După cum am tot menţionat, am testat unul dintre cele mai reuşite telefoane mobile ale Xiaomi: Xiaomi Redmi Note 3. Acesta este urmaşul modelului Xiaomi Redmi Note 2 al cărui review integral îl puteţi găsi pe site-ul nostru. La recenzie am primit versiunea de bază cu 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare, iar pe această cale trebuie să mulţumesc retailerului gearbest.com.

Mă voi raporta inevitabil şi la Xiaomi Redmi Note 2 deoarece noua versiune este asemănătoare din punct de vedere hardware. Principalele diferenţe menţionate de Xiaomi se referă la construcţie (metal vs plastic), baterie (4000 mAh vs 3000 mAh) şi prezenţa unui senzor de amprentă. Mai nou a fost lansat şi Xiaomi Redmi Note 3 cu procesor Qualcomm Snapdragon 650 şi cameră foto de 16 megapixeli, însă acesta pare a fi destinat pieţei indiene acolo unde Xiaomi nu poate comercializa smartphone-uri cu procesoare MediaTek.

Xiaomi Redmi Note 3 (28)

Prin Xiaomi Redmi Note 3 producătorul chinez şi-a dorit să aducă o versiune uşor îmbunătăţită pentru un telefon vândut în peste 6 milioane de unităţi în întreaga lume. Dintr-un anumit punct de vedere a reuşit, din altă perspectivă cred că mai are puţin de lucru. Xiaomi Redmi Note 3 nu este încă smartphone-ul perfect, însă este aproape complet pentru segmentul său de preţ. Vă las în continuare cu opiniile create de acest terminal.

Specificaţii Xiaomi Redmi Note 3

specificatii

Design

Xiaomi Redmi Note 3 (11)

Xiaomi Redmi Note 3 vine într-un pachet de retail cu dimensiuni reduse, iar în interiorul său regăsim minimul de accesorii aşteptat: în afara smartphone-ului propriu-zis, mai găsim un cablu de date microUSB – USB 2.0, un încărcător de 2A pentru care am avut nevoie de adaptor, o agrafă şi un set de instrucţiuni. Pentru a obţine un preţ atât de bun s-au făcut economii, de aceea Xiaomi nu oferă căşti pe jack de 3.5 mm, folie de protecţie sau husă.

Noul model al gamei Note vine cu un design frontal identic cu cel existent pe Xiaomi Redmi Note 2, principala modificare fiind vizibilă pe spate. Aici Xiaomi a optat pentru o carcasă metalică ce acoperă aproximativ 90% din suprafaţa telefonului, restul de 10% fiind realizat din plastic ce imită metalul. În zona aceea sunt integrate antenele pentru a oferi un semnal cât mai bun. Suplimentar regăsim senzorul de amprentă şi un bliţ dual-tone.

Presupun că nu trebuie să vă mai spun că Xiaomi Redmi Note 3 este un smartphone unibody ce nu oferă acces la baterie. Slotul pentru cele două microSIM-uri este poziţionat lateral stânga, iar pentru a-l deschide aveţi nevoie de agrafa din pachet. Am observat la scoaterea slotului un mic joc la îmbinare, însă dacă nu exageraţi cu utilizarea sa nu cred că există un risc.

La capitolul construcţie telefonul stă excelent. Se vede că se oferă un plus de atenţie la producerea sa, deoarece toate îmbinările sunt realizate impecabil, tastele de power şi volum sunt integrate fără cusur în lateral stânga, iar pe alocuri aş putea spune că senzaţia oferită este una premium. Din păcate grip-ul oferit nu este cel mai bun, de multe ori am avut impresia că îmi alunecă din mână. Printr-o husă de protecţie cred că se poate rezolva acest aspect.

Estetica acestui smartphone este una plăcută, aducând un design reuşit care personal mi-a oferit o stare de întoarcere în timp. Nu este un aspect negativ, ci chiar unul pozitiv. Am testat versiunea gri, iar în momentul în care an corelat culoarea cu rotunjirea colţurilor m-am teleportat în anii 35 – 40 şi m-am văzut cu acest Xiaomi la volanului unui Ford Roadster gri metalizat. Spatele parcă se integrează excelent cu design-ul acelei maşini.

