Xiaomi Mi Band – review

23/06/2015

Xiaomi este un brand de care un pasionat în ale tehnologiei nu prea are cum să nu fi auzit în ultimii ani de zile. Au evoluat mult, iar produsele Xiaomi atrag prin raportul preț / specificații / experiență de utilizare, cel puțin pe piațele asiatice unde ajung pe canal oficial.

Compania chineză nu s-a sfiit să abordeze și alte nișe: accesorii pentru smartphone, baterii externe, televizoare, routere wireless și, printre altele, accesorii inteligente precum prima lor brățară smart: Xiaomi Mi Band. În China costă 17 dolari, cel puțin în oferta Everbuying, cei ce ne-au oferit device-ul spre review.

Xiaomi-Mi-Band (1)

Specificații Xiaomi Mi Band;

specificatii-Xiaomi-Mi-Band
Design

Xiaomi-Mi-Band (9)

În pachet dați de tracker, brățara propriu-zisă pe negru ce acoperă o circumferință între 157 și 205 mm, accesoriul ce permite încărcarea tracker-ului. Pentru fiecare în parte sunt detalii în galeria de imagini ce o găsiți la sfârșit de articol.

Brățara Xiaomi Mi Band are un design minimalist, niciun control fizic, trei LED-uri colorate în partea superioară, sigla MI pe interior. Dacă brățara neagră din pachet nu vă place puteți monta tracker-ul în alte variante de culoare, am observat că unele curele pentru tracker sunt din imitație de piele, culori puternice etc. Important este că aveți de unde să alegeți, asta pentru Mi Band-ul s-a bucurat de succes comercial și există suport din partea producătorilor de accesorii dedicate.

Tracker-ul propriu-zis l-au fabricat dintr-un plastic negru de o duritate mai mare, iar partea frontală argintie pare a fi realizată din aluminiu. Am folosit Mi Band-ul în ultimele săptămâni și o singură dată, după o partidă de tenis, am pierdut partea argintie și la mână am rămas doar cu plasticul negru făcut din silicon. Noroc că am regăsit tracker-ul pe teren, a două zi. În rest, nu au fost situații în care să scape din locașul său. Totuși, recomand un plus de atenție.

Nu pot să spun că Xiaomi Mi Band impresionează prin cine știe ce design, totuși pentru categoria sa de preț remarc soliditatea, fiabilitatea și simplitatea.

Funcționare

Xiaomi-Mi-Band (6)

Funcționează cu telefoanele și tabletele ce rulează de la Android 4.4 în sus și de la iOS 7 spre versiunile mai noi de software. Aveți nevoie de aplicația Mi Fit din marketul dedicat (App Store sau Google Play). Porniți bluetooth-ul de pe smartphone, Mi Fit împerechează smartphone-ul cu brățara, te invită să-ți faci un profil în care să notați vârsta, înălțimea, greutatea și puteți seta o imagine de profil.

Cele trei LED-uri pot primi diverse culori și peste zi indică progresul în atingerea țelurilor prestabilite. Una dintre chestiile ce mi-a plăcut în mod deosebit, nu are nevoie să fie pusă în modul sleep, trece automat. Am observat că nu poate fi păcălită, gen să lași brățara pe o masă și să înregistreze ore de somn. Pe de altă parte, am remarcat că somnul de după-amiază nu-l contorizează niciodată, probabil că în China nu există așa ceva. Glumesc. Mai sunt situații în care dacă ai un somn mai agitat și te ridici din pat de mai multe ori pentru câteva minute, nu-ți pontează nimic.

Toate datele înregistrate de Mi Band le găsești în aplicația dedicată, de iOS și Android. Nu există versiune pentru browser, cel puțin la momentul actual. Afișează informații legate de numărul de pași, distanța parcursă în kilometri, caloriile arse. Sincronizarea dintre bandă și smartphone se realizează de fiecare dată când pornești aplicația Mi Fit. În ce privește acuratețea datelor, aș zice că se descurcă mai bine decât Jawbone Up24, dar nu la fel de corect ca un smartphone, spre exemplu. Are tendința ca mișcările mâinii să le înregistreze tot pași. În momentul în care te deplasezi ca atare se descurcă bine, dar când ești într-un birou, apartament etc o să pluseze mai mult decât trebuie.

