Xiaomi Redmi Note 7 – review

17/04/2019

Știu că denumirea oficială este Redmi Note 7 și asta după ce Redmi a devenit divizie a Xiaomi, dar dați-mi dreptul să nu pic în plasa producătorilor ce inventează divizii, cu ghilimelele de rigoare.

Redmi Note 7 este un smartphone Xiaomi și nimic mai mult. Este un best-buy chinez ce ajunge pe canal oficial și în țara noastră. A sosit din partea Black Tech, distribuitorul Xiaomi ce se află și în spatele primului Mi Store din România, mai multe detalii într-un articol separat.

Am testat Redmi Note 7 în versiunea globală la nivel software, cu 4 GB RAM și 64 GB stocare, în varianta de culoare Space Black. Mai întâi și mai întâi să-i parcurgem specificațiile tehnice.

Design

Cutia în care se află Redmi Note 7 mizează pe 2 culori: alb predominant cu nuanțe de portocaliu. Pe pachet sunt inscripționate și câteva elemente pe care compania chineză dorește să le evidențieze: cameră duală cu 48 + 5 Megapixeli, display-ul de 6.3 inch de tip Full Screen, procesorul Qualcomm Snapdragon 660 și bateria de 4000 mAh cu densitate ridicată.

Pe lângă smartphone găsiți agrafă pentru slotul combo, husă de protecție din plastic transparent, ghid de utilizare, certificat de garanție, încărcător cu output la 5V / 2A, cablu USB type-C – USB. Lipsesc căștile, dar presupun că au făcut o concesie spre a scoate un preț cât mai bun.

Am testat multe telefoane mobile mid-range ce impresionează prin materiale, design etc. Am spune că Xiaomi s-a autodepășit în cazul lui Redmi Note 7. Absolut nimic nu-l trădează a fi un telefon mid-range. Are Gorilla Glass 5 pe față și spate, grosimea de 8.1 mm și greutatea de 186 gr. îl fac așa un smartphone mai bărbătesc. Șasiul metalic îl ajută pe partea de rigiditate structurală.

Lateralele sunt îmbrăcate în negru lucios, în linie cu ceea ce aduce și în partea spate. În versiunea pe negru plusează la eleganță & simplitate. Bineînțeles, notch-ul se află la locul său. Ce este puțin ciudat? Camera principală de tip dual cu 48 + 5 Megapixeli iese destul de puternic în relief, deși nu are OIS, iar cei 8.1 mm sunt atinși aici. Aș spune că o husă este neapărat necesară, spre a nu obține o zgârietură accidentală la poziționarea pe un birou etc.

Xiaomi Redmi Note 7 arată bine spre foarte bine, impresionează din acest punct de vedere și stabilește noi standarde de calitate pentru un smartphone din categoria mid-range inferioară. Notch-ul nu mi se pare intruziv. Mă rog, sunt printre cei ce s-au obișnuit cu el, cel puțin nu este invaziv în genul a ceea ce primești la iPhone. S-ar putea să se găsească câte un cârcotaș care să evidențieze faptul că raportul display / corp nu-i de-a dreptul excelent la 81.4%, marginea de la bază, dar și celelalte laturi nu sunt chiar în extremitate. Ca idee, iPhone XR la 79% se situează sub acest Redmi Note 7.

Era să uit, marcajul CE este din alt film. Mult prea intruziv și deloc finuț, zici că este o clonă ce vrea să atragă atenția că are certificare pentru comercializarea în Europa. Ar fi putut să fac ceva mai plăcut ochiului și nu atât de țipător, nu se potrivește în poveste.

Ecran și sunet

IPS de 6.3 inch cu rezoluție FHD+, aspect 19.5:9 și sticlă Corning Gorilla Glass 5 pe față și spate. Este un ecran foarte bun, luminozitate ridicată, unghi larg de vizualizare, culori plăcute, fără a fi suprasaturate. Aș spune că s-au orientat spre un panel de tip A, nu am simțit că ar fi făcut o concesie în ce privește calitatea ecranului. Are mod dedicat pentru citit ce filtrează lumina albastră.

Notch-ul este în formă de semicerc, nu atrage atenția în mod deosebit. Nu am simțit nevoia să caut opțiunea în a-l ascunde din interfață.

Sunt mai multe moduri prinse în secțiunea Display / Contrast & colors. Modul automat oferă posibilitatea în a alege între opțiunile Default / Warm / Cool. Între Cntrast Automat și Contrast Crescut / Increased Contrast nu mi s-a părut a fi cine știe ce diferență. Modul standard păstrează contrastul în mod constant. Opțiunea aleasă de mine – Contrast crescut, asta și pentru că sunt fan al ecranelor AMOLED.

