Xiaomi Redmi 4 Prime – review

29/03/2017

Xiaomi a creat o tradiţie în lansarea de smartphone-uri de buget cu hardware potent şi fără a exagera, cred că la momentul actual au cea mai bună ofertă din punct de vedere calitate-preţ pe nişa de sub 200 dolari (aici includ atât seria de buget Redmi, cât şi cea mid-range Redmi Note).

Câteva zile am avut posibilitatea să testez unul dintre cele mai noi telefoane din gama Redmi şi anume Xiaomi Redmi 4 Prime. Acest device face parte din trio-ul Xiaomi Redmi 4A, Xiaomi Redmi 4 şi Xiaomi Redmi 4 Prime lansat în luna noiembrie a anului trecut şi după cum probabil v-aţi dat seama este versiunea cea mai puternică.

Mulţumită celor de la gearbest.com m-am jucat cu o versiune globală a modelului Xiaomi Redmi 4 Prime, de aceea nu am fost nevoit să mai umblu la partea software cum v-am obişnuit în ultima perioadă (vezi cazurile Lenovo Zuk Z2, LeEco Le 2 sau Xiaomi Redmi 3s). Terminalul rulează din fabrică MIUI Global 8.1.2 bazat pe Android 6.0.1 Marshmallow.

Dar după cum spune proverbul “vorba lungă, sărăcia omului”, haideţi să trecem la analiza smartphone-ului Xiaomi Redmi 4 Prime.

Specificaţii Xiaomi Redmi 4 Prime:

Design

Xiaomi Redmi 4 Prime vine într-un pachet de retail foarte simplu care conţine doar telefonul, agrafa, cablul USB 2.0 – microUSB şi încărcătorul. Acestea sunt accesoriile minime pe care le poţi primi pentru a putea utiliza smartphone-ul în condiţii normale. Din păcate device-ul nu primeşte folie de protecţie aplicată pe ecran, iar încărcătorul are nevoie de adaptor pentru prizele din România.

Dacă la capitolul estetică nu impresionează, păstrând în linii mari design-ul clasic utilizat de Xiaomi pe seriile Redmi şi Redmi Note, din punct de vedere al construcţiei şi al finisărilor cu siguranţă Xiaomi Redmi 4 Prime joacă într-o altă ligă mult superioară. Dacă arăţi telefonul pentru prima oară unui utilizator obişnuit, cu siguranţă te va întreba câte sute de euro ai cheltuit pe acest device. Nu are nicio legătură cu segmentul de buget, toate trăsăturile sale indicând un smartphone cel puţin de la graniţa mid-range cu high-end.

Terminalul are o construcţie metalică în proporţie de 95% (există două porţiuni mici din plastic pentru antenele de comunicaţie wireless), este de tip unibody (nu oferă acces la baterie), iar calitatea materialelor este mult peste medie. Fiind un telefon metalic este destul de greu, însă este compact şi uşor de utilizat cu o singură mână.

Efectiv nu ai ce să îi reproşezi.

Ecran și sunet

Un alt capitol unde Xiaomi Redmi 4 Prime epatează este cel legat de display. Ecranul IPS de 5.0 inch cu rezoluție FullHD (1920×1080 pixeli), 441 ppi, raport display / corp de 70.1% şi protecţie cu sticlă curbată 2.5D este unul dintre cele bune din segmentul de buget.

Avem un display cu unghiuri de vizualizare foarte largi, contraste echilibrate, culori vii şi touch cu timp de răspuns foarte scurt. Nu am menţionat nimic de luminozitate deoarece aceasta nu impresionează, iar în condiţii de soare puternic lizibilitatea tinde spre zero. Există 3 moduri de utilizare a display-ului: culoare caldă, standard şi culoare rece, 2 tipuri de saturaţie a culorilor: standard sau strălucitor şi un mod de citire care nu oboseşte atât de mult ochii.

Chiar dacă este protejat cu o sticlă curbată 2.5D vă recomand să vă achiziţionaţi şi o folie de protecţie pentru a preîntâmpina eventualele zgârieturi. La baza telefonului se regăsesc 3 taste capacitive cu timp de răspuns foarte bun, dar care nu sunt iluminate.

Sunetul existent pe Xiaomi Redmi 4 Prime provine de la un difuzor amplasat la baza telefonului, iar rezultatele sunt bune: sunet clar, puternic, suficient cât să îl auzi şi în condiţii de zgomot. Jack-ul de 3.5 mm este amplasat pe latura superioară, iar Xiaomi recomandă utilizarea unor căşti proprii pentru o audiţie excelentă. De curând mi-am comandat căştile Xiaomi Capsule, însă nu le-am primit încă pentru a testa cum zice la manual sunetul emis prin jack-ul audio. Cu nişte căşti obişnuite am obţinut un sunet obişnuit, însă sunt sigur că Xiaomi Redmi 4 Prime poate mult mai mult de atât.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Vorbind de cea mai puternică versiune a seriei Redmi 4, varianta Prime include elemente hardware destul de capabile: procesor Qualcomm Snapdragon 625 de tip octa-core pe Cortex-A53 la 2.0 GHz, Adreno 506 GPU, 3 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare (reali 24.18 GB) + suport pentru card microSD de până la 256 GB (pe slotul SIM 2).

