Xiaomi a impresionat de la bun început prin smartphone-urile sale cu un excelent raport preț / specificații. Anii au trecut și mai toată lumea credea, inclusiv eu, că în orice moment compania chineză va schimba macazul, crescând ușor-ușor prețurile. Chiar dacă uneori vârfurile de gamă au avut inițial costul apropiat de cel al competitorilor consacrați, modelele din zona entry-level și mid-range au continuat să ofere mult pentru banii plătiți.
După succesul înregistrat cu seria Redmi Note 8, în toate declinațiile sale, Xiaomi își dorește în mod cert să reediteze succesul. Cu multe versiuni și pentru seria Redmi Note 9, Xiaomi și-a propus să acopere în continuare o cât mai mare plajă de dorințe și necesități.
La noi a ajuns spre test una dintre cele mai puternice variante ale noii game. Xiaomi Redmi Note 9 Pro cu 6 GB de memorie RAM și 128 GB spațiu intern de stocare este la ora actuală unul dintre smartphone-urile pe care cu greu te poți abține să nu-l recomanzi în zona lui de preț.
Vedem mai departe de ce aș recomanda eu acest model, dar și ce compromisuri va trebui să faci dacă îmi asculți sfatul.
Review Video
Specificații pentru Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
Design
Am primit telefonul în cutia de retail, alături de încărcătorul rapid, de cablul USB Type-A la USB Type-C, husă din silicon, agrafă pentru slotul sim, manual de utilizare și certificat de garanție.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro poate fi ales în trei culori pentru carcasă: Glacier White, Aurora Blue și Interstellar Grey. Deși am putea crede că avem de-a face cu varianta pe albastru, de fapt exemplarul de test a fost cel în nuanță gri.
Este ciudat cum, în funcție de unghiul și de câtă lumină ajunge pe sticla spate, aceasta reflectă nuanțe de la gri închis, la gri deschis și chiar albastru. Este cel puțin interesantă această abordare, ca să nu zic impresionant.
Smartphone-ul are un design cumva clasic pentru 2020. Modulul cu cei patru senzori ai camerei spate este de formă pătrată cu colțuri puternic rotunjite și este amplasat pe centru. Mai jos de acesta vedem denumirea Redmi alături de câteva informații.
Ecranul ocupă cea mai mare suprafață a părții frontale, cu margini suficient de înguste sus și pe margini și cu o ”bărbie” doar ceva mai lată. Nu sparge recorduri în materie de raport ecran/corp, dar eu zic că este suficient de bine.
Camera frontală este de tip bulină decupată în mijlocul părții de sus a ecranului. Datorită faptului că display-ul este unul de tip IPS, se pot observa ușoare umbre în jurul lentilelor camerei frontale, întrucât iluminarea din spate a ecranului este pe zone și nu pe fiecare pixel, precum la un panel OLED.
În cutia de retail, primim și o husă din silicon de culoare fumurie, doar ușor transparentă. Aceasta este subțire, se așează perfect pe telefon și propune un capac pentru portul USB Type-C. Nu-i o soluție comodă, dar poate preveni anumite infiltrații (mai degrabă ale prafului, decât ale lichidelor).
Husa protejează într-o anumită măsură și lentilele celor patru senzori ai camerei de pe spate, totuși nu este cea mai optimă alegere, întrucât sticla de acolo rămâne în continuare prea mult expusă eventualelor zgârieturi ce pot apărea în timp.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro se simte destul de solid, dar nu pe atât cât mi-ar fi plăcut. Asta din cauza șasiului ce este din plastic. Astfel, rama, nefiind din metal, pare să lase telefonul să flexeze un pic atunci când este strâns ceva mai tare în mână.
Finisările sunt mai mult decât decente, ba chiar aș spune că nu există motive de reproș.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro poate că nu se ridică la cele mai înalte standarde din punct de vedere al calității de fabricație, dar eu nu-i pot imputa mai nimic din această direcție atunci când îmi amintesc cât costă acest telefon.
Ecran și sunet
Ecranul IPS de 6.67 inch cu aspect 20:9 și rezoluție Full HD+ este unul excelent pentru un astfel de smartphone. Afișează culori vibrante, dar nu ieșite din comun, nu supra saturate, un contrast înalt și o luminozitate cu adevărat ridicată, ce se dovedește mai mult decât suficientă chiar și în bătaia directă a soarelui de vară.
Sincer, nu mă așteptam la un panel atât de grozav în zona asta de preț. Știu, nu este de tip OLED și asta aduce acea problemă cu umbrele din jurul camerei frontale, problemă ce s-a dovedit una chiar enervantă de-a lungul testului, dar în afară de asta nu-i pot reproșa mai nimic.
