Câteva zile am avut ocazia să testez unul dintre cele mai cunoscute smartphone-uri chinezeşti la momentul actual: Xiaomi Redmi Note 3 Pro. Multe site-uri internaţionale au adăugat cuvântul “Pro” în denumirea acestui telefon (inclusiv noi) pentru a-l diferenţia cumva de modelul de bază, însă în realitate Xiaomi numeşte oficial acest terminal Xiaomi Redmi Note 3 şi menţionează utilizarea procesorului Qualcomm Snapdragon 650. Am făcut această menţiune pentru a înţelege că termenul “Pro” nu este unul utilizat de producător.
Unitatea de test primită folosește 3 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare (mai există şi versiunea inferioară cu 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare), iar pe această cale trebuie să mulţumim retailerului gearbest.com pentru amabilitate. Xiaomi Redmi Note 3 Pro se anunţa ca fiind o variantă uşor îmbunătăţită a modelului de bază, iar cel mai important lucru este acela că această versiune beneficiază de un ROM internaţional.
Xiaomi Redmi Note 3 Pro este identic din punct de vedere vizual cu versiunea de bază, însă vine cu câteva elemente hardware prin care se diferenţiază: procesor hexa-core Qualcomm Snapdragon 650, cameră foto de 16 megapixeli, slot combo (2 x microSIM sau 1 x microSIM + 1 x microSD de până la 32 GB), un display IPS cu îmbunătăţiri la nivel de vizibilitate în condiţii de lumină puternică şi conectivitate VoLTE. Aceste diferenţe chiar sunt importante, însă există şi amănunte uşor dezamăgitoare. În continuare vă las cu impresiile pe care mi le-a format Xiaomi Redmi Note 3 Pro.
Specificaţii Xiaomi Redmi Note 3 Pro:
Design
Xiaomi Redmi Note 3 Pro vine într-un pachet de retail foarte simplu, fără elemente deosebite. În interior regăsim smartphone-ul, cablul USB 2.0 – microUSB, încărcătorul de 2A pentru care avem nevoie de un adaptor pentru prizele din ţara noastră, agrafa şi setul de instrucţiuni. Xiaomi păstrează în continuare numărul de accesorii la minim pentru a reduce astfel costul device-urilor sale.
Cum spuneam la începutul acestui review, Xiaomi Redmi Note 3 Pro este identic la capitolul design cu versiunea de bază Xiaomi Redmi Note 3. Se păstrează aceeaşi construcţie unibody cu 90% metal şi 10% plastic, estetica de smartphone premium şi acelaşi grip execrabil (în permanenţă ai senzaţia că vei scăpa telefonul din mână, de aceea recomand cu foarte mare căldură o husă de silicon pentru a vă oferi o aderenţă mai ridicată).
Xiaomi a păstrat atenţia la detalii, totul este finisat în cele mai bune condiţii, însă tot nu au rezolvat acel joc uşor al tastelor de volum şi al butonului power care produc zgomot atunci când se zgâlţaie telefonul. Nu este ceva grav care să vă pună probleme în utilizare, însă este un amănunt de detaliu.
Ca o concluzie rapidă, aş putea spune că Xiaomi Redmi Note 3 Pro este unul dintre cele mai bine construite smartphone-uri din segmentul său de preţ. La capitolul design, totul este subiectiv, prefer să nu mă pronunţ.
Ecran și sunet
Xiaomi Redmi Note 3 Pro este echipat cu un display IPS de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD (1920 x 1080 pixeli), densitate a pixelilor de 401 ppi şi 72.4 % raport între smartphone şi ecran. În principiu este acelaşi ecran existent pe modelul de bază, cu menţiunea că acesta încorporează şi tehnologia Sunlight care sporeşte vizibilitatea ecranului în condiţii de lumină puternică. Tehnologia chiar funcţionează bine, iar Xiaomi Redmi Note 3 Pro este printre puţinele device-uri de sub 200 dolari unde lizibilitatea în bătaia razelor solare este mulţumitoare.
