Xiaomi Redmi Note 12 – review

30/08/2023

Modelul de bază din seria Redmi Note 12 a rămas ultimul ce primește un review detaliat, asta după ce prima recenzie a fost chiar pentru versiunea de top a gamei – Xiaomi Redmi Note 12 Pro+, iar varianta de mijloc am prezentat-o în urmă cu câteva săptămâni.

Cui se adresează Xiaomi Redmi Note 12? Celor ce nu pun accent pe conectivitate 5G și care nu-și doresc să cheltuie mulți bani pentru a avea un smartphone cu funcții de bază. Totuși, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului Xiaomi, și cu Redmi Note 12 producătorul chinez încearcă să ofere mai mult pentru aceeași bani decât o face concurența directă. Dacă reușește sau nu decideți voi după ce parcurgeți întreg materialul de față.

Specificații smartphone Xiaomi Redmi Note 12

Date tehnice

Smartphone
Xiaomi Redmi Note 12
EcranAMOLED DotDisplay de 6.67 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 395 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz, luminozitate maximă în peak 1200 niți
ProcesorQualcomm SM6225 Snapdragon 685 pe 6nm, octa-core cu 2 x 2.8 GHz pe Cortex-A73 + 6 x 1.9 GHz pe Cortex-A53
Memorie8 GB RAM LPDDR4X, 128 GB spațiu intern de stocare UFS2.2, slot dedicat pentru card microSD de până la 1TB
GPUAdreno 610
Sistem de operareAndroid 13 cu interfața MIUI 14
Conectivitatedual SIM 4G (2 x nano SIM), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC, radio FM, localizare prin GPS, Glonass și Galileo, senzor IR, USB Type-C 2.0 și jack audio de 3.5 mm
Camere foto și videoCameră principală cu 3 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, f/1.8, PDAF
- 8 Megapixeli Ultra Wide, 112°, f/2.2
- 2 Megapixeli Macro, f/2.4
Filmează Full HD cu 30 fps

Cameră frontală de 13 Megapixeli, f/2.45,
Filmează Full HD 1080p cu 30 fps
Baterie5000 mAh, încărcare pe fir la 33W
Alte detaliicertificare IP53, senzor de amprentă integrat în butonul Power, deblocare facială cu AI
Greutate183.5 grame
Dimensiuni165.66 x 75.96 x 7.85 mm

Pachet, design și construcție

Xiaomi Redmi Note 12
Din pachetul unui telefon entry-level ca acesta nu lipsesc încărcător rapid la 33W, husă și folie de protecție pentru ecran, gata aplicată.

La fel cum a fost și cazul pentru versiunea cu conectivitate 5G și Xiaomi Redmi Note 12 a ajuns la mine în pachetul de retail sigilat. Înăuntru, pe lângă smartphone, sunt diverse accesorii ce apar din ce în ce mai rar în cutiile telefoanelor mai scumpe și de câteva ori. Mă refer în primul rând la încărcător și o husă de protecție, ce stau alături de un cablu de la USB-A la USB-C, de agrafa pentru accesul la slotul sim și de câteva pliante, ca ghid de pornire rapidă, informații de siguranță și reglementare și certificat de garanție:

Xiaomi Redmi Note 12 poate fi ales în patru nuanțe pentru carcasă: Onyx Gray, Sunrise Gold, Mint Green și Ice Blue, ca cel de aici. După preferințele mele în materie de culori, chiar cel albastru mi se pare cel mai plăcut, pe care l-am și admirat pentru cum se afișează în funcție de lumina ambientală – de la un albastru clar la un bleu deschis.

Ca design general, Xiaomi Redmi Note 12 nu iese în evidență, fiind în normele actuale din segmentul entry-level. Margini destul de late între ecran și șasiu, cu una cu adevărat lată jos și spate simplu, plat, la fel ca lateralele. Modulul cu cei trei senzori foto-video iese ușor în relief, dar foarte puțin, iar lentilele camerelor wide și ultrawide se înalță încă puțin din profil.

