Redmi S2 este unul dintre cele mai noi telefoane mobile ieftine din portofoliul Xiaomi, companie ce ne-a obișnuit cu lansări de terminale pe bandă rulantă. Culmea este că Redmi S2 are un concurent intern cu specificații superioare – Xiaomi Redmi 5 Plus.
S2 față de Redmi 5 Plus are un singur avantaj – camera frontală de 16 Megapixeli cu AI și EIS – ansamblu preluat de pe REdmi Note 5 Pro. AI-ul i se pare strict o adiție software și nu neapărat AI în adevăratul înțeles al termenului (două moduri presetate AI Beauty ce adaugă makeup, AI portrait cu blur realizat să impresioneze). Aceasta ar fi discuția la prima vedere, dar haideți să-l descoperim împreună pe Xiaomi Redmi S2, să vedem care-i sunt punctele PRO și CONTRA, dacă merită luat în calcul spre o eventuală achiziție.
Trebuie să punctez că telefonul mobil ne-a ajuns la review din partea magazinului online XiaomiRomania.com/ro.
Material de tip unboxing;
Specificații
Design
În cutie am dat de smartphone, cablu microUSB – USB, încărcător ce alimentează la 5V / 2A și husă de protecție din plastic, ghid cu instrucțiuni de utilizare rapidă. Trebuie să spun că a sosit la review în ediția globală, cu software ce oferă suport pentru Google Play etc.
Ca design este clar de la prima vedere că face parte din seria Redmi, smartphone-urile low-cost de la Xiaomi. Avem sticlă în partea frontală și plastic în spate, carcasă de tip unibody. Camera duală se profilează dincolo de linia generală și aș spune că husa din pachet trebuie folosită de la bun început spre a evita zgârieturile accidentale.
Logo-ul Mi a fost stilizat neintruziv în partea spate. Tot în spate sunt evidente arc band-urile pentru partea de conectivitate, deși avem un telefon din plastic și nu din metal (de obicei, telefoanele din metal au arc band-urile la vedere pentru un semnal cât mai bun). Ca rigiditate aș spune că se prezintă destul de bine, de fapt întregul telefon nu-și trădează clasa de terminale din care face parte din punct de vedere al costului de comercializare.
Grip-ul l-aș considera bun + lipsește sticla care să acumuleze amprente și care să aducă o grijă suplimentară. Mai multe detalii legate de Redmi S2 descoperiți în galeria de imagini ce însoțește articolul. Aș spune că nu impresionează, dar nici cel mai slab din curtea școlii nu este, cu siguranță.
Aspect important: Redmi S2 cu ai săi 5.99 inch și raport display / corp de 74.5% este mai mare față de Samsung GALAXY S8 Plus (lungime și lățime), deși S8 Plus are un ecran ceva mai mare – 6.2 inch. Redmi S2 are margini măricele la bază și în partea superioară, ar fi fost excelent dacă în spațiile respective ar fi adus difuzoare frontale.
Ecran și sunet
Are un ecran IPS de dimensiune apreciabilă – 5.99 inch cu rezoluție 1440 x 720 pixeli, aspect 18:9, 269 ppi și raport display / corp de 74.5%. Luminozitatea este de nivel mediu, nu te bronzezi cu ghilimelele de rigoare dacă-l vei menține la valoarea maximă. Bineînțeles, ar fi fost excelent dacă mergea pe o rezoluție Full HD+, dar nici HD+ nu-i cu adevărat rău. Presupun că din rațiuni legate de cost au ales un astfel de panel. Pe YouTube vă spun sincer că și pe clipurile HD nu ai spune că sunt probleme pe partea de detalii.
Colțurile display-ului sunt ușor rotunjite, nu sunt în unghi de 90 grade. Sunt câteva moduri presetate pentru display: Standard, Cald și Rece, fără a permite setări personalizate. Culorile sunt plăcute, fără a fi suprasaturate.
Suferă în directa acțiune a razelor de soare, dar până la urmă avem un telefon mobil ce prin China costă în jur de 130 euro (prețul recomandat de Xiaomi și cumva trebuie să ținem cont de asta în procesul de analiză). Lipsesc tastele capacitive, touch buttons în interfață, deși la cât de mare este bază puteau să aducă și taste capacitive sau să mute cititorul de amprentă sub ecran și nu în partea spate.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază, lângă portul microUSB. A doua grilă a fost adusă strict din rațiuni de design, fără utilitate în mod practic. Se aude clar, destul de puternic, nu distorsionează la nivel maxim. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, în pachet nu sunt căști și trebuiesc achiziționate separat (probabi, spre a obține un cost cât mai atractiv). Măcar Xiaomi nu te amăgește cu căști de slabă calitate în pachetul de retail. Am testat sunetul pe jack de 3.5 mm cu căștile Sennheiser in-ear Momentum pentru Android și aș da nota 7 spre 8.
