Xiaomi Mi A3 – review

09/09/2019

Xiaomi nu mai este un brand cunoscut doar în China sau doar de către pasionații de tehnologie. Intrând oficial pe mai multe piețe europene, în țara noastră prin intermediul unui distribuitor autorizat, Xiaomi a reușit să-și facă numele știut de tot mai multe persoane.

Nu doar că foarte puțini mai sunt cei nedumeriți când aud de Xiaomi, dar chiar primesc din ce în ce mai multe întrebări legate de acest producător. Asta înseamnă că nu mai trebuie să dau inițial explicații despre cine este Xiaomi și de ce ar trebui să fie luat în considerare la o eventuală achiziție, ci doar să recomand unul dintre produsele lor, în funcție de bugetul fiecăruia.

Există o oarecare retincență când vine vorba despre interfața MIUI, unii spun că nu cred că se pot adapta sau că pur și simplu nu le place. Pentru aceștia, Xiaomi a găsit soluția: adoptarea unui Android nativ, parte a programului Android One. Așa a apărut prima dată Xiaomi Mi A1, urmat de duo-ul Xiami Mi A2 și Mi A2 Lite.

Acum, cel mai nou reprezentant al seriei Android One este Xiaomi Mi A3, ce până la acest moment nu a primit un frate mai mult sau mai puțin performant, în persoana unui Mi A3 Pro ori a unui Mi A3 Lite. 

Vedem în continuare cum se descurcă Xiaomi Mi A3. Din păcate, nu voi putea fi pe atât de explicit pe cât mi-aș fi dorit, asta din cauză că am primit un sample de pre-producție cu un software problematic, pe care nu l-am putut aduce la zi.

Specificații pentru Xiaomi Mi A3:

Specificatii Xiaomi Mi A3

Design

La noi a ajuns doar telefonul ca atare, fără cutie și accesoriile ce se găsesc în mod normal acolo. Un pachet de retail va conține și un încărcător de 10W, un cablu USB Type-C – USB, o husă de silicon, manual de utilizare și certificat de garanție.

Xiaomi Mi A3 este un smartphone destul de compact având în vedere ecranul de peste 6 inch. Cu circa 15.3 cm lungime, telefonul este destul de ușor de folosit cu o singură mână, la asta contribuind deciziv și lățimea de doar 7.2 cm. Sticla de pe spate nu ajută la partea de grip, aderența în mână putea fi mai bună.

Ecranul cu breton tip picătură de apă se întinde pe o mare parte din suprafața frontală. Raportul între display și corp este de puțin peste 80 de procente. Marginile sunt destul de înguste în jurul ecranului, doar cea de jos este mai lată, însă  mie nu mi s-a părut ceva de speriat.

Pe marginea de sub display, precum și pe spatele telefonului primit la test se poate observa un cod din mai multe cifre.

Acesta nu va fi prezent în cazul unui produs destinat vânzării, fiind valabil doar în acest caz particular, căci este vorba despre un prototip de dinainte de producția de serie.

Xiaomi Mi A3 poate fi cumpărat în trei culori pentru carcasă, cu denumiri oficiale cel puțin interesante: Kind of Grey, More than White sau Not just Blue. La noi a ajuns ultima dintre nuanțe, un albastru cu reflexii în formă de S, în funcție de cum ajunge lumina pe carcasă.

Modulul camerei triple iese în relief destul de pronunțat. Atunci când Xiaomi Mi A3 este așezat pe spate, se va sprijini direct pe acest modul. La cea mai mică vibrație, telefonul se va mișca evident, iar dacă suprafața este ușor alunecoasă și nu este perfect orizontală, sunt șanse mari ca Xiaomi Mi A3 să plece puțin ”la plimbare” pe masă.

Din punct de vedere al construcției, nu aș spune că sunt probleme la Xiaomi Mi A3. Materialele sunt de bună calitate, vorbim despre sticlă Corning Gorilla Glass 5 atât pe față, cât și pe spate, și despre plastic pentru margini. Construcția pare destul de solidă, chiar dacă nu mi s-a părut că Xiaomi Mi A3 ar fi bun de  exemplu aici, nu-l simți tocmai ca pe un smartphone cu adevărat rigid.