Husa din silicon transparent aduce o mică bordură în jurul modulului foto-video și protejează astfel pe cât poate sticla lentilelor în fața unor eventuale zgârieturi ce pot apărea când telefonul este așezat pe spate. Husa propune și un căpăcel pentru portul USB-C, dar nu zice că acela va rezista prea mult timp acolo.

Construcția este ok, dar nimic spectaculos. Finisarea nu este deloc rea, dar în rest Xiaomi Redmi Note 12 nu se simte cel mai solid. Flexează ușor atunci când încerci să provoci asta, dar nu l-aș numi nici cel mai sensibil. Șasiul și spatele din plastic este evident că nu pot contribui la o rigiditate structurală dintre cele mai ridicate.

Ar fi de apreciat la acest capitol faptul că Xiaomi Redmi Note 12 respectă standardul IP53 pentru rezistența în fața pătrunderii lichidelor sau a prafului sub carcasă.

Ecran și sunet

Xiaomi Redmi Note 12
Același ecran ca la versiunea 5G a lui Redmi Note 12, deci un panou cu mult peste așteptări.

Display-ul este același, a se citi identic, cu cel de la Xiaomi Redmi Note 12 în varianta cu conectivitate 5G. Așadar, nu am decât să vin cu aceleași aprecieri și să numesc această componentă esențială drept una dintre cele mai bune din segmentul unde este poziționat acest smartphone.

Panoul AMOLED este cu siguranță principalul element de atracție de la primele momente din care interacționezi cu dispozitivul. Luminozitatea maximă de 1200 niți în peak este la nivelul flagship-urilor de acum doar 1 – 2 ani și dezvăluie mai toate detaliile chiar și atunci când razele soarelui ajung direct pe ecran. Contrastul este infinit, iar culorile intense. Poți modifica câte ceva pentru afișaj din meniul dedicat.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Xiaomi Redmi Note 12:

Rata de refresh la maxim 120Hz face ca tranzițiile și orice fel de mișcare suportată la această rată să fie pe cât de fluidă, iar unghiurile largi de vizualizare nu te încurcă niciodată.

Ce să mai, un display ce nu are cum să nu-ți placă având în vedere cât costă acest telefon.

Din păcate, Xiaomi Redmi Note 12 a preluat de la fratele cu 5G și sistemul de sunet extern. Bine, nu-i tocmai un sistem, fiind vorba despre un singur difuzor, amplasat pe latura de jos. Din nou dezamăgire, nu doar ca volum maxim, ci și la calitate, ce nu are cum să te surprindă plăcut. Sunet cam sec, fără pic de bass, ce-și pierde și mai tare din calitate odată ce duci intensitatea mai sus de 80%.

Jack-ul audio de 3.5 mm nu lipsește nici la cel mai accesibil Redmi Note 12, iar pentru mine asta reprezintă un mare plus. Mai ales că de aici iese un sunet de bună calitate și la un volum maxim peste necesitățile majorității utilizatorilor. Nu vorbim despre nimic Hi-Fi, apar ceva degradări ale calității odată ce crești intensitatea peste 85 – 90%, dar de acolo oricum este cam mult pentru a-ți păstra integritatea timpanului. Oricum, o calitate mai mult decât decentă alături de o pereche de căști bune.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Xiaomi Redmi Note 12
Multe aplicații preinstalate și o interfață ce mai aduce lag și unele bug-uri.

Renunțând la conexiunea 5G, Xiaomi Redmi Note 12 folosește un chipset Qualcomm Snapdragon 685, unul realizat printr-un proces de fabricație pe 6nm. Este de tip octa-core și este ajutat în sarcinile 3D de un accelerator Adreno 610. Memoria RAM este în cazul de față de 8GB, în timp ce cea internă este de 128GB (circa 107 disponibili utilizatorului). Poți extinde spațiul intern de stocare cu până la 1TB cu un card microSD ce are propriul locaș.

