Am spus de la bun început că în momentul în care noua brățară inteligentă Xiaomi o să coboare ca preț în jurul a 30 de dolari o să-mi comand o unitate din China, iar în urmă cu aproximativ 1 lună am făcut comanda și a sosit pe la mijlocul lui septembrie. Am testat produsul în ultimele două săptămâni, iar acum sunt capabil să-i fac un review complet.
Sunt la a treia generație de Mi Band – găsiți review-uri pentru Mi Band 1 și Mi Band 1s. Diferența între 1 și 1s fiind dată de senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac. Mi Band 2 adaugă în rețeta și un display monocrom, element pe care chiar mi-l doream spre a nu mai folosi și ceasul pe lângă brățara propriu-zisă.
Specificații Xiaomi Mi Band 2
Design
În pachet dați de brățara din plastic pe negru, senzorul dispozitivului, încărcător dedicat, manual cu instrucțiuni de utilizare. Am cumpărat și o folie de plastic pentru display, a costat în jur de 1 dolar și o brățară separată din piele cu structură metalică în jurul senzorului – aprox. 9 dolari. A doua brățara nu merită, mecanismul de prindere nu-i tocmai ce trebuie, iar de fiecare dată când vrei să scoți senzorul ca să-l încarci o să te enervezi că nu se deschide așa cum ar trebui. A rămas prin dulap, mai bine o brățară din plastic cauciucat, iar Mi Band 2 are o sumă întreagă de accesorii prin shop-urile online chinezești.
Folia de protecție o recomand, partea superioară a lui Mi Band 2 fiind predispusă la zgârieturi și ar deveni ușor inestestică pe termen lung.
Cureaua este mai lată față de generațiie anterioare, plastic plăcut la atingere, mat. Senzorul lui Mi Band 2 este mai lat și mai lung, de aici și dimensiunile mai generoase. Totuși, altfel nu aveau cum să integreze un display OLED de 0.42 inch. Nu este controlabil prin touch, la baza ecranului se află un buton fizic din aluminiu. El ajută la navigarea prin meniu. Îl apeși și ai informații legate de ceas, numărul de pași, caloriile consumate, distanța parcursă etc.
Pe interior se află senzorul ce permite monitorizarea ritmului cardiac. Aveți o galerie dedicată de imagini în care vedeți cum arată Mi Band 2. Nu prea poți să o mai porți cu un ceas lângă ea, pe mine nu m-a deranjat și asta pentru că exact asta căutam la Mi Band-urile anterioare – funcția de ceas.
Funcționare
Cine a folosit Mi Band sau Mi Band 1s găsește același setup familiar. Trebuie să folosești un smartphone Android ce rulează de la 4.4 KitKat spre versiunile mai noi: 5.0 sau 5.1 Lollipop, 6.0 Marshmallow sau Android 7.0 Nougat, merge să conectați brățara și cu iOS – de la 7.0 spre iterațiile recente.
În procesul de setare intervine și un cont Xiaomi. Datele sunt salvate în cloud, iar în momentul în care îți schimbi brățara ai și istoricul făcut cu dispozitivul anterior.
Care sunt noutățile?
În secțiunea Profil / Mi Band 2 sunt două secțiuni noi: Mi Band display settings și Time Format. În secțiunea Mi Band Display Settings alegeți ce detalii să primiți pe micuțul ecran OLED și opțiunile sunt: Pași, Distanță, Calorii, Ritm cardiac, Nivelul energiei din acumulatorul de 70 mAh. Timpul este activat by default și ai două formate la alegere: unul simplu pe format mai mare și altul ce afișează pe lângă timp și data, ziua și luna – doar că fiind mai mici afișate, mai puțin vizibile. Mă rog, fiecare alege ce îi place și cred că aici ar fi cazul ca dezvoltatori să aducă noi variante posibile. Sper doar că Xiaomi le oferă .apk-ul.
În rest avem opțiunile cu care brățările inteligente Xiaomi ne-au obișnuit:
- monitorizare a pașilor, distanței, caloriilor și calculare a ritmului cardiac cu senzorul integrat. Toate detaliile sunt aduse pe ecranul de start al aplicației Mi Fit;
- setare a brățării să te notifice în cazul unui apel sau mesaj primit, DND, notificări legate de atingerea unui prag prestabilit – distanță etc, notificare din partea unor aplicații, alertă de inactivitate, alarmă setată de către utilizator;
- sincronizare cu Google Fit.
