Xiaomi Mi 9 – primele impresii + poze făcute cu telefonul

06/03/2019

Ediția Mobile World Congress Barcelona 2019 a fost prima la care am participat. Din cauza asta nu am reușit să fiu prea eficient, nu am administrat cel mai bine timpul spre a reuși să aduc mai multe materiale de acolo. Până acum am vorbit despre seria Samsung Galaxy S10, despre ce am văzut la standul Energizer, am aflat planurile Honor pentru România, am prezentat noutățile Allview și am oferit primele impresii despre LG G8 ThinQ și despre Sony Xperia 1, Xperia 10 și 10 Plus.

Din păcate vine acum și ultimul material pe care l-am pregătit în timpul MWC 2019. Știți deja că vom vorbi despre Xiaomi Mi 9, cu câteva idei legate de design, de ecran și despre interfață. Bonus de această dată am pentru voi și câteva poze făcute cu unul dintre exemplarele de la standul Xiaomi.

Specificații pentru Xiaomi Mi 9

  • ecran Super AMOLED de 6.39 inch, aspect 19.5:9, rezoluție 2340 x 1080 pixeli, densitate 403 ppi, compatibil HDR10 și DCI-P3, protejat cu Corning Gorilla Glass 6;
  • procesor Qualcomm SDM855 Snapdragon 855 pe 7nm, octa-core cu 1 x Kryo 485 la 2.84 GHz + 3 x Kryo 485 la 2.42 GHz + 4 x Kryo 485 la 1.8 GHz, Adreno 640 GPU, 6/8 GB de RAM, 64/128 GB spațiu de stocare, fără slot pentru card de memorie;
  • Android 9.0 Pie cu MIUI 10;
  • dual sim 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 5.0, NFC, localizare dual-band prin A-GPS, GLONASS, BDS, QZSS, GALILEO, port IR, senzor de amprentă sub dispaly, USB Type-C, fără jack de 3.5mm;
  • cameră principală cu senzor wide de 48 Megapixeli, f/1.75, 1/2 inch, 0.8µm + senzor ultrawide 13mm de 16 Megapixeli, f/2.2, 1/3 inch, 1µm + senzor zoom 2x telephoto 54mm de 12 Megapixeli, f/2.2, 1/3.6 inch, 1.0µm, autofocus prin laser și detecție de fază, filmează 2160p cu 30/60p, Full HD 1080p cu 30/120/240 fps, Super Slow Motion 1080p cu 960 fps, cameră frontală de 20 Megapixeli, f/2.0, 0.9µm, filmează Full HD 1080p cu 30 fps;
  • baterie de 3300 mAh cu încărcare rapidă pe fir Quick Charge 4+ la 26W și wireless la 20W;
  • dimensiuni: 157.5 x 74.7 x 7.6 mm;
  • greutate: 173 grame.

Design

Xiaomi Mi 9 se conformează trendului de design din ultima vreme. Aduce ecran wide, cu aspect 19.5:9, cu breton de tip picătură de apă, carcasă cu margini din metal și spate din sticlă. Modulul camerei principale cu 3 senzori este amplasat în colțul din stânga-sus. Acolo, pe senzorul de bază îl înconjoară un inel ce în funcție de lumină produce reflexii în mai multe nuanțe. Modulul camerei principale iese în relief față de profilul telefonului.

Spatele este curbat ușor către cele 4 margini, iar asta aș spune că oferă un oarece grip. Nu-i nimic de lăudat, Xiaomi Mi 9 rămâne foarte alunecos, iar urmele degetelor se prind imediat de sticla Corning Gorilla Glass 5 de pe spate.

Pe laterala de jos avem difuzorul principal alături de portul USB Type-C, pe stânga este slotul sim și butonul ce activează Asistentul Google la versiunile globale, respectiv Xiao AI pe varinatele de China, sus vedem microfonul secundar și portul IR, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power.

Fără a păcătui din vreo direcție din punct de vedere al contrucției, Xiaomi Mi 9 nu mi-a lăsat impresia unui flagship. Nu știu de ce, dar pare mai degrabă un mid-ranger de top. Cel mai probabil, Xiaomi va promova drept gamă de top seria Mix, linia Mi rămânând să atragă în continuare printr-un foarte bun raport preț / specificații.

Ecran

Ceea ce am afirmat în ultimul paragraf, rămâne oarecum valabil și aici. Ecranul poate părea unul excelent din lista de specificații, dar în realitate nu a reușit să fie wow.

Display-ul Super AMOLED de 6.39 inch, cu breton tip picătură de apă, aspect 19.5:9 și rezoluție Full HD+ 2340 x 1080 pixeli este bun, chiar foarte bun. Dar, repet, nu aș putea să-l consider unul spectaculos. Are culori vibrante, contrast ridicat, un negru perfect și o luminozitate suficientă. Reflectă ceva cam tare mediul ambiant, așa că lizibilitatea are de suferit în spațiile puternic luminate. Unghiurile de vizualizare sunt largi, nici către extreme nu se pierde din calitate.

Atunci de ce spun că nu este un ecran extraordinar? Nu știu, poate fi și din cauză că aveam așteptări mai mari știind specificațiile, cu compatibilitate HDR10 și DCI-P3. În fine, aici suntem la rubrica primele impresii, ce se formează în doar câteva minute, așa că poate nu ar trebui să fiu atât de exigent.