Ecran și sunet

Unul dintre cele mai mari compromisuri pe care Xioami le-a făcut în cazul Mi A3 este de departe în dreptul ecranului. Aici este de fapt, aș spune, un paradox: avem un panel Super AMOLED, deci de la Samsung, unul ce promite o calitate foarte bună a afișării, dar cu o rezoluție HD+, de 1560 x 720 pixeli. La diagonala de 6.088 inch (da, chiar atât) densitatea pixelilor este de circa 286 ppi, mult prea scăzută pentru jumătatea lui 2019.

Dacă poți trece peste conturarea deloc perfectă a celor mai fine detalii, atunci îți mai rămâne să accepți și luminozitatea scăzută. Aceasta nu este pe atât de ridicată pe cât ar trebui și astfel sunt probleme în soare puternic. Nu aș spune că aici mă așteptam la mai bine, dat fiind prețul acestui telefon.

Culorile afișate de Super AMOLED-ul lui Xiaomi Mi A3 sunt naturale, vii, fără supra saturare, iar contrastul este infinit, ca la orice panel de tip OLED.

Unghiurile de vizualizare sunt largi, nu sunt pierderi calitative decât la anumite înclinații, mai mult atunci când privești pe diagonală și nu neapărat când înclini telefonul pe lungime sau lățime.

Sunetul extern cade în sarcina unui singur difuzor, aflat pe latura de jos a telefonului. De aici iese un sunet neașteptat de bun, chiar dacă și în acest caz nu primim atât de mult bass. În rest însă, avem înalte fine și medii clare, ce doar la volum maxim suferă ușor. Apropo de volum, acesta este de-a dreptul ridicat, suficient indiferent de situație.

Prin jack-ul de 3.5mm avem parte de un sunet bunicel, însă nimic mai mult de atât. Asta fiindcă volumul maxim este doar mediu, iar claritatea generală, indiferent că vorbim despre înalte, medii sau joase, nu este cea mai bună. Nici cu cele mai bune căști de prin casă nu am reușit să am parte de o audiție cu adevărat plăcută.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici aș spune că este primul punct cu adevărat forte pentru Xiaomi Mi A3. Asta fiindcă, raportat la prețul său, acest telefon oferă un chipset extrem de performant. Qualcomm SDM665 Snapdragon 665 integrează un procesor fabricat printr-un proces de litografiere pe 11 nm, ce folosește 4 nuclee de tip Kryo 260 Gold tactate la 2.0 GHz și alte patru nuclee de tip Kryo 260 Silver tactate la 1.8 GHz.

Acceleratorul grafic este un foarte capabil Adreno 610, ce se descurcă excelent în orice tip de jocuri. Aici ajută mult ecranul cu rezoluție 720p, ce nu pune mai deloc presiune pe ansamblul hardware indiferent de joc. Totul se mișcă exemplar pe Xiaomi Mi A3 și aș spune că acest telefon poate reprezenta o alternativă de buget la smartphone-urile de gaming. Sigur, asta dacă poți trece peste rezoluția ecranului.

Memoria RAM este în orice configurație de Xiaomi Mi A3 de 4 GB, în timp ce spațiul de stocare poate fi de 64 sau 128 GB. La noi a a juns versiunea cu mai multă memorie internă, cu 107.91 GB disponibili utilizatroului. Poate fi adăugat un card de memorie de tip microSD, de până la 256 GB, care va ocupa slotul SIM 2.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Xiaomi Mi A3:

Ca parte a programului Android One, Xiaomi Mi A3 vine cu un Android 9.0 Pie nativ, fără modificări la nivel de interfață. Din păcate, exemplarul despre care vorbim a fost unul de preserie, ce a avut un software de test, căruia nu i-am putut face update.
Multe bug-uri au fost prezente pe telefonul de test, mult aplicații dădeau crash, altele nici măcar nu voiau să pornească. În mod evident Android-ul Pie de pe acest telefon a fost unul ce a rămas la stadiul inițial de testare.