Această combinație îți permite să rulezi cel puțin decent orice joc sau aplicație din Google Play Store, dar cu unele limitări pentru cele mai solicitante dintre ele, evident.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Xiaomi Redmi Note 12:

MIUI 14 aplicat peste un Android 13 nu-i cea mai bună soluție pentru Xiaomi Redmi Note 12. Este plin de opțiuni și se detașează clar de aspectul nativ al sistemului de operare de la Google, dar vine și cu lag și agățări mai mult sau mai puțin prezente, în funcție de scenariul de folosință. Adică, dacă ceva, orice, rulează în background, atunci observi imediat că totul se mișcă mai lent și că apar ușoare „înghețări” ale ecranului. Mai mult, au mai fost și aplicații ce au cedat subit, dar nu mi s-a întâmplat niciodată să fie nevoie de un restart sau ceva mai serios de atât. Cât timp înțelegi cum trebuie să-l folosești pe Xiaomi Redmi Note 12 nu ai parte de dezamăgiri, dar dacă forțezi atunci este necesar să accepți și ceva compromisuri.

Aplicațiile preinstalate sunt multe și pe lângă cele de la Google Xiaomi plusează cu unele precum AliExpress, Amazon Shopping, Booking.com, Bubble Shooter And Friends, Crazy Juicer, Dust Settle, Facebook, Găsește dispozitiv, Gestionare fișiere, Jewels Blast, Mi Browser, Mi Video, Muzică, Netflix, Radio FM, Scanner, Securitate, Servicii și feedback, ShareMe, Siguranță, Snapchat, Spotify, Telecomandă Mi, Teme, TikTok, Tile Fun, WPS Office și Xiaomi Community. Multe și o parte din ele complet inutile pentru unii utilizatori.

Interfața MIUI 14 cu Android 13 pe Xiaomi Redmi Note 12:

Performanță

Nimic ieșit din comun ca performanță, cumva de așteptat la un smartphone de circa 800 de lei.

Aș spune că performanța afișată de scorurile obținute de Xiaomi Redmi Note 12 în urma rulării testelor de benchmark este cea pe care o așteptam de la un astfel de ansamblu hardware.

Teste benchmark

Smartphone
Xiaomi Redmi Note 12
AnTuTu v10.0.5-OB5368604 puncte
AndroBenchSequential Read - 1012.1 MB/s
Sequential Write - 786.38 MB/s
Random Read - 234.63 MB/s
Random Write - 253.89 MB/s
3DMarkWild Life - 646 puncte
Wild Life Extreme - 136 puncte
GFX Bench
v. 5.0.5
Car Chase ES 3.1 - 7.5 fps
Manhattan 3.1 ES 31. - 14 fps
PCMark Work 3.0 Performance9503 puncte
Geekbench 6
v.6.1.0
Single-Core - 477 puncte
Multi-Core - 1541 puncte

Testele de benchmark rulate pe Xiaomi Redmi Note 12:

Nefiind vorba despre un procesor dintre cele mai puternice, nici temperaturile se pare că nu urcă. Este cazul lui Xiaomi Redmi Note 12, ce abia dacă s-a încălzit ușor pe spate, în zona centrală, în timpul testelor de benchmark.

Conectivitate

Xiaomi Redmi Note 12
Foarte bine pe partea de conectivitate – slot dedicat pentru card microSD, jack audio de 3.5mm, port IR, radio FM, ca elemente mai puțin obișnuite, mai ales la un smartphone entry-level.

Xiaomi Redmi Note 12 vine cu conectivitate 4G pe oricare dintre cele două cartele nano-sim și poate face asta simultan. Nu înseamnă că poți activa serviciile de date în același timp pentru ambele cartele. Există și slot pentru card de memorie microSD, ce are locaș dedicat, deci nu trebuie să renunți la capabilitățile dual sim ale telefonului pentru a suplimenta memoria internă.

