Faptul că Xiaomi ştie să facă telefoane mobile cu raport calitate / preţ foart bun nu mai este un secret pentru nimeni, iar Xiaomi Redmi 3s îl consider a fi un alt exemplu ce întărește acest deziderat.
Din păcate, prezenţa sa limitată în Europa şi Statele Unite ale Americii transformă acest brand într-o alternativă doar pentru cunoscători. Sunt absolut sigur că în momentul în care vor exista oficial şi în Europa, România va fi una din ţările de succes pentru Xiaomi, cu menţiunea că preţurile trebuie să rămână într-un fel sau altul la fel de competitive.
Xiaomi Redmi 3s, căci despre el vom discuta în cele ce urmează, se vrea a fi un urmaş demn al modelului Xiaomi Redmi 3 al cărui review îl puteţi găsi detaliat pe gadget.ro.
Ce aduce în plus acel “s” din coadă ?
Schimbările nu sunt multe, însă toate aduc un plus vizibil comparativ cu modelul anterior:
- Pachetul procesor Qualcomm Snapdragon 430 octa-core cu un quad-core la 1.5 GHz pe Cortex-A53 și un quad-core la 1.2 GHz pe Cortex-A53 + accelerator grafic Adreno 505;
- MIUI 7 bazat pe Android 6.0.1 Marshmallow;
- Scanner de amprente;
- Spate metalic fără acel model în romb.
Xiaomi Redmi 3s este disponibil în 3 variante de culoare: auriu, gri şi argintiu, iar unitatea noastră de teste a fost primită de la gearbest.com.
Specificaţii complete Xiaomi Redmi 3s:
Design
Pachetul de retail în care a venit Xiaomi Redmi 3s este unul clasic al producătorului chinez, adică simplitate la maxim: telefonul, încărcătorul pentru care aveţi nevoie de un adaptor, cablul microUSB – USB 2.0, agrafa şi nelipsitul manual cu instrucţiuni. Cutia în sine este realizată din carton, iar lipsa altor accesorii ne arată sacrificiile pe care le face Xiaomi pentru a obţine un preţ corect.
Xiaomi Redmi 3s este construit în proporţie de 90% din metal, existând pe spate două porţiuni din plastic (sus şi jos) pentru antenele de comunicaţie wireless. Acestea sunt foarte bine îmbinate cu porţiunea de metal, astfel că de multe ori nu îţi vei da seama că vorbim de un material de calitate inferioară. Smartphone-ul este unul de tip unibody, astfel că nu aveţi acces la bateria de 4100 mAh, iar pentru a monta un card SIM sau microSD aveţi nevoie de agrafa din pachet.
Menţionez că nu arată deloc ca un device entry-level, finisarea este de cea mai bună calitate, materialele utilizate sunt decente, iar grip-ul mulţumitor (există momente când ai senzaţia că îţi alunecă din mână). Telefonul este foarte uşor, compact, plăcut ochiului şi cu atracţie la publicul feminin (încercat de mine pe câteva doamne şi domnişoare). Mi-aş fi dorit un timp de răspuns mai bun al tastelor de volum şi al butonului power, însă în zona sa de preţ pot exista şi mici scăpări.
În exterior regăsim în zona frontală camera de 5 megapixeli, senzorii de lumină şi proximitate şi cele 3 taste capacitive neiluminate. Pe spate avem camera foto de 13 megapixeli, LED flash-ul, scannerul de amprente, logo-ul Xiaomi şi difuzorul. Lateral stânga avem slotul pentru cartelele SIM, iar lateral dreapta tastele de volum şi butonul power.
Ca o mică concluzie aş putea spune că Xiaomi Redmi 3s are un design elegant, construcţie dintr-un segment de preţ superior, finisare bună şi dimensiuni reduse. Cu siguranţă este un exemplu pozitiv pentru orice producător chinez.
Ecran și sunet
Xiaomi Redmi 3s este echipat cu un display IPS de 5 inci cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli) şi o densitate de 294 ppi. Rezoluţia HD pe un device entry-level este un must have în 2016, iar la o diagonală de 5 inci aceasta ar trebui să fie mai mult decât suficientă pentru majoritatea utilizatorilor.
Ecranul existent pe Xiaomi Redmi 3s este unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut până acum pe un terminal de sub 150 dolari. Nu acelaşi lucru l-aş putea spune despre folia de protecţie aplicată din fabrică. Aceasta este sub orice critică, distrugând pe alocuri tot farmecul display-ul. Recomandarea mea este să o schimbaţi în cel mai scurt timp posibil.
Imaginile redate sunt din cele mai clare, cu un pachet complet de culori, unghiuri de vizualizare, constrast şi luminozitate, un ecran excelent pentru gama sa de preţ. Din păcate în lumina puternică a soarelui aveţi şanse minime să înţelegeţi ceva pe acest display, însă acesta nu este un inconvenient atât de mare.