Interfață

Pentru cei ce au deținut sau măcar s-au putut juca câteva minute cu un Xiaomi, interfața MIUI nu ar trebui să fie o surpriză. Nici în versiune 10, aplicată peste Android 9.0 Pie, nu este altceva decât un custom ROM ce amintește foarte mult de iOS.

Dacă nu ai o problemă cu o astfel de asemănare, atunci n-ai de ce să nu apreciezi MIUI 10. Este unul dintre cele mai bune custom ROM-uri din piață. Există foarte multe posibilități de configurare, multe opțiuni mai mult sau mai puțin ascunse prin meniu.

În cele câteva minute de test, Xiaomi Mi 9 s-a mișcat excelent. Mi s-a părut bine optimizat, iar ansamblul hardware foarte performant face ca totul să se întâmple instant, fără întârzieri sau lag de orice fel.

Sunt multe aplicații preinstalate, așa este mai mereu la un Xiaomi. Totuși, pe versiunile globale aș spune că nu se face chiar exces. Din experiență sțiu că unele pot fi dezinstalate, iar altele dezactivate complet. Oricum ar fi, bloatware este ceva pe acolo.

Cameră foto

Aici, Xiaomi Mi 9 aduce un ansamblu cel puțin interesant. Senzorul principal este de 48 de Megapixeli și are o dimensiune uriașă pentru un smartphone – 1/2 inch. Gândiți-vă că multe camere foto compacte au senzor de 1/2.3 inch, adică mai mic decât acesta de pe Xiaomi Mi 9. Cu 48 de Megapixeli aglomerați pe așa un senzor, dimensiunea fiecărui pixel este destul de mică. Cu 0.8 µm nu excelează, ba din contră. Totuși, senzorul principal nu va face poze de 48 de Megapixeli, ci unele de 12 Megapixeli, combinând 4 pixeli într-unul singur.

Marea problemă a ansamblului de senzori este că niciunul nu beneficiază de stabilizare optică a imaginii. Fără OIS, pozele în care este nevoie de timpi lungi de expunere au șanse mari să iasă neclare.

Pe lângă senzorul de 48 de Megapixeli, mai avem unul ultrawide, cu focală echivalentă de 13 mm, de 16 Megapixeli. Deschiderea lui este f/2.2, la fel ca cea a senzorului telephoto. Acesta este de 12 Megapixeli și are o focală echivalentă de 54mm.

Am făcut câteva poze de test cu fiecare dintre senzori. Prima din serie este cu cel principal, a doua cu cel ultrawide, a treia cu cel telephoto:

Pozele de mai sus au fost redimensionate, însă eu le-am analizat întregi, pe monitor. Ce pot spune este că Xiaomi Mi 9 reglează corect balansul de alb, produce culori naturale, dar poate ar fi fost de preferat ceva mai vibrante. Contrastul este bun, însă intervalul dinamic putea fi mai extins.

Oricum ar fi, cu senzorul principal se obțin de departe cele mai bune rezultate. Detaliile acolo sunt cele mai fine, imaginea este clară aproape din colț în colț, ceea ce nu se poate spune despre pozele făcute cu senzorul ultrawide. Acesta reproduce imaginea clar doar în centru, către extremități totul devine din ce în ce mai soft, în colțuri chiar pot spune că avem o calitate slabă a detaliilor. La fel este și cu senzorul telephoto, cu mențiunea că pozele sunt soft aproape în întregime și nu doar către margini. Totuși, nu este atât de grav precum în colțurile imaginilor ultrawide.

Poze făcute cu senzorul principal de pe Xiaomi Mi 9:

Am mai adăugat un set de 3 imagini captate cu senzorul de 48 de Megapixeli. Analizate și ele, ne dăm seama că acesta este senzorul care va trebui folosit mai mereu. Produce poze de calitate, fără mari probleme din vreo direcție. Nu este nimic impresionant, de nivelul flagship-urilor de la Samsung, Apple sau Huawei, dar nici prețul lui Xiaomi Mi 9 nu este nici măcar pe aproape de al acelora.

Ca primă impresie legată de ansamblul de senzori de pe Xiaomi Mi 9 pot spune că se descurcă bine. Chiar foarte bine raportat la prețul acestui telefon. Deși nu oferă cea mai bună calitate, cei doi senzori suplimentari (ultrawide și telephoto) sunt bineveniți. Decât să văd senzori secundari ce ”analizează adâncimea de câmp”, mai bine unii mai slăbuți, dar care schimbă perspectiva.

Concluzii

Xiaomi Mi 9 la MWC 2019

Xiaomi Mi 9 nu este acel flagship perfect, care să dea fiori primilor trei producători ai lumii. Dar este cu siguranță un smartphone cu un foarte bun raport preț / specificații. Nu-i rău din nicio direcție, atât cât am putut observa în câteva minute. În același timp, nici nu m-a impresionat. Oricum, nu cred că în vreun moment Xiaomi și-a propus asta cu Mi 9. Cred că păstrează de acum înainte chestiile cu adevărat bune pentru gama Mix. Părerea mea! :)

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.