Da. Știu, a fost anunțat Poco M3 Pro cu 5G, iar eu abia fac review la Poco M3 cu 4G (lansat în noiembrie 2020). Adevărul este că l-am primit de câteva săptămâni, dar în ultimele zile am avut ocazia să-l întorc pe toate fețele, să-l utilizez, iar impresiile formate să le trec în review.
Poco M3 este un campion al raportului preț / specificații, dar și livrează pe măsura aștepărilor. O să descoperiți pe baza recenziei de față.
Da, da. S-ar putea să fie câte unul mai catolic și să mi se reproșeze faptul că am folosit denumirea Xiaomi Poco M3, nu doar Poco M3. Știu că este un brand adiacent etc, dar mie mi-a sosit la test de la cei ce fac PR pentru Xiaomi, lansarea modelelor din seriile Redmi și POCO sunt anunțate tot de acolo etc. Nu este departajarea de la BBK, unde OPPO, vivo și Realme au firme de PR diferite, echipe de conducere distincte etc. La Xiaomi este o diferențiere mai mult cu numele.
Să descoperim specificațiile lui POCO M3, un telefon ce la momentul în care a fost lansat impresiona din acest punct de vedere pentru categoria 150 euro.
Specificații
Design
În pachet veți da de smartphone, husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul dedicat celor două SIM-uri și microSD-ului, încărcător ce alimentează la 22.5W și cablu USB Type-C – USB, ghid de utilizare, certificat de garanție.
Ce mi-a plăcut în mod deosebit la POCO M3?
Telefonul are sticlă Corning Gorilla Glass 3 în față, structură de rezistență din plastic și spate din plastic. La partea spate față de alte companii ce vor să iasă în evidență prin reflexii etc, Xiaomi a ales un plastic mat cu o textură ce oferă un grip de-a dreptul excelent. Pentru a nu fi prea monoton, au ales ca în partea superioară, cele trei camere + logo-ul POCO să fie prinse într-un plastic lucios.
Cei trei senzori nu ies prea tare în relief față de linia generală a părții spate și POCO M3 se află printre puținele smartphone-uri ce le-aș folosi fără husă. Îl prinzi bine în mână, textura din spate ajută la senzația că nu-ți scapă etc.
În partea frontală se află un decupaj mic, cumva clasic, pentru camera de selfie-uri. Are folie aplicată din fabrică, cititor de amprentă în lateral cu rol de buton de pornire.
Una peste alta, este un smartphone ce iese în evidență. Un telefon precum POCO M3 îl descoperi imediat, îl recunoști. La alte modele găsești cu greu diferențe în partea frontală sau partea spate. Pe de altă parte, la aproape 200 gr. și 9.6 mm grosime nu este printre cele mai silfide dispozitive.
Ecran și sunet
Ecranul IPS de 6.53 inch arată că sunt și concesii făcute. Da, are rezoluție FHD+, da, are protecție Corning Gorilla Glass 3 și da, are o sumă de setări de personalizare.
Totuși, nu impresionează la capitolul luminozitate, conturare a detaliilor și sub acțiunea razelor de soare devine aproape ilizibil. Pe de altă parte, 150 euro. Mi se pare logic să fie făcute și unele compromisuri. Uneori, aveam impresia că este un display HD+ și nu de tip FHD+.
În secțiunea Schemă culoare poți alege între Automat, Saturat sau Standard, reglezi chiar și temperatura de culoare (implicit, cald, rece și personalizat). Are Dark Mode și vedeți prin capturile de ecran de la următorul capital ce schimbări aduce în interfața grafică.
POCO M3 se bazează pe două difuzoare (ambele pe lateral, unul la bază și altul în partea superioară). Se aude puternic, destule efecte stereo, dar nu impresionează neapărat în ce privește calitatea sunetului, partea de bass etc. Totuși, difuzoare stereo pe telefon de 150 euro. Mi se pare o adiție interesantă din partea producătorului chinez. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, eu consider că este oportun să fie pus la bază.
Are și opțiunea de curățare a difuzorului. Se redă un fișier audio pentru 30 de secunde. Nu-mi amintesc să fi descoperit o opțiune de genul prin software-ul de la alte smartphone-uri testate. Pe jack-ul de 3.5 mm mi se pare ok, nu pot să spun că mă impresionează în mod deosebit.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Qualcomm Snapdragon 662 dezvoltat pe 11nm, 4 GB RAM și 64 GB stocare. Mereu trebuie să ne raportăm la prețul telefonului, 650 lei. Sunt specificații decente.
Informații furnizate de CPU-Z;
Snapdragon 662 nu este chiar așa bătrân, a fost lansat în ianuarie 2020. Folosește memorie LPDDR4X, dezvoltat pe un proces de litografiere Samsung 11nm de tip LPP, Adreno 610 în poziția de accelerator grafic, modemul X11 LTE pe partea de conectivitate.
Kryo 260 Gold = ARM Cortex-A73;
Kryo 260 Silver = ARM Cortex-A53.
Adreno 610 pe de altă parte aș spune că este ușor învechit, lansat în Q1 2018. Rulează la 600 MHz, tot pe proces de litografiere în 11nm.
În cele câteva zile de utilizare mi s-a părut a fi un smartphone ok. Nu se încălzește prea tare în partea spate, nu impresionează neapărat ca timp de reacție prin preluarea comenzilor din interfața grafică, mai ales dacă și descarci sau faci update-uri în fundal. Am făcut o sumă de teste de benchmark, o testare ceva mai intensivă, iar în partea spate nu s-a trecut de 36 – 37 grade Celsius.
O cantitate mai mare de RAM l-ar fi ajutat. Cei 4 GB RAM sunt cumva la limită. Stocarea folosește memorie de tip UFS 2.1, ai și posibilitatea în a extinde spațiul de stocare printr-un microSD.