Pe de altă parte, am putut observa fluența cu care se mișcă Xiaomi Mi A3 prin interfață și în cazul oricărei aplicații cu care telefonul nu era în coflict.

Aplicațiile preinstalate pe Xiaomi Mi A3 sunt extrem de puține, așa cum am întâlnit la orice alt smartphone parte a programului Android One. Vorbim de doar câteva de la Google, nicic măcar de aici nu este suita completă. 

Galerie cu capturi de ecran din interfața Xiaomi Mi A3:

Performanță

Așa cum vă spuneam mai sus, Xiaomi Mi A3 integrează un chipset foarte performant, ce în combinație cu ecranul 720p aduce rezultate foarte bune în jocuri și deci și în testele sintetice ce pun presiune pe GPU. La fel de bine se descurcă Xiaomi Mi A3 și pe partea de stocare, unde memoria internă de tip UFS 2.1 produce rezultate execelente în testele ce solicită această componentă:

Teste de benchmark Xiaomi Mi A3

Conectivitate

Încă un capitol unde nu am ce să-i imput acestui smartphone, cu atât mai puțin când ne raportăm la prețul său. Xiaomi Mi A3 este un terminal dual SIM ce acceptă două cartele de tip nano sim sau una singură alături de un card de memorie microSD de până la 256 GB.

Telefonul suportă conectivitate 4G+, cu viteze de până la 400 Mbps în download și până la 50 Mbps la upload, și cunoaște toate benzile folosite de toți operatorii telecom din țara noastră. Pe Wi-Fi avem standardurile a/b/g/n/ac, pe 2.4 și 5 GHz, există și Wi-Fi Direct. Bluetooth este la versiune 5.0, cu suport A2DP, LE și aptX HD. Localizarea se realizează prin AGPS, GLONASS și BDS și nu lipsește nici modulul pentru radio FM.

Porturile fizice sunt reprezentate de cel USB Type-C de pe latura de jos, de jack-ul de 3.5 mm de pe marginea de sus, unde este poziționat și portul infraroșu, ce poate transforma telefonul într-o telecomandă ad-hoc pentru electronicele compatibile din casă.

Slotul pentru cartelele sim este pe stânga, în timp ce butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt pe dreapta.

Senzorul de amprentă, căci și el există, este sub ecran. Este unul de tip optic, adică o cameră ce analizează amprenta, și are o rată de recunoaștere ridicată, aș spune eu de peste 90%. Este mult mai bine decât la propriul OnePlus 6T, ce nu reușește să treacă de 50%. Pe de altă parte, timpul de răspuns este relativ lent, uneori a durat și mai bine de 2 secunde până ecranul era deblocat. În medie, aș spune că durează în jur de o secundă până amprenta este recunoscută. 

Cameră foto și video

Aici va fi cea mai dezamăgitoare parte a review-ului pentru voi. Asta fiindcă exemplarul de test a venit cu acel software problematic, ce nu a inclus un firmware recent pentru ansamblul de camere de pe Xiaomi Mi A3.

Să vă spun măcar ce fel de camere se găsesc pe Xiaomi Mi A3. Avem una principală pe spate, cu senzor Sony de 1/2 inch, de 48 Megapixeli, focală de tip wide, cu deschidere f/1.8. Acest senzor poate cobina 4 pixeli într-unul singur, cu o mărime de 1.6 μm, și astfel promite rezultate mai bune în low-light.

Al doilea senzor de pe spate este unul de 8 Megapixeli, de tip ultrawide, cu un unghi de cuprindere de circa 118 grade. Deschiderea diafragmei în acest caz este f/2.2.

Cel de-al treilea senzor al camerei de pe spate este unul de 2 Megapixeli, ce vrea să ajute pe partea de determinare mai exactă a adâncimii de câmp. În realitate însă, cred că a fost pus acolo doar ca să dea la număr.