Trecând peste acest paragraf visător, pot concluziona că Xiaomi Redmi Note 3 este cu adevărat o versiune îmbunătăţită la nivel de design. Construcţia este excelentă, materialele de calitate, iar aspectul general plăcut.

Ecran și sunet

Xiaomi Redmi Note 3 (17)

Xiaomi Redmi Note 3 vine cu un ecran IPS LCD de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD (1920 x 1080 pixeli), o densitate a pixelilor de 401 ppi şi un raport smartphone – ecran de aproximativ 72.4%. La acest capitol nu am observat o îmbunătăţire comparativ cu Xiaomi Redmi Note 2. Avem acelaşi display excelent, cu unghiuri de vizualizare largi, culori plăcute, luminozitate foarte ridicată şi un constrast puternic. Parcă tenta de alb-gălbui nu mai este atât de prezentă, însă nu este o modificare radicală. Personal cred în continuare că este unul dintre cele mai bune ecrane prezente pe un smartphone de până în 200 dolari (nu am găsit informaţii legate de o eventuală prezenţă a unei sticle de protecţie, însă în cele 11-12 zile cât m-am jucat cu el nu au apărut zgârieturi pe suprafaţa display-ului).

La capitolul timp de răspuns aş putea spune că sensibilitatea ecranului este debordantă. Acesta răspunde imediat oricărei comenzi, iar din acest punct de vedere cred că se descurcă mai bine decât HTC One M9-ul personal.

Luminozitate 100% între Xiaomi Redmi Note 3 vs HTC One M9

????????????????????????????????????

Sunetul este emis de un difuzor aşezat pe spate la baza telefonului. Poziţionarea sa nu este una dintre cele mai reuşite deorece dacă pui terminalul pe o suprafaţă plană sunetul se obturează. În rest vorbim de un difuzor cu o calitate peste medie, sunete plăcute, volum şi claritate. Speaker-ul are tot ce îi trebuie raportat la dimensini, pe alocuri am simţit chiar şi o tentativă de bass. Situaţia devine mai clară atunci când utilizăm jack-ul de 3.5 mm. Sunetul se aude excelent, bass-ul este puternic, iar volumul destul de ridicat (se putea o idee mai sus). Pentru a obţine rezultate decente aveţi nevoie de o pereche de căşti capabile.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Xiaomi Redmi Note 3 (20)

Din punct de vedere hardware Xiaomi Redmi Note 3 stă foarte bine. Acesta utilizează un procesor MediaTek Helio X10 de tip octa-core pe 64 biţi tactat la 2.0 GHz, accelerator grafic Power VR G6200 GPU, 2 / 3 GB RAM DDR 3 şi 16 / 32 GB spaţiu de stocare. Unitatea noastră de test a fost cea cu 2 GB RAM (în realitate disponibil aproximativ 1.1 GB) ş 16 GB spaţiu de stocare (11.58 GB liberi). Poate cel mai mare neajuns al acestui smartphone este lipsa unui slot pentru card microSD. Cei 11.58 GB din versiunea de bază devin imediat insuficienţi după instalarea câtorva aplicaţii şi realizarea de fotografii.

La capitolul software Xiaomi Redmi Note 3 stă foarte bine pentru…chinezi. Pentru restul planetei este un smartphone incomplet, un device ce poate da destule bătăi de cap. Telefonul nu dispune încă de o versiune globală a ROM-ului, de aceea ce am primit noi în teste este un custom ROM modificat de gearbest.com astfel încât să fie plăcut şi utilizatorilor din alte ţări. Xiaomi Redmi Note 3 primit aduce MIUI 7.00.11.00 bazat pe Android 5.0.2 Lollipop. Această versiune nu este una oficială Xiaomi, iar pentru a o face atractivă gearbest.com a scos tot ce înseamnă aplicaţii în chineză şi a instalat Google Play. Din păcate acest custom ROM are şi un mare minus: nu poţi face update la noile versiuni MIUI.