Rulează Android 10 cu MIUI 12. Când l-am pornit a primit un update consistent de 2.7 GB. Aveam impresia că va face pasul spre Android 11, de fapt a fost actualizat MIUI, iar patch-urile de securitatea au fost compilate la nivelul lui aprilie 2021.
Trebuie să recunosc că nu sunt neapărat cel mai mare fan al MIUI. Nu mi-a plăcut sertarul cu aplicații, organizat în mai multe categorii: Toate, Comunicare. Divertisment, Fotografie, Instrumente, Cumpărături. Are și un folder pe ecranul de start cu aplicații recomandate spre a fi descărcate. Bloatware-ul nu pot spune că este la cote înalte, nu mi s-a părut că ar fi exagerat din acest punct de vedere. Zona de setări necesită un timp de acomodare, dar după ce te prinzi pe unde găsești fiecare funcție în parte, nu-i chiar așa rău.
Pe de altă parte, se rezolvă pe repede înainte cu un launcher în genul NOVA. Îi aplici ce customizări dorești de în partea frontală nu mai zici că este MIUI, mai rămân setările pe care nu poți să le organizezi după bunul plac.
Interfața grafică de pe POCO M3;
httpvh://youtu.be/qOGAyKwlpxM
Aplicații Google: Gmail, Chrome, Maps, YouTube, Calendar, Asistent Google, Magazin Play, Google One,
Aplicații Xiaomi: Telecomandă, ShareMe, Mi Video, Muzică, Mi Browser, Scaner, Securitate, Teme, Note;
Alte aplicații: Amazon, Netflix, Facebook.
MIUI 12 dezvoltat pe Android 12 de pe Xiaomi POCO M3;
Performanță
Teste de benchmark rulate pe Xiaomi POCO M3;
Conectivitate
POCO M3 este un telefon dual-sim, cu 4G și Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.0, localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO.
În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, un difuzor și portul infraroșu ce-l transformă în telecomandă ad-hoc. În lateral dreapta se află reglarea volumului și cititorul de amprentă cu rol de buton de pornire. La bază au adus al doilea difuzor, portul USB type-C și microfonul. Pe lateral stânga a mai rămas slotul pentru cele două cartele nanoSIM și microSD.
Apreciez portul infraroșu și mi-aș fi dorit să-l regăsesc și la alte companii din universul Android. Pe de altă parte, nu înțeleg lipsa NFC. Niciun smartphone adus în Europa nu ar trebui să vină fără această tehnologie ce permite plățile cu telefonul. Și nu cred că ar fi cine știe ce cost din partea producătorului.
Camera foto și video
48 Megapixeli cu f/1.8 + 2 senzori de 2 Megapixeli (macro și pentru adâncimea de câmp) = senzori ce definesc camera principală de pe POCO M3.
Cred că sunt ceva cam dur, dar rezultatele mi se par modeste, asta ca să nu spun direct mediocre. Până la urmă nu poți cere performanță de top la nivel de cameră pe un telefon de sub 150 euro.
Modul de noapte nu este cine știe, conturează un pic mai clar și evidențiază o idee în plus ce se află în fața obiectivului. Totuși, ai parte de mult, mult zgomot de imagine. Trebuie să ai răbdare cu el, să faci mai multe imagini, până obții una cât de cât decentă.
Pe timp de zi, are și momente bune. Bokeh-ul mi se pare discret și bine realizat, culori plăcute și cu dinamic range rezonabil pentru această zonă de preț. Mi s-a părut ciudat că nu ai opțiunea de zoom în interfața camerei foto și video (mă refer la controale pentru valori presetate, cum sunt pe alte smartphone-uri).
Clip 1080p 30 fps realizat cu POCO M3;
httpvh://youtu.be/4GxphGBIP74
Fotografii realizate cu POCO M3 (când sunt două imagini identice, prima este fără Mod noapte și a doua este cu Mod de noapte activat);
Autonomie
M-aș fi așteptat ca bateria de 6000 mAh să-l ajute în a impresiona la acest capitol. Totuși, nu mi s-a părut a fi precum Realme 8 5G un telefon care să te ducă spre 2 zile de autonomie la utilizare medie spre intensivă.
Nu-l ajută procesorul dezvoltat pe 11nm. Trece testul unei zile de dimineața până seara, fără mari probleme. Încărcarea acumulatorului de 6000 mAh se face la 18W, iar încărcătorul din pachet este de 22.5W.
Preț
Xiaomi POCO M3 cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 649 lei;
Xiaomi Poco M3 cu 4 GB RAM și 128 GB stocare – 699 lei;
Concluzii
POCO M3 este o alegere inspirată în segmentul său de preț. Are destule puncte PRO, dar și câteva chestii care-l trag în jos. Totuși, mi se pare că în această zonă de preț cu greu găsești un telefon care să aibă specificații superioare.
Am tușat punctele PRO și CONTRA.
PRO
- design plăcut, textură în partea spate ce contribuie la senzația de grip, iese cumva în evidență cu spatele în două tonuri (camera într-un dreptunghi uriaș din plastic lucios)
- difuzoare stereo (adiție inedită pentru acest segment de preț);
- patch-urile de securitate primite la nivelul lui aprilie 2021;
- autonomie bună;
CONTRA
- luminozitate redusă a display-ului ce îl face aproape ilizibil sub acțiunea razelor de soare, o slabă conturare a detaliilor de zici că este HD+ și nu FHD+;
- lipsă NFC;
- MIUI 12 mi se pare o interfață ușor îmbătrânită, cel puțin în cazul lui POCO M3, nici ca viteză în tranziții nu pot zice că m-a impresionat (mă gândesc că de vină sunt cei 4 GB RAM).