După un 2016 dezamăgitor, Xiaomi şi-a revenit în 2017 şi a reuşit să comercializeze peste 90 milioane de smartphone-uri. Succesul a venit pe fondul unor schimbări interne importante, cât şi prin dezvoltarea unor pieţe majore din afara Chinei (India în mod special). 2018 se anunţă unul provocator, Xiaomi propunându-şi vânzări de peste 100 milioane de unităţi, iar pentru a realiza acest obiectiv a început să îşi dezvolte reţeaua de magazine şi în Europa.

Alături de aceste planuri de expansiune, producătorul chinez continuă să ofere atât telefoane echilibrate în segmentele entry-level şi mid-range, cât şi inovaţii de impact în zona premium. Unul dintre cele mai apreciate modele din prima parte a acestui an este Xiaomi Redmi 5, terminal pe care l-am primit şi noi în teste de la gearbest.com.

Xiaomi Redmi 5 este un smartphone de buget ce include actualizări necesare pentru la nivelul lui 2018: procesor entry-level de generaţie nouă, display cu aspect 18:9, interfaţă mai bine optimizată şi o cameră foto îmbunătăţită. Compania chineză şi-a dorit să continue succesul modelului anterior.

Cu ce impresionează sau cu ce dezamăgeşte Xiaomi Redmi 5 veţi afla în rândurile următoare.

Material de tip unboxing:

Specificaţii Xiaomi Redmi 5:

Design

Xiaomi Redmi 5 vine într-o cutie de retail portocalie devenită deja clasică pentru producătorul chinez. În interiorul acesteia găsim smartphone-ul, cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul, agrafa şi nelipsitul pachet de instrucţiuni. Alături de aceste accesorii, device-ul mai vine cu o folie mată aplicată din fabrică, cât şi cu o husă de protecţie din silicon.

Acest smartphone este disponibil în mai multe configuraţii: 2 / 3 / 4 GB RAM, 16 / 32 GB spaţiu de stocare şi MIUI Global / chinezesc şi în mai multe culori: negru, auriu, roz auriu sau albastru. Noi am primit în teste un Xiaomi Redmi 5 pe negru cu 3 GB RAM, 32 GB spaţiu de stocare şi MIUI Global. Din ce am înţeles această versiune ar fi cea mai bine vândută în afara Chinei.

Din punct de vedere estetic, Xiaomi Redmi 5 este în linie cu ce ne-a obișnuit producătorul chinez în ultimii 2 ani, cu o mică excepţie: ecranul. Dacă te uiţi doar pe spate, nu există nicio diferenţă comparativ cu modele din anii anteriori precum Xiaomi Redmi Note 4 / 4X sau Xiaomi Redmi Note 3. Pe faţă avem un display de 5.7  inch cu aspect 18:9 ce acoperă zona frontală, iar în realitate în mână se simte precum un smartphone clasic de 5.0 inci: uşor, compact, potrivit pentru orice tip de utilizator.

Discutăm despre de un telefon de buget, dar Xiaomi Redmi 5 este impecabil construit. Nu am găsit nimic care să mă deranjeze, îmbinările sunt excelente, de cele mai multe ori nici nu îţi dai seama unde e plastic şi unde este aluminiu. Interesant este că Xiaomi a inversat puţin rolurile, astfel că la această versiune rama este din plastic şi capacul de pe spate din aluminiu. Fiind un device de buget, producătorul chinez a păstrat şi cele două benzi din plastic pentru antenele de comunicaţie wireless.

Este clar că Xiaomi oferă suficientă atenţie acestui model pe linia de producţie, fiind unul dintre cele mai bine construite smartphone-uri de buget din piaţă. Dacă ar fi să îi găsesc ceva minusuri, m-aş opri la design-ul foarte comun şi grip-ul redus care îţi oferă în permanenţă senzaţia de alunecare.

Ecran şi sunet

Xiaomi a ales un display IPS de 5.7 inch cu rezoluție HD+ (1440×720 pixeli), aspect 18:9, 282 ppi, protecţie cu sticlă curbată 2.5D, contrast ratio de 1000:1 şi raport ecran / corp de aproximativ 76%.

Anul 2018 este anul ecranelor cu aspect 18:9, iar Xiaomi respectă acest trend. Display-ul utilizat pe Xiaomi Redmi 5 este unul foarte bun pentru categoria sa de preţ, iar dacă ar fi să risc puţin l-aş încadra în topul celor mai reuşite IPS-uri de buget.

Avem unghiuri de vizualizare foarte largi, contraste bine definite, luminozitate suficientă pentru majoritatea timpului (în bătaie razelor de soare lasă puţin de dorit), culori echilibrate şi un timp de răspuns al touch-ului foarte scurt (am apreciat că Xiaomi a renunţat la tastele capacitive şi a integrat unele tip touch buttons). Un minus pe care l-aş menţiona ar fi tenta gălbuie al albului, însă am observat că mai toate ecranele de buget au acest neajuns.