Pentru a putea trece la alt MIUI trebuie să rootaţi telefonul, să instalaţi un firmware original Xiaomi fără modificări, iar apoi ori manual, ori OTA, puteţi primi noile update-uri. În condiţiile în care nu există un custom ROM internaţional, personal recomand celor care au acest smartphone să păstreze versiunea modificată de retailer deoarece şi aceasta se mişcă impecabil. Această propunere este de moment, deoarece fără un custom ROM original nu puteţ face update-uri. Am specificat toate acestea pentru a fi mai clar celor care vor să achiziţioneze Xiaomi Redmi Note 3 de la diverşi retaileri din China precum gearbest.com.

După cum spuneam, MIUI 7.00.11.00 se mişcă impecabil. Chiar dacă din ce 2 GB RAM ne rămân aproximativ 1.1 GB, cred în continuare că MIUI este unul dintre cele mai bune custom ROM-uri de pe piaţă. Oferă o gamă largă de posibilităţi pentru customizarea telefonului şi nu are lag, întârzieri sau erori. Este însă departe de perfecţiune, iar printre cele mai deranjante limitări impuse regăsim imposibilitatea de a descărca şi instala o aplicaţie din Google Play prin intermediul conexiunii 3G/4G sau imposibilitatea de a şterge notificări de pe ecran atunci când acesta este blocat.

Xiaomi Redmi Note 3 (19)

Interfaţa modificată pe care am primit-o oferă suport şi pentru limba română, iar bloatware-ul este minim. Printre aplicaţiile preinstalate regăsim: Calendar, Notiţe, Vreme, DCShare, Căutaţi, browser-ul UC Mini, CM Security, Ceas, Clean Master, Player Video, Cameră foto, Galerie, Muzică, Teme, Setări, Magazin Play, Securitate, Mi Account, Mail, Updater, App Store, Înregistrare, Radio, Calculator, Fişiere, Compas, Descărcări, Scanner şi Raportează erori.

Xiaomi Redmi Note 3 a fost testat şi în câteva jocuri puternice, iar rezultatele sunt bune. De menţionat că MIUI oferă posibilitatea de a seta performanţa telefonului: Echilibrat sau Performant. Dacă alegeţi echilibrat economisiţi baterie şi smartphone-ul se încălzeşte foarte uşor, iar dacă alegeţi performant bateria se consumă mai repede, iar terminalul se încălzeşte ceva mai mult. Ideea este că în modul echilibrat jocurile potente nu sunt duse atât de bine (avem lag, grafică redusă etc.), în timp ce în modul performant orice joc funcţionează impecabil. Am testat FIFA 2016 UC, Asphalt 8, Mortal Kombat X, NFS No Limits sau Modern Kombat 5. Toate au mers ca unse în modul perfomant. La FIFA 2016 UC telefonul s-a restartat de câteva ori, însă din ce am citit mai mulţi utilizatori s-au plâns de acest bug pentru joc pe diverse smartphone-uri.

O altă menţiune pe care doresc să o fac este legată de GPU. Acesta nu este unul dintre cele mai performante acceleratoare grafice, de aceea dacă într-un viitor apropiat vor fi lansate aplicaţii consumatoare de resurse mai puternice, primul care vă va dezamăgi va fi Power VR G6200.

Performanță

capturi ecran Xiaomi Redmi Note 3 (31)

Am rulat câteva teste de benchmark, iar în tabel am pus în paralel cifrele obţinute pe Xiaomi Redmi Note 3 şi Xiaomi Redmi Note 2. După cum veţi putea observa rezultatele sunt foarte apropiate.

benchmark

Conectivitate

Xiaomi Redmi Note 3 (25)

Xiaomi Redmi Note 3 este unul dintre cele mai complete smartphone-uri la nivel de conectivitate cu preţ de sub 200 dolari. Singura sa lipsă din acest lanţ este conectivitatea NFC, în rest le avem pe toate: dual-sim (2 x microSIM), 4G / LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.1, GPS cu A-GPS, GLONASS, microUSB 2.0, jack de 3.5 mm, radio FM, senzor pentru citirea amprentei cu timp de răspuns de 0.3 secunde şi chiar un port infraroşu. Un minus mare rămâne în continuare lipsa slotului pentru card microSD.