Există posibilitatea de a sincroniza Mi Band & Mi Fit cu Google Fit, iar datele înregistrate de Mi Band sunt afișate în aplicația Google.

Aplicația de Android

Mi-Fit-Android (1)

Am folosit Xiaomi Mi Band cu Meizu MX4 și LG Nexus 5. A primit vreo trei update de firmware, semn că Xiaomi are o echipă dedicată și nu a lăsat Mi Band fără suport software și dezvoltarea de funcții adiționale.

Mi Fit are 15 MB și funcționează pe telefoane cu cel puțin Android 4.4 KitKat sau Android 5.0 Lollipop pentru cei interesați să folosească funcțiile mai avansate pe care aplicația le oferă. Aveți o galerie de screenshots cu structura aplicației Android. Mi-a plăcut că mizează pe simplitate, grafice plăcute, ușurință maximă în utilizare, integrare cu Facebook, Twitter pentru cei interesați să arate progresele înregistrate peste zi.

Ai toate datele din ultimele săptămâni grupate într-un grafic elocvent. Legat de organizarea Mi Fit: panoul principal afișează numărul de pași, distanța și caloriile plus detalii legate de orele în care ai avut activitate în ziua respectivă. În colțul din stânga sus ești direcționat către un grafic ce prezintă activitatea pe zile, faci scroll și afli detalii din urmă cu 1 – 2 luni. În dreapta sus ai meniul cu setări, alarmă, profil, servicii și partea de share în social media.

Poți seta mai multe alarme, iar brățara vibrează spre a te notifica că este momentul să te ridici din pat. La profil ai detalii legate de numărul total de kilometri parcurși, setarea obiectivului zilnic, modul britanic sau francez de afișarea a distanței înregistrate (mile sau kilometri). La setările Mi Band poți alege ce fel de notificări să ajungă pe device (apeluri de pe smartphone, notificări legate de somn sau activitățile desfășurate). Poți debloca smartphone-ul cu ajutorul Mi Band, pe telefoanele cu cel puțin Android 5.0 Lollipop. Detalii în galeria de capturi de ecran.

Autonomia

Mi-Fit-Android (12)

Enormă. Bateria de 41mAh beneficiază de un standard bluetooth LE și de faptul că nu are vreun OLED atașat, astfel este capabil să ofere peste 30 de zile de autonomie. În cazul meu după 35 de zile se află la 40%. Excelent, jos pălăria la acest capitol. Nu există produs mai bun în comerț.

Preț

Xiaomi Mi Band – 16.56 dolari pe Everbuying.com.

Concluzii

Xiaomi-Mi-Band (15)

Xiaomi Mi Band este cea mai inspirată alegere ca raport preț / experiență de utilizare pe segmentul wearables în 2015. Nu există produs care să ofere autonomie mai mare, simplitate la nivel de interfață grafică, destul de multe funcții atașate (alarmă, notificări privind apelurile de pe smartphone). Ar mai fi de lucru în ce privește acuratețea, dar acest sfat merge și la brățările inteligente cu preț de 10 ori mai mare (150 – 200 euro).

PRO

– autonomie imensă;

– raport preț / specificații / experiență de utilizare fără egal la momentul actual;

– multe accesorii în magazinele chinezești;

– simplitate în utilizare;

– aplicație user-friendly;

– sincronizare cu Google Fit, atenționează când primești apeluri pe smartphone, ajută la o deblocarea mai rapidă a smartphone-ului pe telefoanele ce au de la 5.0 Lollipop în sus.

CONTRA

– un plus de acuratețe în înregistrarea pașilor ar fi întregit peisajul.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.