Nu are un sound super-puternic, dar și la maxim este clar, suficient de mult bass. Parcă înaltele și mediile sunt puțin acoperite prea tare de bass. Mă rog, cred că-l analizez prea dur din acest punct de vedere. Concluzia pe audio – nivel mediu pentru nișa sa, pe alocuri – bass pe jack chiar foarte bine. În secțiunea Setări / Setări Suplimentare veți da de Căști și Efecte audio, acolo primești setări personalizate în funcție de căștile utilizate (fine tuning pentru cei ce au căști de la compania chineză: Mi Capsule, Mi Comfort, Mi In-Ear Pro etc). Sunt și moduri presetate în funcție de tipul de muzică ascultat. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastă ce înglobează Up și Down deasupra celei de Power.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Qualcomm Snapdragon 625 a fost unul dintre cele mai apreciate chipseturi mid-range, pentru că ieșea bine de tot în testele de autonomie. Timpul a trecut, iar Xiaomi aduce acest procesor și pe telefoane mobile de 6 – 700 lei. Aș spune că în această sumă este și cea mai bună configurație hardware Qualcomm pe care o poți primi pe un telefon mobil.
Fabricat pe un proces de litografiere în 14nm, cu 8 nuclee pe ARM Cortex-A53 ce urcă la 2.0 GHz, Adreno 506 în poziția de accelerator grafic. Din rațiuni de cost, Redmi S2 nu are Wi-Fi ac și MU-MIMO, nici nu urcă în upload pe 4G la 150 Mbps, doar single band, fără filmare la 2160p.
Redmi S2 sosit la review era echipat pe lângă Snapdragon 625 cu 3 GB RAM și 32 GB stocare (22 GB în mod real). Ca experiență de utilizare, nu am ce comenta. Se mișcă impecabil în MIUI 9.5 dezvoltat pe Android 8.1 Oreo.
Informații relevate de CPU-Z;
Nu sunt neapărat fan al MIUI, dar o consider a fi destul de ușor de parcurs și învățat, cu ghilimelele de rigoare. Au copiat mult din ceea ce primești pe iOS (nu doar că nu ai sertar cu aplicații, dar este suficient să te uiți la tot felul de elemente și este trădat faptul că au vrut să copieze Apple). Mă rog, nu mă deranjează acest aspect.
Redmi S2 cu rezoluție HD+ nu pune procesorul Snapdragon 625 la lucru în mod susținut, de aici și inexistența lag-ului, orice sarcină îndeplinită în mod prompt. Pe de altă parte, vă asigur că rulează orice aplicație sau joc din Google Play, fără prea mari probleme chiar și pe cele cu grafică complexă. Bineînțeles, în jocuri gen PUBG nu vei avea nivelul maxim de detalii.
Câteva tips & tricks din MIUI 9.5:
- în Setări / Afișaj poți activa funcția Double Tap pentru activarea ecranului (funcție adusă de LG în urmă cu niște ani);
- Al Doilea Spațiu este un fel de Folder Securizat de la Samsung sau Privacy Folder de la Huawei (serviciile de securitate la Xiaomi sunt oferite de Spaces Mobile);
- multiple opțiuni de customizare (deschiderea aplicației de cameră se poate face prin apăsarea de două ori a butonului de pornire, apăsare lung pe butonul Acasă, Meniu sau Înapoi, Buton de Pornire + Acasă, Buton de Pornire + Meniu, Buton de Pornire + Înapoi);
- Aplicații Duale permite utilizarea de două conturi pe o aplicație (Facebook, WhatsApp, Skype, Outlook etc);
- telefonul prin Modul de inactivitate ce merge a fi activat din Setări / Baterie și performanță / Scene inteligente poate să recunoască cân dormi și în momentul respectiv să dezactiveze ecranul când sosesc notificări, să închidă aplicațiile de fundal, să dezactiveze bluetooth, GPS, date mobile și Wi-Fi;
- Accelerator viteză jocuri îl găsiți în Securitate și golește memoria cache, optimizează viteza de conectare la internet + activare a modului DND spre a dezactiva sunetul notificărilor.
Aplicații preinstalate pe Xiaomi Redmi S2;
Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Foto, Chrome, Magazin Play;
Aplicații Microsoft – Word, Excel, PowerPoint, Outlook și Skype;
Aplicații Xiaomi – Busolă, Mi Drop, Ecran de înregistrare, Scaner, Părere, Telecomandă, Formum MIUI, Mi Video, Note, Meteo.
Are și Facebook preinstalat. Nu pot spune că bloatware-ul este inexistent, dar nici nu se face exces de zel din acest punct de vedere. Aplicațiile Microsoft pot fi dezinstalate spre exemplu.
MIUI 9.5 pe Redmi S2;
Performanță
Rezultatele le consider bune pentru un telefon mobil cu preț de 8 – 900 lei. Marele avantaj al lui Snapdragon 625 este dat nu neapărat de performanțe ci de raportul performanțe / consum de energie.
Teste de benchmark rulate pe Xiaomi Redmi S2;
Conectivitate
Mă bucur să văd că nu merge pe soluția combo, iar Redmi S2 oferă două cartele SIM + slot dedicat pentru cardurile microSD de până la 256 GB.