În rest avem un display excelent, cu unghiuri de vizualizare largi, culori plăcute, constrast reuşit, luminozitate din belşug, timp de răspuns impecabil, pe scurt cel mai bun ecran din clasa sa de preţ. Nu cred că la momentul actual există unul mai bun decât cel prezent pe Xiaomi Redmi Note 3 Pro. Bravo Xiaomi, un mare plus la acest capitol.
Luminozitate 100% între HTC One M9 vs Xiaomi Redmi Note 3 Pro
Difuzorul se află în aceeaşi poziţie, adică pe spatele telefonului. Din această cauză problema obturării sunetului pe o suprafaţă plană se menţine. În rest avem un sunet decent, mulţumitor, cu suficient volum şi claritate. Nu excelează, însă pentru 99% dintre nevoi este de ajuns. Audiţia prin jack-ul de 3.5 mm este excelentă: bass, sunet puternic, clar, volum ridicat etc. Cu o pereche de căşti potrivită puteţi obţine rezultate extraordinare.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Marea îmbunătăţire comparativ cu versiunea de bază este dată de ansamblul hardware: Qualcomm Snapdragon 650 (MSM8956) pe 64 biţi de tip hexa-core pe 64 biţi tactat la 1.4 GHz, Adreno 510 GPU, 2 / 3 GB RAM, 16 / 32 GB spaţiu de stocare şi slot combo 2 x microSIM sau microSIM + microSD de până la 32 GB. În primul rând avem un tandem procesor/GPU net superior, iar în al doilea rând regăsim suport pentru card microSD atât de solicitat de fanii Xiaomi (chiar dacă acesta este oferit într-un slot combo). Modelul testat de noi avea liber 25.56 GB spaţiu de stocare şi 1.5 GB RAM, de aici concluzia că MIUI este un ROM gurmand, iar versiunea cu 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare se poate dovedi insuficientă în cele mai multe cazuri.
Xiaomi Redmi Note 3 Pro pleacă din fabrică cu MIUI 7.1 bazat pe Android 5.1.1 Lollipop, iar vestea cea bună este aceea că acest model dispune oficial de un ROM global (pentru versiunea cu procesor MediaTek nu avem încă aşa ceva). Noi am primit un exemplar ce nu rulează un ROM oficial Xiaomi, ci unul modificat de către cei de la gearbest.com. Am utilizat telefonul cu MIUI 7.17.9.0 (LHOCNCL), iar aceasta vine cu Google Play preinstalat şi suport pentru zeci de limbi cu circulaţie internaţională (inclusiv româna). Xiaomi Redmi Note 3 Pro s-a mişcat foarte bine cu această versiune, chiar dacă au mai fost momente (rare) cu mici erori (la o încărcare a bateriei nu mi-a văzut semnalul 4G şi a trebuit să îl scot de la încărcat preţ de 2-3 secunde, de două ori mi s-au închis nişte aplicaţii forţat sau timp de răspuns întârziat la comenzi).
Xiaomi Redmi Note 3 Pro în versiunea primită de noi are bootloader-ul blocat, însă de curând a apărut o soluţie de unbrick ce va permite ulterior instalarea versiunii globale oficială oferită de Xiaomi. Procedura nu este tocmai uşoară, însă dacă doriţi să o încercaţi o puteţi găsi aici. Ultima versiune MIUI stabilă pentru Xiaomi Redmi Note 3 Pro este MIUI 7.1.8.0 (LHOMICL) şi o puteţi descărca de aici.
La capitolul aplicaţii preinstalate nu aş putea spune că sunt numeroase, iar majoritatea celor prezente sunt folositoare: Calendar, Notiţe, Vreme, Căutaţi, browser-ul UC Mini, CM Security, Ceas, Player Video, Cameră foto, Galerie, Muzică, Teme, Setări, Magazin Play, Securitate, Mi Account, Mail, Updater, App Store, Înregistrare, Radio, Calculator, Fişiere, Compas, Descărcări, KuaiPan (administrare fişiere) şi Raportează erori.