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat pe marginea de la bază. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face de la tasta dedicată din stânga, deasupra butonului de power. Se aude puternic, clar și cu suficient de mult bass. Recomand a fi ținut pe la 80%, la maxim mi s-a părut că ar distorsiona. Nu sunt căști în pachet, dar separat sunt o sumă de opțiuni la preț bun de la compania chineză, iar telefonul are setări speciale de sunet pentru căștile Xiaomi. Pe jack-ul de 3.5 mm se descurcă bine spre foarte bine, iar bluetooth 5.0 asigură compatibilitatea cu căștile de ultimă generație.

Fiind un singur difuzor și la bază, în modul landscape s-ar putea să fie obturat, deranjează asta în jocuri precum PUBG unde sunetul este important. La marginea de la bază sunt două grile în jurul USB type-C-ului, dar un singur difuzor – în dreapta sa. Aș fi preferat să nu meargă pe o astfel de soluție.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Procesorul Qualcomm Snapdragon 660 nu este o adiție chiar nouă în segmentul procesoarelor mid-range. A debutat în 2017, poziționat pe telefoane mobile mid-range din categoria superioară. Xiaomi îl aduce pe Redmi Note 7, smartphone ce prin China pornește ca preț de la 150 – 200 euro.

Informații furnizate de CPU-Z;

Este un procesor dezvoltat pe 14nm, cu 4 x Kryo 260 la 2.2 GHz și alte 4 nuclee tactate la 1.8 GHz, Adreno 512 în poziția de GPU, 4 GB memorie RAM și 64 GB stocare + slot pentru cardurile microSD pentru cei ce doresc să suplimenteze spațiul de stocare preinstalat. Au mers pe un eMMC 5.1 – viteze în AndroBench de până în 300 MB/s (UFS 2.0 ar fi trebuit să atingă peste 450 MB/s, dar și costurile ar fi fost mai mari). Aș spune că tehnologia din spatele spațiului de stocare s-ar putea să-l tragă puțin în jos pe partea de performanțe în jocurile cu grafică complexă, gen PUBG etc.

Rulează MIUI 10 dezvoltat pe Android 9 Pie. Este o interfață cu care ajungi a te obișnui în timp, copiază multe elemente de la iOS. Cred că pentru un utilizator de iPhone este chiar o tranziție ușoară spre un smartphone Xiaomi cu MIUI 10. Aplicațiile și widgeturile sunt direct pe ecranul de start, fără sertar de aplicații, dar se rezolvă cu un launcher third party.

Ce-mi place la MIUI 10?

  1. Multitudinea de opțiuni de customizare, dacă s-ar scrie o carte de tip ghid, ar avea sute de pagini. Mai descoperi funcții noi și la distanță de săptămâni bune de când îl folosești zi de zi;
  2. Consum de resurse redus + fără lag, chiar și în scenarii de utilizare cu mai multe aplicații sau servicii rulate simultan;

Ce nu-mi place la MIUI 10?

  1. Parcă-i prea mult iOS style față de ceea ce-mi place să găsesc pe un smartphone Android. Se îndepărtează de ceea ce găsim pe smartphone-urile cu Android nativ, pe când alte companii încearcă să customizeze mai puțin UI-ul;
  2. Multe aplicații și servicii preinstalate – nu-i bloatware mult, dar este și sunt multe servicii ce-ți oferă o funcție, dar sunt bazate pe rularea de reclamă. Spre exemplu, aplicația ce verifică aplicațiile imediat după instalare.

Pe de altă parte, Xiaomi este recunoscut pentru faptul că oferă suport software. Firmware-ul este actualizat la nivel lunar în modul stabil și săptămânal pe canalul beta. Oferă suport pentru trecerea la versiuni software noi sau updatează interfață cu cele mai noi funcții, deși păstrează un soft Android mai vechi. Cu siguranță nu uită de tine, după ce le-ai achiziționat terminalul.

Aplicații preinstalate pe Xiaomi Redmi Note 7;

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Duo, Photos, Chrome;

Aplicații de la Xiaomi – FM radio, Mi Calculator, Recorder, Mi Drop, Scanner, Feedback, Screen recorder, MIUI Forum, Mi Pay, Mi Remote, Weather, Mi Video, Cleaner, Browser, Music, Security.

În PUBG și-a ales setările recomandate pe Balanced și Medium, dar l-am trecut pe HD și High și s-a descurcat onorabil. Nu este la nivelul unui flagship din 2019, dar Redmi Note 7 costă cât o fracție dintr-un terminal premium.

Interfața MIUI 10 dezvoltat pe Android 9 Pie;

Performanță

Nu impresionează în mod neapărat, dar pentru categoria smartphone-urilor de 200 – 250 euro aș spune că se descurcă admirabil.

Teste de benchmark rulate pe Xiaomi Redmi Note 7;

Conectivitate

Aș spune că aici punctează bine spre foarte bine. Dispune de 4G cu agregare a trei benzi și viteze în download de până la 600 Mbps, iar în upload ar atinge teoretic dacă rețeaua oferă până la 150 Mbps, în ce privește Wi-Fi-ul se laudă cu Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band + funcția de hotspot, bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS și BDS pe partea de localizare, port infraroșu ce-l transformă în telecomandă ad-hoc.