În ce privește spectrul acoperit:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 38(2600), 40(2300);
Știe 4G prin agregare de spectru a două benzi și viteze de până la 300 Mbps în download și 50 Mbps în upload. Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n și single band, Wi-Fi direct și hotspot, bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS și BDS pe partea de localizare, port infraroșu, radio FM.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm + portul infraroșu ce transformă telefonul în telecomandă ad-hoc, În lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de speaker + portul microUSB, iar în lateral stânga de slotul pentru SIM-uri și microSD ce merge a fi accesat printr-o agrafă.
În SpeedTest a atins viteze de până la 60 Mbps la download și upload. Snapdragon 625 în versiunea full știe Wi-Fi ac + dual-band, Mu-MIMO etc. Nu este cazul și aici unde au venit cu o variantă basic a procesorului ce cândva a făcut categoria din categoria mid-range.
Cameră foto și video
Aici este aici, telefonul promite elemente de AI în categoria low-cost. Camera princială este cumva clasică pentru Xiaomi – 12 Megapixeli cu f/2.2, PDAF și dimensiune a pixelului de 1.25 microni + cameră secundară de 5 Megapixeli fără autofocus ce ajută la adâncimea de câmp, gyro-EIS, LED flash poziționat fix între cei doi senzori. Filmează la 1080p cu 30 fps.
Interfața camerei foto și video de pe Redmi S2;
Camera frontală este de 16 Megapixeli cu HDR și LED flash și promite funcții dedicate pe AI. Concluzia în varianta scurtă: nu m-a impresionat în mod special, dar cred că este peste Xiaomi Redmi 5 Plus Acum să fie clar, este un telefon ieftin cu o cameră destul de ok pentru categoria 7 – 800 lei. Totuși, Xiaomi mai are câte ceva de învățat și îmbunățățit (în special în low-light sau când lumina vine din față telefonului). Trebuie să recunosc că sunt și multe momente în care se descurcă peste așteptări, de-a dreptul admirabil.
Snapdragon 625 nu avea elemente de AI integrate în CPU, iar ceea ce spune Xiaomi că ar aduce pe Redmi S2 a fost dezvoltat intern din software-ul terminalului. Cei ce caută un super smartphone cu cameră foto de bună calitate în 8 – 900 se pot orienta spre alte modele, să caute o diafragmă sub f/2.0 și OIS (au fost promoții pe unele modele mai vechi).
Fotografiile sunt relativ șterse în low-light, este suficient să faci puțin zoom ca să vezi zgomotul de imagine. Camera de 16 Megapixeli aș spune că se descurcă decent și nimic mai mult. Las fotografiile să vorbească de la sine.
Fotografii realizate cu Xiaomi Redmi S2;
Autonomie
Bateria de 3080 mAh este ajutată de display-ul IPS cu rezoluție HD+ și de procesorul Qualcomm Snapdragon 625 pe 14nm. De aici și rezultate bune în utilizarea de zi cu zi, în sensul în care la utilizare medie cu ecranul la 50% din luminozitate a trecut testul unei zile de dimineața până seară fără a avea nevoie de reîncărcare.
În testul Gadget.ro a obținut 7h și 5 minute (redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube la luminozitate maximă pe conexiune Wi-Fi).
În ce privește încărcarea de la 0 – 100% se realizează în 1h și 38 min.
Preț
Xiaomi Redmi S2 în ediția globală cu 3 GB RAM și 32 GB stocare – 885 lei pe XiaomiRomania.com/ro.
Concluzii
Xiaomi Redmi S2 este alternativa celor ce caută un Redmi 5 Plus cu cameră foto ceva mai bună, dornici să sacrifice rezoluția ecranului și capacitatea acumulatorului pentru fotografii ceva mai reușite. În rest nu sunt prea multe de comentat, aș spune că avem un telefon decent.
Este imposibil în opinia mea să implementezi AI când asta nu vine by default de la producătorul chipsetului. Plus că AI mi se pare un concept ce merită dezbătut, mai degrabă avem machine learnging și nu AI de adevăratelea.
Xiaomi Redmi S2 este un smartphone interesant, dar îl consider atractiv pe la 600 – 650 – 700 lei, nu la peste 850 lei când sunt alternative cu experiență de utilizare superioară.
PRO
- design plăcut;
- experiență de utilizare la cote bune, cu software optimizat și multiple funcții ce pot fi customizate după preferințele clientului;
- sunet bine calibrat, nu distorisonează nici la 100%;
- conectivitate bună (dual-sim + slot pentru card, 4G cu agregare de spectru și suport pentru TDD și FDD-LTE, port infraroșu, cititor de amprentă etc);
- autonomie peste așteptările generate de un acumulator de doar 3080 mAh.
CONTRA
- AI pe hârtie, fără beneficii cu adevărat majore la captura foto și video;
- preț măricel;
- cameră foto cu rezultate modeste în low-light, cu zgomot de imagine întâlnit uneori și pe lumină bună (repet, trebuie ținut cont și de categoria de telefoane mobile din care face parte).