Dacă la capitolul software MIUI este foarte bine optimizat şi nu aş putea spune că sunt diferenţe enorme între versiunea de bază şi cea Pro, cu siguranţă la capitolul gaming Xiaomi Redmi Note 3 Pro este net superior. Jocurile testate (Asphalt 8, Modern Kombat 5, Real Racing 3 etc.) s-au mişcat impecabil, grafica a fost la cote înalte, iar viitorul sună bine. Ce mi-a displăcut însă a fost faptul că dupa aproximativ 30 de minute de joc intens smartphone-ul se încinge. Arde atât de tare încât abia îl poţi tine în mână, iar jocul în continuare devine o povară (sunt sigur că şi metalul utilizat nu permite o răcire pe măsură).
Performanță
Rezultatele testelor de benchmark sunt foarte bune, iar AnTuTu plasează acest terminal în Top 15 cele mai bune din lume la ora actuală (pe locul 11 mai exact). Aceste teste confirmă faptul că Xiaomi Redmi Note 3 Pro umileşte versiunea cu MediaTek.
Conectivitate
Cu excepţia NFC, Xiaomi Redmi Note 3 Pro este un smartphone complet la capitolul conectivitate: 4G LTE TDD + FDD, VoLTE, slot combo, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, dual-band, bluetooth 4.1, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, GPS, Glonass, Beidou, port infraroşu, radio FM şi senzor de amprentă cu timp de răspuns de 0.3s.
Pentru un utilizator din România cred că Xiaomi Redmi Note 3 Pro este smartphone-ul aproape perfect: oferă suport pentru card microSD de până la 32 GB, ştie 4G de la toţi operatorii (incusiv RCS & RDS) şi cunoaşte VoLTE (permite ca traficul de voce să fie transmis prin intermediul reţelei 4G).
Dacă doriţi să utilizaţi două cartele trebuie să ştiţi că ambele cunosc 4G, însă nu simultan. Va trebui să optaţi pentru una dintre ele, însă acest proces este unul destul de simplu şi se face din setări. În rest nu prea aş avea de comentat ceva negativ la acest capitol: funcţiile Wi-Fi, GPS, Bluetooth, conexiunile 3G / 4G, apeluri de voce, toate au funcţionat la parametrii optimi.
Senzorul de amprentă funcţionează impecabil, oferă recunoaştere la 360 de grade, iar timpul de răspuns este foarte scurt. Este unul dintre puţinele telefoane unde mi-a făcut plăcere să las setată deblocarea ecranului prin scanarea amprentei. Terminalul dispune şi de port infraroşu pe care l-am testat cu succes prin intermediul aplicaţiei IR Remote instalată din Google Play.
În exterior regăsim ca elemente de conectivitate jack de 3.5 mm, portul infraroşu şi un microfon în zona superioară, portul microUSB + un alt microfon în zona inferioară, slotul pentru cele 2 microSIM-uri în lateral stânga şi tastele de volum + power în lateral dreapta.
Cameră foto și video
Trebuie să recunosc încă din start că aveam mari aşteptări pe partea foto & video, mai ales că Xiaomi Redmi Note 3 nu a impresionat la acest capitol. Când am văzut că Xiaomi a preferat să treacă la un senzor nou, am crezut că şi-au dat seama de problemele pe care le au şi le-au îmbunătăţit. Din păcate nu a fost aşa.
Xiaomi Redmi Note 3 Pro aduce un senzor de 16 megapixeli, cu focalizare cu detecţie de fază la 0.1s, LED flash dual-tone, deschidere f/2.0, HDR, Panorama şi cameră frontală de 5 Megapixeli cu deschidere f/2.0. În teorie pare a suna foarte bine, însă în practică dezamăgeşte. Camera foto obţine rezultate mulţumitoare în condiţii cu suficientă lumină naturală, însă dacă stăm să ne gândim mai toate telefoanele inteligente obţin astfel de rezultate în condiţii favorabile. Putem spune că un smartphone cu o cameră foto bună este acela care reuşeste să facă fotografii de calitate când totul pare a fi împotriva sa, iar Xiaomi Redmi Note 3 Pro nu face acest lucru.