O altă dotare cu rezultate peste medie a fost difuzorul extern. Chiar dacă nu impresionează la capitolul volum, sunetul emis de acel mic difuzor din spatele grătărelului de protecţie este clar, destul de puternic şi fără elemente perturbatoare. La fel ca la Xiaomi Redmi 3 poziţionarea sa nu este cea mai fericită, fiind uşor obturat pe o suprafaţă plană.
Sunetul emis prin jack-ul de 3.5 mm se descurcă decent, la fel ca la multe alte smartphone-uri. Rar îmi este dat să văd un telefon care dezamăgeşte la acest capitol, de aceea nu aş putea spune că Xiaomi Redmi 3s iese în evidenţă cu ceva. Este în medie cu ceilalţi.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Poate cea mai importantă schimbare comparativ cu Xiaomi Redmi 3 este dată de implementarea unui pachet hardware mai puternic: procesor Qualcomm Snapdragon 430 octa-core cu un quad-core la 1.4 GHz pe Cortex-A53 și un quad-core la 1.2 GHz pe Cortex-A53, Adreno 505 GPU, 2 / 3 GB memorie RAM LPDDR3 şi 16 / 32 GB spaţiu de stocare + slot combo.
Xiaomi a reuşit cumva să păstreze preţul şi să aducă îmbunătăţiri destul de vizibile. Schimbarea cu impactul cel mai mare îl are cu siguranţă acceleratorul grafic Adreno 505 care oferă rezultate mult mai bune în aplicaţiile şi jocurile solicitante.
Noi am testat versiunea cu 2 GB RAM (în realitate avem 1 GB RAM liber) şi 16 GB spaţiu de stocare (8.88 GB în mod real). Dacă ar fi să vă fac o recomandare, personal aş alege varianta cu 3 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare pentru o mai multă libertate de mişcare, iar prin sacrificarea slotului nanoSIM puteţi mări spaţiul de stocare până la 128 GB.
Cum spuneam şi mai devreme, Xiaomi Redmi 3s aduce un plus la capitolul grafică, iar rezultatele în jocuri precum Modern Combat 5, Asphalt 8 sau NFS No Limits au fost bune spre foarte bune. Oricât de cârcotaş ai fi, nu poţi spune că Xiaomi Redmi 3s nu este un campion entry-level la acest capitol. Nu se descurcă precum smartphone-urile de top, însă în zona telefoanelor inteligente de până în 150 dolari nu prea are adversar. Great job Xiaomi.
Iniţial am crezut că Xiaomi Redmi 3s rulează o versiune MIUI 7 bazată pe Android 5.1.1 Lollipop, însă încă de la unboxing am fost plăcut surprins să văd că au trecut la Android 6.0.1 Marshmallow. Xiaomi Redmi 3s nu dispune de o versiune internaţională, iar pentru prima dată nu am primit o unitate de test modificată de cei de la gearbest.com. Am primit un terminal dedicat pieţei chineze, deci fără pachetul Google preinstalat.
A trebuit să instalez manual tot ce înseamnă Google Play şi restul aplicaţiilor Google, însă procesul nu este dificil şi durează câteva zeci de minute pentru tot ce ai nevoie. Avantajul de a rula o versiune standard MIUI este aceea că primeşti update-uri OTA foarte des. În cele câteva zile de teste am trecut de la MIUI 7.3.6.0 la 7.5.1.0, toate versiuni stabile. Din ce am înţeles urmează ca în foarte scurt timp să primească şi MIUI 8, un alt plus pentru producătorul chinez.
Chiar dacă în versiunea chineză pe care am primit-o există numeroase aplicaţii în chineză nefolositoare pentru noi, pe unele le poţi sterge, iar pe celelalte le poţi grupa într-un folder separat astfel încât să nu te deranjeze în utilizarea zilnică. Cel mai mult timp l-am petrecut cu MIUI 7.5.1.0, iar acesta a funcţionat excelent. Nu am avut erori, bug-uri, lag, închideri neforţate sau orice alt tip de neplăcere. Touch-ul a funcţionat excelent (atât timp cât nu am avut aplicată folia de protecţie pe ecran), timpul de răspuns a fost foarte scurt, iar în multitasking telefonul a rulat destul de corect.
Smartphone-ul s-a comportat foarte bine în perioada de probă şi trebuie să recunosc că MIUI în versiunea originală se mişcă mult mai fluent decât cea modificată de xiaomi.eu sau diverşi retaileri. Singurele aspecte la care trebuie puţină muncă la început este curăţenia de aplicaţii chinezeşti preinstalate şi instalarea Google Play pentru a beneficia de avantajele sale.
Vă las mai jos câteva capturi de ecran cu meniul lui Xiaomi Redmi 3s:
Performanță
Am realizat şi câteva teste de banchmark, iar rezultatele sunt în medie cu Xiaomi Redmi 3.
Conectivitate
Xiaomi Redmi 3s este un smartphone complet din acest punct de vedere: 4G, slot combo, Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.1, GPS, GLONASS, jack de 3.5 mm, microUSB, port infraroşu, scanner de amprentă. Mi-ar fi plăcut să aibă conectivitate dual-sim + slot pentru card microSD, însă acest slot combo este din ce în ce mai folosit pe terminalele din ziua de azi.