Nu cred că mint cu ceva când afirm că este cel mai ieftin smartphone ce utilizează Qualcomm Snapdragon 625 şi că există terminale chiar şi cu 200 – 300 dolari mai scumpe care se bazează pe acelaşi procesor. Această formulă (Qualcomm Snapdragon 625 + 3 GB RAM + 32 GB spaţiu de stocare) este cea câştigătoare şi vă recomand dacă vă doriţi un device Xiaomi Redmi să o alegeţi în detrimentul celorlalte versiuni mai ieftine, dar vizibil mai slabe.

Informații relevate de CPU-Z pentru Xiaomi Redmi 4 Prime;

Cum spuneam la începutul acestui review, unitatea noastră de test a venit cu firmware-ul MIUI Global 8.1.2 bazat pe Android 6.0.1 Marshmallow, iar acest lucru mi-a uşurat mult munca. Din ce am observat în scurta perioadă de butonare, MIUI-ul se maturizează periodic şi deja nu mai este acea interfaţă uşor puerilă, plină de bug-uri şi surprize neplăcute. Mai mult chiar, Xiaomi a promis şi update la Android 7.0 Nougat pentru întreaga serie Redmi 4.

MIUI Global 8.1.2 este o versiune foarte stabilă, cu câteva noutăţi de evidenţiat:

  • Zona de setări rapide a fost regândită şi restilizată, aducând un suflu mai modern şi schimbări de culori şi animaţii în funcţie de vremea de afară;
  • Funcţia Dual Apps ce permite instalarea de două ori pentru aceeaşi aplicaţie (spre exemplu poţi avea două conturi de WhatsApp pentru fiecare SIM);
  • Funcţia Second Space îţi oferă posiblitatea să ai două spaţii de lucru diferite, cu alte aplicaţii, teme, wallpapere, setări de securitate, fotografii etc. Am putea spune că sunt două telefoane într-unul;
  • Funcţia Quick Ball permite utilizarea de scurtături pe ecran pentru 5 aplicaţii diferite;
  • Funcţia Scrolling Screenshots te ajută să combini mai multe capturi de ecran într-una singură de dimensiuni mai mari.

Restul elementelor din MIUI vă sunt cunoscute, rămânând în continuare o interfaţă cu multe opţiuni de customizare şi foarte „iOS friendly”. Îmi place că Xiaomi lucrează constant în a aduce noutăţi pe MIUI şi că acestea sunt implementate pe un număr larg de terminale.

Xiaomi Redmi 4 Prime versiunea globală nu include aplicaţii inutile, iar cele prezente au o utilitate pragmatică: WPS Office, SwiftKey Keyboard, MIUI Forum, pachetul Google (Gmail, Maps, Youtube, Chrome etc.), Vremea, Galerie, Setări, Teme, Securitate, Mesagerie, Calculator, Ceas, Radio FM, Actualizare software OTA, Scaner QR, Compas, Telecomandă, Muzică, Fişiere şi Notiţe.

În jocuri Xiaomi Redmi 4 Prime se descurcă foarte bine, iar cele cu cerinţe ridicate sunt redate fluent însă cu un grad redus al detaliilor grafice.

Performanță

Am făcut şi câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am comparat cu cele obţinute de ASUS Zenfone 3 ZE552KL cu Qualcomm Snapdragon 625 + 4 GB RAM + 64 GB spaţiu de stocare. Rezultatele sunt asemănătoare, însă Xiaomi Redmi 4 Prime este de două ori mai ieftin.

Teste de benchmark rulate pe Xiaomi Redmi 4 Prime;

Conectivitate

Xiaomi Redmi 4 Prime este echipat cu tot ce ai nevoie: slot combo (nanoSIM + microSIM sau card microSD + microSIM), 4G TDD + FDD, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 4.2, jack audio de 3.5 mm, scanner de amprentă, A-GPS, GLONASS, radio FM şi chiar port infraroşu. Nu am cum să spun că lipseşte NFC-ul pentru că vorbim totuşi de un smartphone de buget.

În ceea ce priveşte spectrul acoperit avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).

Cum puteţi vedea Xiaomi Redmi 4 Prime ştie 4G-ul celor de la RCS & RDS. Eu l-am utilizat în perioada testelor doar cu un SIM Digi Mobil şi nu am avut niciun fel de problemă. Am avut conexiune 4G constantă în oraş, dar şi apeluri de voce clare, Wi-Fi rapid şi un GPS chiar foarte precis.