În ce privește poziționarea elementelor de conectivitate:

  • portul infraroșu și jack-ul de 3.5 mm în partea superioară;
  • în dreapta se află butonul de pornire și reglarea volumului;
  • la bază dați de portul USB type-C și difuzorul terminalului;
  • în lateral stânga se află slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD).

Cititorul de amprentă se află în partea spate. Cu o husă ajungi a-l găsi și mai ușor, poziționarea mi se pare a fi comodă, naturală, dacă-mi permiteți termenul. Cititorul este rapid, prompt. Am uitat să precizez că știe 4G pe FDD, dar și pe TDD-LTE.

Cameră foto și video

Aici sunt așteptări mari pentru că avem o cameră duală cu un senzor de 48 Megapixeli – Samsung GM1. Să nu fie încurcat cu Sony IMX586 de pe Redmi Note 7 Pro.

Interfața camerei foto și video de pe Xiaomi Redmi Note 7?

Redmi Note 7 integrează o cameră duală cu 48 Megapixeli cu f/1.8 + senzor companion pentru adâncimea de câmp – 5 Megapixeli cu f/2.4. Aș spune că are nevoie de un firmware actualizat. Nu se descurcă rău, chiar bine pentru categoria din care face parte, dar se simte nevoia unor ajustări. Camera de selfie este de 13 Megapixeli cu f/2.2.

Care sunt elementele bune?

  • focalizare rapidă și corectă;
  • fotografii de foarte bună calitate în condiții de lumină corectă;
  • interfață aerisită.

Care sunt elementele ce trebuiesc corectate?

  • modul de noapte impresionează doar negativ, prin mult zgomot de imagine;
  • procesor Qualcomm Snapdragon 660, dar fără filmare la 2160p, deși hardware-ul nu are nicio problemă în a coda conținut la această rezoluție;
  • LED-ul flash anemic, deși vorbim de dual-LED flash + fotografii modeste când este activat și ai nevoie de un boost de luminozitate.

Fotografii făcute cu Xiaomi Redmi Note 7;

Autonomia

Bateria de 4000 mAh se încarcă la 9V / 2A, dar încărcătorul din pachet nu trece de un output la 5V / 2A. Nu am căutat, dar sunt sigur că Xiaomi comercializează și un încărcător rapid, mi-aș fi dorit să-l găsesc în cutia de retail.

Trece testul unei zile de utilizare, fără probleme. Bineînțeles, dacă-l forjezi în PUBG cu luminozitatea la maxim nu îndeplinește acest deziderat. Un utilizator ce combină un scenariu mediu spre intensiv ar putea atinge și 1.5 – 2 zile.

În testul Gadget.ro a obținut 7 ore și 26 minute (luminozitate la maxim, redare pe conexiune Wi-Fi a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube), iar în ce privește încărcarea de la 0 – 100% cu încărcătorul din pachet a avut nevoie de peste 3 ore. 

Preț

Xiaomi Redmi Note 7 cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 999 lei.

Concluzii

2

Xiaomi Redmi Note 7 dispune de multiple puncte PRO pentru categoria sa de preț. Sunt sigur că în următoarea perioadă îl vom vedea în jurul a 850 – 900 lei, iar gradul său de atractivitate crește. Sunt prea puține modele cu hardware superior în această categorie, dar mai sunt și elemente ce necesită a fi actualizate de către Xiaomi – în special pe partea de firmware al camerei principale.

Știu că în China costă în jur de 150 euro în varianta de bază, dar trebuie ținut cont că un distribuitor trebuie să adauge TVA, costurile legate de garanție & service, magazinul online are profitul său că doar nu face muncă de binefacere etc. De aici și prețul cu puțin peste 200 de euro în România, dar în universul Android nici nu trec bine câteva săptămâni că și vin reducerile, promoțiile etc.

Aș spune că și la în jurul a 1000 lei, Redmi Note 7 are destule puncte pozitive în bătălia cu mid-range-urile de la Huawei, Samsung etc. Culmea este că cel mai mare rival în prețul ăsta este intern, un flagship Xiaomi din anii trecuți – Mi Mix 2 ce-l găsiți pe la 1200 lei, pe lângă faptul că are specificații superioare, nu are decupaj în partea superioară a ecranului. :) 

PRO

  • design ce mizează pe materiale premium, eleganță prin simplitate;
  • ecran cu luminozitate ridicată și culori redate fidel;
  • difuzor puternic și clar;
  • hardware puternic pentru categoria sa de preț + software optimizat;
  • conectivitate ridicată;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • camera are nevoie de un firmware actualizat, modul de noapte livrează mult zgomot de imagine;
  • filmare la 1080p, când ar putea să înregistreze și la 2160p fără probleme cu ansamblul său hardware.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.