Pentru cei interesaţi, trebuie specificat faptul că Xiaomi Redmi Note 3 ştie atât 4G TDD, cât şi 4G FDD. Pe scurt, smartphone-ul funcţionează în reţeaua 4G cu orice operator din România, inclusiv RCS & RDS. Ambele sloturi ştiu 4G, însă nu în acelaşi timp. Poţi comuta manual între slotul 1 şi slotul 2, iar dacă pe unul dintre sloturi ai activ 4G de la Orange, Vodafone sau Telekom, iar pe celălalt ai un microSIM de la RCS & RDS acesta din urmă intră în roaming deoarece nu ştie 2G (când un slot este activ 4G, celălalt este activ doar 2G).

Recunosc faptul că am avut ceva emoţii în utilizarea funcţiei dual-sim, deoarece la început nu mi-au mers sloturile în paralel. Dacă introduceam o cartelă telefonul funcţiona bine, dacă introduceam două, nu vedea decât una dintre ele. După ce am dat un factory reset problema s-a rezolvat şi smartphone-ul a funcţionat dual-sim.

Mai jos puteţi găsi 2 capturi de ecran cu rezultatele obţinute în 4G la RCS & RDS şi Orange.

Test viteză 4G în reţeaua RCS & RDS

capturi ecran Xiaomi Redmi Note 3 (35)

Test viteză 4G în reţeaua Orange

capturi ecran Xiaomi Redmi Note 3 (36)

Restul elementelor de conectivitate au funcţionat foarte bine: Wi-Fi, apeluri voce, GPS etc. Xiaomi Redmi Note 3 vine şi cu port infraroşu, însă spre surprinderea mea unitatea de test primită nu avea o aplicaţie de telecomandă preinstalată. Am descărcat din Google Play aplicaţia Peel Smart Remote şi a funcţionat impecabil. La fel pot afirma şi despre cititorul de amprente. Are o recunoaştere la 360 de grade, iar timpul de răspuns a fost unul foarte scurt (puţin peste cele 0.3 secunde specificate de producător).

În exterior regăsim ca elemente de conectivitate jack de 3.5 mm, portul infraroşu şi un microfon în zona superioară, portul microUSB + un alt microfon în zona inferioară, slotul pentru cele 2 microSIM-uri în lateral stânga şi tastele de volum + power în lateral dreapta.

Cameră foto și video

Xiaomi Redmi Note 3 (26)

Camera foto este aceeaşi de pe Xiaomi Redmi Note 2: un senzor Samsung de 13 megapixeli, deschidere f/2.2, LED flash dual-tone, autofocus, HDR, cu filmare la 1080p cu 30 fps + filmare în slow motion şi cameră frontală de 5 megapixeli cu senzor OmniVision, deschidere f/2.0 şi filmare la 1080p cu 30 fps. Rezultatele foto sunt uşor peste medie, cu detalii suficiente în condiţii de lumină bună, culori cu un contrast reuşit şi focalizare rapidă. Aplicaţia camerei foto este destul de simplă, cu câteva elemente standard (HDR, Panoramă, Temporizator, ceva setări manuale sau elemente de înfrumuseţare). Am observat că atunci când lumina este insuficientă, autofocusul începe să dea rateuri. Trebuie să aştepţi ceva secunde bune până reuşeşte să facă o focalizare corectă, iar rezultatul oricum este uşor dezamăgitor, cu mult zgomot de imagine.

Camera frontală oferă numeroase profiluri de înfrumuseţare, iar în condiţii decente de lumină poţi obţine selfie-uri de calitate. În setări există o funcţie care poate permite afişarea unei estimări privind vârsta, însă nu ştiu pe ce algoritmi se bazează aceasta deoarece din 40 de ani nu m-a scos. Şi chiar nu arăt de 40 :)). La capitolul video senzorul de 13 megapixeli se descurcă bine ziua şi destul de slab noaptea.