Densitatea pixelilor, de circa 395 ppi, nu pune nici cea mai mică problemă indiferent de conținutul afișat, la fel cum nici unghiurile de vizualizare nu vor face asta, fiind extrem de largi.
Sunetul extern este doar acceptabil, nimic special. Bass nu prea există, cum nici înaltele nu sunt cele mai fine. Frecvențele medii sunt cel mai bine reprezentate, vocea fiind clară indiferent de timbru. Volumul maxim nu este nici el de lăudat, intensitatea maximă îl poziționează undeva în zona de mijloc a tot ceea ce am mai testat de-a lungul timpului.
Prin jack-ul de 3.5 mm (da, există!) sunetul primit este de bună calitate, cu toate frecvențele acolo, la un volum maxim mai mult decât satisfăcător. Totul bine aici, chiar dacă nimic spectaculos. Dacă ești audiofil, atunci vei vrea mai mult, altfel nu ai de ce să te plângi.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Xiaomi Redmi Note 9 Pro propune un chipset Qualcomm nu tocmai nou, însă unul suficient de capabil chiar și pentru 2020. În plus, este fabricat printr-un proces de litografiere pe 8 nm, deci este unul eficient energetic.
Procesorul Qualcomm Snapdragon 720G este de tip octa-core, cu 2 nuclee de tip Kryo 465 Gold ce pot urca până la maximum 2.3 GHz și 6 nuclee Kryo 465 Silver ce se opresc la 1.8 GHz.
Acceleratorul grafic ce lucrează alături de procesor în randarea 3D este un Adreno 618, mai mult decât capabil să ducă orice joc în condiții decente. Nu vei juca titlurile grele cu detaliile maxime, dar o vei face fără a întâmpina lag.
Memoria RAM în cazul exemplarului de test a fost de 6 GB, în timp ce spațiul intern de stocare a fost de 128 GB, cu circa 105 GB disponibili utilizatorului. Avem și slot dedicat pentru card microSD, ce permite folosirea telefonului în mod dual-sim în același timp cu creșterea capacității de stocare.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
Xiaomi Redmi Note 9 Pro rulează din cutie Android 10, cea mai nouă iterație a sistemului de operare de la Google (la data publicării recenziei). Asta nu este totul însă, întrucât Xiaomi are propria interfață ce modifică radical aspectul unui Android nativ.
MIUI a ajuns la Xiaomi Redmi Note 9 Pro la versiunea 11, însă așa cum cunoaștem producătorul chinez, vor urma și alte ediții ce vor ajunge pe telefon prin intermediul update-urilor OTA.
MIUI arată mai degrabă a iOS decât a Android, dar dacă nu te deranjează asta, vei descoperi un sistem de operare ce oferă extrem de multe opțiuni de personalizare și de setări suplimentare. Avem de acum și celebrul ”sertar” unde sunt reunite toate aplicațiile instalate, opțiune indisponibilă până de curând.
Dacă ar fi să prezint pe larg tot ce înseamnă MIUI pe un Xiaomi, ar însemna cel puțin să dublez numărul de cuvinte al acestui review.
Vă spun în schimb că interfața se mișcă vioi aproape tot timpul și că lag mai apare, dar rar și nu tocmai deranjant (fiind vorba doar de mici întârzieri, de ordinul câtorva zecimi de secundă).
Pe de altă parte, am tot avut parte de mici bug-uri, care însemnau crash al unor aplicații, mici probleme prin aplicația Camera,chiar și prin Chrome, ce bloca scroll-ul pe pagină, și altele. Sunt sigur că multe dintre probleme vor fi remediate prin intermediul update-urilor viitoare, dar la momentul testului am găsit ceva cam multe inconveniente.
Am avut parte și de câteva reclame, dar nu în interfață, ci în aplicația Securitate. În interfață mi-au fost oferite câteva sugestii de aplicații pe care să le instalez, deci și asta poate fi considerată reclamă.
Nu mi s-a părut ceva de neiertat, dar nici de aprecieri nu poate fi vorba.
Aplicațiile preinstalate pe MIUI 11 în versiunea Global, așa cum a fost cazul telefonului de test, sunt destul de multe, dar nici pe departe atâtea câte găsim pe un MIUI de China. Avem suport pentru Google Mobile Services (aspect menționat chiar de pe cutia produsului), deci găsim multe dintre aplicațiile Google gata instalate.