Smartphone-ul include şi un port infraroşu care împreună cu aplicaţia preinstalată Mi Remote au făcut casă bună împreună. Ţin să mai menţionez şi scannerul de amprentă care a funcţionat aproape ireproşabil: recunoaştere rapidă la 360 de grade, timp de răspuns foarte scurt şi peste 95% acurateţe.

În exteriorul telefonului regăsim lateral stânga slotul pentru cele două cartele SIM, lateral dreapta avem tastele de volum şi butonul power, la bază se află portul microUSB şi difuzorul, iar în zona superioară există portul infraroşu, jack-ul audio de 3.5 mm şi un microfon.

Cameră foto și video

Xiaomi Redmi 4 Prime oferă un ansamblu foto format dintr-un senzor de 13 Megapixeli cu deschidere f/2.2, PDAF, HDR, LED flash dual-LED, filmare FullHD la 30 fps şi o cameră frontală de 5 Megapixeli cu deschidere f/2.2. Xiaomi a schimbat senzorul existent pe generaţia Redmi 3, însă rezultatele sunt la fel de modeste.

Pozele realizate cu camera foto de 13 megapixeli sunt de o calitate medie, cu detalii bune în zona centrală şi pierderi de claritate pe laterale, culori palide şi chiar şterse pe alocuri, dynamic range modest cu o tendinţă uşoară de subexpunere şi contraste monotone. În schimb autofocusul a fost rapid şi exact, iar interfaţa simplă, foarte uşor de înţeles şi utilizat.

Interfața camerei foto și video de pe Xiaomi Redmi 4 Prime;

Camera frontală păstrează aceeaşi linie a mediocrităţii, parcă cu un minus şi mai mare pentru redarea culorilor. Filmările sunt realizate la 1080p cu 30 fps, iar calitatea acestora este decentă, cu detalii suficiente şi autofocus bun, însă înregistrările au un sunet foarte slab, greu de înţeles ceva când există mai multe surse.

Toate aceste probleme nu vin de la senzor, ci pleacă de la slaba optimizare software. Dacă MIUI 8 mi-a plăcut cum se mişcă şi ce oferă, cred că Xiaomi ar trebui să îşi îndrepte atenţia şi la îmbunătăţirea calităţii fotografiilor. Cred că au cam omis acest aspect, iar rezultatele se văd.

Clip video făcut cu Xiaomi Redmi 4 Prime;

Fotografii făcute cu Xiaomi Redmi 4 Prime, aici le găsiți la dimensiunea inițială – link valabil pentru 7 zile din momentul în care review-ul este pe site.

Autonomie

Cum era de aşteptat Xiaomi Redmi 4 Prime impresionează la capitolul autonomie, bateria de 4100 mAh împreună cu procesorul Qualcomm Snapdragon 625 bine optimizat din punct de vedere al consumului de energie, obţinând rezultate generoase.

Pentru a trece pragul a două zile nu trebuie să faci prea mare efort, iar cu puţină atenţie se poate ajunge fără probleme şi la 3 zile de autonomie. Vorbim de un smartphone excelent din acest punct de vedere, iar timpul de încărcare este mulţumitor: aproximativ 1 oră şi 40 de minute de la 5% la 100%.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Xiaomi Redmi 4 Prime a rezistat 8 ore și 55 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Rezultatul este unul excelent fără doar şi poate.

Preț

Xiaomi Redmi 4 Prime versiunea globală testată de noi costă pe gearbest.com doar 169.99 dolari cu transport gratuit în România.

Concluzii

Xiaomi Redmi 4 Prime este una dintre cele mai bune alegeri pentru un smartphone compact la preţ redus, însă cred că nici versiunile mai ieftine din gama Redmi 4 nu sunt de lepădat. Avem în faţă un telefon aproape complet, cu mici derapaje pe ici pe colo, însă nu trebuie uitat că vorbim de un terminal de buget.

Dacă sunteţi interesaţi de acest smartphone, vă recomand să achiziţionaţi o versiune globală pentru a scăpa de toate bătăile de cap ulterioare. MIUI-ul este o interfaţă în plină maturizare, cu funcţii din ce în ce mai diverse şi mai utile, iar Xiaomi un producător care îşi respectă utilizatorii. Xiaomi Redmi 4 Prime are promis şi update la Android 7.0 Nougat, deci aveţi toate premisele pentru a avea încredere în acest telefon.

PRO

  • construcţie şi finisare impecabile;
  • ansamblu hardware suficient de puternic pentru majoritatea jocurilor şi aplicaţiilor din Google Play;
  • ecran foarte bun pentru un smartphone de buget;
  • MIUI 8 mult mai matur şi stabil;
  • autonomie excelentă;
  • conectivitate completă;
  • scanner de amprente rapid şi precis.

CONTRA

  • cameră foto mediocră;
  • calitatea sunetului din filmări lasă de dorit;
  • greutate ridicată raportat la dimensiuni.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.