Ca o concluzie aş putea spune că Xiaomi Redmi Note 3 este un smartphone mediu din punct de vedere foto şi video, însă când ai nevoie de ajutorul său nu cred că te va dezamăgi.

Clip făcut ziua cu Xiaomi Redmi Note 3;

Clip făcut noaptea cu Xiaomi Redmi Note 3.

Autonomie

capturi ecran Xiaomi Redmi Note 3 (38)

Am ajuns şi la capitolul la care Xiaomi a făcut cea mai vizibilă îmbunătăţire: bateria. Acumulatorul de 4000 de mAh existent pe Xiaomi Redmi Note 3 este net superior celui prezent pe Xiaomi Redmi Note 2. Autonomia obţinută pe acest smartphone este una cu adevărat surprinzătoare. Cu cei 4000 mAh treci fără probleme de o zi de utilizare, iar cu un minim de efort poţi ajunge lejer chiar şi la o autonomie de două zile. Mă bucur că Xiaomi şi-a dat seama de problemă şi a venit cu o soluţie excelentă.

În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet), Xiaomi Redmi Note 3 a obţinut un rezultat bun: 6 ore şi 39 de minute. Din păcate încărcătorul de 2A nu dispune de tehnologie pentru încărcare rapidă, astfel că durează aproximativ 3 ore o încărcare de la 3-4% până la 100%.

autonomie

Preț

Xiaomi Redmi Note 3 se poate achiziţiona de la gearbest.com la un preţ de 169 dolari versiunea cu 2 GB RAM şi 16 GB spaţiu de stocare (aproximativ 690 lei) sau 209 dolari versiunea cu 3 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare (puţin peste 850 lei). La aceste sume adăugaţi şi TVA 20% + tave vamale 3.3%.

Totuşi dacă nu vă grăbiţi, retailerul chinez mi-a transmis că în câteva zile vor avea stoc şi în depozit european, iar diferenţa de preţ nu va fi foarte mare (varianta mai puternică pe culoare gold va costa doar 216 dolari, adică 885 lei). La acest tip de livrare nu plătiţi TVA sau taxe.

Concluzii

Xiaomi Redmi Note 3 (18)

Xiaomi Redmi Note 3 este cu siguranţă cel mai bun smartphone pe care îl puteţi cumpăra până în 200 dolari. Are tot ce îi trebuie pentru a vă oferi siguranţa unui terminal bun cel puţin 1-2 ani de acum înainte. Ca puncte forte aş putea evidenţia design-ul, ecranul, calitatea construcţiei, sunetul, autonomia, hardware-ul puternic şi conectivitatea completă, iar ca puncte slabe aş menţiona lipsa slotului pentru card microSD şi inexistenţa unei versiuni internaţionale ale interfeţei MIUI.

Vă recomand cu căldură acest telefon, însă dacă sunteţi interesaţi cumpăraţi versiunea cu 3 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare. Aceasta vă va oferi suficient spaţiu de stocare, în condiţiile în care Xiaomi Redmi Note 3 vine fără slot pentru card.

PRO

  • display bun pentru segmentul său de preţ;
  • sunet impecabil atât prin difuzorul extern, cât şi prin jack-ul de 3.5 mm;
  • design plăcut şi finisare la înalte standarde de calitate;
  • port infraroşu şi senzor pentru citirea amprentei cu rezultate bune;
  • raport calitate-preţ imbatabill (un veritabil best-buy);
  • conectivitate 4G pe ambele cartele şi compatibilitatea cu 4G-ul din reţeaua Digi Mobil;
  • ansamblu hardware suficient de puternic în majoritatea situațiilor;
  • baterie de 4000 mAh ce o oferă o autonomie mult peste medie.

CONTRA

  • lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
  • lipsa slotului pentru card microSD;
  • GPU modest;
  • lipsa unei custom ROM oficial Xiaomi cu acoperire internaţională.

Material de tip unboxing: