Alături de Xiaomi Redmi Note 10s l-am testat lși pe Redmi Note 10 5G (cel mai ieftin smartphone cu 5G de la Xiaomi, din ce a fost lansat până acum). Un smartphone ce reprezintă concurența sa directă a fost testat de curând pe site – Realme 8 5G.
Am și scris un articol în care recomand alegerea unui smartphone ieftin cu 5G.
De ce?
Pentru că nu există un chipset mediocru cu conectivitate 5G, 5G-ul are nevoie de putere de procesare și tehnologii moderne, iar asta se transpune într-un CPU + GPU capabil să ruleze orice aplicație și joc în condiții decente.
Și ai parte și de un telefon neașteptat de bun la nivel de cameră foto și video, pentru că discutăm de un ISP capabil, firmware scris ok etc. Nu trebuie neapărat să te afli într-o zonă cu acoperire spre a te bucura de funcțiile aduse la pachet de un smartphone ce printre altele dispune și de cea mai nouă tehnologie în ce privește conexiunea de date.
Specificații;
Design;
În pachet pe lângă smartphone veți găsi și un încărcător la 22.5W (peste valoarea maximă suportată de către smartphone – 18W), cablu USB Type-C – USB, husă de protecție din plastic transparent, ghid de utilizare, agrafă pentru slotul combo.
Nu am idee care-i treaba, dar de multe nu s-a mai întâmplat asta. Telefonul se supraîncălzea cu încărcătorul din pachet și îți apărea avertizare legată de temperatura atinsă. Întradevăr, simțeai și în mână că în partea spate are o temperatură ridicată.
Nu sunt prea multe comentarii de făcut pe partea de design: sticlă în partea frontală, structură din plastic și spate din plastic. Adună amprentele rapid în partea spate, dar vei folosi husa de protecție din pachet sau altă husă din comerț și asta spre a avea un plus de grip, spre a-l proteja de zgârieturi etc. Spatele se sterge un pic cam greu de amprentele adunate în timp.
Are o folie de protecție aplicată din fabrică peste display-ul de 6.5 inci. Camera frontală este integrată într-un decupaj sub formă de cerc, nimic ieșit din comun din acest punct de vedere. Raportul display / corp de 83.7% nu impresionează, la baza telefonului să zicem că pierde procente importante. Camera spate are un design atipici cu doi senzori încercuiți de un element argintiu, inscripția AI Vision + Redmi 5G.
Mi s-a părut un smartphone rigid, fără un compromis făcut în ce privește detaliile de asamblare, material etc. Nu l-am simțit drept un smartphone low-cost.
Ecran și sunet;
IPS de 6.5 inci cu rezoluție FHD+ (când majoritatea competitorilor îți aduc maxim HD+), luminozitate tipică de 400 nits și maximă de 500 nits (nu-i mare diferență), rată de refresh la 90Hz.
Recomand din start să treceți pe 90Hz. L-am folosit câteva ore pe 60Hz și nu știam de ce mi se pare că se mișcă așa în reluare. L-am trecut pe 90Hz și o îmbunătățire a fost vizibilă instant. În Setări / Afisaj veți găsi posibilitatea de trecere de la Modul Luminos spre Modul întunecat, setați rata de refresh și schema de culoare (Automat, Saturat, Standard – de aici alegi și temperatura de culoare: Implicit, Cald, Rece și Personalizat).
Culorile sunt plăcute, nu sunt suprasaturate, răspunde prompt comenzilor date, are folie de plastic aplicată din fabrică.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Este gălăgios, fără a distorsiona la volum maxim. Bass-ul nu-l simți prea bine, iar înaltele și mediile sunt corect redate. Difuzorul se află în dreapta USB type-C-ului și nu-l acoperi cu mâna în landscape. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară. Am testat cu căști in-ear și se descurcă bine, bass + medii și înalte, o plăcere să-l asculți. Are și bluetooth 5.1 pentru cei interesați să conecteze căști wireless.
Hardware, sistem de operare și aplicații;
MediaTek Dimensity 700 5G, 4 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 2.2 + slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru microSD) = elementele ce-l definesc hardware pe Redmi Note 10 5G.
Am jucat PUBG Mobile cu detaliile pe HD și High, iar fluența a fost la locul său, fără să se supraîncălzească (sesiune de 30 minute ce a consumat doar 5% din energia stocată în acumulator). S-a comportat exemplar, de parcă nu aveam un smartphone cu doar 4GB RAM.
Informații relevate de CPU-Z pentru Xiaomi Redmi Note 10 5G;
Asta arată și cât contează să ai un chipset cu nuclee pe ARM Cortex-A76 și tehnologie de litografiere pe 7nm. S-a comportat în jocuri precum smartphone-urile cu preț și de 2 ori mai mare. Mă rog, exagerez puțin. Acolo, PUBG este redat la un nivel de grafică mai complex. Totuși, m-a impresionat fluența dată în joc. Asta și pentru că discutăm de un smartphone cu preț de 8 – 900 lei în configurația cu stocare mai mică.
Nu sunt neapărat un fan al MIUI, Redmi Note 10 5G rula MIUI 12 dezvoltat pe Android 11 și firmware-ul compilat la nivelului lui iulie 2021. Presupun că după ceva timp de obișnuință alegi să cunoști setările etc. Bineînțeles poți merge pe un alt launcher dacă vrei o dispunere diferită a aplicațiilor etc.
Aplicații preinstalate pe Xiaomi Redmi Note 10 5G;
Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Duo, Google Foto, Agendă, Calendar, Știri, Google One, Podcasturi, Google Assistent, ,ahazom Ășau
Aplicații Xiaomi: Mi Video, Mi Browser, Note, Teme, Curăță, Muzică, Securitate, Înregistrator, Înregistrator ecran, Scaner, ShareMe, Telecomandă Mi;
Alte aplicații: Netflix, Facebook, Amazon, Booking, Epic.
Nu pot spune că bloatware-ul este la minim, dar nici că sunt aplicații cu adevărat inutile. Mai toată lumea folosește Netflix, Facebook, Booking etc.
Android 11 cu MIUI 12 pe Xiaomi Redmi Note 10 5G;
Performanța;
Rezultatele sunt bune pentru un telefon de 899 lei.
Teste de benchmark rulate pe Redmi Note 10 5G;
Conectivitate;
Câteva din specificațiile lui Redmi Note 10 5G pe partea de conectivitate: 5G, Wi-Fi ac, dual-band, bluetooth 5.1, port infraroșu, NFC, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, un microfon și portul infraroșu. În lateral dreapta dați de reglarea volumului, cititor de amprentă cu rol de buton de pornire, la bază se află un port USB Type-C de tip 2.0, microfon și difuzorul principal.
În SpeedTest pe conexiune gigabit a atins 334 Mbps la download și 365 Mbps la upload, iar pe 5G a strâns 227 Mbps la download și 95.2 Mbps la upload (ar putea să urce și mai mult, în funcție de rețeaua în care se află etc).
Portul infraroșu + telecomanda Mi transformă Redmi Note 10 5G în telecomandă ad-hoc pentru televizor etc.
Cameră foto și video;
Camera principală are trei senzori:
- 48 Megapixeli cu f/1.8;
- macro de 2 Megapixeli;
- 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp.
Interfața camerei foto și video;
Ne interesează rezultatele obținute de camera de 48 Megapixeli. Se descurcă foarte bine pentru un telefon de 900 lei, focus realizat în mod corect, culori naturale, fără a fi suprasaturate sau șterse.
Fotografii realizate cu Xiaomi Redmi Note 10 5G;
Autonomie
Bateria de 5000 mAh se încarcă la 18W, iar încărcătorul din pachet este de 22.5W. S-a supraîncălzit la un moment dat și mă gândesc să nu fie o problemă ocazională și strict pe modelul testat de mine.
Îți aduce o zi de autonomie, în condiții intensive de utilizare, iar dacă nu-l folosești în regim puternic, ai parte și de 1.5 – 2 zile de autonomie. Sunt rezultate bune, date de un chipset MediaTek dezvoltat pe 7nm. Da, ar fi fost excelent dacă încărcarea era ceva mai sprintenă, dar spre a obține un preț redus trebuiesc făcute și concesii din partea producătorului.
Preț
Xiaomi Redmi Note 10 5G cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 899 lei la Digi Mobil.
- display cu rezoluție FHD+ și rată de refresh la 90Hz;
- hardware suficient de puternic pentru orice aplicație sau joc din Play Store;
- conectivitate ridicată (5G, Wi-Fi ac, NFC, port infraroșu etc);
- cameră foto cu rezultate decente;
- autonomie bună;
- difuzor ceva cam metalic, fără prea mult bass;
- camere companion ce nu ajută la nimic (2 + 2 Megapixeli), în utilizarea de zi cu zi;
- cititor de amprentă poziționat în lateral (una dintre cele mai puțin fericite soluții pentru un cititor de amprentă);
- nu filmează 4K, deși hardware-ul suportă;
Xiaomi Redmi Note 10 5G este un smartphone ce punctează bine spre foarte bine la raportul preț / specificații / experiență de utilizare.
Chipsetul MediaTek Dimensity 700 5G îl ajută să fie sprinten, chiar și în task-urile ce necesită putere de procesare, chiar și cu doar 4 GB RAM.
Dacă-l prindeți la vreo promoție mai puternică de la un operator, vă alegeți cu un smartphone destul de bun la un cost excelent.