Sertarul pentru cartele sim și card microSD este pe latura din stânga, pe cea de jos vedem portul USB-C, microfonul pentru apeluri și difuzorul media, sus este jack-ul audio de 3.5 mm, portul IR și un microfon secundar, în timp ce pe laterala din dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, ce integrează și senzorul de amprentă.

Amprentele sunt recunoscute la o rată ok, dar undeva la 80% nu este ceva special în 2023. Timpul de răspuns este rapid, aproape instant, însă faptul că butonul Power este aproape la nivel cu șasiul nu reprezintă cea mai ergonomică soluție. Degetul caută uneori acest buton spre a avea acces la senzorul de amprentă.

Pe partea wireless, toate elementele sunt deja trecute în tabelul cu specificații de la începutul review-ului.

Aș spune că Xiaomi Redmi Note 12 trebuie apreciat pentru slotul dedicat pentru card microSD, pentru jack-ul audio de 3.5mm, pentru senzorul IR, dar chiar și pentru prezența unui modul radio FM, de ce nu. Chiar dacă nu le folosești, asta nu înseamnă că te încurcă cu ceva prezența lor. 

Camere foto și video

Xiaomi Redmi Note 12
Fiecare senzor de pe spate poate capta anumite perspective, deci nu avem unul inutil precum cei de adâncime de câmp sau B/W.

Xiaomi Redmi Note 12 vine cu mai mult decât te-ai aștepta pe partea de senzori foto-video. Ok, unul este cel Macro de 2MP, care nu are cu ce să te dea pe spate, dar pe lângă acela îl avem pe cel wide de 50MP, unul ultrawide de 8MP și o cameră frontală de 13MP.

Interfața aplicației Camera este tipică terminalelor Android, cu modurile de captură în partea de jos a ecranului și cu setările rapide în zona de sus a fiecărui mod. Poți edita modurile prezente pe ecranele de bază, iar opțiunile extinse sunt într-un meniu dedicat.

Interfața aplicației Camera de pe Xiaomi Redmi Note 12:

Pe lângă perspectivele ultrawide și wide, Xiaomi Redmi Note 12 aduce buton dedicat și pentru un zoom 2X, care însă nu apare de la un senzor dedicat, ci care ia naștere de la senzorul wide, prin crop. 

Poze Ultrawide, Wide și Zoom 2X realizate cu Xiaomi Redmi Note 12:

Rezultatele sunt decente doar pentru senzorul wide și aș spune că și cele cu zoom 2X sunt ok, dar pe ultrawide nu putem avea pretenții. La modul general nici senzorul wide nu este grozav, dar pentru categoria de preț unde este poziționat Xiaomi Redmi Note 12 aș aprecia că este mai mult decât suficient.

Senzorul Macro nu aș spune că dezamăgește, dar nici nu știu câți utilizatori chiar au nevoie de astfel de capturi.

Poze Macro realizate cu Xiaomi Redmi Note 12:

Existat și mod de Noapte pe Xiaomi Redmi Note 12, dar poate fi activat strict pentru senzorul wide. Ultrawide și zoom 2X nu ai la dispoziție pentru modul low-light.

Poze în low-light cu modul de Noapte activat pe camera principală de pe Xiaomi Redmi Note 12:

Deși nu este neapărat rea, camera frontală nu este nici ea de lăudat. Prea mult zgomot de imagine prezent inclusiv cu suficient de multă lumină naturală în cadru și detalii deloc convingătoare. Avem la dispoziție mod Portret, dar nu face cea mai eficientă conturare și detașare a subiectului față de fundal.

Poze realizate cu camera frontală de pe Xiaomi Redmi Note 12 (fără și cu mod Portret):

Pe filmare, Xiaomi Redmi Note 12 poate capta la rezoluție maximă Full HD cu 30 fps, ceea ce nu reprezintă un atu, ba din contră, iar asta chiar și pentru un smartphone entry-level ca acesta. Mai mult, clipurile video captate cu senzorul principal nu sunt cele mai grozave. Detalii slabe, contrast prea ridicat, ce duce la un interval dinamic restrâns și culori nu tocmai intense.

