo aplicaţie. Xiaomi Mi 5X se descurcă mulţumitor în jocuri, chiar dacă cele mai pretenţioase nu sunt redate la o calitate grafică atât de detaliată (aici se simt limitările pachetului procesor + accelerator grafic).
La deschiderea iniţială a smartphone-ului regăsim aplicaţii precum Vremea, Galerie, Muzică, Teme, Setări, Magazinul de aplicaţii Xiaomi, Securitate, Înregistrare, Compas, Updater, Mi Remote, Scanner, Descărcări, Asistent Virtual, Virtual Sim, Feedback, Radio FM, Contacte, Calculator, Fişiere, Mail, Ceas, Mi Account, Calendar, Notiţe, Mi Wallet, Jocuri, Video, Reader şi multe aplicaţii inutile în chineză.
Performanță
Fiind acelaşi hardware, am comparat rezultatele din testele de benchmark de la Xiaomi Mi 5X cu Xiaomi Redmi Note 4X.
Conectivitate
Xiaomi Mi 5X este echipat cu tot ce ai nevoie pe partea de conectivitate: slot combo (2 x nanoSIM sau nanoSIM + card microSD), 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.2 , jack de 3.5 mm, port USB Type-C, GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, Beidou, Radio FM, scanner pentru citirea amprentelor şi chiar port infraroşu. Singurul element despre care aş putea spune că lipseşte este NFC-ul, însă sunt prea puţini utilizatori în România care îi ştiu rostul şi îl folosesc.
În ceea ce priveşte spectrul acoperit avem:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5 (850), 7(2600), 8(900), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).
Presupun că nu mai trebuie să menţionez că totul a mers foarte bine, în schimb aş vrea să remarc două aspecte:
- Scannerul de amprente incredibil de rapid (sub 0.1 secunde);
- Portul infraroşu foarte util uitat cumva de ceilalţi producători.
În exterior avem la bază jack-ul audio de 3.5 mm, un microfon, portul USB Type-C şi difuzorul, lateral dreapta găsim tastele de volum şi butonul power, lateral stângă se află slotul pentru cele două cartel nanoSIM, iar pe latura superioară regăsim portul infraroşu şi un microfon care să anuleze zgomotul de fundal.
Cameră foto și video
O altă îmbunătăţire adusă de Xiaomi gamei mid-range este dată de camera foto. Xiaomi Mi 5X integrează un sistem dual 2 x 12 Megapixeli cu cameră wide şi cameră tele, senzori OmniVision, deschidere f/2.2, PDAF, EIS, flash dual-LED, ce poate filma în format 4K la 30 fps, cât şi o cameră frontală de 5 Megapixeli cu senzor Sony IMX268 şi filmare la 1080p cu 30 fps.
Din ce am citit se pare că aceşti senzori foto sunt aceeaşi utilizaţi pe Xiaomi Mi 6, cu doar două minusuri: OIS-ul şi lentilele de luminozitate. Alături de un software mai bine scris, se vede în sfârşit un upgrade major pentru smartphone-urile Xiaomi. Dacă terminalele din seria “Redmi” şi “Redmi Note” încă suferă la acest capitol, Xiaomi Mi 5X este unul dintre cele mai reuşite telefoane Xiaomi pe partea fotografică (desigur, corelat cu preţul de achiziţie).
Într-un final avem imagini clare, detaliate, cu culori bine redate, constraste echilibrate şi chiar dacă se simte lipsa OIS-ului, se pot realiza fotografii foarte bune şi cu EIS-ul din dotare. Mai mult chiar, sistemul dual nu este pus degeaba ca la alte device-uri, Xiaomi Mi 5X fiind capabil să realizeze nişte capturi bokeh corecte, fără distorsionări ale conturului şi ale peisajelor din fundal. Desigur că toate aceste aprecieri sunt valabile în condiţii de lumină bună. Cu cât lumina pătrunsă în senzor este mai redusă, cu atât calitatea fotografiilor scade, apare zgomotul de imagine, iar culorile devin mai palide.