Îmbucurător este faptul că Xiaomi Redmi 3s dispune de conectivitate 4G compatibilă şi cu banda de 2600 MHz a celor de la RCS & RDS, scanner de amprente cu timp de răspuns foarte scurt şi port infraroşu (foarte puţine telefoane entry-level sau chiar mid-range mai primesc o astfel de caracteristică).
Toate elementele de conectivitate au funcţionat la parametrii optimi, cu mici menţiuni pentru Wi-Fi. Acesta a funcţionat decent, însă de foarte multe ori am avut impresia că se încarcă greu o pagină şi că procesul de download este de durată (deşi aplicaţia avea câţiva MB). Nu am avut aceeaşi problemă pe 4G, de aceea am ceva dubii privind calitatea semnalului Wi-Fi.
Cameră foto și video
Xiaomi Redmi 3s a impresionat până acum şi pot spune fără a avea regrete că este unul dintre cele mai bune smartphone-uri entry-level, însă la capitolul cameră foto nu se mai vede experienţa producătorul chinez. Senzorul de 13 megapixeli promite multe, însă rezultatele sunt în linie cu multe alte telefoane modeste.
Raportat la segmentul său de preţ, imaginile nu sunt slabe, chiar sunt decente, însă Xiaomi a ridicat puţin standardul şi aveam aşteptări mai mari. Pozele au culori destul de vii, însă constrastul dintre acestea este palid, iar zgomotul de imagine este prezent chiar şi în unele poze făcute ziua (neaşteptat aş spune eu). Mi-a plăcut autofocusul care are un timp de răspuns foarte scurt şi este destul de exact.
Nu vă gândiţi că imaginile sunt foarte slabe, chiar deloc. Acestea au claritate, reproduc destul de corect culorile naturale, însă aşteptările erau puţin mai mari. Coborât cu picioarele pe pâmânt pot spune că senzorul de 13 megapixeli se descurcă decent, mulţumitor.
Clip video făcut cu Xiaomi Redmi 3s
Autonomie
Am vorbit de ecran, design, sunet, construcţie, cameră foto, la toate Xiaomi a punctat bine sau mai puţin bine, însă la capitolul autonomie este impecabil. Bateria de 4100 mAh împreună cu display-ul HD şi ansamblul hardware fac cea mai bună echipă pe un device Xiaomi de până acum.
În perioada testelor am încărcat telefonul în medie o dată la 3 zile, iar cu ceva sacrificii pe ici pe colo poţi atinge chiar şi 4 zile de utilizare. Rezultate mai modeste am obţinut chiar şi cu Ulefone Power, care oricum era de dimensiuni considerabil mai mari decât acest Neghiniţă de 5 inci şi 144 grame greutate.
În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube de la 100% la 5% şi conexiune Wi-Fi la internet) Xioami Redmi 3s a obţinut un rezultat de 10 ore şi 14 minute, cel mai bun înregistrat până acum de un terminal Xiaomi.
Da, Xioami Redmi 3s este un vârf la capitolul autonomie. Poate fi luat foarte uşor drept etalon pentru multe smartphone-uri mid-range sau high-end.
Preț
Xiaomi Redmi 3s poate fi achiziţionat pe gearbest.com la preţuri ce pleacă de la 149.80 dolari (607 lei) pentru versiunea cu 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare.
Concluzii
Am ajuns şi la final, iar concluziile sunt foarte simple. Cu câteva scăpări mai mult sau mai puţin importante, dacă sunteţi în căutarea unui smartphone compact şi foarte bine construit, Xiaomi Redmi 3s este 100% cea mai bună alegere. Trebuie să conştientizaţi că la început o să aveţi ceva bătăi de cap până când vă customizaţi interfaţa MIUI dedicată pieţei chineze, însă după aceea totul va rula fin.
O versiune internaţională oficială a ROM-ului MIUI pentru Xiaomi Redmi 3s ar simplifica şi mai mult lucrurile şi ar putea transforma acest telefon într-un best-buy veritabil (în China oricum este deja). Pachetul hardware puternic, construcţia solidă, dimensiunile reduse, autonomia excepţională şi preţul atrăgător, sunt câteva din caracteristicile cheie ale acestui terminal. Xiaomi Redmi 3s poate fi alegerea corectă.
PRO
- display HD foarte bun pentru gama sa de preţ;
- construcție solidă, cu carcasă unibody realizată în mare parte din metal;
- senzor pentru citirea amprentelor cu timp de răspuns scurt;
- MIUI 7.3 bazat pe Android 6.0.1 Marshmallow bine optimizat;
- autonomie extraordinară;
- raport foarte bun între specificații și experiență în utilizare/preț.
CONTRA
- lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
- ROM oficial MIUI doar pentru piaţa chineză (lipsa Google Play preinstalat);
- cameră foto modestă.
httpvh://youtu.be/BjmtwytoI_0