Autonomie

Autonomie Xiaomi Redmi Note 12
Autonomie bună, dar nu neapărat grozavă, în special din cauza duratei în stand-by.

Autonomia pe care o generează bateria de 5000 mAh de sub carcasa lui Xiaomi Redmi Note 12 este bună, dar nu impresionează neapărat la modul general. Deși rezistă bine ca SOT, când poate prinde și mai bine de 8 – 9 ore, în anumite condiții, dezamăgește la partea de stand-by. Se pierd procente importante dacă telefonul este inactiv, iar asta înseamnă că nu prea poți prinde mai mult de o zi și jumătate chiar și cu utilizare medie. Ceea ce nu reprezintă o reușită la un așa ansamblu hardware și cu așa capacitate pentru acumulator.

Autonomia nu dezamăgește, nici pe departe, la utilizare intensivă nu prea ai cum să nu prinzi o zi de dimineața până seara, dar așteptările pot fi altele.

Încărcarea este rapidă, adaptorul din pachet poate distribui la ieșire o putere maximă de 33W (3.6 – 11V / 3A):

Cu acest încărcător, după testele mele, am obținut astfel:

  • 10 minute – de la 10 la 29%;
  • 20 minute – de la 10 la 46%;
  • 30 minute – de la 10 la 61%;
  • 40 minute – de la 10 la 76%.

Încărcarea este, din punctul meu de vedere, rapidă pentru acest segment.

Preț

Xiaomi Redmi Note 12  – de la 800 lei pe eMAG.ro în versiunea Onyx Gray cu 4 + 128 GB (preț valabil la data publicării acestui review).

Xiaomi Redmi Note 12
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • pachet complet, cu încărcător rapid la 33W, husă și folie de protecție aplicată pe ecran;
  • certificare IP53 pentru rezistența la pătrunderea lichidelor și a prafului;
  • ecran superb din orice punct de vedere pentru acest segment de preț;
  • conectivitate extinsă - slot dedicat pentru card microSD, jack audio de 3.5 mm, port IR, radio FM etc;
  • încărcare rapidă pentru zona unde concurează telefonul.
Contra
  • difuzorul extern mono nu produce nici o calitate mulțumitoare, dar nici un volum maxim decent;
  • interfața MIUI 14 nu este cel mai bine optimizată, apare lag și există unele bug-uri, dar chiar și autonomia are de suferit din cauza că bateria pierde procente bune în stand-by;
  • în afară de senzorul wide și doar pe timp de zi, ansamblul de camere nu reușește să genereze decât rezultate cel mult acceptabile.
Concluzii

Xiaomi Redmi Note 12 poate reprezenta o soluție optimă pentru o anumită categorie de utilizatori, dar chiar și cei ce caută doar un smartphone cu funcții de bază trebuie să înțeleagă că sunt unele aspecte unde se putea mai bine. Mă refer, de exemplu, la autonomie ce nu este chiar la nivelul așteptat de la o baterie de 5000 mAh și un procesor nu tocmai „gurmand” sau la rezultatele foto-video, inclusiv cele de la senzorul principal wide de 50MP. Și ar mai fi de adăugat și faptul că interfața MIUI 14 nu este cea mai optimizată. Pe de altă parte, ecranul este superb, peste ceea ce ai spera de la un așa smartphone, iar conectivitatea extinsă cu porturi și elemente ce nu apar la cea mai mare parte din telefoanele mid-range. Una peste alta, dacă știi exact ce cauți și dacă te documentezi înainte, un Xiaomi Redmi Note 12 poate fi o alegere inspirată.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Xiaomi Redmi Note 12 a fost testat timp de 3 săptămâni și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.