Chiar dacă vorbim de un ecran cu aspect 18:9, Xiaomi nu a reuşit să scape de benzile negre laterale destul de inestetice. Aceste benzi se văd mult mai urât pe celelalte culori, de aceea recomand celor interesaţi de acest model să achiziţioneze versiunea neagră pentru că benzile respective se integrează cumva în restul corpului şi nu mai par atât de evidente.

Cum ne-a obişnuit, Xiaomi include în MIUI şi câteva setări ale ecranului: tipul de contrast (automat, crescut şi standard), tipul de culori predominante (calde, reci sau standard) sau modul de citire care reduce reflexia fundalului şi nu oboseşte ochii. Xiaomi Redmi 5 permite şi deblocarea prin dubla apăsare (Double Tap).

Sunetul extern vine de la difuzorul amplasat pe latura inferioară în spatele unei grile de protecţie. Acesta nu impresionează deloc, fiind destul de ascuţit şi lipsit complet de bass. La volum 100% apar acele zgomote de forţare a difuzorului. Situaţia se schimbă prin jack-ul audio de 3.5 mm, sunetul devine mult mai detaliat, mai complet, iar setările MIUI pe partea audio ajută foarte mult.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Xiaomi şi-a actualizat cât de cât zona hardware şi a inclus pe Xiaomi Redmi 5 un procesor Qualcomm Snapdragon 450 de tip octa-core cu 8 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, ajutat de Adreno 506 GPU, 3 GB RAM , 32 GB spațiu de stocare (23.89 GB reali) și slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

Informații relevate de CPU-Z pentru Xiaomi Redmi 5;

Procesorul Qualcomm Snapdragon 450 este realizat pe un proces de fabricaţie de 14 nm, adică este mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, iar acceleratorul grafic Adreno 506 este suficient de puternic pentru a duce chiar şi jocurile mai pretenţioase din Google Play (chiar dacă cu detalii grafice mai scăzute).

La deschidere Xiaomi Redmi 5 a venit cu MIUI 9.2.2 Global bazat pe Android 7.1.2 Nougat, însă imediat am primit o notificare de update pentru MIUI 9.2.7 Global. Actualizarea a fost una minoră de optimizare, însă luna aceasta ar trebui ca telefonul să treacă la MIUI 9.5 bazat pe acelaşi Android 7.1.2 Nougat. Xiaomi trece destul de greu la versiuni noi de Android, de aceea va mai trece ceva timp până când vom vedea un MIUI bazat pe Android 8.0 Oreo pe Xiaomi Redmi 5.

MIUI-ul actual este unul mult mai matur şi mai puţin gurmand în consumul de resurse. Cea de-a noua versiune a acestei interfeţe ce schimbă radical tot ce ştim despre Android-ul standard a adus câteva noutăţi importante, printre cele mai interesante fiind:

  • Nou sistem de organizare al fişierelor;
  • Management îmbunătăţit al memoriei cache;
  • Funcţie de căutare a imaginilor ce permite sortarea după mai multe criterii;
  • Funcţia split-screen multitasking;
  • Posibilitatea de a oferi răspunsuri rapide la notificări;
  • Mi Drop – transfer rapid de fişiere între device-uri Android;
  • Asistent virtual inteligent;
  • Launcher Smart App.

Din fericire noi am primit un smartphone cu MIUI Global, adică a inclus suita de aplicaţii Google, inclusiv Google Play. Interfaţa Xiaomi este una dintre cele mai radicale din lumea Android şi chiar dacă oferă facilităţi multiple (customizare din belşug, sute de teme, aplicaţii standard precum Dual Apps, Quick Ball, Scrolling Screenshots sau Second Space), rămâne în continuare ideea că se inspiră din vechiul iOS.

În perioada testelor Xiaomi Redmi 5 s-a mişcat foarte bine, nu am avut probleme în multitasking sau în jocuri. MIUI 9 Global este foarte bine optimizat, iar blotware-ul este redus foarte mult. Pentru cei interesaţi, există şi aplicaţii Microsoft preinstalate precum Word, Excel sau PowerPoint.

Aplicaţii prezente pe Xiaomi Redmi 5:

Aplicaţii Google: Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Chrome, Magazin Play;

Alte aplicaţii: Meteo, Galerie Foto, Teme, Securitate, Calculator, Ceas, Radio FM, Reportofon, Scaner, Busolă, Mi Drop, Calendar, Muzică, Mi Video, Browser, Forum MIUI, Telecomandă, WPS Office, Word, Excel, Power Point, Outlook şi Skype.

Performanță

Iată ce rezultate a obţinut Xiaomi Redmi 5 în testele de benchmark:

Conectivitate

Pe partea de conectivitate avem slot combo (2 x nanoSIM sau 1 x nanoSIM + 1 x microSD), 4G VoLTE, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, bluetooth 4.2, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, GLONASS și BDS, radio FM, scanner de amprente şi senzor infraroșu.

În ceea ce priveşte benzile acoperite avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 34(2000), 38(2600), 39(1900), 40(2300) şi 41(2500).

Xiaomi Redmi 5 ştie şi 4G TDD de la RCS & RDS, însă nu are banda 20(800) utilizată de Orange, Vodafone şi Telekom, ceea ce ar putea duce la pierdere semnalului 4G în zonele în care doar această bandă este activă.