În plus, mai sunt aplicații de la Xiaomi precum Securitate, Curăță (parte din Securitate, dar cu comandă dedicată), Gestionare fișiere, Muzică, Teme, Mi Video, Meteo, Browser, Share Mi, Mi Mover și alte câteva. Netflix și Facebook au venit și ele gata preinstalate pe Xiaomi Redmi Note 9 Pro.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
Performanță
Fără a doborî recorduri de performanță, Xiaomi Redmi Note 9 Pro se descurcă mai mult decât onorabil în testele sintetice de benchmark. Am reunit rezultatele unor astfel de teste în tabelul de mai jos:
Conectivitate
Aici aș spune că Xiaomi Redmi Note 9 Pro oferă tot, dar tot ce trebuie. Sigur, nu avem Wi-Fi ax (Wi-Fi 6) sau Bluetooth 5.1, dar sincer nu cred că era cazul să ne așteptăm la așa ceva.
Pe Wi-Fi 802.11 avem standarde a/b/g/n/ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz, precum și compatibilitate Wi-Fi Direct și hotspot. Bluetooth este în variantă 5.0, iar localizarea se face prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS. Nu lipsește nici NFC, radio FM cu posibilitate de înregistrare și există chiar și port infraroșu, cu ajutorul căruia poți controla cu telefonul anumite electronice compatibile din casă (televizor, AC).
Amplasarea elementelor de conectivitate: USB Type-C, jack de 3.5 mm, difuzor și microfon principale pe latura de jos, pe stânga slotul pentru cartelele sim și cardul microSD, sus este microfonul secundar și portul IR, iar pe dreapta avem butoanele pentru reglarea volumul și pe cel Power, ce integrează și senzorul de amprentă.
Acesta este foarte rapid, dar rata de recunoaștere nu este cea mai ridicată cu putință. Este vorba totuși de circa 95% rată de reușită, însă pentru 2020 am pretenții de la un senzor clasic (nu integrat în ecran) să fie și mai sus de atât. Interesant este că poți alege ca senzorul să fie mereu gata, să citească amprenta deja la atingerea butonului Power, sau să devină activ doar la apăsarea butonului.
Cameră foto și video
Aici sunt mai multe variante pentru gama Xiaomi Redmi Note 9. În funcție de model și de regiunea unde este vândut, camera de pe spate poate veni cu senzor principal de 48 sau de 64 Megapixeli, în timp ce camera frontală poate fi de 16 sau de 32 Megapixeli.
Nu mai înșirui toți senzorii cu detalii pentru fiecare, am făcut deja asta în tabelul cu specificații de la începutul review-ului. În schimb, vă prezint, prin intermediul unor capturi de ecran, interfața aplicației Camera de pe Xiaomi Redmi Note 9 Pro.
Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
Majoritatea funcțiilor principale sunt disponibile doar la o apăsare sau două de buton, nu sunt ascunse printr-un meniu stufos, chiar dacă nici nu putem spune că interfața aplicației Camera este cea mai simplă ori intuitivă. Clar este că după doar câteva minute de interacțiune vei înțelege imediat unde este fiecare opțiune.
Calitatea pozelor făcute cu senzorul principal, cel wide de 64 de Megapixeli, ce în mod normal combină 4 pixeli într-unul singur, este foarte bună pentru acest nivel de preț. Avem detalii fin conturate, culori naturale și în același timp pline de viață, contrast poate uneori cam prea ridicat și o bună expunere. Intervalul dinamic nu este cel mai extins în modul normal de captare, dar cu HDR activ ies la iveală mai multe detalii din zonele întunecate, în timp ce zonele puternic luminate își păstrează bine expunerea.
HDR Off / HDR On cu Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
Există posibilitatea de a face fotografii și la rezoluția maximă a senzorului principal, adică poze de 64 Megapixeli. Totuși, acestora le lipsește o bună procesare a imaginii și la crop 100% detaliile sunt mai slab conturate decât la pozele de 16 Megapixeli (când se combină 4 pixeli într-unul singur).
Camera ultrawide aduce rezultate decente, dar nimic extraordinar. Oferă o perspectivă nouă, detaliile sunt bune în centru, dar slabe pe margini, iar culorile mai palide.
Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
Există și opțiune pentru zoom 2X, care însă se face printr-un crop din imaginea captată cu senzorul principal. Rezultatele sunt cel puțin mulțumitoare, chiar nu mă așteptam să iasă atât de bine dintr-un crop și o procesare ulterioară menită să ridice sharpness-ul.