Camera frontală este și ea specială. Avem un senzor de nu mai puțin de 32 Megapixeli, ce poate combina și el 4 pixeli într-unul singur, spre a oferi o imagine de 8 Megapixeli cu detalii mai bune indiferent de condiții. Focala acestei camere acoperă un unghi de circa 78 grade, în timp ce diafragma are o deschidere f/2.0. 

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Xiaomi Mi A3:

Dacă ați aruncat un ochi pe capturile de ecran de mai sus ați putut vedea că aplicația Camera de pe exemplarul sosit la noi nu are cum să fie cea de pe un Xiaomi Mi A3 versiunea de retail. Asta fiindcă nu există posibilitatea de a comuta între camera wide și cea ultrawide, plus alte câteva lipsuri.

Astfel, nu am ce exemple concludente să vă ofer din partea camerei de pe Xiaomi Mi A3, mai ales că oricare dintre poze este cu multe probleme. Modul AI activat face ca pozele să fie de-a dreptul inutilizable, la fel ca și modul HDR On. 

Mai mult, aplicația camerei de pe Xiaomi Mi A3 se închidea imediat ce încercam să comut pe camera frontală:

Am pus totuși câteva poze făcute cu exemplarul de preserie ajuns la noi, dar trebuie să țineți cont că Xiaomi Mi A3, versiunea finală ce ajunge în magazine, se va descurca pe partea foto într-un cu totul alt mod, în mod sigur cu mult, mult mai bine decât ceea ce vedeți mai jos.

Galerie de fotografii realizate cu Xiaomi Mi A3:

 

Autonomie

Dacă rezoluția ecranului a adus un avantaj major pe partea de gaming, unde Xiaomi Mi A3 se descurcă admirabil, atunci să vedeți cât de mult contează și aici. Pe scurt, Xiaomi Mi A3 poate fi considerat fără probleme și un battery-phone. Asta fiindcă va fi aproape imposibil să descarci acumulatorul de 4030 mAh într-o singură zi, de dimineața până seara. Nu contează ce faci pe acest telefon, în mai puțin de 12 ore nu ai cum să duci bateria la zero.

Într-un regim de utilizare normală, moderată să zicem, Xiaomi Mi A3 aduce o autonomie de peste 2 zile. Eu am reușit să prind și 3 zile!

Nu am putut să derulez complet testul nostru specific pentru autonomie, întrucât aplicația YouTube se închidea neașteptat după câteva minute sau zeci de minute. Am observat totuși că după circa o jumătate de oră de rulare a clipurilor din Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Xiaomi Mi A3 pierdea cam 4% din baterie. Asta înseamnă că 90 de procente dintr-un acumulator plin vor fi consumate în acest regim abia după mai bine de 11 ore.  

Preț

Xiaomi Mi A31.200 de lei pe BlackTech.ro, site-ul distribuitorului autorizat Xiaomi în România.

Concluzii

Mi-ar fi plăcut enorm să testez Xiaomi Mi A3 în versiunea finală, cea care ajunge la orice cumpărător. Nu a fost să fie și nu v-am putut oferi decât o analiză a unui sample de pre-producție, unul cu mari probleme pe partea software. Din această cauză tocmai unul dintre capitolele de mare interes, cel al camerelor foto-video, a rămas în aer de data asta.

Pun totuși la sfârșit cele mai importante plusuri și minusuri pentru Xiaomi Mi A3 (versiune prototip, de pre-producție, la care nu am putut analiza ansamblul de camere din cauza software-ului): 

PRO

  • autonomie excelentă;
  • ansamblu hardware foarte performant pentru această gamă de preț;
  • Android nativ, parte a programului Android One, ce rulează excelent tot timpul și care va primi actualizări lunare;
  • conectivitate completă – 4G+, Wi-Fi ac dual-band, Bluetooth 5.0, radio FM, port infraroșu, USB Type-C, jack de 3.5 mm;
  • sunet puternic și de bună calitate prin difuzorul extern.

CONTRA

  • ecran Super AMOLED cu rezoluție 720p ce apare pixelat și care nu oferă o luminozitate prea ridicată;
  • sunetul prin jack-ul de 3.5 mm lasă de dorit atât pe partea de calitate, cât și ca volum maxim.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.