Din păcate nu aceleaşi veşti bune le pot da şi în ceea ce priveşte înregistrarea video. Aici Xiaomi Mi 5X pare a fi un începător, un novice în toată regula: autofocusul dă rateuri sau se activează de prea multe ori, sunetul înregistrat este pe alocuri chiar oribil, iar filmarea pe ansamblu este dezamăgitoare. M-aş fi aşteptat la rezultate mult mai bune, ţinând cont că fotografiile sunt chiar reuşite.
Camera frontală la rândul ei nu impresionează, este una destul de modestă, însă îşi face treaba la nevoie. Senzorul de 5 megapixeli include detectare facială, dar şi acel algoritm controversat care îţi stabileşte sexul şi vârsta după nişte criterii doar de el înţeles (din 100 de încercări, nu cred că nimereşte vârsta corectă de 5 ori).
Clip video făcut cu Xiaomi Mi 5X;
Autonomie
Poate singura modificare pe care nu aş fi dorit-o comparativ cu seria „Redmi Note” este dată de scăderea capacităţii acumulatorului de la 4000 – 4100 mAh la 3080 mAh. Cu toate acestea Xiaomi Mi 5X încă se ţine bine şi oferă o autonomie mai mult decât suficientă, poţi trece lejer pragul a 24 ore de funcţionare continuă. Cu siguranţă procesorul cu un consum redus de energie şi interfaţa MIUI 9 mult mai bine optimizată sunt principalii factori care menţin o autonomie ridicată.
Din păcate Xiaomi a refuzat să integreze funcţia de încărcare rapidă a bateriei QuickCharge şi spun a refuzat pentru că procesorul Qualcomm Snapdragon 625 o suportă, însă Xiaomi a preferat să nu o activeze. Avem astfel un timp lent de încărcare a bateriei, 25% în aproximativ 30 de minute şi 100% chiar şi în 2 ore.
În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Xiaomi Mi 5X a rezistat 7 ore și 57 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Rezultatul este unul peste media smartphone-urilor din aceeaşi categorie de preţ, însă sub media telefoanelor Xiaomi testate de noi.
Preț
Xiaomi Mi 5X poate fi achiziţionat acum de pe gearbest.com la preţul de 214.99 dolari (aproximativ 840 lei) fără TVA şi cu transport gratuit. Vă recomand totuşi să urmăriţi evoluţia preţurilor, pentru că în urmă cu câteva zile se putea cumpăra la 189.99 dolari.
Concluzii
Xiaomi Mi 5X este cu siguranţă una dintre cele mai reuşite smartphone-uri ce costă în jur de 200 dolari. Chiar dacă în România avem Xiaomi Mi A1 cu Android 7.1.2 stock şi preţ similar, Xiaomi Mi 5X este pentru cei care vor să încerce experienţa MIUI 9, o experienţă complet diferită de ce oferă un Android stock. Chiar dacă iniţial este puţin de muncă până se obţine o customizare pe gustul fiecăruia, cred că rezultatul final poate aduce multe satisfacţii.
De apreciat foarte mult îmbunătăţirile aduse de Xiaomi în acest segment mid-range şi fie vorba între noi, între Xiaomi Mi 5X / Mi A1 şi Redmi Note 4 / 4X aş alege fără să clipesc prima echipă. Eliminând autonomia, aceasta se detaşează lejer la toate capitolele: design, construcţie, sunet, cameră foto etc.
PRO
- design actualizat, modern şi finisare impecabilă;
- ecran foarte bun pentru segmentul său de preţ;
- MIUI 9 mult mai bine optimizat şi cu noi caracteristici utile;
- autonomie decentă;
- cameră foto foarte bună în condiţii prielnice de lumină;
- port infraroşu oportun în multe situaţii;
- sunet excelent atât prin difuzorul extern, cât şi prin jack-ul audio.
CONTRA
- înregistare video dezamăgitoare şi cameră frontală modestă;
- lipsa conectivitate NFC;
- lipsă tehnologie de încarcare rapidă a bateriei (o încărcare completă durează chiar şi 2 ore);
- MIUI versiune chineză ce nu vine cu Google Play preinstalat şi necesită ceva timp pentru curăţarea aplicaţiilor în chineză.