Senzorul Macro, ce poate focaliza de la doar 2 cm distanță de subiect, captează poze de 5 Megapixeli ce oferă o calitate ok. Sunt cam forțate pe partea de sharpness și contrast, în timp ce culorile sunt palide. Nu prea văd rostul senzorilor Macro, de cele mai multe ori poți obține rezultate similare prin crop din pozele făcute cu camera principală.
Fotografii Macro făcute cu Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
Opțiunea portret poate fi activată atât pentru camera principală, în mod wide sau cu zoom 2X, cât și pentru cea frontală. Separarea subiectului (orice obiect, nu doar persoane) se face suficient de exact, iar blurarea fundalului pare destul de naturală.
Fotografii tip Portret făcute cu Xiaomi Redmi Note 9 Pro (ultimele 2 cu camera frontală):
În lumină slabă Xiaomi Redmi Note 9 Pro nu se descurcă atât de bine. Apare mult zgomot de imagine, contrastul este scăzut, iar culorile sunt șterse. Putem activa un mod de Noapte de pe urma căruia ne putem alege cu cadre mult mai reușite.
Poze în Low Light / mod Noapte activ făcute cu Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
Pe partea video, Xiaomi Redmi Note 9 Pro poate filma până la rezoluție 4K 2160p cu maxim 30 fps sau Full HD 1080p cu 30 sau 60 fps. Clipurile arată bine ca sharpness, expunere și culori, doar contrastul pare un pic cam ridicat. Din acestă cauză intervalul dinamic este scăzut, detaliile din zonele întunecate având cel mai mult de suferit. Autofocusul în timpul filmării este foarte exact, iar tranzițiile se fac fluid și plăcut.
Clip video 4K 2160p 30fps filmat cu Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Clip video Full HD 1080p 60fps filmat cu Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Autonomie
Un alt capitol unde nu s-au făcut deloc compromisuri este acesta. Nu numai că Xiaomi Redmi Note 9 Pro integrează un acumulator de 5020 mAh, dar și încărcarea este rapidă.
Încărcătorul din pachet poate urca la ieșire până la 33W, astfel procentele se adună repede în baterie. Am cronometrat de vreo două ori timpul de încărcare și am avut rezultatele următoare:
- 20 de minute de la 2 la 43%;
- 30 de minute de la 2 la 57%;
- O oră de la 2 la 91%.
În ceea ce privește autonomia, Xiaomi Redmi Note 9 Pro este un campion. Nu ai cum să golești un acumulator plin în mai puțin de o zi. Oricât l-am stresat, seara tot mai aveam în jur de 30% disponibil. Într-un scenariu cu utilizare medie, Xiaomi Redmi Note 9 Pro duce lejer 2 zile pline.
În testul în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Xiaomi Redmi Note 9 Pro a descărcat o baterie plină până la 10% din capacitate după 9 ore și 23 de minute. Dacă am scădea luminozitatea pe la 60 – 70% (suficient în majoritatea situațiilor) se poate trece și de 12 ore în același scenariu.
Preț
Xiaomi Redmi Note 9 Pro 6 + 128 GB – 1.300 de lei pe PCGarage.ro
Concluzii
Deși în ultima vreme lupta s-a întețit în zona mid-range, pentru mine acest Xiaomi Redmi Note 9 Pro rămâne una dintre cele mai bune opțiuni pentru segmentul 1.200 – 1.400 de lei. Oferă atât de multe pentru prețul său, cu prea puține lipsuri, încât nu ai practic cum să nu-l recomanzi. Unde mai pui că de ceva timp telefoanele Xiaomi precum și alte produse de la acealși producător ajung acum oficial în țara noastră, deci suportul after-sale ar trebui să fie unul corect.
Nu mai are rost să lungesc și mai tare acest text, rămân ca de obicei la sfârșit cele mai importante puncte pro și contra pentru Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
PRO
- ecran de bună calitate, culori intense, contrast înalt și luminozitate extrem de ridicată;
- autonomie foarte bună și încărcare rapidă cu până la 33W;
- rezultate foto – video convingătoare;
- conectivitate completă – cu NFC, port IR, jack de 3.5 mm și slot dedicat pentru carduri de memorie microSD;
- ansamblu hardware performant pentru segmentul său, memorie RAM și spațiu de stocare mai mult decât suficiente.
CONTRA
- în interfața MIUI 11 mai apare ocazional un ușor lag, sunt și câteva bug-uri plus reclame prin anumite aplicații preinstalate;
- umbrele ce se creează pe ecran în jurul camerei frontale devin deranjante în unele condiții;
- șasiul din plastic lasă telefonul să flexeze ușor atunci când este strâns în palmă în anumite poziții.