Pozele realizate după înserare sunt mizerabile, sunt pline de zgomot de imagine, nu au claritate, iar în general îţi este foarte greu să înţelegi ceva. Autufocusul are momente când nu funcţionează automat şi eşti nevoit să faci operaţiunea manul. Fără a dezamăgi pe cei care doresc acest device, pe alocuri cred că Xiaomi Redmi Note 3 făcea poze mai bune.
Capturi de ecran cu setările camerei foto
La capitolul video situaţia mi se pare şi mai alarmantă. Clipurile realizate în amiaza mare, în condiţii ideale, conţin zgomot de imagine deranjant, iar de multe ori culorile mi se păreau mincinoase (galbenul avea nuanţă portocalie, albastrul ieşea spălăcit etc.). Nu are rost să menţionez că fără lumină este aproape imposibil să filmezi ceva.
Ştiu că am fost dur în exprimare, dracul nu este atât de rău, însă aveam aşteptări mari şi am fost destul de dezamăgit de rezultate. Cu Xiaomi Redmi Note 3 Pro poţi obţine fotografii decente dacă ai tot ce trebuie, însă dacă pleci cu gândul că are o cameră foto de 16 megapixeli şi aştepti surprize nebănuite, permite-mi să îţi spun că vei pica în melancolie.
Autonomie
Autonomia este cu siguranţă un punct de atracţie la Xiaomi Redmi Note 3 Pro. Chiar dacă avem aceeaşi baterie de 4000 mAh, datorită unui procesor şi a unui soft mult mai bine optimizate, rezultatele sunt superioare comparativ cu modelul de bază.
În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet) Xiaomi Redmi Note 3 Pro a obţinut un rezultat de 8 ore şi 16 minute. Acest rezultat este cu 1 oră şi 37 de minute mai bun decât Xiaomi Redmi Note 3, deci o îmbunătăţire semnificativă. Acest lucru se observă şi în utilizarea de zi cu zi, deoarece cu un minim de efort poţi prinde lejer 2 zile de autonomie.
Preț
Xiaomi Redmi Note 3 Pro poate fi comandat de pe gearbest.com la un preţ de 189 dolari (versiunea cu 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare), respectiv 219 dolari (versiunea cu 3 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare). Recomand XRN3PRO în versiunea mai puternică, veţi simţi diferenţa.
Concluzii
Am ajuns şi la finalul acestei recenzii. Xiaomi Redmi Note 3 Pro îmi place, este un smartphone aproape complet, cu foarte multe avantaje (display, construcţie, hardware, conectivitate, autonomie), însă şi cu un mare minus (camera foto). În jurul valorii de 200 dolari îl consider un adevărat best-buy, mai ales că pentru această versiune există şi ROM global.
Dacă nu sunteţi în căutarea unui device cu performanţe remarcabile din punct de vedere fotografic, Xiaomi Redmi Note 3 Pro este una dintre cele mai bune variante existente în piaţă la ora actuală. Ansamblul Qualcomm Snapdragon 650 + Adreno 510 GPU este unul puternic, capabil să ducă și aplicațiile & jocurile ce apar în următorii 1 – 1.5 – 2 ani. Versiunea cu MediaTek păleşte în faţa acestui nou model.
PRO
- cel mai bun display din gama sa de preţ;
- hardware puternic şi suport din partea comunităţii MIUI;
- conectivitate completă, VoLTE şi 4G compatibil cu reţeaua RCS & RDS;
- autonomie excelentă;
- port infraroşu şi senzor pentru citirea amprentei cu rezultate bune;
- slot combo ce oferă suport pentru card microSD de până la 32 GB;
- construcţe şi finisare premium;
- raport calitate-preţ de tip best-buy.
CONTRA
- lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
- cameră foto & video mediocră;
- telefonul se încinge foarte rău în jocuri consumatoare de resurse;
- grip foarte slab, ai impresia în permanenţă că scapi smartphone-ul din mână.