Observaţi dotări normale pentru un smartphone de buget, dar parcă mi-aş fi dorit măcar un port USB Type-C în locul bâtrânului microUSB. Restul elemente de conectivitate s-au comportat fără cusur, cu menţiunea că portul infraroşu împreună cu aplicaţia de telecomandă venită la pachet nu fac cea mai bună echipă (nu recunoaşte toate aparatele, la unele de generaţie nouă nu reuşeşte să se conecteze).

În exterior avem la bază portul microUSB şi difuzorul, lateral dreapta găsim tastele de volum şi butonul power, lateral stângă se află slotul combo, iar pe latura superioară regăsim portul infraroşu, jack-ul audio de 3.5 mm şi un microfon pentru anularea zgomotul de fundal.

Cameră foto și video

Ansamblul foto de pe Xiaomi Redmi 5 este format dintr-un senzor de 12 Megapixeli cu deschidere f/2.2, PDAF, HDR, LED flash, filmare la 1080p cu 30 fps și unul de 5 Megapixeli în zona frontală.

Interfaţa camerei foto şi video de pe Xiaomi Redmi 5;

Nu ştiu ce senzor foto a ales să utilizeze Xiaomi pe acest smartphone, cel mai probabil unul entry-level de la Sony. Producătorul chinez nu se remarcă prin telefoane cu camere foto bune, însă Xiaomi Redmi 5 parcă oferă altceva pentru clasa sa de buget. Imaginile par mai realiste, culorile mai corect redate, contrastele uşor mai echilibrate, iar pe timp de noapte zgomotul de imagine este mai puţin prezent. Mă bucur să văd că Xiaomi a lucrat puţin şi la softul de procesare foto, aşteptam de ceva timp acest lucru. Următoarele modificări pe listă ar fi prezenţa unui Auto HDR şi existenţa unui stabilizator de imagine (multe poze îşi pierd valoarea prin lipsa acestei caracteristici).

Dacă lucrurile s-au îmbunătăţit în fotografii, producătorul chinez rămâne în continuare un dezastru la înregistrările video. Filmările sunt efectiv o glumă proastă, cu mult tremur, culori şterse şi un sunet de desene animate. Nici camera frontală nu pare a suferi modificări majore, senzorul de 5 megapixeli fiind chiar modest.

Galerie de fotografii realizate cu Xiaomi Redmi 5:

Clip realizat cu Xiaomi Redmi 5;

Autonomie

Bateria utilizată pe Xiaomi Redmi 5 este una de 3300 mAh şi chiar dacă la prima vedere ar putea părea insuficientă, ne contrazice. Noul procesor Qualcomm Snapdragon 450 eficient energetic şi ecranul cu rezoluţie HD+ sunt doi factori esenţiali în obţinerea unei autonomii peste medie.

Xiaomi Redmi 5 reuşeşte să depăşească  pragul a 24 de ore de funcţionare fără emoţii, iar un utilizator mai puţin activ poate ajunge lejer chiar şi la 48 de ore de autonomie. Ansamblul hardware + software fac echipă bună împreună, de aici şi rezultatele mai mult decât mulţumitoare.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Xiaomi Redmi 5 a rezistat 8 ore și 38 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate.

Din nefericire Xiaomi Redmi 5 nu vine cu tehnologie de încărcare rapidă a bateriei, de aceea o încărcare de la 5% la 100% durează cam 2 ore şi 20 de minute cu încărcătorul din pachet.

Preț

Xiaomi Redmi 5 cu 3 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare în versiune globală poate fi achiziţionat pe gearbest.com la 160 dolari fără TVA (aproximativ 607 lei). Pentru doar 9 dolari în plus puteţi cumpăra versiunea superioară Xiaomi Redmi 5 Plus.

Concluzii

Xiaomi Redmi 5 este cu siguranţă unul dintre cele mai bune smartphone-uri de buget existente în piaţă la ora actuală. Versiunea cu MIUI Global este stabilă, vine preinstalată cu pachete de aplicaţii Google şi Microsoft şi oferă o experienţă de utilizare diferită de cea a Androidului pur.

Nu pot spune că epatează într-un fel anume, însă Xiaomi şi-a făcut corect temele la mai toate capitolele, iar Xiaomi Redmi 5 este un telefon suficient de bun pentru majoritatea utilizatorilor. Dacă ai un buget redus, nu ai cum să nu incluzi acest device pe lista scurtă de achiziţie.

PRO

  • ecran foarte bun pentru segmentul său de preţ;
  • MIUI matur cu noi caracteristici utile şi uşor de customizat;
  • autonomie peste medie;
  • cameră foto îmbunătăţită;
  • scanner de amprentă foarte rapid;
  • ansamblu hardware suficient de puternic pentru majoritatea jocurilor şi aplicaţiilor din Google Play;
  • construcţie şi finisare excelentă;
  • raport calitate-preţ imbatabil.

CONTRA

  • înregistare video dezamăgitoare şi cameră frontală modestă;
  • lipsa USB Type-C;
  • lipsă tehnologie de încarcare rapidă a bateriei;
  • sunet extern mediocru;
  • design îmbătrânit.