Display-ul se vede cât de cât și sub acțiunea razelor de soare. Butonul fizic ce permite navigarea prin meniu este ușor de accesat și l-au integrat bine astfel încât să nu afecteze certificarea IP67 în ce privește contactul cu apa și praful. Mi Band 2 merge a fi purtată și când sunteți la duș sau la înot. Totuși, plasticul este afectat de apa sărată, apa caldă etc și se pierde rezistența sa în timp. Nu-i mare problema, poți să cumperi o duzină de brățări la un cost modic.
Ceasul nu este activat full time, dar poți seta ca atunci când rotești încheietura să-ți afișeze ora. Funcționează fără probleme și nu a fost nevoie niciodată să rotesc încheietura de mai multe ori ca să primesc informația.
Am avut o mică problemă la un moment dat, bateria era sub 30% și nu mai mergea să o conectez cu smartphone-ul. A trebuit să o reîncarc și și-a revenit, pur și simplu, bluetooth-ul se oprise. Apropo, datele adunate de brățara merge spre smartphone în momentul în care deschideți Mi Fit. Nu face o sincronizare în fundal, așa mai adună puncte prețioase la autonomie.
Screeenshot cu Mi Fit pentru Android;
Autonomie
Eram obișnuit cu Mi Band-urile ce rezistau fără probleme peste 30 de zile. Am atins și un record de peste 40 de zile. În cazul lui Mi Band 2 s-a redus autonomia în mod considerabil. Pentru că…, display.
Cu o alarmă setată dimineața + sincronizare a datelor pentru 1 dată pe zi + funcția de ceas = 9 zile de la 100% la 30%. Dacă aș fi activat să primesc notificări legate de apeluri, mesaje, aplicații cred că valoarea s-ar fi înjumătățit.
Display-ul își ia cota sa importantă din acumulator. Totuși, ca utilizator moderat primești în jur de 10 zile. Este o valoare decentă, mai ales dacă te raportezi la prețul device-ului, dar și la funcțiile încorporate.
Preț
Xiaomi Mi Band 2 – 31.59 dolari, iar magazinul online chinez a trecut valoare de 15 dolari. Am plătit 8 lei la Poșta Română și aprox. 15 lei ca TVA. Una peste alta, am plătit sub 150 lei. Acum o găsiți pe la 27 – 28 dolari în shop-urile online chinezești.
Concluzii
Cred că merită fiecare cent. Mai sunt și alte brățări cu display în această sumă, dar aplicația Mi Fit de la Xiaomi face toți bani. Faptul că ai datele salvate în cloud, că poți în aceeași aplicație să aduci detalii strânse de cântarul Xiaomi, de la adidași cu bluetooth Li Ning + suportul din partea comunității Xiaomi, dar și din partea companiei chineze ce aduce mereu un firmware mai bine pus la punct.
Pur și simplu, plătești pentru software-ul ce însoțește brățara inteligentă și aici merită cu prisosință față de concurența ce se descurcă jalnic la acest capitol, aplicații scrise pe genunchi, interfața colorată și de prost gust, sincronizare defectuoasă etc.
PRO
- funcția de ceas + informații legate de alte puncte cheie: distanță, calorii etc;
- aplicație ce primește suport firmware în ritm alert din partea Xiaomi;
- multiple accesorii în shop-urile chinezești;
- senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac;
- rezistență la contactul cu apa și praful, nu doar la picături de apă. Cu Mi Band 2 poți înota sau dacă vrei, la duș nu o îndepărtezi de la mână;
- raport preț / specificații / experiență de utilizare destul de bun.
CONTRA
- nu se compară ca autonomie cu generațiile anterioare, 10 zile în mod real pentru un utilizator moderat;
- nu știu cât contează la un produs așa ieftin, dar nu ai parte de garanție pe meleagurile autohtone + faptul că trebuie să mergi la poșta vamală ca să ridici produsul, așteptarea etc.
httpvh://youtu.be/DiaEU5yLvnI
Galerie de imagini cu Xiaomi Mi Band 2;